Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41   

Uländerna orkar nästan inte med alla givare

Fler och fler länder, stiftelser och filantroper vill hjälpa uländerna. Men givarna står i varandras väg och blockerar dem, som de egentligen vill hjälpa. Uländerna behöver inte mer utan bättre utvecklingsstöd.

PETRA BORNHÖFT och HORAND KNAUP
Dar es-Salaam och Accra
Deo Mtasiwa är en artig person. Egentligen har han massor att göra. På hans skrivbord i hälsoministeriet i Dar es-Salaam ligger högar med papper. Men Mtasiwa beklagar sig inte över de många besökare, som stjäl hans tid, utan tar emot dem med största vänlighet. ”Vi kommer väldigt bra överens med våra partners”, säger Mtasiwa, som är läkare och tredje högsta man på hälsoministeriet.
Han berättar om att barn- och mödradödligheten i Tanzania har minskat, och han beskriver framstegen i kampen mot aids och om det lyckade försöket att samla alla biståndsgivare under en hatt. Bara en gång stönar han lite och säger: ”Det kommer massor av besökare varje dag”.
Faktum är att så många hjälpvilliga utlänningar knackar på porten hos ministern, statssekreteraren och Mtasiwa varje dag och belamrar dem med olika projektförslag och biståndserbjudanden att administrationen i praktiken är helt förlamad. ”Departementet invaderas av besökare”, rapporterade irländskan Colleen Wainwright, erfaren expert och rådgivare i den tanzaniska hälsovården.

Många av industriländernas regeringar har i årtionden försökt hjälpa Afrika att utvecklas. Tidigare borrade de brunnar och byggde skolor och sjukhus. Nu bygger de mindre och ägnar sig mer åt att ge uländernas ledare goda råd. Tyskland vill också hjälpa Tanzania att förbättra utbildningssystemet, etablera en fungerande skatteförvaltning och säkra den nationella vattenförsörjningen.
Tyvärr har livsvillkoren för många fattiga i många av världens länder inte blivit märkbart bättre trots all uhjälp.
Och det beror inte på att det har skjutits till för lite pengar. Afrika har sedan 1970 fått omkring 400 miljarder dollar, vilket är en ansenlig summa även om den just nu i relation till den amerikanska finanskrisen inte verkar så stor.
För närvarande stöder OECD-länderna utvecklingsländerna med ungefär 100 miljarder euro varje år.
Att framstegen trots detta är så små har bl a med antalet givare att göra. I och med globaliseringen har länder som Kina och Sydafrika anslutit sig till givarländerna, och dessutom har det tillkommit många privata filantroper.
Detta har dock inte förbättrat situationen utan snarare tvärtom. Välgörare samordnar inte sina insatser, och det uppstår förvirring på de platser där de vill hjälpa. Många biståndsmottagare har resignerat. Rwandas ambassadör i Berlin, Eugène-Richard Gasana, klagade för en tid sedan: ”Ni kräver för mycket av oss!”.

Det är en gigantisk apparat, som försöker måna om de fattiga. Västerländska regeringar anlitar 280 olika agenturer i fördelningen och realiseringen av biståndet. De skänker pengar till 242 multilaterala fonder, och de kanaliserar pengar via 24 utvecklingsbanker.
40 FN-organisationer deltar i hjälparbetet och driver för närvarande, enligt Världsbankens uppskattning, omkring 340 000 projekt. Därtill kommer miljoninvesteringar från privata stiftelser som Clintons eller Bill och Melinda Gates stiftelse och ett antal stora icke-statliga organisationer som World Vision, Care och Oxfam. ”Hela systemet har blivit oöverskådligt och omöjligt att styra”, säger Eckhard Deutscher, som leder OECDs utvecklingsutskott.
Tanzania är ett exempel på att det massiva hjälputbudet snarare bromsar än sätter fart på mottagarländerna. Till den tanzaniska hälsovården bidrar 24 olika givarländer. Tyskland ingår i en grupp om elva länder, som samordnar arbetet och betalar in pengarna till en gemensam fond. De övriga 13 staterna deltar visserligen i planeringsmöten, men driver egen politik, vilket betyder att alla bemödanden att åstadkomma effektivt samarbete vänds till motsatsen.

Till Mtasiwas departement kommer nästan alla givare och presenterar egna förslag, idéer och planer. Därmed stjäl de Mtasiwas tid. Hela avdelningar sysslar i flera veckor med yrkanden, rapporter, analyser och utvärderingar.
Speciellt flitig är den amerikanska besöksbataljonen. I början av året stjälpte ekonomen och FN-rådgivaren Jeffrey Sachs, i samtal med president Jakaya Kikwete, bokstavligt talat över en natt en malariabekämpningsstrategi, som andra biståndsgivare hade arbetat med i flera år. Plötsligt skulle allt ändras och samordnas på nytt, och på så sätt gick mycket tid förlorad i kampen mot den dödliga sjukdomen.
Det är också tvivelaktigt om anti-aidsoffensiven gör någon nytta. Offensiven sponsras årligen med 500 miljoner dollar från framför allt amerikanska stiftelser. Anti-aidsoffensiven får ungefär lika mycket pengar som hela den tanzaniska sjukvården sammanlagt.
Att det saknas läkare, att hundratusentals aidssjuka saknar transportmöjligheter och inte nås av läkemedlen och att vården på landsbygden är katastrofal bekymrar inte de amerikanska strategerna ett dugg.
Irländska Wainwright påpekar att allting är ur led: ”För att ett hälsovårdssystem ska fungera behöver man personal, läkemedel, vårdcentraler. När grundstenarna saknas gör en halv miljard dollar ingen nytta i kampen mot aids”.

Inget land på jorden skulle förmå sig att tacka nej till 500 miljoner dollar. Även när det gäller mindre summor bugar man och tackar.
Malawis finansminister, Goodall Gondwe, påpekar att speciellt för de allra fattigaste länderna är ”det tillrådligt att använda pengarna som givarna vill. Eftersom de anser sig vara klokast”.
Hans kritik mot givarna hördes för en tid sedan på en konferens i Accra i Ghana. Bland åhörarna fanns experter och politiker från 120 länder. Gondwes kolleger välkomnade hans tal med applåder.
”Uländerna måste ta större ansvar själva för hur pengarna används, och givarländerna måste samordna hjälpen bättre”, säger Tysklands biståndsminister, Heidemarie Wieczorek-Zeul, som nyligen fick igenom en höjning av nästa års biståndsbudget med 637 miljoner euro.

Man behöver inte ständigt pumpa in mera pengar i systemet. De fattiga länderna behöver inte mera pengar, de behöver bättre utvecklingshjälp. På konferensen i Accra berättade Östtimors finansminister, Emilia Pires, att hon knappt har tid att äta längre på grund av den strida strömmen besökande dignitärer från givarländerna.
Det finns minst 1 200 utredningar om hennes lands hjälpbehov, och då ska man beakta att Östtimor bara har knappt en miljon invånare. ”40 länder ville hjälpa oss, men efter ett år hade de inte ens kunnat enas om något koncept”, säger Pires.
En kväll satt Pires själv och en medarbetare och gjorde en beskrivning över vad Östtimor behöver pengar till. När Pires sedan bad de utländska regeringsrepresentanterna att studera dokumentet och underteckna det inom tre dagar, klagade de högljutt över att tiden var alldeles för kort. Först måste de konferera med sina regeringar och med juridiska experter, och det skulle ta tid.

Det är bara de stora mottagarländerna som kan unna sig att välja och vraka. Indien samarbetar till exempel bara med sex givare, däribland Tyskland. Alla andra som fanns där fick avbryta sina verksamheter.
Afrikanska länder, som i allmänhet är försvagade på grund av orättvisa handelsregler, har nästan aldrig värjt sig mot givarländernas krav och villkor. Detta börjar dock förändras. Med växande välstånd följer större självförtroende. Ghana i Västafrika värjer sig på sitt sätt mot anstormande välgörare. ”Det gick helt enkelt inte längre”, säger Nana Siriboe, ställföreträdande finansminister i Ghana. På hösten ”efter sommarlovet” kom stora skaror utländska biståndsgivare till regionen och blockerade statstjänstemännens och ämbetsmännens arbete med nya budgetar. Sedan 2006 håller Ghanas regeringsdepartement portarna stängda för besökare från mitten av september till mitten av november. Utlänningarna får vänta. Regeringen behöver tid för att sammanställa den egna budgeten. ”Somliga blev mycket paffa över detta besked”, berättar Siriboe.

Att det idag finns fler givare och mera pengar än någonsin förut beror delvis på att tillväxtländer som Kina också har börjat delta i utvecklingsarbetet i de fattiga länderna, eftersom det gynnar Kinas intressen.
Liksom under det kalla kriget, när öst och väst betalade ut pengar även till diktaturer bara de tog ställning mot den andra sidan, försöker stormakterna underblåsa sina egna intressen i främmande regioner. Denna princip styr nya givarländer som Kina, Brasilien och Sydafrika i deras satsningar i de fattiga länderna.
Inget land är så engagerat i Afrika just nu som Kina. Asiaterna finansierar och bygger en mängd offentliga byggnader, idrottsanläggningar, gator, hamnar och flygplatser. I snabb takt bygger de den infrastruktur, som uländerna behöver för att utvecklas ekonomiskt – och som Kina behöver för att transportera hem råvaror.
Västmakterna bevittnar detta utan att göra någonting. Förslag från den traditionella biståndskartellen om att aktiviteter och program ska samordnas avfärdas av kineserna. ”Era problem är era”, lyder det logiska svaret, enligt en expert hos det tyska biståndsorganet.

De nya givarländernas syften väcker frågor. Det är okänt vad stater som Ryssland, Sydafrika, Mexiko och ytterligare några tillväxtländer får ut av att ge bistånd. ”Vi vill gärna veta”, säger OECDs Eckhard Deutscher, ”Men vi har ingen insyn”. Och utan insyn finns det inte heller några möjligheter att samordna och samarbeta.
Att uhjälpen ändå fungerar ganska bra på en del platser beror ofta på enskilda personers engagemang. En engagerad person är lantmätaren Yvonne Müller från Dresden. Denna 30-åriga biståndsarbetare leder uppbyggnaden av en elektronisk lagfartsförteckning i Montenegro. Innan tyskarna och Müller kom till Montenegro hade italienarna varit där. ”De hade med sig ett färdigt koncept, som inte alls fungerade”, säger den lokala stadsplaneraren. Müllers grupp gick varligare fram. Den arrangerade diskussioner, hjälpte till att lösa tvister och överlät besluten åt montenegrinerna. Och det har fungerat väl. Många kommuner kan nu utkräva fastighetsskatter och åtminstone försöka kontrollera den spekulativa fastighetsmarknaden längs Adriatiska havet.
Montenegrinerna är också välförtjänt stolta över det lyckade projektet. ”Vi behöver inga goda råd om hur vi ska märka ut våra vandringsleder”, påpekar Makedoniens miljöminister, Predrag Nenezíc, med en hänvisning till den österrikiska biståndsbyrån.
Nenezíc och hans medarbetare har studerat asiatiska modeller, som med utländsk hjälp har uppnått god ekonomisk tillväxt. Nu försöker montenegrinerna kopiera de lyckade recepten. ”Vi har börjat styra vår utveckling på egen hand”, säger Nenezíc.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel