Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41   

Våldet exploderade i Bangkok

Den politiska krisen i Thailand förvärrades i början av veckan när regeringsfientliga demonstranter belägrade parlamentets ledamöter och drabbade samman med polis utanför parlamentsbyggnaden. Två personer dödades och nästan 400 skadades i våldsamheterna.

THOMAS FULLER
Bangkok
Armén beordrades ut på Bangkoks gator för att bemöta det värsta politiska våldet sedan 1992. I tisdags fortsatte de regimfientliga demonstranterna sin sex veckor långa sittstrejk utanför premiärministerns kansli, som blockerades. Regeringen var tvungen att sammanträda i Bangkoks f d internationella storflygplats.
Premiärminister Somchai Wongsawat upprepade att han inte kommer att avgå, och militären har upprepat löftet om att inte iscensätta någon kupp. Demonstranterna säger i sin tur att de kommer att fortsätta med sina aktioner tills regeringen avgår.
De beskyller regeringspartiet för att gå den förre premiärministern Thaksin Shinawatras ärenden. Han valdes 2001 tack vare ett populistiskt program och avsattes i en kupp i september 2006. Han bor i exil i London men är alltjämt en faktor att räkna med i Thailand.

Demonstranterna omringade i tisdags parlamentet under hela dagen, och Somchai flydde från byggnaden över ett stängsel efter att gjort ett uttalande. En del parlamentariker tvingades stanna kvar i byggnaden i mer än fem timmar tills polisen hade skingrat demonstranterna med hjälp av tårgas.
Den thailändska militären satte in obeväpnade soldater som stöd till polisen.
Attacken mot parlamentet var kulmen på en allt hårdare strid mellan den urbana eliten, som vill återerövra den traditionella, hierarkiska auktoriteten, och den demokratiskt valda regeringen, som stöds av den snabbt växande underklassen på landsbygden.
Demonstranterna leddes av Demokratiska folkalliansen, som är en koalition av affärsmän, akademiker och aktivister, som har arrangerat stora gatudemonstrationer sedan i maj och som ockuperade området runt parlamentet i slutet av augusti.
Protesterna har för det mesta varit fredliga, men de har lett till ett oerhört spänt och nervöst läge och väckt minnen från en brutal militärkupp 1992, när armén dödade dussintals demokratidemonstranter, som krävde att den militärstödda regeringen skulle avgå.

På en presskonferens efter tisdagens våldsamheter sade general Anupong Paochinda: ”Vi kommer inte att göra någon kupp. En kupp skulle inte gagna landet, den skulle inte åstadkomma någonting. Det är lätt att göra en kupp, men att sedan få den att fungera är en helt annan sak”.
Den civila regering, som installerades av militären efter kuppen 2006 betraktades allmänt som inkompetent och ineffektiv. När Thaksins allierade återtog makten efter parlamentsvalen i december förra året uppstod genast samma politiska dödläge, som hade föregått kuppen.
Somchai är Thaksins svåger. Han har försökt kompromissa med demonstranterna sedan han tillträdde i september, men protestaktionerna utanför parlamentet förstörde sannolikt förhandlingarna alldeles i början.
Alliansen säger att den vill modifiera det demokratiska systemet i Thailand och försvaga den fattiga landsbygdens inflytande på valen. Det var de fattiga som utgjorde Thaksins bas och som nu stöder det styrande Folkets maktparti (PPP).

Demonstranternas attack mot parlamentsbyggnaden och gatustriderna verkar ha varit välplanerade och välutrustade. Organisatörerna delade ut mat, vatten och gasmasker till folk som ville delta i protestaktionerna. Demonstranterna byggde barrikader av däck och taggtråd och ockuperade entrén till parlamentsbyggnaden. Förstärkningar anlände under eftermiddagen, och många bar på banderoller. Polisen anföll flera gånger med tårgas och jagade aktivister i de trånga gränderna i omkringliggande kvarter.
Demonstranterna, varav en del bar mc-hjälmar och masker och en del var utrustade med järnrör, machete och slangbellor, kastade tillbaka tårgasbehållare och sköt med småraketer mot polisen.
Nästan 400 människor skadades, ett femtiotal togs in på sjukhus, inklusive fyra personer som hade förlorat ett eller båda benen, enligt sjukhuset Erewan, som samordnade de medicinska insatserna. Ett par personer dödades, varav en i en bilbombsexplosion. Två poliser uppges ha blivit skottskadade. Ytterligare ett antal poliser ådrog sig andra skador, som t ex knivhugg.

Drottning Sirikit, hustru till kung Bhumibol Adulayadej, donerade motsvarande 3 000 dollar till Vachirasjukhuset för att bistå de skadade, enligt sjukhusdirektören. Båda sidor i den politiska kampen stöder monarkin, som inte har någon direkt makt men ändå utövar mycket stort inflytande.
Biträdande premiärminister Chavalit Yongchaiyudh avgick på tisdagsmorgonen på grund av att han hade misslyckats med att ro överläggningarna med oppositionen i hamn.
I ett anförande innan han flydde från parlamentet sade premiärminister Somchai: ”Regeringen är fast besluten att tackla de ekonomiska problemen och lyssna på alla parter i arbetet att lösa krisen”.
Somchai tillträdde förra månaden sedan hans företrädare Samak Sundaravej tvingades avgå på grund av att en domstol hade dömt honom olämplig, därför att han hade tagit emot pengar för ett framträdande i ett matprogram i tv.
© 2008 TEMPUS/The New York Times