Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 41

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41   

Katastrofen kommer allt närmre

Livet i Zimbabwe är en ständig väntan på värdelösa pengar.

CELIA W DUGGER
Harare
Långt innan tuppen gol steg Rose Moyo och hennes man upp. ”Det är dags att stiga upp” sade mobiltelefonens robotröst. Dess lysande display visade att klockan var 2:20 på natten.
Moyo och hennes man smög förbi barnen som sov på golvet i husets enda rum, nioåriga Cinderella och tioåriga Chrissie. Sedan gjorde de den dagliga promenaden till banken. Vakten som hade nattskiftet gav dem en nummerlapp när de kom fram. De fick nummer 29. Alla i kön hoppades kunna ta ut det maxbelopp, som regeringen fastslog i förra månaden – ett belopp som motsvarar en eller två amerikanska dollar.

Kampen för överlevnad
Zimbabwe har världshistoriens högsta inflation. Människorna i denna en gång stolta huvudstad deltar i en darwinistisk kamp för överlevnad. Många har förvandlats till tiggare och månglare, gatuförsäljare och svartabörshajar. De flesta äter bara ett mål mat om dagen, i bästa fall två. Insjunkna kinder vittnar om deras hunger.
Moyo och hennes man har i likhet med otaliga andra zimbabwier beräknar priset för olika varor utifrån hur många dagar hon måste köa i banken för att hämta kontanter för att köpa varorna: en dag för en tvål, en dag för ett kilo salt och fyra dagar för en säck majsmjöl.
Häromdagen höjde myndigheterna det godkända maxbeloppet som man får ta ut från banken, men inflationen överstiger nu 40 miljoner procent, en nivå som inte ens ekonomer kan greppa, vilket gör att extrapengarna mycket snabbt blir värdelösa.
”Det handlar om det naturliga urvalet”, säger Moyo, som är 29 och säljer grönsaker i sin trädgård. ”Den som inte anpassar sig svälter ihjäl”.

Inflationen löper amok
Ekonomer i Zimbabwe och utanför varnar för att den ekonomiska kollapsen accelererar och sprider instabilitet i södra Afrikas hjärta. Den bankrutta staten trycker nya pengar, och inflationen löper amok. Den har stigit från 1 000 procent 2006 och 12 000 procent 2007 till en så hög nivå att regeringen tvingades eliminera tio nollor från valutan i augusti för att inte landets räknemaskiner skulle sprängas. (Om regeringen inte hade plockat bort nollorna skulle en amerikansk dollar ha motsvarat tio biljoner zimbabwiska dollar).
Faktum är att hyperinflationen i Zimbabwe förmodligen är en av de fem värsta någonsin, säger Jeffrey D Sachs, professor i ekonomi vid Columbia University. Konkurrenter om titeln ”den värsta någonsin” är den tyska på 1920-talet, Greklands och Ungerns på 1940-talet och Jugoslaviens 1993.

Ont om kontanter
En sak som förvärrar läget är att kontanter har blivit en bristvara. Affärsmän och diplomater påstår att chefen för den zimbabwiska centralbanken, Gideon Gono, för en desperat jakt på utländsk valuta, som behövs för att smörja regeringens maktapparat. Han tros skicka ut sina agenter på gatorna med resväskor fulla av kontanter för att köpa amerikanska dollar eller sydafrikanska rand på den svarta marknaden. Därmed minskar tillgången på zimbabwiska dollar, som annars skulle ha skickats ut till bankerna.
På grund av bristen på kontanter måste regeringen begränsa uttagsbeloppen. Ändå tvingas zimbabwierna ibland köa i flera timmar för att få pengar, och det händer att kunder avvisas tomhänta.
Centralbankschefen Gono, som lägger skulden för Zimbabwes problem på västs sanktioner, avböjer en intervju, men i de statliga medierna citeras han med orden: ”Jag tänker trycka nya pengar och nya pengar ända tills sanktionerna hävs”.

Det behövs en politisk lösning
Ekonomer säger att det enda som kan stoppa inflationsspiralen är en politisk lösning, som leder till att kontrollen över Zimbabwes ekonomi tas ifrån Robert Mugabe, den 84-årige presidenten som fortsätter att klamra sig fast vid makten efter 28 år i ämbetet.
”Nu ser vi slutspelets final”, tror professor Sachs.
Mugabe, som lever i lyx i ett residens bakom höga murar, återvände i förra veckan till Harare efter att ha deltagit i FNs generalförsamling i New York. Han och oppositionsledaren, Morgan Tsvangirai, har undertecknat ett avtal om maktdelning, men de har inte lyckats komma överens om hur ministerierna ska fördelas. Mugabe vägrar att släppa kontrollen över de viktiga finans- och inrikesdepartementen.

Arbete lönar sig inte
Den grundläggande samhällsservicen, som redan var undermålig på grund av att många kompetenta yrkesmänniskor har flytt från landet de senaste åren, har nu upphört att fungera, därför att många av de återstående lärarna, sjuksköterskorna, sophämtarna och lokalvårdarna helt enkelt har slutat gå till sina jobb. Orsaken är att lönerna, vars värde krymper för varje timma, inte längre täcker kostnaden för att ta sig till jobbet.
”Det är skrämmande och patetiskt”, säger Tendai Chikowore, ordförande i det zimbabwiska lärarförbundet, som är det största och minst radikala av lärarfacken. Hon berättar att en månadslön inte längre räcker till två liter matolja. ”Hela systemet kollapsar, inte bara skolan. Det finns inga sjuksköterskor och mediciner på sjukhusen längre”, säger Chikowore.
De som fortsätter att gå till jobbet, tjänar ibland lite extra där. Lärare säljer till exempel godis och kakor till sina elever eller accepterar betalning från föräldrar i form av matolja eller majsmjöl, berättar Raymond Majongwe, generalsekretare i Progressiva lärarförbundet.

Nöden är uppfinningarnas moder
Zimbabwierna har en legendarisk förmåga att klara sig trots extrema umbäranden. Pengar som skickas hem av miljoner landsmän, som har flytt utomlands undan politiskt förtryck eller ekonomiskt elände, fortsätter att hjälpa många.
Men de allt sämre förhållandena bäddar för nya flyktingströmmar, samtidigt som människorna använder all sin företagsamhet och kreativitet för att hålla sig vid liv.
Bland dem som funderar på att lämna Zimbabwe finns Fortunate Nyabinde, vars lön på 3 600 zimbabwiska dollar per månad inte räcker ens till bussbiljetten i fyra dagar till jobbet i Parirenyatwasjukhuset, som är en av Zimbabwes främsta offentliga institutioner.
Men hon fortsätter ändå att arbeta på sjukhuset, där hon drar en kärra med majsgröt mellan olika avdelningar. Att hon fortsätter beror på att hon passar på att sälja andra förnödenheter som tvål, tandkräm och toalettpapper till patienterna. ”Den som kommer till sjukhuset utan någonting måste köpa av mig”, säger hon.

Katastrofvarning
Tecken på landets eländiga skick anas även i artiklar som finns att läsa i Mugabes eget språkrör, The Herald, som är den enda tillåtna dagstidningen som finns kvar.
Tidningen rapporterar att ruttna lik efter tiggare ligger i högar i bårhuset vid sjukhuset i Beitbridge District, därför att myndigheterna inte tar hand om deras begravning. Harare Centralsjukhus har halverat antalet patienter det tar emot, därför att städpersonalen har slutat att komma till sina jobb.
Större delen av huvudstaden, som visserligen ser bedårande ut i sin vårdräkt av jakarandablommor, saknar vatten, därför att myndigheterna har slutat betala räkningen för transporten av reningskemikalier. Soporna samlas på hög. 16 människor har dött i kolera i Chitungwiza, som ligger nära Harare, på grund av smittat dricksvatten och avlopp.
Väktare i Kwekwe dödade en man, som misstänktes försöka stjäla två kycklingar, några ägg och en hink med majs.
Traditionella hövdingar klagar på att korrumperade politiker och arméofficerare säljer spannmål till politiska kontakter i stället för till hungrande människor.

Livet hänger på en tråd
Zimbabwier som står i bankköer runt om i huvudstaden har skiftande överlevnadsstrategier. I shoppingcentret Avondale, där det finns ett kafé som säljer cappuccino och en biograf som visar ”Sex and the City”, står omkring 200 buttra människor i kö tidigt en morgon för att ta ut så mycket pengar som möjligt från banken.
Moyo, som är van att gå upp tidigt, får ett lågt könummer – 26 – medan sjukhusarbetaren Nyabinde, som har arbetat nattskift, får nöja sig med nr. 148 därför att hon anlände föst 5:15.
Nr. 132 är Stanford Mafumera, en 35-årig säkerhetsvakt, som tillbringar mesta tiden på jobbet i kö utanför banken. Han är så fattig att han hellre sover under shoppingcentrets entrétak än betalar för bussresan hem till familjen. Kläderna hänger löst på hans magra kropp, och de dammiga skorna håller på att falla i bitar. ”Här har inte funnits några pengar att hämta sedan i måndags eller tisdags”, säger han.
De flesta dagar försöker han klara sig på en påse nötter för att spara pengar. Varje dag köper han ett paket cigaretter, som han sedan säljer styckevis, vilket ger ett litet överskott. Men han hade inte råd att ta sin 15-åriga dotter till doktorn när hon för en tid sedan blev magsjuk efter att druckit smutsigt vatten ur en oskyddad källa.
Mafumera anser att Mugabes landreform bär skulden till Zimbabwes lidande och elände. Landreformen jagade bort de vita, kommersiella farmarna, som hade gjort Zimbabwe till östra Afrikas kornbod. Även biståndsgivarna skrämdes bort.
”Det finns massor av människor som äger gårdar nu, men de kan inte sköta dem, och det är detta som orsakar fattigdom och hunger. Det finns ingen mat”, säger han.

Kaotisk landreform
Förfallet i Zimbabwe har onekligen accelererat sedan 2000, när anhängare till Mugabe inledde den kaotiska, ofta våldsamma invasionen av tusentals stora gårdar, som ägdes av vita farmare. De stora kommersiella gårdarna producerar idag mindre än en tiondel av den majs (den viktigaste grödan) som de producerade på 1990-talet, enligt en FN-rapport i juni.
Under åren sedan dess har landet drabbats av extrem livsmedelsbrist, galopperande inflation, krympande ekonomi och samhällsservicens kollaps.
I kvarteren där Nyabinde bor odlar människorna så gott det går på varenda liten jordplätt.
I ett land, som förr hade ett skolsystem som var Afrikas stolthet, tillhör Nyabindes två barn, tioåriga Chenai och sexåriga Darlington, en skola där det inte längre finns några lärare. Nyabinde skickar därför barnen till fru Muponda, som är lärare men lämnade sin plats förra året. Nu undervisar hon grannarnas barn ett par timmar per dag. Pengarna hon får räcker till en brödlimpa per dag.
Muponda är änka och har 14-åriga tvillingpojkar. Hon berättar att sönerna blir magrare och klenare för varje dag, därför att de aldrig får äta sig mätta. Hon sade upp sig på skolan när hon inte längre orkade promenera den långa vägen till och från skolan. Hon är utmärglad och utmattad och har bara en enda önskan: ”ett hyggligt jobb med hygglig lön”.
© 2008 TEMPUS/The New York Times