Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 12

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11           

EU
2011-12 s 3-4
"Den värsta katastrofen är kanske Europa"
Medan landet Japan vacklar under sina bördor står en hel kontinent inför en annorlunda kris, som kan få allvarligare följder för hela världen.
Europas ledare skapar stora fonder för att låna ut pengar till fallfärdiga skuldländer för att hindra dem från att gå i statskonkurs vilket skulle få förfärliga följder. Italiens skuldbörda är 131 % av BNP, Frankrikes 92 % och Tysklands 80 %. Skuldsatta länder lånar pengar till andra skuldsatta. Det håller så länge som finansiärernas förtroende räcker. Problemens orsaker är tre: välfärden har finansierats med lånade pengar, finanskrisen som ledde till recession och perversa bieffekter av den enhetliga valutan.

Tyskland
2011-12 s 4-6
"Westerwelle sitter löst"
Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle klarar inte jobbet, säger hand kritiker. Tysklands svar på Storbritanniens Nick Clegg blir utskälld när han kämpar för att utmärka sig i rollen som minoritetspartner i ett olyckligt koalitionsäktenskap. Alla pekar på Westerwelles brist på utrikespolitisk erfarenhet. Till detta kommer hans påstådda personliga brister. Han är snarstucken, nedlåtande och extremt tunnhudad, enligt dem som inte beundrar honom. Kanske spelar hans personliga också en roll. 2004 kom han ut som homosexuell när han kom till Merkels 50-årskalas med sin partner, Michael Mronz.
Sedan Tysklands senaste allmänna val 2009 har hans parti FDPs väljarstöd rasat från knappt 15 till omkring fem procent. Mindre än fem procent betyder utplåning. I delstatsvalet i Sachsen-Anhalt fick FDP inte ens 5 % och led ett svidande nederlag. Medlemmarna kräver att han lämnar antingen partiledarposten eller utrikesministerstolen.

2011-12 s 4-5
"Välkommen framgång för Merkel"
Förbundskansler Angela Merkels parti CDU fick behålla makten i delstatsvalet i Sachsen-Anhalt och ett välbehövligt andrum efter valförluster i andra delstater. FDP fick inte ens 5 % och led ett svidande nederlag. Vinnaren i valet var De Gröna som fördubblade sitt röstetal till sju procent.
Tyskland avstod i förra veckan från att rösta i FNs säkerhetsråd om resolutionen att införa flygförbudszon i Libyen.

Finland
2011-12 s 6-7
"Det blåser snålt i Nordeuropa"
I Finland har Sannfinnländarna under Timo Soinos ledning gått från obemärkthet till chansen att sitta med i regeringen efter valen 17 april. Sannfinländarna är nu är lika stora som Finlands tre partier i mittfåran. Partiledaren Timo Soino är intresserad av statsministerposten. Statsminister Mari Kiviniemi, som leder Centern säger att hon kan tänka sig att regera med Sannfinnländarna. Hennes finansminister, Jyrki Katainen, ledare för Samlingspartiet, säger Soini skulle kunna bli statsminister.
Sannfinnländarna har en invandrarfientlig inställning men den viktigaste frågan är fientligheten mot EU och speciellt de ekonomiska stöden från ekonomiskt ansvariga nordbor till eurozonens sydeuropeiska medlemmar.

Europa
2011-12 s 6-7
"Det blåser snålt i Nordeuropa"
Populistiska partier firar segrar i hela norra Europa. Frankrike är inte det enda landet i Europa där extremhögern går framåt. I en båge från Nederländerna åt nordost har populistiska partier fått påtagligt inflytande i politiken och vädjar till väljarna med olika kombinationer av nationalism, EU-skepsis (och euroskepsis) och öppen främlingsfientlighet. I Danmark finns Danskt Folkeparti (DF) som har inflytande i regeringen. Danmark har idag några av EUs strängaste invandringslagar. DFs svenska motsvarighet är, Sverigedemokraterna, gick starkt framåt i valen i höstas. I nederländerna är det invandrarfientliga Frihetspartiet (PVV) och dess ledare fortfarande en het fråga. I Belgien är Vlaams Belang fortfarande att räkna med i landets dysfunktionella politik. Rörelsen sprider sig uppenbarligen.

Frankrike
2011-12 s 7
"Det ser mörkt ut för Sarkozy"
Frankrikes president Sarkozy kandiderar för en andra mandatperiod i presidentvalet 2012. I söndagens regionval tappade hans parti UMP många röster. Detta kan Marine Le Pens Nationella fronten vinna på liksom vänsteroppositionen. Valdeltagandet var ovanligt lågt.

Belgien
2011-12 s 8-10
"Det finns inga belgare!
Flamländare och valloner kan inte enas om en regering. Konflikten mellan de båda folkgrupperna äventyrar den belgiska statens existens. Kärnan i konflikten är kampen om dominansen i det förenade Europas huvudstad. Det har gått 278 dagar utan en ny regering kunnat bildas. Skulden till den rådande situationen har de franskspråkiga vallonerna som utgör 40 %, som vill fortsätta att bli försörjda av norra Belgien, påstår flamländarna, som utgör 60 %. Nej, ansvaret ligger hos de flamländska nationalisterna med deras krav på mer och mer autonomi, kontrar vallonerna. Det finns också en tredje grupp, de 74 000 tyskspråkiga medborgarna.
Varken flamländare eller valloner är beredda att ge upp Bryssel.

Europa, Samhälle
2011-12 s 11-12
"Ingen rast och ingen ro - här gäller det att jobba"
OECD varnar i en rapport "En blick på pensionerna 2011" om att de rika ländernas regeringer snabbt måste höja pensionsåldern till över 65 år och ta bort alla hinder som håller äldre borta från arbetsmarknaden. "Vi kan inte riskera att de äldre blir fattiga i framtiden". Bara en handfull länder - däribland Danmark och Sverige - har för närvarande planer på att koppla pensionsåldern till framtida ökningar i livslängden. Bara fem av de 34 OECD- länderna har ökat den allmänna pensionsåldern tillräckligt mycket för att bevara fördelningen mellan total arbetstid och tiden som pensionär någorlunda balanserad. För 23 OECD-länder kommer utgifterna för pensionerna att öka från nuvarande 9,2 % av BNP till 18 % enbart på att andelen äldre blir större och större.

USA
2011-12 s 14-15
"Varma känslor mötte Obama"
President Barack Obama underströk likheterna mellan Brasilien och USA, men han undvek, som alltid, rasfrågan. Dilma Rouseff, Brasiliens första kvinnliga president lyfte fram detta faktum liksom att Barack Obama är USAs förste afroamerikanske president. USA och Brasilien har världens största svarta befolkningar utanför Afrika .

2011-12 s 15-16
"Det kostar att vända kappan efter vinden"
En gång i tiden fanns det ingen amerikansk institution som tyckte så illa om Muammar Gaddafi som CIA, som miste sin biträdande chef i Beirut när libyska agenter sprängde Pan Am Flight 103 ovanför Lockerbie i Skottland 1988.
Men i samband med terrorattentaten 11 september fick CIA nya fiender. På senare år har CIA samarbetat nära med överste Gaddafis underrättelsetjänst i jakten på information om al-Qaidas operatörer i Nordafrika.
Nu har upproret mot den libyske ledaren plus revolterna som störtade presidenterna i Tunisien och Egypten kastat ett avslöjande ljus på samarbetet mellan Amerikas underrättelsetjänster och autokratiska, ofta brutala arabiska regimer.

2011-12 s 17
"Den förste utmanaren anmäler sig"
Den förste utmanaren till Barack Obama i presidentvalet 2012 har anmält sig. Det är den före detta guvernören i Minnesota, Tim Pawlenty. Han är emellertid knappast någon favorit. Större chans bedöms till exempel de före detta guvernörerna Mike Huckabee och Mitt Romney ha eller till och med Sarah Palin, som är Tea Partyrörelsens ikon.

Portugal
2011-12 s 17
"Portugals regering vacklar"
I striden om ett mycket tufft sparprogram som har blivit nödvändigt på grund av skuldkrisen i Portugal, riskerar premiärminister José Socrates regering att falla. Oppositionspartierna vägrar att stödja Socrates förslag till ytterligare en omgång sparåtgärder. Ledaren för Portugals Socialdemokrater anser att nyval är oundvikligt.

Syrien
2011-12 s 17
"Revolutionssmittan har nått Syrien"
Läget i Syrien blir allt mer tillspetsat. I den sydliga staden Deraa har våldsamma sammanstötningar med dödlig utgång ägt rum mellan regeringsmotståndare och säkerhetsstyrkor. Demonstranterna kräver politiska reformer och att undantagstillståndet som har varat i nästan 40 år ska upphävas.

Libyen
2011-12 s 18-20
"Den sista kulan"
Världen enades till slut om att sätta press på revolutionsledaren Muammar Gaddafis regim. Tripoli har inte längre några allierade, men diktatorn är långt ifrån besegrad.
IFNs säkerhetsråd röstade tio länder ja till resolutionen, däribland de tre permanenta medlemmarna Frankrike, USA och Storbritannien. Fem länder lade ner sina röster: Kina, Ryssland, Brasilien, Tyskland och Indien.

Egypten
2011-12 s 21
"Ja till ny grundlag"
Vägen till demokratiska val i Egypten har öppnats sedan folket röstade ja till de grundlagsändringar som bäddar för fria val.
Ca fem veckor efter det att Hosni Mubarak störtades godkände egyptierna i söndags en ny grundlag. 77 procent av väljarna röstade ja till de föreslagna ändringarna, som är en förutsättning för att allmänna val ska kunna äga rum i september.
I den historiska folkomröstningen beslöts att en president inte får sitta vid makten i mer än två perioder om vardera fyra år. Inom 60 dagar efter makttillträde måste en vicepresident utnämnas.
USA välkomnade folkomröstningen och betecknade den som ett viktigt steg i den demokratiska processen.
Reformpolitiker och presidentkandidater röstade enhälligt nej till författningsändringarna. Folkomröstningens kritiker anser att tiden fram till nyval är alldeles för kort för att grupper som har varit förtryckta i decennier ska hinna organisera sig effektivt. Grundlagsändringarnas motståndare fruktar framför allt att Mubaraks f d partivänner och Muslimska brödraskapet vinner på den snabba processen.

Tunisien
2011-12 s 22
"Vad händer i Tunisien?"
Tunisien, landet där de arabiska revolterna startade, söker den rätta vägen framåt. Ännu finns inget som liknar en tidtabell för grundlagsreformer och allmänna val. Landets ledning verkar bräcklig och ekonomin har så stora bekymmer att Tunisiens kreditvärde sänktes i förra veckan vilket betyder att landet närmar sig skräpstatus. Den politiska rörelse som orsakar störst uppståndelse är kanske Ennahdha, ett islamiskt parti som var bannlyst under förre presidenten Ben Ali och som legaliserades i förra veckan. Medlemmar i gruppen, som har inspirerats av Muslimska Brödraskapet ingick i en osannolik koalition med kommunister och fackförbund för att störta Ben Ali.

Japan
2011-12 s 22-23
"Samurajerna vid Fukushima"
Japans "atomsamurajer" riskerar sina liv för att avvärja en ännu större katastrof, men många av dem är vanliga arbetare, som egentligen inte är utbildade för sin uppgift. De har arbetat på verken, lämnade sina arbeten efter katastroferna och har nu kallats in, lockade av höga löner. Många japaner är rörda och tacksamma för det mod de ca 500 saneringsarbetarna visar och det har uppkommit en kult runt atomsamurajerna. "Japaner är vana vid att ägna sina liv åt företaget och företaget kan ibland bli viktigare än livet".

Elfenbenskusten
2011-12 s 24-25
"Sanningens ögonblick i Elfenbenskusten"
Afrikas före detta ekonomiska under ligger i dödskamp, därför att den förre presidenten vägrar att lämna ifrån sig makten. FN vet varken ut eller in - men den rättmätige valsegraren måste hjälpas till makten. FN har alrig övervakat ett val så noga som det i Elfenbenskusten. Bara tre av 20000 valurnor var skadade eller manipulerade och det finns inga som helst tvivel om att det var Quattara som vann valet och är den rättmätige presidenten, Men Laurent Ghabgo den före detta presidenten har inte tankar på att lämna presidentpalatset. Landet kommer för varje dag ett steg närmare krig.

Swaziland
2011-12 s 26-27
"Undersåtarna protesterar mot nedskärningar"
Kung Mswati III har en Rolls Royce, 13 palats och 14 fruar. Nyligen fick han också höjd lön trots att akut brist på kontanter har tvingat Swaziland att minska statens utgiftsbudget rejält, vilket har underblåst missnöjet med hans regim. Kung Mswati III styr enväldigt den sista svarta absoluta monarkin.
Förra året förlorade Swaziland med 1,2 miljoner invånare över en tredjedel av landets inkomster när en regional tullunion upplöstes i kölvattnet av den globala ekonomiska krisen, som ledde till markant minskad handel, enligt regeringen. Försöken att få in pengar via obligationer har misslyckats. I januari sålde Swaziland bara en femtedel av sjuåriga obligationer värda sammanlagt 106 miljoner dollar som bjöds ut på marknaden. Fackförbunden strejkar och
Monarkin Swaziland kommer att gå miste om ett lån på 100 miljoner dollar från Afrikanska utvecklingsbanken om man inte lyckas minska statens skyhöga lönekostnader i förhållande till budgeten.
Kung Mswati är landets andre regent sedan självständigheten från Storbritannien 1968.
I april har den 42-årige kungen suttit på tronen i ett kvartssekel. Kungen utnämner premiärministern och ledamöterna i parlamentet får inte tillhöra politiska partier. Säkerhetsstyrkorna har krossat oppositionella protestaktioner under 32 år av undantagstillstånd. I september "grep, misshandlade och trakasserade säkerhetsstyrkorna godtyckligt människorättsaktivister", enligt Amnesty International.
Mswati har en personlig förmögenhet som uppgår till 200 miljoner dollar, nästan 10 procent av landets BNP.

Egypten, Media
2011-12 s 27-29
"Tidningen som inte vet vilket ben den ska stå på"
Al-Ahram måste hitta en ny röst i det nya Egypten. Den grundades 1875 och är därmed en av de äldsta tidningarna i arabvärlden. Tidningen nationaliserades av Gamal Abdel Nasser efter officerskuppen 1952. De senaste decennierna har den statsägda tidningen blivit en symbol för nepotism, korruption och inkompetens som plågar många institutioner i Egypten. Den är känd för sin slaviska plikttrohet mot regimen och sin flagranta okunskap om verkligheten. Nu publicerar den och andra tidningar i Egypten artiklar som hade varit otänkbara för ett par månader sedan. Kritikerna menar att de statliga medierna har förlorat all trovärdighet och måste bort. Det går inte att konstruera om dem och driva dem med lönsamhet i sikte. Al-Ahram var tidigare en "lönelista" för att betala ut feta löner till släktingar alltför inkompetenta för att göra något.

Japan
2011-12 s 29
"Budbäraren var själva budskapet"
För första gången har Japans kejsare, Akihito hållit ett tal i TV. Hans ord var formella och inget särskilt bra. Det innehöll inga löften, det speglade ödmjukhet. Det som gjorde det bra var att det hölls. Budbäraren var själva budskapet.

Mexiko
2011-12 s 30-31
"Fula fiskar jagar haj i Mexikanska golfen"
mexikanska fiskare jagar i skydd av mörkret haj i amerikanska vatten. Hajens fenor ger goda inkomster tack vare stor efterfrågan i Asien. Den globala handeln med hajfenor omsätter enligt experterna drygt en miljard dollar om året. De mexikanska fiskarna tar sig illegalt över gränsen till USA eftersom det bästa hajfisket finns norr om gränsen. De amerikanska fiskerireglerna har gjort att hajpopulationen i de amerikanska vattnen är mer eller mindre intakt medan bristen på regler i Mexiko lätt till utfiske.