Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2006 v 49

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49

Tempus vecka 49 2006 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Nordirland
2006-49 s 3-5
"Från bomber till boom i krigströtta Belfast"
Invånarna i Nordirland tycks ha förstått att kriget är slut och att det är dags att se framåt. Återstår att se om provinsens politiker också förmår gå vidare. För bara 10 år sedan var Nordirland en mörk bild av sekteristiskt våld, finansierat mer hjälp av narkotikahandel och smuggling. Nu har Belfasts trista historia blivit en lönsam affärsidé med "trubbelturer" som lockar turister att se de tidigare konflikthärdarna. De faktorer som förde Nordirland från gatuvåld till trottoarkaféer är både globala och lokala:
- det enade Europa stod plötsligt vid Irlands dörr
- religionens minskade betydelse i vardagslivet
- det kom en flod av polska, asiatiska och afrikanska invandrare som inte kunde skilja mellan unionister och republikaner
- terrorattentaten den 11 september berövade den väpnade motståndskampen des romantiska lyster.

Montenegro
2006-49 s 5-6
"Montenegro är en munsbit för den ryska björnen"
Lilleputtlandet Montenegro både välkomnar och skräms av floden av ryska pengar. De köper upp stora attraktiva landområden vid den Adriatiska kusten. Stora, kontanta penningsummor kan emellertid ställa till trubbel i ett land som har rykte om sig att vara ett av Balkans mest korrumperade och maffiainfekterade länder. Ryssland hotar också med att relationerna kan försämras och Montenegro fortsätter att sträva efter medlemskap i Nato.

EU
2006-49 s 7
"EU-standard är inte alltid standard"
Vad händer när nya medlemsländer börjar riva upp reformer som de genomförde under antagningsprocessen. Det så kallade "eftermedlemskapssyndromet" finns inte med i EUs regler. Både Polen och Slovakien ändrar lagarna så att statsapparaten blir mindre självständig och mer styrd av politikerna. Det bäddar för en ökning av den korruption som medlemskapet avsåg att minska. Flera länder faller tillbaka i "gamla ovanor". Det är dålig reklam för EU.

2006-49 s 7
"Merkel vill sätta press på Turkiet"
Frankrikes president, Jacques Chirac, stöder ett förslag från Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, som vill ge Turkiet en ny tidsfrist på 18 månader för att öppna sina hamnar och flygplatser för EU-landet Cypern. De anser att en deadline är nödvändig för att upprätthålla pressen på Turkiet.

Ryssland
2006-49 s 8
"Nära utlandet ligger ändå närmast"
Vladimir Putin återupplivar gamla kontakter. Han behöver dem. Den skadliga strålningen från mordet på den före detta ryske spionen Alexander Litvinenko i London var kanske liten men de diplomatiska konsekvenserna för Ryssland kunde inte ha varit allvarligare. I förra veckan var Vitrysslands president Lukasjenko värd för ett toppmöte med OSS, ett forum för alla exsovjetiska länder utom de tre baltiska staterna. Där lyckades Vitryssland och Ryssland komma överens om det framtida priset på den gas som Ryssland ska leverera. Lukasjenko hade tidigare fruktat stora prisökningar och därför föreslagit att Ukraina och Vitryssland skulle koordinera sin politik. Det förekom också ett visst närmande mellan Ryssland och Moldavien. Ett förbud mot export av vin och kött till Ryssland kommer att hävas.

2006-49 s 9-10
"Hur farligt är Ryssland?"
Giftmordet på en rysk regimkritiker och före detta spion väcker farhågor om att mörka krafter håller på att ta över i Moskva. Det alltmer självsäkra Ryssland, rikt på olja och gas, har börjat uppträda som en internationell buse. Ryssland har stängt av energileveranser till Europa, utövat utpressning mot före detta sovjetiska satellitstater som Ukraina och Georgien och vägrat samarbeta med USA i fråga om sanktioner mot Iran. Ryssland har blivit ett land där korruptionen är systematisk, där det enda som garanterar ordning och säkerhet är mutor och skyddspengar och där kontraktsmord är lika vanliga som företagsuppköp på Wall Street. Politik och profit är så insnärjda i varandra att några av höjdarna i Kreml kontrollerar en del av landets största företag.

2006-49 s 11-12
"Spionen levde och dog i en värld av våld och förräderi"
Den 7 juni 1994 utsattes bilen i vilken en av Rysslands mäktigaste oligarker, Boris Berezovskij, färdades. Hans chaufför omkom men Boris undkom. I sin roll som högt uppsatt officer i FSBs (KGBs efterföljare) avdelning för organiserad brottslighet var det Alexander Litvinenko som fick uppdraget att utreda mordförsöket och de två blev goda vänner". Senare beskyllde Litvinenko FSB för inblandning i en annan konspiration och detta satte definitivt punkt för hans karriär. Efter en desperat flykt år 2000 via Turkiet kunde han söka asyl i Storbritannien. Han blev brittisk medborgare i år. Han började kritisera Putin allt hårdare och under veckorna före sin död hade han börjat granska omständigheterna runt mordet i Moskva på journalisten Anna Polikovskaja. Litvinenkos första steg mot döden tog då handen 1 november träffade en italiensk akademiker, Nario Scaramella, i en sushibar och därefter knöt kontakt med före detta kolleger i säkerhetstjänsten. Sedan blev han sjuk och dog efter 22 dagar. Läkarna hittade radioaktivt polonium i hans kropp och det kunde spåras tillbaka till Moskva via ett brittiskt flygplan.
De flesta experter är eniga om att mördarens bruk av polonium 210 är det tydligaste beviset för en koppling till element inom den ryska militären. Den kvantitet av isotopen som användes för att döda Litvinenko kan bara fås från en kärnreaktor eller en atomdriven ubåt.

USA, Irak
2006-49 s 114-15
"Ett ordkrig pågår i krigets skugga"
De amerikanska medierna bryter ett tabu och betecknar våldet i Irak som "inbördeskrig". I Vita Huset där man håller fast vid sin ståndpunkt att det inte är fråga om inbördeskrig, befarar man att den allmänna opinionen kan färgas av terminologin. Amerikanerna i allmänhet ogillar att vara inblandade i andra länders inbördeskrig. I Irak finns organiserade grupper som bekämpar varandra och vars mål är att undergräva regeringens auktoritet eller förstöra staten.

2006-49 s 15-16
"Något måste göras!"
FNs generalsekreterare, Kofi Annan, vill samordna en internationell konferens om säkerhetsproblemen i Irak. Han rekommenderar också att Syrien och Iran ska inlemmas i den internationella gemenskapen.

2006-49 s 17-18
"Irakkommissionen föreslår gradvis reträtt"
Irakkommissionens länge väntade rapport offentliggjordes på onsdagen, men redan tidigare var huvuddragen i rapporten kända. Tillbakadragande rekommenderas, men tidtabellen överlåts åt Bush och hans regering. Det klargörs inte heller om de amerikanska styrkorna i Irak ska skickas hem eller om tillbakadragandet ska ske till baser i Irak eller dess grannländer. Den viktigaste rekommendationen är emellertid ökade diplomatiska ansträngningar att komma tillrätta med de stora säkerhetsproblemen i hela Mellanöstern. Direkta kontakter med Iran och Syrien bör tas. Gruppens rekommendationer är inte bindande.

Iran
2006-49 s 16
"Gudsstaten förnekar sig inte"
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, har utlyst ett symposium om "myten" om förintelsen. Evenemanget går av stapeln den 11-12 december i Teheran och inbjudna är "forskare, som är intresserad av kända och okända aspekter av ämnet". Bland programmets punkter finns bland annat "Revisionisternas ståndpunkter och argument" och "Gaskamrarna: lögn eller fakta".

Somalia
2006-49 s 18
"Regeringen är omringad"
Den islamiska milisen tog i lördags kontroll över den sydliga staden Dinsor. Det betyder att den i praktiken har omringat den svaga övergångsregeringen som har säte i den västliga staden Baidoa. Risken är stor att ett hårt slag om Dinsor kan bli den gnista som tänder ett regelrätt krig i Somalia. Etiopien stöder övergångsregeringen eftersom det vill avvärja att grannlandet blir en fundamentalistisk, islamisk stat. Etiopiens fiende Eritrea stöder den islamiska rörelsen.

Somalia, Etiopien
2006-49 s 19-20
"Det går inte att ta miste på vapenskramlet"
Det är bara den stundande regnperioden som för ögonblicket sätter stopp för regelrätt krig mellan Etiopien och Somalia. Ovanligt rik nederbörd har förvandlat alla vägar till lera. I högtalare i alla somaliska städer som kontrolleras av islamisterna har det utropats "heligt krig" mot Etiopien. De är redo att kämpa mot "ondskans makter", det vill säga kristendomen. Ett mått på islamisternas auktoritet är att de lyckats införa ett förbud mot drogen khat. President Zenawi har visserligen lyckats minska fattigdomen i Etiopien men han har också förvandlat landet till en polisstat. Flera generaler och deras underlydande har flytt över bergen till grannlandet Eritrea för att ansluta sig till befrielsefronten Oromo, en separatistgrupp som vill störta Zenawi och hans regim.

Venezuela
2006-49 s 21
"Chávez lovar ännu mer röd revolution"
Han vann som väntat en övertygande seger i presidentvalet och tillägnade Fidel Castro sin seger. Han lovar att driva på den socialistiska revolutionen och stärka den latinamerikanska fronten mot USA. Oppositionskandidatens, Manuel Rosales, anhängare hade svårt att dölja sin besvikelse. Den anser att kommunismen är på väg i landet.

USA
2006-49 s 21
"Bolton lämnar FN"
President George Bush har motvilligt accepterat FN-ambassadören John Boltons avskedsansökan. Boltons beslut föranleddes av att han sannolikt inte skulle komma att godkännas av den demokratiska majoriteten i senaten. En favorit att ersätta honom är USAs Irak-ambassadör, Zalmai Khalilzad, som sagt att han är beredd att lämna Bagdad.

Vitryssland
2006-49 s 21
"Oppositionsledaren trakasseras"
Oppositionsledaren i Vitryssland, Aleksandr Milinkevitj, greps häromdagen misstänkt för att smuggla droger och alkohol. Han stoppades av polisen i Belozersk där han hjälpte oppositionella som planerar att kandidera i lokalvalen i januari. Tidigare greps han på flygplatsen i Minsk beskylld för att har brutit mot passreglerna, efter en resa från en konferens i grannlandet Lettland.

Fiji
2006-49 s 21
Militären i Fiji tog på tisdagen kontroll över landet och tvingade parlamentet att upplösa sig. Premiärministern Qarase hade tidigare meddelat att han satt u husarrest men inte tänkte avgå frivilligt. Militärchefen Bainimarama har flera gånger hotat att störta Qarases regering som blev omvald i maj i år för ytterligare 5 år.
Fiji har haft tre kupper sedan 1987.
http://www.fijitimes.com/

Terrorism, Tyskland
2006-49 s 21
"Nytt terroristregister"
Den tyska förbundsdagen har godkänt inrättandet av en databas över misstänkta terrorister. Detta ska underlätta jakten på misstänkta, som finns listade i 38 olika polis- och underrättelseregister.

Ukraina
2006-49 s 21
"Jusjtjenkos allierade avsattes"
Det ukrainska parlamentet avsatte i förra veckan landets utrikes- och inrikesministrar. Utrikesminister Borys Tarasyuks som var en av Ukrainas ledande västvänliga krafter försvinner nu från regeringen liksom inrikesminister Jurij Lutsenko som var en av ledarna i revolutionen som förde Jusjtjenko till makten.

Kina
2006-49 s 22
"Kina avrättade sektledare"
Ledaren för en kristen sekt i Kina och minst elva av hans anhängare har avrättats för att de beordrade mord på medlemmar i en rivaliserande religiös grupp. Det pågår en strid mellan underjordiska kyrkor i Kina. De kinesiska myndigheterna tvingar religiösa rörelser under jorden varmed de automatiskt kan klassificeras som kulter vilket gör dem olagliga. Grupperna är inte alltid Guds bästa barn men de upplevs tydligen som ett hot mot kommunistpartiets maktmonopol.

Nepal
2006-49 s 22-23
"Maoisterna har nyckeln till fred"
Maoistledaren Prachanda kan få svårt att övertyga sina soldater om att kompromiss och maktdelning är att föredra framför fortsatt kamp. I förra veckan undertecknades överenskommelsen "om kontroll av vapen och arméer" mellan den nepalesiska regeringens förhandlare och maoistrebellerna. Den innebär att armén och rebellerna ska deponera lika mycket vapen i speciella depåer kontrollerade av FN och att val till en konstituerande församling planeras att hållas i juni. Många misstänkar att maoistledaren får svårt att acceptera "bourgeoisins demokrati". En maoistisk utbrytargrupp motsätter sig kompromissen och för alltjämt en väpnad kamp mot regeringen.

2006-49 s 23
"Vapenvila är inte detsamma som fred"
Kriget i Nepal har äntligen tagit slut, åtminstone på papperet. Goodwill och optimism har ersatt bitterhet och misstänksamhet. Men genomförandet av avtalet är inte en självklarhet. Det utbredda politiska våldet måste kontrolleras ända fram till nästa års val av en konstituerande församling. FN som ska övervaka insamlingen och kontrollen av vapenöverlämningen saknar mandat och har inte tillräckligt pengar för att få gruppen organiserad till en fungerande, operativ enhet. Freden är ännu bara en vapenvila.

2006-49 s 24
"Ett historiskt experiment"
Intervju med maoistledaren Prachanda som egentligen heter Pushpa Kamal Dahal som kommenterar den väpnade motståndskampens slut och Nepals framtid. Målet är att avskaffa den förhatliga monarkin som styrt Nepal sedan mer än 230 år. Om parlamentet skulle rösta för att monarkin skulle få en ceremoniell roll i Nepal i framtiden skulle Prachanda acceptera detta påstår han fast han vet att bara "en lite klicka korrumperade, rika lismare" är för en sådan lösning. Om "massorna" ger honom förtroendet att bli president då måste han ställa upp.

Nordkorea
2006-49 s 25-26
"Kim måste börja snåla på cognacen"
FN hindrar Nordkorea från att importera allt som Kim Jong Il tycker om. Sedan regimen i Pyongyang testat en atombomb i oktober har FNs säkerhetsråd enhälligt röstat för att Nordkorea och dess ledare, Kim Jong Il, ska bli utan vapen, atomteknik och lyxvaror. Resolutionen fryser Nordkoreas konton i utländska banker, pengar som skulle kunna användas för att finansiera vapenprogrammet. Den förbjuder internationellt resande som är involverade i vapenprogrammet och deras anhöriga. På den amerikanska listan över förbjudna produkter står bland annat varor som lyxyachter, vattenscooters, racerbilar och motorcyklar, Dvd-spelare, TV-apparater över 29 tum och fina spritsorter.

Miljö
2006-49 s 26-27
"Jordens bästa vänner är en brokig skara"
Den brittiska miljöorganisationen Environment Agency har bett experter namnge de människor som har gjort mest för att rädda planeten jorden. På första plats kommer Rachel Carson, hon med boken "Tyst vår". Tvåa är EF Schumacher, känd för sin bok "Small is Beautiful".
Margot Wallström nämns längre ner på listan tillsammans med den indiske ledare Mahatma Gandhi, Charles Darwin och Siddhartha Buddha. I sanning inget dåligt sällskap. På listan finns också den svenske cancerforskaren Karl Henrik Robert som grundade miljönätverket "Det naturliga steget". Om detta kan man läsa i den brittiska tidningen The Guardian.