Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 03

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  

Tempus vecka 03 2007 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2007-03 s 3-5
"EU föreslår ny energipolitik"
Ny teknik, nya energikällor och öppnare marknader ska hjälpa EU att effektivisera energiförbrukningen och stoppa klimatförändringen. EU-kommissionen vill att de nationella regeringarna ska liberalisera energisektorn och tillåta ökad konkurrens. Den uppmuntrar också till större investeringar i infrastruktur och teknik för att minska beroendet av mäktiga exportländer som Ryssland. EU föreslår "en ny industriell revolution" för att ytterligare minska koldioxidutsläppen, öka Europas förnyelsebara energikällor och stärka konkurrensen mellan de största energiproducenterna.

EU, Ryssland
2007-03 s 5
"Rysslands rykte står på spel"
Moskva kritiseras hårt för avbrutna leveranser av EUs energikommissionär Andris Piebalgs som också förespråkar konstruktion av nya kärnkraftverk i länder som är villiga att satsa på den sortens teknik. Ryssland fördubblade priset på naturgas och då införde Vitryssland en transitavgift på 46 dollar per ton på den ryska olja som transporteras genom Vitryssland. Då stängde Ryssland den ledning som förser Ukraina, Tyskland, Polen och andra östeuropeiska länder med olja i över 60 timmar.

Vitryssland, Ryssland
2007-03 s 6-7
"Vitrysslands sötebrödsdagar är slut"
President Alexander Lukasjenko i Vitryssland verkar vara den sista av ledarna i det forna sovjetblocket som inser att Ryssland har förändrats. Solidariteten och brödraskapet finns inte längre, nu gäller strikta, orubbliga marknadsprinciper. De nya kontrakten med Ryssland innebär en dryg fördubbling av Vitrysslands pris för naturgas och nya exporttullar på oljeleveranser.

EU, Ryssland
2007-03 s 8-9
"Gazprom agerar smart, och EU får skylla sig självt"
Liberaliseringen av Europas energisektor har gjort de möjligt för Gazprom, Rysslands statliga energimonopol, att infiltrera distributions- och leveransleden i EU i en tid när flera EU-regeringar börjar ifrågasätta Moskvas tillförlitlighet som leverantör. Oenigheten inom EUs 27 medlemsländer är stor om unionens energistrategi. Gazprom har utnyttjat det bristande samförståndet och skaffat sig tillgång till distributionsledningar direkt till de europeiska konsumenterna i Österrike, Belgien, Holland och flera östeuropeiska länder.

Norge
2007-03 s 9-11
"En norsk guldgruva"
Barents hav skulle kunna förse Europa med stora mängder naturgas, vilket skulle minska beroendet av Ryssland. Barents hav är Europas Klondike, den sista orörda reserven av naturtillgångar. Ett första fält tas i drift senare i år. Norge är världens tredje största gasexportör efter Ryssland och Frankrike. Exporten ökar stadigt. Norge och Ryssland försöker nu lösa en 30 år gammal dispyt om var exakt gränsen mellan dem går i Barents hav.

Bulgarien och Rumänien
2007-03 s 11-12
"Medlemskap är ingen genväg till välstånd"
EUs två nyaste medlemsländer, Bulgarien och Rumänien, ligger långt efter både ekonomiskt och politiskt. Många invånare tror att medlemskapet medför stora fördelar och rikedomar. Men Bulgariens BNP per capita var 2005 bara 3480 dollar mot 4490 för Rumänien, 9240 för de 8 nya och nästan 30000 för EU i genomsnitt! Bulgarien och Rumänien är efterblivna på många andra sätt. Infrastruktur och offentlig service är sämre än i resten i Östeuropa, korruptionen är mer förankrad och den politiska kulturen är bräckligare. Rumänerna känner sig mindre utanför än bulgarerna, de känner sig som en latinsk utpost i ett hav av slaver.

Frankrike
2007-03 s 13
"Sarkozy blir de borgerligas kandidat"
Presidentvalskampanjen i Frankrike började på allvar i söndags när Nicolas Sarkozy nominerades till det regerande UMP-partiets kandidat. Sarkozy fick 98 % av rösterna i partiets primärval i vilket han var den ende som ställde upp. Nu blir det en strid mellan honom och Ségolène Royal som är socialisternas kandidat. Sarkozys vallöften är bland andra att förändra de statliga pensionsprogrammen, införa ett 50 % skattetak på inkomstskatten, göra räntor på bolån avdragsgilla, acceptera en förenklad version av EUs nya författning, som parlamentet ska godkänna, inte väljarna, minska antalet offentliganställda.

USA, Frankrike
2007-03 s 14-16
"Det är dags för något nytt"
Det som redan har hänt i Berlin kommer kanske att upprepas i Paris och Washington. Kvinnor förbereder sig att erövra makten. Deras manliga rivaler tillhör vanligtvis en oförenlig funktionärskast som redan har visat vad den går för. Ingen kvinna har någonsin haft makten i Elyséepalatset eller i Vita Huset men nu finns det två starka kandidater, Hillary Clinton och Ségolène Royal.

USA, Iran
2007-03 s 18-19
"USA öppnar en tredje front i Irak"
I drygt två år efter det att Saddam Hussein har störtats handlade kriget i Irak om att krossa upproriska och anhängare till Al-Qaida i Irak. Under 2006 tillkom uppdraget att stoppa det sekteristiska våldet. De senaste veckorna har kriget i Irak fått ytterligare en front, vilket också bekräftas i nyligen avslöjade order från president George Bush. Den tredje fronten riktas mot Iran. USA kommer aktivt att försöka stoppa Irans försök att "etablera hegemoni i regionen".

USA
2007-03 s 19
"Republikanerna gör uppror"
Flera republikanska senatorer har redan kritiserat president Bushs plan på att skicka fler soldater till Irak. Andra varken stödjer eller tar avstånd från planen. För närvarande hänger presidentens trovärdighet på en skör tråd och han måste nu inte bara vinna i Irak och ta kontroll över Bagdad, han måste också vinna tillbaka sitt parti.

Latinamerika
2007-03 s 20-22
"Överklassen tror på Latinamerika"
Latinamerikas länder lider fortfarande av utbredd fattigdom men eliterna har gynnats av de senaste årens ekonomiska framsteg och ingenting tycks kunna dämpa deras optimism. I en undersökning av Zogby International har 603 "framstående" latinamerikaner tillfrågats om sin syn på ekonomin i det egna landet och framtiden. Andelen som beskriver det egna landets ekonomi som god eller utmärkt har ökat från 7 % 2002 till 43 % 2006. 53 % anser att Latinamerika är "på rätt spår". De rika lever gott. Som förebilder som ledare anger de Lula eller Chiles president Michelle Bachelet. Mest optimistiska är brasilianarna, minst är mexikanarna. Internationella experter är inte lika övertygade. Regionens regeringar har ännu inte angripit övertunga byråkratier, korruption och förfallen infrastruktur, som tillsammans skapar världens besvärligaste företagsklimat. Klyftorna mellan fattiga och rika är mycket stora och sociala oroligheter ligger därför på lut.
Den fråga som mest förenar Latinamerika är missnöjet med Washington

Argentina, Storbritannien
2007-03 s 22-23
"Falklandskriget fortsätter att väcka starka känslor"
Motstridiga anspråk från Argentina respektive Storbritannien förgiftar relationerna dem emellan trots att det snart har gått 25 år sedan Falklandskriget.
I år firas 25 års minnet av kriget. Carol Thatcher, dotter till den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher anlände före jul till Argentina för att göra en dokumentärfilm "Mammas krig".
Storbritannien hävdar att landet kommer att försvara falkländarnas rätt att själva bestämma över öarnas framtid. Invånarantalet är 3000 som skyddas av 1800 militärer. Landet är rikt, öarnas BNP per capita är högre än något sydamerikanskt land.

Nicaragua
2007-03 s 24-25
"Ortegas revansch är ett hårt slag mot USA"
I förra veckan svor Daniel Ortega, 17 år efter det han förlorade makten 1990, eden som president. Det är en av de märkligaste politiska revanscherna i modern tid.
Nicaragua sitter i kläm mellan en ny vän och en gammal fiende. Den gamle fienden är USA för vilka Ortegas triumf är ett nederlag för Bushs politik. Den nye vännen är Venezuela som ger ett ekonomiskt och socialt hjälppaket. Det behöver Nicaragua som är ett av Latinamerikas fattigaste länder. Omkring 40 % av befolkningen saknar fortfarande adekvata sanitära bekvämligheter och rinnande, rent vatten.

Spanien
2007-03 s 25
"Spanska protester"
Två veckor efter de baskiska separatisternas dödliga attentat i Madrid samlades i lördags drygt en kvarts miljon spanjorer för att protestera mot ETAs våldskampanj. Det oppositionella folkpartiet deltog inte i demonstrationerna. Partiledaren, Mariano Rajoy, hade krävt att demonstrationerna också skulle innehålla protester mot den socialistiska regeringens planer på att förhandla med ETA.

Somalia
2007-03 s 25
"Fredsuppdrag i Somalia"
En delegation från Afrikanska Unionen (AU) anlände under veckoslutet till Somalia för att diskutera utplaceringen av en internationell fredsstyrka. Ingen afrikansk regering har emellertid lovat att bidra med soldater till den planerade styrkan på 8000 man. Samtidigt intensifierade somaliska regeringssoldater sökandet efter vapen i Mogadishu, som är en av världens mest beväpnade städer.

Nepal
2007-03 s 25
"Utbrytare strejkade"
Kommunistiska rebeller i södra Nepal blockerade under veckoslutet nästan alla kommunikationer till resten av landet. Rebellerna är en utbrytargrupp ur maoisterna, som i måndags tog plats i landets nya parlament. Tarai befrielsefront, som bröt sig ur den maoistiska rörelsen 2004, kräver ökade rättigheter för Madeshifolket, som lever i Nepals sydliga slättregion. Madeshi anser sig diskriminerat.

Kuba
2007-03 s 25
"Castros tillstånd har försämrats"
Kubas ledare, Fidel Castro, uppges vara mycket sjuk. En rad operationer har inte fått önskade resultat och enligt de senaste läkarrapporterna är läget kritiskt. Castro har inte framträtt offentligt den 26 juli och landet har i snart ett år styrts av hans bror Raul.

Bangladesh
2007-03 s 26
"Spänt lugn i Bangladesh"
Den oppositionella alliansen i Bangladesh, som består av 14 partier och leds av Awamiförbundet, kommer att ställa upp i parlamentsvalen, som arrangeras av den arméstödda övergångsregeringen. Detta har den tidigare vägrat på grund av misstankar om att president Iajuddin Ahmed, som ledde den övergångsregering som tillträdde i oktober, accepterade och understödde förfalskning av röst längderna. Alliansen avbröt sin bojkott sedan presidenten gått med på oppositionens krav på att han skulle avgå från posten som ledare för interimsregeringen.

Thailand
2007-03 s 26-28
"Inte ens generalerna kan hålla ordning"
De åtta bomber som exploderade runt om i Bangkok på nyårsafton och dödade tre personer och skadade dussintals andra, skingrade alla illusioner om att juntan är en garant för säkerhet. Juntan skyller bombningarna på Thaksinanhängare. Mistankar väcks om att generalerna tänker försöka behålla makten även efter det att de förmodas ha återupprättat demokratin. Thailands nya härskare har lidit bakslag på flera olika fronter. De utreder Thaksins misstänkta korruption i syfte att sätta fast honom, men arbetet går långsamt. Det mest skadliga för militärjuntans rykte är dess misslyckade försök att stoppa spekulationerna i den thailändska valutan.

2007-03 s 26-27
"Juntan degraderade Thaksin till vanlig medborgare"
Thaksin. Som är en mycket välbärgad affärsman, var i New York när militären störtade hans regering. Nu har den beslutat att ta ifrån honom hans diplomatiska pass. Den anklagar honom för att föra "ett mediakrig" mot militärjuntan och förbjuder inhemska medier för att skriva positivt om honom eller ens nämna hans namn.

Burma
2007-03 s 28-29
"Ljum kritik mot Burma"
Burmas utrikesminister, Nyan Win, bad övriga utrikesministrar i ASEN om hjälp att blockera ett amerikanskt förslag till FN-resolution, som syftar till att sätta hård internationell press på militärjuntan. De sydostasiatiska länderna har uppmanat ledarna i Burma att återupprätta demokratin, men de gick inte så långt som att stödja USAs försök att via FN sätta hårdare press på militärjuntan.

Mongoliet
2007-03 s 29-21
"Mongoliet gräver, hivar och vaskar"
Guld, koppar, stenkol, uran - Djingis Khans centralasiatiska hemland är med alla sina outtömliga naturtillgångar en riktig skattkammare. Där finns stora mängder kol men också guld. Stora mängder tidigare nomader har blivit illegala guldletare som kan tjäna 45 dollar om dagen. Det är mycket i ett land där månadslönen för lärare är mellan 60 och 100 dollar i månaden. Jakten på guldet håller på att i grunden förvandla världens sista fungerande nomadland. Sönerna till boskapsskötarna blir gruvarbetare. Den största delen av vinsterna tar emellertid de stora internationella företagen som tävlar om att få investera i den lönsamma mineralutvidgningen.