Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 13

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12          

EU, Portugal
2011-13 s 3
"Snart faller nästa dominobricka!
José Sócrates avgång från premiärministerposten i Portugal leder nog inte bara till nyval utan även till att ännu ett land i eurozonen tvingas be om hjälp med ekonomin. När hans regering förlorade en omröstning i parlamentet - det fjärde reformpaketet på tolv månader - ledde det till att han lämnade sin post. Detta skapade ett politiskt vakuum. Portugal behöver sälja statspapper - det vill säga låna upp - för två miljarder euro per månad - klarar nog av att betala sina ränteskulder i april. Räddningsinsatser från IMF och EU kan komma att behövas.

Tyskland
2011-13 s 4-5
"Viktig valseger för de Gröna i Tyskland"
De Gröna har tagit makten från Angela Merkels kristdemokrater i det rika Baden-Württemberg.
I söndagens regionval i delstaten Baden-Württemberg föll CDU från 44,2 till 39 %. De Gröna som fick 25,1 % (2006 11,7 %) bildar ny regering med SPD (23,1 %) och Winfried Kretschmann blir ny ledare för delstatsparlamentet.
De Gröna hade hjälp i valen av debatten om Tysklands 17 kärnreaktorer en debatt som aktualiserades med olyckan i Fukushima i Japan.

Frankrike
2011-13 s 4-5
"Vänster och höger men inte mitt emellan"
Det franska Socialistpartiet gick starkt framåt i ett regionval i söndags samtidigt som också Nationella Fronten kunde notera ökat väljarstöd. Socialistpartiet fick 36 %, regeringspartiet UMP fick omkring 20 % och NF med den nya ledaren Marine Le Pen 11 %.

Ryssland
2011-13 s 5-6
"Putin mot Medvedev"
Bråket mellan ledarna testar byråkraters och politikers överlevnadsförmåga i Kreml.
Förra veckan ställdes ryssarna inför något så ovanligt som en öppen oenighet mellan de två män som styr landet. Premiärminister Vladimir Putin kritiserade de allierades attacker mot Libyen. President Dmitrij Medvedev tillrättavisade sin mentor och kallade hans ordval för "oacceptabelt."
Detta gav Rysslands armé av Kremltrogna politiker den obehagliga uppgiften att försöka navigera mellan de två männen, som båda har chans att bli valda till president nästa år. En stor del av den ryska eliten förhåller sig avvaktande och försöker undvika att fastna på den eller andra sidan.

Vitryssland
2011-13 s 6-8
"Sovjetunionen i miniatyr"
I vitryssland hårdnar förtrycket även mot dem som inte är politiskt engagerade. President Lukasjenko har klargjort att han kommer att krossa varje försök att organisera något liknande de uppror som drar fram genom Nordafrika och Mellanöstern. Förtryckets omfattning antyder att presidenten anser sig behöva ta hårdare kontroll över landet för att stoppa det växande motståndet. Missnöjet är stort bland medborgare över regimens kontroll över deras liv. Under sina 16 år som landets president har Lukasjenko skapat ett Sovjetunionen i miniatyr.

Samhälle
2011-13 s 9
"Hängning, halshuggning och stening"
Världens mest tragiska rangordning är den över antalet avrättningar. Högst upp finns Kina. Inget annat land avrättade så många människor förra året som Kina, enligt människorättsorganisationen Amnesty International. Enligt Amnestys rapport "Dödsstraff och avrättningar 2010" avrättades 527 människor förra året medan 2024 dömdes till döden. Mörkertalet misstänks vara högt. Antalet som använder dödsstraff blir emellertid färre. Också i Kina är trenden positiv. Men i andra länder ser det sämre ut. Där har dödsstraffet blivit vanligare även för mindre allvarliga brott. I Laos för innehav av narkotika, i Irak för terrorbrott, i den Kinesiska provinsen Guangdong för väskryckning och i Saudiarabien för homosexuella handlingar.

Haiti
2011-13 s 9
"Duvalier inväntar domarens beslut"
Den före detta haitiske ledaren, Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) har lämnat sjukhuset. Han fördes under polisbevakning till sin privata villa, där han lever under husarrest. Han är 59 år och återvände till Haiti efter nästan 25 år i exil. En domare är i färd med att undersöka om staten kan väcka åtal mot honom för korruption och tortyr under hans ämbetstid.

Zimbabwe
2011-13 s 9
"Gamlingen kostar"
President Robert Mugabes hälsa kostar hans undersåtar en hel del pengar. Varje resa till Singapore där den 87-årige ledaren låter undersöka sina ögon kostar tre miljoner dollar. På bara tre månader har han använt hälften av hela regeringens resebudget på 25 miljoner. Det är mer än vad regeringen betalar för alla offentliganställdas sjukvård.

Nicaragua
2011-13 s 9
"Seg makthavare"
Daniel Ortega försöker med alla medel säkra sina chanser att bli omvald i presidentvalet i Nicaragua. I bästa socialistiska tradition har den gamle revolutionären låtit sig nomineras till Sandinisternas ende kandidat i valen som äger rum i november. Författningen förbjuder uttryckligen omval.

Israel, Palestina
2011-13 s 11-12
"Mossads långa arm"
En palestinsk ingenjör försvinner från ett tåg i Ukraina och dyker sedan upp i ett israeliskt fängelse. Där sitter han utan åtal och rättegång. I västerländska spionkretsar hopas rykten om att mannen är en Hamas-insider som sitter inne med extremt viktiga upplysningar. Det antas att ukrainska agenter har fört bort honom och överlämnat honom till israelerna. Den israeliska regeringen hoppas att Abu Sisu har upplysningar om vad som hänt den av Hamas för fyra år sedan kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit.

2011-13 s 12-13
"Hårda bud i nya hemlandet"
Israel har i två decennier försökt assimilera de etiopiska judarna, men det har inte lyckats. 1991 flögs 14 000 etiopiska judar som hade hamnat in inbördeskrigets korseld i Etiopien ut ur landet i operation Solomon. 20 år senare är de 120 000 och de lever inte särskilt väl. Fattigdomen är tre gånger så hög bland etiopierna som bland judiska israeler och arbetslösheten dubbelt så hög. De är överrepresenterade i landets fängelser och fyra gånger fler ungdomar är brottslingar.
De mottogs 1991 på ett mycket generöst sätt. Regeringen avsatte hundratals miljoner dollar till bostäder, tre gånger så mycket som flyktingar från forna Sovjetunionen. Amerikanska judar har donerar enormt mycket pengar.
De har haft svårt att lära sig hebreiska, lever fattiga utan utbildning i samhällets marginal. "I Etiopien rökte de inte eller drack eller stal eller någonting sådant", säger en kvinna, idag 26 år gammal.

Syrien
2011-13 s 14-15
"Assad missade chansen att reformera"
President Bashar al-Assad trodde att hans land var immunt mot revolutionsviruset. Han misstog sig.
Syrien är ett viktigt land, som västmakterna gärna hade velat lösgöra från gruppen hårdföra regimer i Mellanöstern. Upproret i Syrien började spontant som i Tunisien. Det leds av sunnitiska stamhövdingar i en region som gränsar till Jordanien och som hittills inte har varit politiskt aktiv och ansetts vara lojal mot regimen. Assad, som tillhör minoritetsgruppen alawiterna, slår till med järnhand mot de upproriska. Demonstranterna kräver en radikal kursändring från regimens sida och frisläppande av alla politiska fångar samt rättegång mot dem som hade skjutit skarpt mot demonstranter.

Libyen
2011-13 s 15-16
"Insatsen i Libyen är kontroversiell"
Diplomater diskuterar Libyens framtid samtidigt som Italien försöker ordna en flyktväg för Gaddafi. USA godkänner att han flyr till ett land som står utanför Internationella brottmålsdomstolens ICC) jurisdiktion. Även britterna skulle kunna acceptera detta om resultatet blir fred i Libyen. Cameron och Sarkozy uppmanar alla Gaddafis anhängare att överge honom innan det är för sent.
Brittiska Labour framhåller att det finns anledning att ifrågasätta motiven hos delar av den libyska oppositionen och att ta reda på vilka de är och vilka ambitioner de har på sikt.

2011-13 s 16-18
"Gaddafi är av den allra värsta sorten"
President Ronald Reagan kallade Muammar Gaddafi för "en galen hund" 1986 när han beordrade flygattacker mot Tripoli. Nu, ett kvartssekel senare, är det kanske den libyske ledarens arabiska kolleger som bäddar för hans fall.
Arabförbundet stöder idag bombningskampanjen i syfte att krossa Gaddafis flygvapen och stoppa hans försök att krossa upproret.
"Arabledarna vill stå på rätt sida i historieböckerna och inte ses stödja en galen diktator, som dödar sitt eget folk," säger Ja Techau hos fredsinstitutet Carnegie Endowment i Bryssel.
Gaddafis fyra decennier vid makten har kännetecknats av terrorism, brott mot de mänskliga rättigheterna, internationella sanktioner och bråk med grannländerna i Mellanöstern, inklusive en kontrovers med Saudiarabiens kung Abdullah.
Gaddafi har aldrig utsett någon efterträdare i ett land, vars författning han upphävde. Han behöll makten genom att krossa allt motstånd med hjälp av ett enormt nätverk av informatörer.

Marocko
2011-13 s 18-19
"Marockanerna protesterar mot kungens miljardfond"
Kung Mohamed VI kontrollerar en investeringsfond, SNI, med tillgångar på minst två miljarder dollar och som administreras av hans privatsekreterare, Mohamed Mounir Al, Majidi, som har egna intressen. Bort med SNI och bort med Majidi, stod det på banderollerna i många av de 53 städer där demonstrationer förekom. Demonstranterna kräver demokrati och ett slut på korruptionen, inte ett regimskifte.
Den styrande familjen i Marocko har regerat sedan 1600-taley och Mohammed VIs farfar ledde befrielsekampen som satte punkt för det franska protektoratet 1956. Mohammed VI blev kung 1999. Bland 17 arabländer är det bara Kuwait och Libanon som är friare än Marocko, enligt förra årets rangordning av Freedom House.

Polen
2011-13 s 20
"Sorgeåret är över"
På årsdagen av den tragiska flygplansolyckan utanför Smolensk 10 april, då den polske presidenten, hans fru och ytterligare 94 höga politiker, militärer och andliga ledare dödades i en krasch, planeras fyra stora minnesceremonier i den polska huvudstaden för att hedra de omkomna. Men det finns även planer på motdemonstrationer. Många polacker tycker att det är dags att lägga tragedin till handlingarna och sätta punkt för offentliga hedersbetygelser. På en sida i Facebook kan man ange om man är för eller emot ett minnesmärke i Warszawa över Lech Kaczynski.

Japan
2011-13 s 20-21
"Återhållsamhet speglar respekt för offren"
Efter tsunamin har Japan snabbt trätt in i en era av frivilliga uppoffringar, eller jishuku, vilket är raka motsatsen till "bubbelerans" Japan som hyllade överdrifter. Allt med minsta antydan till lyx inbjuder till fördömanden. Aggressiv försäljningsteknik framstår plötsligt aom mycket olämpligt. Kosmetika och karaoke är helt ute. Flaskvatten och Geigermätare är inne. Många har ställt in säsongens körsbärsblomfestivaler och fyrverkerifestivaler.
Förvandlingen från överdrifter till avhållsamhet skedde nästan över en natt.
Den nationella uppoffringsviljan har också nått politiska kretsar. Kandidaterna tonar ned sina kampanjer.
Japan har haft perioder av självkontroll förut, bland annat efter kejsar Hirohitos död 1989.

Energipolitik
2011-13 s 22-24
"När röken har skingrats"
Krisen i Fukushima bromsar kärnkraftens utbyggnad. Kanske är den till och med början på en avveckling. Rädsla och osäkerhet sprids fortare än radioaktiv strålning Den aktuella katastrofen går inte att jämföra med Tjernobyl men väl med Three Mile Island. Kärnkraften är en marginell energikälla globalt sett, den genererar bara 14 % av världens elektricitet. Atomindustrin har stagnerat sedan Tjernobyl men naturgas och förnybara energikällor har ökat med imponerande fart. Men utan kärnkraft skulle jorden bli varmare. Utan kärnkraft skulle utsläppen av koldioxid globalöt sett öka med ungefär de årliga utsläppen från Japan och Tyskland tillsammans, från 50 till 61 miljarder ton. FNs målsättning är 44 miljarder ton 2020.

2011-13 s 24
"I vulkanens skugga"
I Sydostasien finns inte ett enda kärnkraftverk, men det ska bli en ändring på det. Vietnam, Malaysia och Filippinerna har långtgående planer på att stilla energihungern med atomkraft. Indonesien planerar fyra reaktorer, och den första kommer att ligga vid foten av en vulkan. Länderna växer ekonomiskt och behovet av energi ökar. Indonesien vill eliminera beroendet av fossila bränslen och minska utsläppen av miljöfarliga gaser. En grupp lärda islamister utfärdade 2007 en fatwa mot anläggningen intill vulkanen Muria. Därefter drog de slutsatsen att kärnkraft är förbjudet.
Vietnam planerar att bygga sitt första kärnkraftverk 2014 och 2020 ska det finnas totalt sex reaktorer.

2011-13 s 25
"Vindkraften är billigare"
EUs miljökommissionär Connie Hedegaard säger att sjunkande kostnader för vindenergi offshore betyder att det är ett vettigt alternativ till den krisdrabbade kärnkraften. Vindmöllor till havs ger mycket billigare energi än kärnkraft påstår hon. Problemen i kärnkraftsindustrin har ställt förnybara energikällor som vind och sol i rampljuset igen.
Hedegaard har presenterat en "vägkarta till 2050".

2011-13 s 27
"Italien dröjer med beslut"
Den italienska regeringen har infört ett ettårigt moratorium för landets kärnkraftsprogram 2009, det vill säga 20 år efter att ha avbrutit utbyggnaden av kärnkraften beslöt italienarna att bygga ett nytt kärnkraftverk. Men nu har planerna lagts på is. Italien ligger, liksom Japan, i ett område där jordskalv inträffar. Den 12 juni uppmanas italienarna att rösta ja eller nej till kärnkraft.

Kultur
2011-13 s 28-31
"Apokalypsen är bara ett ögonblick bort"
Västvärlden uppfattar ofta den japanska populärkulturen med sina tamagotchi, mangaserier och tecknade filmer som underlig. Den kan verka hysterisk, gräll och rubbad. Nu har det visat sig att de konstlade kulturyttringarna föregrep en brutal verklighet. Japans historia sedan 1800-talet är en följd av chocker och katastrofer. Japanska soldater gjorde sig skyldiga till fruktansvärda krigsförbrytelser under andra världskriget, och till slut föll atombomberna i Hiroshima och Nagasaki.
Ordet tsunami är japanska. I detta katastroftäta land finns inget ord för katastrof i dess apokalyptiska mening, så som vi använder det i väst. Men det finns bilder, och dessa bilder berättar i konsten, i filmerna och i serierna om århundradets katastrofer, om tappert motstånd, om överlevnad och förträngning. Japanerna har vävt in insikten om kommande katastrofer i kulturen.
Japan lever sedan århundraden i en känsla av att ständigt vänta det värsta. Allt som man under decennierna har åstadkommit kan förstöras på några sekunder. Inget annat land är så högt utvecklat och samtidigt så sårbart för naturens krafter.