Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Niğde Forum Oku  Foruma Görüs Yaz  Niğdeyi Bu yaz Gezin Kapadokya Aladaglar
Kemerhisar'a Hoşgeldiniz... Kemerhisar Forumuna katılın Görüşlerinizi bildirin....
Ana Sayfa

GÜNCEL

Tanımış Kişiler

YÖRESEL TERİMLER
FOTOĞRAFLAR
2005 Yili Fotograflari
Yeni Fotograflar   
2.Fotografları
Kemerhisar Fotograflar
Foto Kemerhisar-1
Foto Kemerhisar-2
TYANA Hakkında-1
TYANA Hakkında-2
KEMERHİSAR TRİHİ
Tarihce
İçmeler
Kemerhisar 
Kazı Çalışmaları 
Tyana'li Apollon
Festival   
2003 Festival 
2003 Kazı Çalışmaları 
2001 Festival Foto
2002 Festival
 Asım Tanış'
Asım Tanış 'ın ANLATISI
Yorumlar-1
Yorumlar-2

Tüm Linkler

Etiler İlkogretim 
Hisar İlkogretim 
Kemerhisar.beldesi.com
Kemerhisar İçmeleri
Gezilecek Yerler
Basın Haberleri
Kemerhisar Linkleri
Niğde Belediyesi
Bor
Bor Belediyesi
Mersin Nigdeliler dernegi
Kapodokya Beldesi
Çok Çeşitli Linkler
ÇANAKKALE 
101 Faydali Site
Dünya Para Katalog'u
Tarihi Para Katologları
Türkiye Haritası
Kemerhisar Yol Haritası
Türkiye Arkeoloji Haritası
Niğde Yerel Haritası
Kolsuz Köyü
Tyana
Geçti Borun Pazarı
Niğde
Kapadokya
Dünyanın en hızlı Büyüyen ağacı Paulownia
Vatikanin Gizli Yüzü
Sehirlerarası Mesafe
Niğde Türküleri
Yetiştiricilik  
Şarap Üretimi
Tarım Ürünleri 
ELMA Yetistiriciligi
Üzüm Yetiştiriciliği
Kalecik Karası  Üzümleri
Ağaç Çeşitleri
Deniz Kılınç
Kahve Falı
Önder
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Şehit Pilot İSMET ERTAN 
 
25 Kasım 1974 (salı)
Bir sonbahar günü, Kemerhisar semalarında 2 adet jet uçakları görünür.içmeceler istikametinden elma bahçeleri üzerinden dolaşarak Bahçelinin üzerinde birtanesi kendi ekseni etrafında dönerek iki takla atar, eftiyan tepesi, Bor üzerinden tekrar kemerhisar istikametine doğru ilerler bu esnada uçaklardan birisindeki pilot merkezle irtibata geçer.uçağın arızasını merkeze bildirir. Uçağın içindeki iki pilot bir an ölümle gözgöze gelirler.Bu arada saniyeler geçer Bor askeri levazım üzerinden kemerhisar orta okulu üzerinde uçaklardan birisi iyice alçalır, pilotlar yerleşim alanına düşmemek için bütün çabalarını sarf ederek canları pahasına uçağı boş araziye elma bahçelerinden tarlalara doğru düşmesini sağlayarak kemerhisarı büyük bir faciadan kurtarırlar.Uçağın düştüğü yere yaklaşık beşyüz metre uzaklığındayız, diğer uçak havada arkadaşlarının düştüğünü görür çaresizlik içerisinde ilk geldikleri yön de kaybolur gider. Kaza yerine ilk gidenlerdeniz.Gördükki dizkapağından aşağısı kopmuş botun içerisinde ayak, sağ kolu parmağında yüzüklü yarım gövde savrulmuş insan parçaları.Olayı gören insanlar akın akın gelmeye başlarlar herkez şaşkın elinden birşey gelmiyor.Niğde ve bölgelerinden itfaiyeler,askeri ekipler kazaya müdahale ettiler Adanadan helekopter gelerek şehitlerimizin bulabildikleri parçalanmış cesetlerini toplayarak DNA tespiti için götürdüler.O an telaştan ölenlerin kimlerin olduğunu bilmiyorduk.İlerleyen saatlerde öğrendikki birtanesi Niğde /kemerhisar doğumlu Şehit Pilot İSMET ERTAN ( Ruhu Şad olsun). Dünyada ender raslanan bir olay,Bir pilotun doğduğu köyüne düşerek şehit olması,işte buna ancak ve ancakKADER denir.
İkameti İzmir olduğundan,İzmir kadifekale şehitliğinde yatmaktadır zaman zaman ziyaretine gideriz.

............
ASIM TANIŞ, 

1942'de Kemerhisar'da (eski Tyana'da) doğdu. İlköğrenimini aynı yerde yaptı. Ortaokulu ve son sınıfa dek liseyi, Bor'un pazarı geçtiğinden, Niğde'de okudu. 1960'ta Antalya Lisesi'ni bitirdi. İtalyan Hükümeti'nin üniversite öğrenimi için verdiği dört burstan birini kazanarak İtalya'ya gitti.
Önce Roma'da ve Perugia'da Yabancılar Üniversitesi'nde İtalyanca öğrendi. 1966'da Pavia Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1967-70 yılları arasında, İstanbul'daki İtalyan Kültür Merkezi'nde
"İtalyanca ve Türkçe" öğretti.
1970 sonunda, Venedik Üniversitesi'nde görev alarak, "Yabancı Diller ve Edebiyatlar Fakültesi"nin "Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü"nde, önce "Türk Dili ve Edebiyatı" kürsüsünü,
1983'te de "Türk Dili" kürsüsünü kurdu.
...
27 yıllık öğretimi sırasında 250-300 arasında öğrencisi olmuştur.
...
1 Kasım 1997'de kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1982'de "Türk Dil Kurumu"na üye olarak alındı. 1991'de "Dil Derneği"ne üye oldu. Evli olup "İlker, Benek, Damla, Onur" adlarında dört çocuğu, "Berk, Selen, Alper" adlarında
üç torunu vardır.

Çıkan yapıtları: 1. Hollands - Turks Klein Technisch Woordenboek, 1967, s.
216. 2. Herkes için Yapısal Yolla İtalyanca, 1974 (11. baskı: 2004), s.560.
3. Corso di Lingua Turca Moderna, 1975 (2. baskı: 2004), s.550 (İtalya'da
çağdaş Türkçe'yi öğreten tek kitap). 4. İtalyan ozanlarından çeviriler ("Dünya Halk ve Demokrasi Şiirleri" dizisinin 2. eserinde), 1975, s.63. 5. Bulgar ve Arnavut ozanlarından
çeviriler (İtalyanca'dan; aynı dizinin 3. eserinde), 1980,
s.60. 6. İtalyanca-Türkçe Büyük Öğretici Sözlük, 1986 (2 cilt), s.1856 (2. baskı: 2004, s.1400). 7. Giovanni Molino'nun İtalyanca-Türkçe Sözlüğü ve Halk Türkçesi, 1989, s.368. 8. İtalya'dan Eğitici Fıkralar, İlginç Anılar, 1992, s.308. 9. Eğitici Açıdan Doğumdan Ölüme Şiirlerle Yolculuk, 1994, s.519. 10. Türkçe - İtalyanca Küçük Sözlük, 2000 (2. baskı: 2003), s.432. 11. İtalyanca - Türkçe Küçük Sözlük, 2001 (2. baskı: 2003), s.479.
Yaklaşık 1400 sayfayı bulan "Türkçe-İtalyanca Büyük Öğretici Sözlük"ün
dizgisi bitmiş, son düzeltmeleri yapılmakta olup, 2005 içinde çıkması bekleniyor. Ardından, yaklaşık 700-800 sayfalık, orta boy,
sözlükler çıkacaktır.
Bunlardan sonra da, çeşitli nedenlerle geri bırakılmış yapıtları çıkacaktır......
...
Yapıtların arkasında vermediğim, yaşamöykümle ve yazdıklarımla ilgili, önemli saydığım, birkaç ayrıntıyı da, gene, üçüncü kişi ağzından ekliyorum:

1. Üniversiteyi bitirdikten hemen sonra, Hollanda'nın resmi başkenti Amsterdam'daki "Vrije Universiteit" adlı üniversiteden "Türk Dili" bölümünü kurmak için öneri almış ancak, öneren ve bunun gerçekleşmesini isteyen Hollanda'lı öğretim üyesi ağır hastalandığından bu iş orada bitmiştir.
...
2. Türkiye'ye daha yararlı olmak amacıyla ikinci bir fakülte bitirmek için, 1966 sonunda, gene Hollanda'danın başkentindeki bir üniversitede "Hukuk Fakültesi"ne yazılmış, ancak, ekonomik sorunlar nedeniyle, gidememiştir.
...
3.Hollanda'da kendisine iş bulmaya çalışmış. "Ölü yakma derneği" üyelerinin ödentilerini toplama işine bile aday olmuş, ancak
(kendi şakacı anlatışıyla) "ölecekleri güldürüp, erken öldürmez, geç öldürür" gerekçesiyle o işe de alınmamıştır.
...
4. Son olarak, Utrecht Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü"nün kitaplığından, yarım gün çalışma koşuluyla, iş önerisi almış. Ne var ki bu kez de, iş açısından değil, başka açıdan çıkan sorunlar nedeniyle 1967 Mart'ında Türkiye'ye dönmek zorunda kalmıştır.
...
5. 1967 Mart-Haziran aylarında "çevirmen olarak", Eskişehir "Gökçekaya"da baraj yapan bir İtalyan firmasında çalışmıştır.
...

6. Temmuz 1967 - Ekim 1970 arasında, İstanbul'daki, "İtalyan Kültür Merkezi"nde, akşamları, "İtalyanca ve Türkçe" öğretirken, sabahları da, önce iki yıl bir İtalyan ilaç firmasında, sonra da bir yıl Pirelli lastik fabrikasında, çevirmen olarak çalışmıştır.
...
7. 1974 yılında epeyce öğretim üyesi ve başka kişilerle, "Türkiye'nin ve Türklerin İtalya'da daha iyi tanıtılmasına büyük katkısı olabilecek", "Venedik-Türk Kültür ve Dostluk Derneği"nin
kurulmasında önayak olmuştur.
Ancak bu dernek, başka nedenlerle birlikte, özellikle, böyle bir fırsatı değerlendiremeyen Türkiye yetkililerinin de ilgisizliği nedeniyle, birkaç yıl sonra kapanmak zorunda kalmıştır.
...

8. 1986-1987 yıllarında iki kez Yugoslavya'ya gitmiş, Makedonya ve Kosova'da yaşayan Türklerin dilleri konusunda araştırma yapmıştır. Bu araştırmayla ilgili olanlar ve başka yazıları Üsküp ve Priştine'de Türkçe çıkan dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır.

 

 
 

 

 

   


  Ekim 2001 Tarihinden bugune kadar kisi ziyaret etmistir

Baslangic Sayfasi  | Favorilere Ekle | E-mail