Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 47

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47   

Mörka moln på andra sidan sundet

Brist på arbetskraft försämrar Danmarks utsikter.

ROBERT ANDERSON
Köpenhamn
Den danska huvudstaden har på senare år fått många nya, flotta bostadshus, vilket berättar en hel del om Danmark. Arkitekterna har som vanligt kombinerat det praktiska med det eleganta och producerat några av världens vackraste bostäder. Men många av dessa fantastiska bostäder står tyvärr tomma, och de som är bebodda är ofta uthyrda, därför att byggarna inte har lyckats sälja dem.
Det har den senaste tiden uppstått sprickor i en ekonomi, som har ansetts vara ett mönster för hur man kombinerar god tillväxt och flexibel arbetsmarknad med hög levnadsstandard och generösa trygghetssystem.

Stigande räntor och kollapsande bostadsmarknad efter långsam nedgång de senaste 18 månaderna kommer att orsaka bekymmer i de danska hushållen, som anses tillhöra de mest skuldtyngda i Europa.
Flera mindre kreditinstitut, som har varit riktade mot framför allt fastighetsmarknaden, har gått i konkurs, och den danska riksbanken utesluter inte fler konkurser. Riksbanken tvingades intervenera på marknaden och höga styrräntorna två gånger för att försvara den danska valutans koppling till euron. Avvikelsen från ECBs kurs är nu 175 punkter, vilket hotar att pressa ned fastighetspriserna ytterligare, skada industrin och sakta ned den redan stagnerande ekonomin.

Men det största problemet för den danska ekonomin är förmodligen stagnation, orsakad av kronisk brist på arbetskraft.
I teorin borde det danska ”flexicurity”-systemet, som är en kombination av flexibla arbetsmarknadsregler och ett generöst välfärdssystem, göra det enklare för de danska företagen att anställa och avskeda än för den utländska konkurrensen. Men det råder brist på arbetskraft i Danmark på grund av kombinationen full sysselsättning, åldrande befolkning, tuffa invandringsbestämmelser och en tendens bland arbetslösa att föredra att fortsätta att leva på understöd framför att söka jobb eller omskolning.

Den politiska vänstern har blockerat nedskärningar i välfärden, medan Dansk Folkeparti, som regeringen är beroende av för majoritet i folketinget, har förhalat arbetet med att lätta på restriktionerna för invandring.
Statsminister Anders Fogh-Rasmussens liberal-konservativa regeringskoalition har lekt med olika reformförslag sedan den tog makten 2001, men koalitionen har inte den starka majoritet som krävs för genomgripande förändringar.
Ole Krog, biträdande generaldirektör i Danska industriförbundet, anser att regeringen måste begränsa tillgången till arbetslöshetsförmåner och motarbeta trenden mot tidiga pensionsavgångar. ”Vi lägger ett järnlock på tillväxtmöjligheterna om vi inte lyckas driva igenom reformerna i folketinget”, säger han.

En lösning är kanske att sänka inkomstskatten. Den högsta marginalskatten på 63 procent betalas av 40 procent av de heltidsanställda. En statlig kommission ska nästa år lämna förslag på arbetsmarknadsreformer och skattereformer.
När den ekonomiska tillväxten saktar av blir det politiskt svårare att öka invandringen och skära ned i välfärden. Därför verkar en sänkning av marginalskatten vara den bästa utvägen just nu. ”Ett av de lättaste sätten att få fram mer arbetskraft är att sänka skatten på arbete”, säger ekonomiminister Lene Espersen. ”Det är en av våra chanser, kanske försöker vi med någon arbetsmarknadsreform längre fram”.

Regeringen vill också ändra på resultatet i en folkomröstning 2000, när danskarna sade nej till euron.
Efter att Danmark i oktober använde en femtedel av valutareserven på att försvara den danska kronan framhöll Rasmussen att det står Danmark dyrt att stå utanför eurozonen. Men den allmänna opinionen är delad nästan på mitten, och regeringen vill inte utlysa ny folkomröstning utan att vara säker på politiskt stöd för medlemskap i valutaunionen.
Det vänsterinriktade Socialistisk folkeparti är splittrat i frågan. Krog säger att en nejröst skulle sätta ännu hårdare press på den danska kronan. ”Det vore mycket riskfyllt att få ett nej mitt i en finanskris; det skulle få allvarliga följder”, varnar han.
© 2008 TEMPUS/Financial Times