Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 46

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45

Frankrike
2008-46 s 3
"Frankrikes socialister rustar inför 2012"
Nu har det franska socialistpartiet slickat sina sår länge nog. Det är tags att ta nya tag. Nästa vecka väljer partiet ny ledare. Då avgår François Hollande efter elva år på posten. Favoritkandidaterna är borgmästaren i Paris, Bertrand Delanoë, före detta presidentkandidaten och före detta Hollandes sambo Ségolène Royal och borgmästaren i Lille, Martine Aubry. Delanoë, som företräder partiets klassiskt socialdemokratiska falang, skulle bli partiets första homosexuella partiledare, Aubry är dotter till före detta ordföranden i EU-kommissionen, Jacques Delors. Hon införde 35-timmars veckan och är tydligt vänsterinspirerad.

EU
2008-46 s 4-5
"Före detta sovjetisk satellit tar över ordförandeklubban"  hela artikeln
EUs ordförandeklubba vandrar från frank välfärdspolitik och trygghetsnät till tjeckisk USA-lojalitet. Tjeckien blir det första landet från före detta sovjetblocket som leder 470 miljoner européer i en tid med mycket dåliga ekonomiska utsikter. Det handlar om första halvåret 2009 och har väckt slumrande nationella neuroser till liv i Tjeckien. Det handlar om en misstro mot Europa och lojalitet mot USA som växte sig stark under decennier av invasion och ockupation under 1900-talet. Tjeckien föredrar den amerikanska sociala marknadsekonomin gentemot den statskontrollerade ekonomi som framför allt Sarkozy och Frankrike hävdar.

Estland
2008-46 s 5
"Dimman tätnar runt estnisk spionaffär"
En sensationell spionaffär har avslöjats i det estniska försvarsdepartementet. I september greps Hermann Simm, tjänsteman på mellannivå i försvarsdepartementet, tillsammans med sin fru. De misstänks för att ha spionerat för främmande makt. Det blir rättsak nästa år och om han fälls riskerar han fängelse i 3-15 år. Det var han som installerade systemet för handhavandet av hemlig information, inklusive topphemliga dokument från Estlands allierade i Nato. Simm kan vara den största säkerhetsmissen i Nato på flera år.

Norden
2008-46 s 6
"Norden skonas inte"
Lukten av självgodhet har varit påtaglig i de nordiska länderna det senaste året, när det verkade som om de skulle komma lindrigare undan än andra regioner i den globala finanskrisen. I Sverige tar Swedbank emot regeringens hjälppaket och Carnegie, Nordens äldsta, inhemska investeringsbank togs över av den svenska staten. Carnegie har brutit mot gällande bestämmelser och lagar. Det har kommit många varsel inom industrin, inklusive Volvo, Bang & Olufsen och de stora pappersbruken i Finland med flera. Oktober var den värsta månaden på 15 år i fråga om förlorade jobb i Sverige.
Finland som tillhör eurozonen är det minst påverkade landet i Norden.

Ryssland
2008-46 s 7-8
"Klarspråk på ryska"
Den nye presidenten Medvedev höll den 5 november sitt tal till nationen. Han gjorde det med avsikt samtidigt som världen lyssnade på Barack Obama segertal i USA. Medvedev nämnde inte Obama i sitt tal och än mindre gratulerade honom. Han hävdade Rysslands fasta kurs i Kaukasus och påstod att Ryssland inte kommer att dras ned av den ekonomiska krisen. Han definierade också Moskvas svar på Natos utvidgningsplaner och installationer av ett robotförsvarssystem i Polen och Tjeckien. Ryssland kommer att placera kortdistansrobotar i Kaliningrad, alldeles intill EUs gräns. Mest tid ägnade Medvedev åt inrikespolitik. Han angrep den övertunga byråkratin och varnade för statlig inblandning i privata företag. Han sa emellertid ingenting om hur banksystemet ska fås att fungera igen eller om hur de offentliga utgifterna ska tämjas. Han riktar hellre kritiken mot USA och föreslår ännu fler åtgärder för att bevara rådande politiska system i Ryssland.

2008-46 s 8-9
"Den ryske dissidenten är död"
Rysk nationalism är på frammarsch, och till och med förr övertygade liberaler vänder väst ryggen. Kriget i Georgien och den aktuella finansiella kollapsen markerar en vändpunkt i tron på USA och västerländsk kapitalism och demokrati. Den ersätts av patriotism, chauvinism och stark nationalism också bland välutbildade ryssar. Våren 2008 hade 65 % av ryssarna en generellt "positiv" syn på USA, men nu bara sju %. Samtidigt ökade Medvedevs popularitet till 83 % och Putins till 88 %! Flera före detta dissidenter tycker att väst har förlorat all auktoritet genom att stödja Kosovos självständighet men inte Sydossetiens och på grund av finanskrisen. Målet är att skapa "ett kristet, konservativt, europeiskt land med genuina mänskliga och moraliska värderingar"! "Staten bör gå i spetsen i uppbyggnaden av ryssarnas intellektuella och andliga liv", menar ledaren för Fackförbundens Humanitära universitet i St. Petersburg.

Serbien
2008-46 s 9
"Jakten intensifieras"
De serbiska myndigheterna har intensifierat försöken att fånga general Ratko Mladic som är efterlyst av krigstribunalen i Haag. Han har varit på flykt sedan 1995. Domstolen anklagar honom för bland annat folkmord eftersom han anses vara hjärnan bakom slakten på cirka 8000 muslimska män i Srebrenica 1995 och bakom belägringen av den bosniska huvudstaden Sarajevo 1992-95.

Georgien
2008-46 s 10-11
"Georgiens version betvivlas"  hela artikeln
Observatörer i en internationell grupp som arbetade för OSSE har lämnat vittnesmål om att Georgiens militär anföll den isolerade huvudstaden Tsjkinvali i set separatistiska Sydossetien den 7 augusti med urskillningslös artillerield och robotar vilket utsatte civila, ryska fredsbevarare och obeväpnade observatörer för fara. Det väcker tvivel på riktigheten och ärligheten i Georgiens påstående att dess attack var en precisionsoperation. Observatörerna kan inte heller verifiera Georgiens påstående om att georgiska byar attackerades innan de själv angrep. Många georgier betvivlar att president Saakasjvili är den ledare landet behöver och i utlandet ifrågasätter man hans omdöme. OSSEs observationer ställer USA i en knepig position. USA som är Saakasjvilis värdefullaste internationella stöd har ju i många år godtagit OSSEs slutsatser och rapporter.

EU, Ryssland
2008-46 s 11-12
"Realpolitik!"
EU återupptar förhandlingarna om ett nytt partnerskapsavtal med Ryssland. Det ska täcka både ekonomiskt och politiskt samarbete och innehålla en gemensam energipolicy. EU är på god väg att normalisera förbindelserna med Moskva. Det är bara Litauen som är emot. Bättre relationer kan hjälpa EU att uppnå andra mål, som till exempel omformningen av de globala finansstrukturerna.

Israel, Palestina
2008-46 s 14-15
"Nytt försök att blåsa liv i fredsprocessen"
Mellanösternkvartetten (USA, EU, FN och Rysslans) och fredsprocessens parter sammanträdde under det gångna veckoslutet för att bekräfta och understryka ambitionerna att få slut på ko0nflikten med hjälp av en tvåstatslösning. Den palestinske ledaren Mahmoud Abbas och Israels utrikesminister Tzipi Livni fanns på plats för att informera kvartettens representanter. Kvartetten upprepadeet5t5 tidigare förslag om en internationell konferens i Moskva. Israelerna har dock inofficiellt klargjort att detta inte är angeläget. De vill avvärja internationella påtryckningar. Det gångna årets förhandlingar avslutades utan något dokument och utan ny tidtabell. Nu gäller det för Barack Obama att ta över frågan från och med dag ett, menar kvartettens speciella sändebud, Tony Blair.
På en givarkonferens i Annapolis för ett år sedan lovade det internationella samfundet att bidra med sju miljarder dollar över tre år till den palestinska myndigheten.

2008-46 s 15
"Jerusalem valde sekulär borgmästare"
Affärsmannen Nir Barkat sätter punkt för ultraortodoxt styre i Jerusalem. Han besegrade rabbin Meir Poruch och ytterligare två kandidater. Han har lovat att stoppa stadens förfall i allt större fattigdom och vända en trend som innebär att den välbeställda judiska befolkningen flyttar bort från staden. Ultraortodoxa judar som har en strikt klädkod utgör en femtedel av befolkningen och dess höga valdeltagande gjorde att de vann valet 2003 men alltså förlorade den i år till den sekulära oppositionen!

Burma
2008-46 s 16
"Juntan skrämmer med långa fängelsestraff"
Militärjuntan i Burman har dömt 14 demokratiaktivister till 65 års fängelse. Dagen innan hade en bloggare dömts till 20 års fängelse. Varken anhöriga eller försvarsadvokaterna fick tillträde till rättssalen. Några av de dömda är veteraner från demokratiupproret 1988 som då nästan lyckades störta de militära ledarna.

Taiwan
2008-46 s 16
"Expresidenten greps"
Taiwans före detta president Chen Shui-ban greps i tisdags av polis sedan åklagare hade begärt honom häktad misstänkt för penningtvätt och korruption. Gripandet av Chen ingår i en större korruptionsutredning som redan har pekat ut flera av Chens medarbetare samt hans hustru, dotter och svåger, som alla har åtalats. Chens hustru står inför rätta för penningtvätt.

Afghanistan
2008-46 s 16-18
"Svårt är inte hopplöst"
Talibanernas uppror har medvind. Amerikaner, deras allierade och representanter för den afghanska regeringen talar om att börja prata med talibanerna. Men eventuella samtal måste nog föregås av mera krig.
Talibanerna har "ett heligt krig att föra", det handlar om att återinföra den islamska lagen i Afghanistan säger mulla Sabir, en av talibanernas högsta ledare. Mulla Omar, som är snäppet högre upp, tänker inte sluta slåss nu när talibanerna har medvind.
Det afghanska upproret som verkades så gott som krossat 2004 är tillbaka med kraft. Det kan emellertid finnas sprickor i talibanrörelsen. En del är pashtunska nationalister, andra är strikta islamister och en del är vanliga banditer. Många deltar i upproret av ekonomiska skäl. Talibanerna har alltid varit en lös samling regionala och stamanknutna miliser. Misstro håller på att spridas på gräsrotsnivå och var finns mulla Omar? Han har inte synts till på flera år, menar många. Kampen är hård bland stamledarna om ledarskapet för talibanerna.

2008-46 s 18
"Ny policy i Afghanistan"
USAs näste president, Barack Obama, planerar för ett mer regionalt synsätt på kriget i Afghanistan, inklusive eventuella överläggningar med Iran. Obama tänker också gå vidare med den planerade utökningen av de amerikanska styrkorna i Afghanistan och på nytt återuppta jakten på al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

2008-46 s 19-20
"Dödliga misstag"
Det händer alltför ofta att civila mister livet i USAs attacker mot misstänkta talibaner i Afghanistan. Det händer att granater missar sina mål med flera kilometer och dödar oskyldiga civila. Fester som bröllopskalas där vapen kan avfyras som salu kan misstas för anfall på alliansens soldater och leda till blodiga vedergällningar. Antalet civila offer i regionen Hindukush ökar stadigt. Under årets första åtta månader dödades 1445 civila i Afghanistan. De flesta, 800, dödades av talibaner och andra banditer.

Pakistan
2008-46 s 20
"Pakistan räknar med Obama"
President Asif Ali Zardari förväntar sig att Barack Obama kommer att "se annorlunda" på USAs robotattacker mot misstänkta al-Qaida- och talibanmål i Pakistan i framtiden. Enligt Zardari hämmar dessa regeringens krig mot islamska extremister i landet och menar att de inkräktar på landets suveränitet. Pakistan har också allvarliga ekonomiska problem inklusive snabbt växande inflation och sjunkande valutakurs. Regeringen diskuterar en räddningsinsats med Internationella valutafonden.

Kina
2008-46 s 21-23
"Reformpionjärerna hoppas på nya reformer"  hela artikeln
Regeringen i Beijing vill att landets bönder ska få del av den ekonomiska utvecklingen. De ska också få större frihet och fler rättigheter så att de stannar kvar på landsbygden. Presidenten Hu har lagt fram en ny jordreform. Partiet vill ge bönderna grundlaglig rätt att överlåta bruket av jorden, som formellt tillhör staten, till annan part för att på så sätt effektivisera näringen. Orsaken är att den kinesiska industrin behöver kunder i egna landet när västerlänningarna börjar spara. Därför ska böndernas genomsnittliga inkomster fördubblas till 2020. Hindret utgörs av korrumperade lokala partifunktionärer som tjänar grovt på det nuvarande systemet.

2008-46 s 22-23
"Kina presenterar stort stimulanspaket"
Paketet som är värt 586 miljarder dollar innehåller investeringar i vägnät, flygplatser och annan infrastruktur samt större subventioner till de fattiga och jordbruket. Det utlovar också större krediter till landsbygdsprojekt, småföretag och konsumenterna, detaljerna är ännu ej kända. Kinas exporttillväxt förväntas ligga runt noll de kommande månaderna när den globala efterfrågan minskar. Kina har sänkt räntan tre gånger de senaste veckorna.

Rwanda
2008-46 s 23
"Lagens långa internationella arm"
Rose Kabuye, protokollchef hos president Paul Kagame i Rwanda, riskerar att bli utlämnad till Frankrike efter att ha blivit gripen av tysk polis. Kabuye misstänks för att ha varit inblandad i8 den händelse som ledde till folkmordet i Rwanda 1994. Franska och spanska domare har länge försökt väcka åtal mot medlemmar i den rwandiska regeringen, inklusive Kagame själv, som misstänks för att ha medverkat i krigsförbrytelser. Den franske domaren Jean-Louis Bruguière har väckt åtal mot nio högt uppsatta rwandier, inklusive Kabuye, för misstänkt delaktighet i nedskjutningen i april 1994 av det flygplan, som den förre presidenten, Juvenai Habyarimana och hans burundiske kollega färdades i. Nedskjutningen tände, enligt vissa, gnistan till massmordet på tutsiminoriteten i Rwanda. Kagame hotar med åtal mot franska medborgare som beskylls för att ha medverkat till folkmordet i egenskap av allierade till den förra regimen som bestod av hutuer.

Kongo
2008-46 s 24
"Afrikas ledare försökte sätta punkt för konflikten i Kongo"
Rebellstyrkor anförda av general Laurent Nkunda har bekämpat kongolesiska regeringsstyrkor i en redan krigsutsatt region. Södra Afrikas ledare beslöt i ett möte i Johannesburg att omedelbart skicka militära rådgivare till regionen och i ett senare skede en fredsstyrka om nödvändigt. Målet är att stödja den kongolesiska armén. Nkundas värsta motståndare är lokala Mai-Mai miliser. Namnet refererar till tron på magiska ting, som helig olja och amuletter som de bär i strid för att skydda sig.

USA
2008-46 s 25
"Dags att lära ut knepen"
När George Bush och Barack Obama träffades i Vita Huset i måndags för det som brukar kallas "det psykologiska överlämnandet" kunde situationen mycket väl ha blivit obehaglig. Obama har ju uppmanat det amerikanska folket att ta avstånd från "åtta år av missriktad politik" under Bush. Men Bush och Obama bemödade sig om att uppträda värdigt och artigt och de kunde trösta sig med att deras möte blev mycket trevligare än andra, tidigare möten mellan avgående och tillträdande presidenter, som till exempel Jimmy Carter och Ronald Reagan 1980 och ännu värre var det då Harry Truman lämnade över till Dwight Eisenhower 1952. Relationerna mellan första damer (first lady) kan också vara krångliga.
Det fanns många viktiga frågor för Bush och Obama att diskutera, inte minst den ekonomiska krisen och se två krigen i Irak och Afghanistan.

2008-46 s 26-27
"Republikanerna slickar såren"
Ledande republikaner har redan börjat diskutera interna reformer och förnyelse. Målet är att anpassa det republikanska till 2000-talet utan att avvika från partiets grundläggande värderingar. Förlusterna i valet den 4 november sved rejält, därför att de kom efter nederlaget i mellanårsvalen till kongressen för två år sedan. Republikanerna har inte lidit så stora nederlag i följd på flera decennier.

2008-46 s 16
"Somliga sticker alltid ut"
Två gratulanter till segern i presidentvalet utmärkte sig, det var Italiens premiärminister Silvio Berlusconi som på en presskonferens i Moskva betecknade Obama som "ung, stilig och till och med solbränd" och Irans president, Mahmoud Ahmadinejad som på Irans engelskspråkiga webbsida uppmanar Obama att "ta tillfället i akt att tjäna folket så att ni kommer att bli ihågkommen med högaktning".

Kanada
2008-46 s 27
"Kanada har ingenting emot Obama"
Det kanadensiska torypartiet har inga ideologiska problem med att samarbeta med de amerikanska demokraterna. Även den moderate premiärministern, Stephen Harper, välkomnar maktskiftet i grannlandet. Varje stimulans av den amerikanska ekonomin kommer Kanadas exportindustri till godo. Vad man inte tycker om är det gröna lägret inom demokraterna, Al Gores anhängare. De ogillar den kanadensiska olje- eller tjärsanden som USA behöver och Kanada tjänar pengar på.

Kuba
2008-46 s 28-29
"Ont krut förgås inte så lätt"  hela artikeln
Orkaner har orsakat den allvarligaste försörjningskrisen på Kuba på 15 år. Havanna söker efter en utväg men Raúl Castro, landets nye statschef, håller sig undan.
Agrotorgen, de fria torgmarknaderna, står tomma. "Gustav och Ike", de båda orkanerna har orsakat stor livsmedelskris. Skadorna motsvarar 10 % av BNP. På landsbygden härskar nöden. Människorna undrar var statschefen håller hus och han kritiseras också av sin bror Fidel Castro som lämnat sjukbädden för att ta till orda. Han är fortfarande kommunistpartiets generalsekreterare. Omkring 80 % av alla livsmedel på Kuba importeras trots att det finns stora arealer odlingsbar mark som ligger i träda. Regeringen äger marken men har nu börjat sälja av till privata bönder. EU skänker Kuba 2 miljoner euro i akut katastrofhjälp. Hjälp kommer också från före detta kolonialmakten Spanien som organiserar hjälpinsatser värda 24 miljoner euro!

Indien, Samhälle
2008-46 s 30-31
"Här slaktas inga heliga kor, men de måste hålla sig undan"
Den heliga kon utgör, om inte annat ett farligt och irriterande trafikhinder och nu ska den bort från den indiska huvudstadens gator. Hinduerna betraktar kon som ett heligt djur och det är förbjudet att slakta kor i nästan alla indiska delstater. Korna blockerar gator och orsakar trafikstockningar och olyckor. 2002 utfärdade domare en order om att alla boskap skulle bort från gator och vägar, men allt är fortfarande som vanligt. Ett stort problem är också de tusentals illegala mejerierna i Delhi. Mejeriägarna och fattiga som köper den billiga mjölken protesterar våldsamt mot att korna ska samlas in och lämna staden. Korna placeras i ett av fem statligt godkända "pensionärshem" för kor i Delhis utkanter. De leds av hinduistiska välgörenhetsorganisationer som får generöst ekonomiskt stöd av staden.
Original artikel i New York Times eller läs här.