Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 43

Tidskriften

tidigare veckor:
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2008: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43   

Storbritannien
2008-43 s 3-4
"Dags att åka hem"
Ge mig dina trötta, dina fattiga, dina… balettdansöser? Britterna tänker om i invandringspolitiken. Nu ska det vara människor som kan och vill arbeta och som har kompetens för att ta de arbeten där det finns brist på arbetskraft som tas emot från andra länder. Nykomlingar ska betygsättas utifrån sina färdigheter och kvalifikationer.
Regeringens nervositet för invandringen växer. Dessutom har det etablerats en ny, uniformerad gränskontrollstyrka i hamnar och på flygplatser. En OECD undersökning avslöjar att invandringen är "fråga nummer ett" för folk i allmänhet. De väldigt många nykomlingarna anstränger lokala bostads- och skolbudgetar och komplicerar förhållandet mellan invandring och ekonomisk vinst. En parlamentsutredning fastslår att "det finns inget bevis för att nettoinvandring genererar märkbara ekonomiska fördelar för den existerande brittiska befolkningen".

Irland
2008-43 s 4
"En ny chans"
EU-fördraget, som irländarna röstade nej till, ska få en ny chans. Premiärminister Brian Cowen framhöll på ett EU toppmöte att ett effektivare EU är viktigare än någonsin och att därför fördragsprocessen måste bli klar. Irländarna röstade nej för att de fruktade att Irland mister sin EU-kommissionär och sin neutralitet och i stället får höjda skatter. Rädslan för negativa sociala följder spelade också en roll.

Frankrike
2008-43 s 4
"Sarkozy är dyr i drift"
Presidentens utgifter har ökat kraftigt sedan Sarkozy blev president förra året. En rapport kritiserar presidentens "extravaganta" utgifter till mottagningar, politiska rådgivare och utlandsresor. Sarkozy reser tre gånger så mycket som sin företrädare, Jacques Chirac. Resorna har hittills i år kostat 20,3 miljoner euro.

Bulgarien
2008-43 s 5-7
"Korruptionen genomsyrar allt i Bulgarien"  hela artikeln
Bulgarien är utan jämförelse det mest korrupta av EUs 27 medlemsländer. Medlemskapet i EU har inte förmått tämja de kriminella nätverken utan snarare berikat den bulgariska maffian och tydligt visat EUs oförmåga på detta område. EUs och USAs pengar har bara ökat korruptionen. Politik är ett spel på liv och död i Bulgarien, där en politikers liv ibland inte är värt mer än kulan som dödar och där skumma affärsmän bedriver en mordisk kamp för andelar i allt från fastighetsaffärer till EUs generösa ekonomiska stöd. Rötterna till den organiserade brottsligheten finns i en roffarmentalitet sedan lång tid tillbaka men härrör också från kommunismens sammanbrott i början av 1990-talet. Tusentals hemliga agenter och idrottsmän, inklusive brottare, som länge hade skämts bort och skyddats av den kommunistiska staten, kördes plötsligt ut på gatan. Framför allt brottarna byggde upp privata säkerhetsstyrkor och försäkringsbolag som livnärde sig på hot och utpressning. Intäkter från cigarett - och alkoholsmuggling plöjs ner i lagliga frontföretag som fotbollsklubbar där pengar kan tvättas vid köp av exempelvis nya spelare.
Originalartikel i NY Times: Mob Muscles Its Way Into Politics in Bulgaria.

Island
2008-43 s 7
"EU öppnar för medlemskap"
EU överväger att ge möjlighet åt Island att bli medlem efter en snabb process. Island står på grund av den internationella bankkrisen på randen till statlig konkurs. Island har tidigare avfärdat tanken på medlemskap men den isländske fiskeministern, Einar Gudfinnsson, har ändrat sig och kan tänka sig att anpassa sin fiskepolitik till EUs regelverk.

Vitryssland
2008-43 s 7
"Finanskrisen skjuter upp valet"
Ukrainas president Jusjtjenko har skjutit upp de planerade parlamentsvalen. Jusjtjenko har utlyst nyval därför att koalitionen mellan hans eget och Julia Timosjenkos parti har splittrats. Konflikten beror bland annat på deras syn på relationerna med Ryssland.

Turkiet
2008-43 s 8
"Misstänkta omstörtare ställs inför rätta"  hela artikeln
86 personer som anses tillhöra en hemlig, ultranationalistisk grupp kallad Ergenekon, åtalas för att använda våld för att skapa kaos i samhället och undergräva allmänhetens förtroende för regeringen och för att förbereda en statskupp. Premiärminister Erdogan beskylls för att utnyttja rättsfallet för att tysta kritiker som hävdar att hans parti har en dold, islamistisk agenda. Fallet skakar det turkiska samhället, därför att offentlig kritik av militären är mycket ovanlig i Turkiet. Militären förnekar inblandning i konspirationen och de officerare som har åtalats är pensionerade.

USA
2008-43 s 10-11
"Powells agerande säger mer om Powell än om Obama"  hela artikeln
USAs förre utrikesminister, Colin Powell, stöder demokraternas presidentkandidat, Barack Obama. Därmed försöker Powell omforma sitt eget eftermäle som han anser ha fläckats under president Bush. Powell tycker att det republikanska partiet blivit för konservativt under Bushs presidentperiod. Han försöker också ändra omvärldens syn på hans egen roll i kriget.

2008-43 s 11-12
"En mödosam tid väntar segraren"
Ärvda bekymmer kommer att sätta hård press på den som vinner presidentvalet. Någon tid för återhämtning efter en tuff valkampanj blir det inte. Han, vem det än blir, måste snabbt forma en politik som förebygger ytterligare ekonomiska bakslag. Och samtidigt leva upp till valkampanjens alla löften. Redan under den så kallade övergångsperioden, det vill säga tiden mellan valet den 4 november och installationen den 20 januari, måste mycket hända.

2008-43 s 13-14
"Ekonomin har fallit utför ett stup"
Amerika står inför den värsta recessionen på 26 år. Oron gäller inte bara marknaderna utan även hela ekonomin, där konsumenterna nu är och känner sig drabbade. Konsumenternas förtroende har rasat, konsumtionen krymper och industriproduktionen minskar. Den utdragna striden om räddningspaketet på 700 miljarder dollar stod den amerikanska ekonomin dyrt, menar professor Frederic Mishkin. Amerika gick in i krisen med en mycket låg besparingsnivå. Medarbetare bi centralbanken erkänner att man inte kan utesluta deflation.

2008-43 s 14
"Svindlande summor"
Demokraternas presidentkandidat, Barack Obama, har samlat in mer pengar än någon tidigare presidentkandidat eller hittills drygt 600 miljoner dollar. Han har därför mer pengar att satsa på reklam i de avgörande delstaterna. I september skickade 632 000 privatpersoner in bidrag till Obamas kampanj för första gången.

Azerbajdzjan
2008-43 s 14-15
"Kollektivet röstade som presidenten ville"  hela artikeln
I det lilla, oljerika Azerbajdzjan var det presidentval i förra veckan, men det märktes knappt. I huvudstaden fanns inga kampanjbussar, inga banderoller, inga affischer och, faktiskt, inga kandidater värda namnet. Oppositionen bojkottade valet med argumentet att regeringen har infört regler som gör det omöjligt att konkurrera med den sittande presidenten Ilham Alijev. Enligt det officiella valresultatet fick han nästan 90 % av rösterna. Men många i det nyrika landet tycker faktiskt att han är värd att sitta en period till. Azerbajdzjan har haft världens snabbast växande ekonomi de tre senaste åren tack vare oljan. Ekonomisk stabilitet är mer lockande än vaga uppfattningar om demokrati. Och oppositionen är splittrad.

Tadzjikistan
2008-43 s 16-17
Jordbrukare i det fattiga Tadzjikistan är fastlåsta i ett system som gynnar landet makthavare och monopolister. De tvingas att odla bomull trots att livsmedelsbristen är stor. Bomull är en pelare i Tadzjikistans ekonomi, liksom korruptionen. Företag med koppling till president Emomali Rahmons inre krets har monopol på näringslivet vars företag betalar 25 % av landets årliga budget. Detta leder till vad Internationella Krisgruppen (ICG) beskriver som "politiskt förtryck, ekonomisk stagnation, utbredd fattigdom och miljöförstörelse".
Regeringen har i hemlighet tömt sin hårdvalutareserv och är nu mycket sårbart för ekonomiska chocker som den aktuella kreditkrisen. Andra saker som kompletterar bilden är den utbredda korruptionen och den dysfunktionella regeringen.

Haiti
2008-43 s 17
"FN stannar i Haiti"
FNs säkerhetschef har beslutat att förlänga mandatet för fredsstyrkan i Haiti med ett år. För närvarande är 7000 FN-soldater och ytterligare 2000 FN-poliser stationerade i Haiti. FN har haft en styrka där sedan 2004 för att stödja regeringens reformarbete och göra landet säkert.

Saudiarabien
2008-43 s 17
"Åtalade tog inte chansen"
De saudiska myndigheterna har väckt åtal mot 991 militanta som misstänks för att bha deltagit i terrorattacker i Saudiarabien de senaste fem åren. Myndigheterna dröjer helst med att hålla rättegångar i terrorfall, som kan resultera i dödsstraff, tills de har övertygat allmänheten om att de gjort allt som står i deras makt för att ge de åtalade en chans att ångra sig.

Finanskrisen
2008-43 s 18-20
"Räkenskapens dag är här"
När oljepriserna sjunker minskar också intäkterna i några länder som de senaste åren har kunnat utmana sina grannar och omvärlden både politiskt och ekonomiskt tack vare stora oljeinkomster. Länder som Venezuela, Iran och Ryssland passade på att tränga sig in på världsscenen och använda oljepengarna för ideologiska ändamål. Dessa ambitioner är svårare att finansiera sedan oljepriset sjunkit från 147 till 74 dollar per fat på tre månader.
Farhågorna om en stundande ekonomisk kris i Venezuela växer på grund av bristande insyn i statens finanser och det faktum att ekonomin blivit allt mer beroende av oljan Chávez tio år vid makten.
Iran har världens näst största oljereserver och har därför klarat sig bra trots USAs sanktioner. Nu kommer Irans regionala närvaro och inflytande att försvagas.
Det blir svårare för Ryssland att använda gas och olja för politisk utpressning mot sina grannländer. Även om Ryssland står starkare ekonomiskt än flertalet andra oljestater.

Sydafrika
2008-43 s 20-22
"Ett liv efter ANC"
Många sydafrikaner är besvikna på ANC och söker nya vägar. Kampen för jämlikhet och fri- och rättigheter har fått konkurrens från kampen om välstånd och bekvämlighet. Med nästan 100 år på nacken som organisation slits ANC av inre strider och kritiseras för att ha hemfallit åt partiegoism och maktbegär. Missnöjet bland väljarna kan urholka ANCs två tredjedelars majoritet i valet nästa år. Ledarnas revolutionsretorik vinner inte längre gehör hos unga väljare. De är missnöjda med ANCs oförmåga att åtgärda den extrema fattigdomen, aidsepidemin och arbetslösheten och för att de låtit makten stiga det åt huvudet.

2008-43 s 22-23
"Fara för nytt storkrig i Kongo"
Nya strider i Kongo mellan armén och styrkor lojala mot den avhoppade generalen Laurent Nkunda som är etnisk tutsi har drivit 100 000 på flykt på bara några månader. Nkunda skyller den kongolesiska armén för att samarbeta med hutumiliserna i stället för att avväpna dem enligt ett avtal mellan kongolesiska och rwandiska diplomater förra året. Bybor i östra Kongo lägger sig i bakhåll för FN-fordon och andra bilar som kommer med mat och förnödenheter till dem. Förra året plundrades runt 200 FN-lastbilar och i år har detta hittills hänt 65 gånger. Mat, tält, kokkärl med mera når därför inte fram.

Rwanda
2008-43 s 23
"Gamla fiender, nya hot"
Rötterna till problemen i östra Kongo finns hos "Demokratiska styrkorna för Rwandas befrielse", FLDR, som till en del består av före detta rwandiska soldater och hutuextremister som bär ansvaret för folkmordet på drygt 800 000 rwandier, varav de flesta tutsier, 1994. Rwandas tutsidominerade armé har invaderat Kongo två gånger under förevändning att krossa FDLR. Regeringen i Kinshasa har inte gjort mycket för att få FLDR att lägga ner sina vapen. Den kongolesiska armén snarare samarbetar med FLDR för att ta kontroll över den lönsamma handeln med mineraler i Norra Kivu. Rwandas president, Paul Kagame, vill inte ha hutusoldaterna tillbaka i Rwanda avväpnade eller ej.

Indonesien
2008-43 s 24-26
"Vilket lyft!"
För tio år sedan verkade Indonesien stå på randen till total upplösning. Sedan dess har mycket hänt. Den stabila indonesiska demokratin med sin kokande marknadsekonomi har på bara 10 år blivit väldigt lik en annan asiatisk jätte som debuterade på 1990-talet nämligen Indien. Indonesien har utvecklats till en sammanhållen, robust och sprudlande demokratisk, moderat muslimsk nation. Båda är attraktiva tillväxtekonomier. De viktigaste sektorerna i Indonesien är energi, gruvdrift och mjuka råvaror som gummi, kokosnöt, palmolja och kakao. Värdet på dessa tillgångar ökade från 2,3 miljarder dollar 2000 till 19 miljarder i år. Dess per capita inkomst är en tredjedel högre än Indiens och en av världens minsta statsskulder. Presidenten som kallas SBY (Susilo Bambang Yudhoyono) är en före detta general som valdes 2004 och som blivit landets mest effektiva, demokratiska ledare. Indonesiens största partier är i stort sett överens om den ekonomiska politiken och om nödvändigheten att bekämpa korruption, förbättra rättsväsendet och effektivisera regeringen. De viktiga demokratiska institutionerna - inklusive fri press, oberoende domstolar och folkvalda lagstiftare - är överraskande robusta, och den förr allsmäktiga militären håller sig mestadels borta från politiken. Den ökade regionala autonomin har stimulerat en ekonomisk boom i flera regioner. Stödet till den lokala autonomin har undergrävt separatism, extremism och samhällsvåld.

Indien
2008-43 s 26-27
"Hinduism kontra kristendom"
De religiösa motsättningarna får allt allvarligare och våldsammare följder i några av Indiens delstater. I den östliga delstaten Orissa tvingas kristna familjer att överge sin religion i utbyte mot säkerhet. Attackerna mot kristna blir allt fler och allt blodigare. Fler än 130 kyrkor har förstörts. Företag och butiker ägda av kristna har attackerats systematiskt. Bakom våldet ligger att hinduerna ger de kristna skulden för mordet på en karismatisk hinduisk predikant men också på motsättningarna mellan två fattiga folkgrupper Panas och Kandhas. Länge tillbad de samma gudar men efter hand och aktiv missionsverksamhet blev Panas kristna och Kanhas hinduer.

2008-43 s 28
"Ursprungsfolk utmanar varandra"
Den största stammen i indiska Assam utmanar regionens muslimer. Nordöstra Indiens 39 miljoner invånare är uppdelade i 250 etniska grupper. Främlingsfientligheten har djupa rötter i politiken. Ett misstroende urartar lätt i våld. I en oktobervecka utkämpade medlemmar av stammen Bodo ett krig mot lokala muslimer där 53 människor dödades. Delstatens gräns mot det muslimska Bangladesh är omöjlig att övervaka och många fattiga personer tar sig in illegalt från grannlandet. Enligt Assamavtalet har den indiska regeringen lovat att identifiera och deportera människor som korsat gränsen sedan Bangladeshs tillkomst 1971. Arbetsgivarna tar gärna emot de illegala flyktingarna som blir en billig arbetskraft.

Sri Lanka
2008-43 s 28
"Tigrar under eld"
Efter vett kvartssekellångt inbördeskrig verkar det som om Sri Lankas regering äntligen är på väg mot en seger. De lankesiska regeringsstyrkorna befann sig i förra veckan bara ett par kilometer från Kilinochchi, som är de tamilska tigrarnas högborg. Målet är att så snart som möjligt krossa den tamilska separatiströrelsen. Tigrarna försvarar sig envist och tar till sina värsta stridsmedel. För ett par veckor sedan sprängde en självmordsbombare 27 människor i luften i turistorten Anuradhapura.

Religion
2008-43 s 29
"Islam och kristendomen"
Dialog och samtal gör i alla fall ingen skada. Rowan Williams, överhuvud för Anglikanska kyrkosamfundets 80 miljoner medlemmar och Ali Goman, stormuftin i Egypten, gjorde i förra veckan ett nytt försök att tillsammans få världens ledande muslimska respektive kristna teologer att förstå varandra. Debatten med ledordet "Låt förnuftet tala" började för ett bår sedan. Det var en föreläsning av påven Benedictus XVI som blev gnistan till det antikristna våldet 2006 i muslimska länder från Somalia till Turkiet. I staden Mosul i Irak har ett dussintal kristna dödats den senaste månaden.

Samhälle
2008-43 s 29
"Allt fler länder avskaffar dödsstraffet"
Hittills har 137 länder avskaffat dödsstraffet i lag eller praktik. I 60 länder finns det kvar. 1300 personer avrättades i fjol i 24 länder, flest i Kina (470), Iran (317), Saudiarabien (143) och Pakistan (135). I Afrika har bara sex länder verkställt dödsdomar sedan 2006. Iran avrättade 317 personer 2007, däribland åtta ungdomar under 18. Kina avrättar flest. Ovanligt många har i år dömts
till döden i Japan. I Pakistan väntar 7500 på avrättning. I Europa är det bara Vitryssland som fortfarande har dödsstraff. USA är det enda amerikanska landet som verkställt avrättningar sedan 2003. Trenden är dessbättre starkt vikande.
Original artikel i The Guardian: World is moving towards banning death penalty, says Reprieve.

Storbritannien
2008-43 s 30-31
"Svinga bägaren en sista gång!"
Kan Storbritannien fortsätta att vara Storbritannien om pubarna försvinner? Puben har varit britternas medborgarforum i tusen år. Britterna befarar att en av deras mest älskade institutioner är dödsdömd. Varje dag stänger fem pubar för gott. Mer än hälften av alla brittiska pubar orter saknar nu en pub. Orsaken är det höga ölpriset. Gäster på brittiska pubar betalar mycket hög alkoholskatt. I är höjde regeringen nivån med nio procent och fler höjningar väntas - skenbart för att komma till rätta med alkoholmissbruk. Samtidigt sjunker priset på öl hos livsmedelskedjorna. Även rökförbudet som infördes förra året var ett hårt slag.