Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 47

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47   

En Obama i Europa?

Efter valet av en afroamerikan till president i USA frågar sig många européer om samma sak skulle kunna hända här.

STEVEN ERLANGER
Paris
I den allmänna uppståndelse, som valet av Barack Obama orsakade i Europa, märker man en begynnande självrannsakan när det gäller Europas egna problem med etnisk integration. Många undrar om fransmännen, britterna eller italienarna skulle kunna välja en Obama, och alla vet att svaret är: det lär dröja.
Det är riskfyllt att jämföra Europa och Amerika i rasfrågan med tanke på alla historiska och kulturella skillnader. Men ras är sedan länge en orsak till att européerna, ända sedan de dagar när berömda svarta amerikaner som Josephine Baker och James Baldwin fann en tillflyktsort i Frankrike, har sett ned på USA, trots att Europa utvecklade egna postkoloniala rasproblem.
”Det hette alltid att den som tyckte att rasrelationerna var dåliga här bara behövde titta på USA”, säger Mohamed Hamidi, f d redaktör för Bondy Blog, som kom till efter de våldsamma upploppen 2007 i Paris invandrartäta förorter. ”Det argumentet duger inte längre”.

För många av Europas invandrare är Barack Obamas seger ”en liten revolution”, som väcker förhoppningar om att minoriteter i allmänhet ska bli bättre behandlade, säger Nadia Azieze, som är född i Algeriet men har vuxit upp i Frankrike. ”Det blir aldrig mer som förr”. Azieze bor i den rasblandade stadsdelen Barbès-Rochechouart. Hennes syster, som är datoringenjör, tycker att Obama representerar den amerikanska drömmen – ”den som arbetar kan lyckas, och det inger hopp i hela världen”, säger hon.
Systrarna är inte lika optimistiska när det gäller Frankrike, där minoriteternas politiska roll är begränsad. Det finns bara en svart ledamot från det franska fastlandet i nationalförsamlingen.
Har valet av Obama fått den vita majoriteten i Frankrike att rannsaka sig själv? ”Det är politiskt korrekt att applådera valet av en svart president, men i djupet tror jag inte att någonting har ändrats. Folk säger en sak och tänker något annat”, säger Nadia.
På alla jobb som Nadia har haft har hon alltid uppmanats att arbeta ännu hårdare, därför att hon är invandrare. ”Vi måste hela tiden bevisa att vi duger”.
Lite längre ned på gatan står Fatou Diedhiou, som kommer från Senegal, och plockar i ett stånd med billiga kläder. Han tror att valet av Obama kanske väcker lite respekt för svarta människor bland vanliga fransmän, men han säger att rasismen har djupa rötter i Frankrike: ”De tror att alla svarta är analfabeter och inte duger till annat än att städa”, säger han.

Obama är en ovanlig person också i USA, som är ett invandrarland med en lång och komplex rashistoria, som började med indiankrigen och den omfattande slavhandeln, som ledde till ett inbördeskrig.
De flesta europeiska länder var relativt homogena fram till den postkoloniala perioden. Storbritannien var till exempel i stort sett helvitt till i mitten av 1900-talet, och där finns fortfarande ingen stor, svart medelklass.
Nästan alla invandrare i Frankrike kommer från f d franska kolonier i Nordafrika, Algeriet, Marocko och Tunisien eller det svarta Afrika, exempelvis Mali, Senegal och Elfenbenskusten.
Om man ser på den politiska representationen finns mycket att göra i både USA och Europa, men valet av Obama till president understryker ändå att Europa ligger långt efter Amerika.
Barack Obama är för närvarande den ende svarte i senaten, och om han inte ersätts av en afroamerikan kommer det inte att finnas någon svart i den nya senaten. Representanthuset har 39 svarta ledamöter, ca nio procent. De svarta utgör 13 procent av den amerikanska befolkningen.

Rama Yade, fransk minister för mänskliga rättigheter, kallar sig själv för ”ett pinsamt undantag” i den franska regeringen, trots att president Nicolas Sarkozy har inkluderat tre ledande svarta eller muslimska kvinnor i sin regering. Beträffande den politiska elitens förtjusning över Obama säger Yade: ”Våra egna minoriteter väcker alls inte lika stor entusiasm som denne amerikan långt borta”.
Det är inte bara invandrare som funderar på vad Obamas seger berättar om Europa. Frankrikes försvarsminister, Hervé Morin, beskrev Obamas seger som ”en läxa” för den franska demokratin, som sent anammade integrationstanken.
”I detta val definierade amerikanerna inte bara en ny president utan även sin identitet”, säger den politiske bedömaren Dominique Moïsï. ”Och nu är det hög tid att även vi funderar på vår identitet i Frankrike. Det amerikanska valet har fått oss att inse att vi är sent ute, och Amerika har tänt den moraliska revolutionens fackla”.
I Italien är Jean-Léonard Touadi den ende svarte ledamoten i parlamentet. Han tolkar valet av Obama på samma sätt: ”Det är en stor och konkret provokation mot det europeiska samhället och europeisk politik”, sade Touadi, som ursprungligen kommer från Kongo/Brazzaville. Han tycker att Obama inspirerar hopp om att Europa också kan få en svart ledare någon gång.

Men det dröjer, enligt den bangladeshiske kyparen Hossain Moazzem i Rom. Han hoppas att Obamas seger underblåser positiva förändringar i hela världen, ”men Italien har en mycket lång väg att gå”, anser han.
Skepsisen är stor också i Storbritannien. Trevor Phillips, svart ordförande för den oberoende Jämlikhets- och människorättskommissionen, säger att det politiska systemet håller tillbaka invandrarna. ”Om Barack Obama hade bott här tror jag inte ens att en så briljant person som han hade lyckats bryta igenom det institutionella järngreppet om makten”, sade han i en intervju i The Times of London.
Storbritannien har flera statsråd under ministers rang som företräder minoriteter men bara 15 icke-vita av totalt 646 ledamöter i underhuset. Det parlamentariska systemet gör det svårt för unga och outsiders att bli invalda. ”Här i Storbritannien kan man inte hålla ett briljant anförande och bli upptäckt som Obama gjorde i Amerika”, säger Sadiq Khan, som är minister. ”Man måste avancera via parlamentets rangordning”.
Men Ashok Viswahathan, biträdande chef för Operation Svart Röst, som försöker engagera minoriteterna i politiken, tror att Storbritannien kommer att ha en partiledare från någon av minoriteterna inom 10-15 år och en svart eller färgad premiärminister inom 30 år.

Tyskland är annorlunda. Mängder av turkar bjöds in för att arbeta i den tyska industrin på 1960- och 1970-talen. Idag har Tyskland omkring 2,9 miljoner invånare med turkisk bakgrund. 800 000 av dem har tyskt medborgarskap enligt en ganska ny lag. Men de har nästan ingen politisk representation i det återförenade Tyskland, som har totalt 82 miljoner invånare. Bara fem av förbundsdagens 613 ledamöter är av turkisk härkomst.
Till och med Tysklands mest kände turkiske politiker, Cem Ozdemir, hade svårt att få plats på det gröna partiets kandidatlista till förbundsdagen, vilket delvis berodde på motståndet mot hans ambitioner att bli partiledare. Men i söndags valdes han till partiledare för de gröna, vilket betecknas som en vändpunkt inte bara för partiet utan för hela Tyskland.
”Tyskarna har svårt att begripa att en etnisk turk kan vara intresserad av tysk politik”, säger Mely Kiyak, tyskfödd dotter till turkiska föräldrar. Hon har skrivit en bok med titeln ”Tio för Tyskland”, som handlar om svårigheten för etniska turkar att bli accepterade som tyska politiker. ”Turkarna är kanske rädda för att vi ska islamisera deras land”, säger hon.
Hon konstaterar att tyskarna ”bara älskar Obama, men här i Tyskland finns minoriteterna ingenstans, inte i medierna, inte i politiken, inte i näringslivet och inte i rättsväsendet”.
Ferdi Sarikurt, en ung man som arbetar i ett bageri i Kreuzberg i Berlin, kom till Tyskland ett år gammal och är tysk medborgare. En tysk Obama finns inte i hans föreställningsvärld: ”Den tyska regeringen skulle aldrig låta det hända, därför att den skulle misstänka att en person med invandrarbakgrund skulle favorisera utlänningar. Det kanske blir en ändring, men jag hinner nog fylla 50 först”.

Med tanke på att Frankrike har så nära relationer med sina forna kolonier och fler muslimer än något annat europeiskt land är debatten där lite mer komplicerad.
För en tid sedan undertecknade ett antal politiker ett manifest, författat av Yazid Sabeg, miljonär med algeriska invandrarföräldrar. Han efterlyser positiva särbehandlingsprogram för att förvandla det förmodat färgblinda franska jämlikhetsidealet till verklighet för utstötta invandrare.
”Valet av Barack Obama belyser via en brutal kontrast bristerna i den franska republiken och avståndet mellan oss och ett land, vars medborgare förstod hur man går vidare bortom rasfrågan”, står det i manifestet. Det stöds av Sarkozys hustru, Carla, som i tidningen Le Journal du Dimanche sade att ”våra fördomar är lömska, och jag hoppas att Obamaeffekten medverkar till att förändra samhället”.
Men Frankrikes modell för medborgarskap medger inte officiella åtskillnader avseende ras eller religion. När en tjänsteman i nationalförsamlingen tillfrågades om uppgifter om antalet svarta och muslimska ledamöter uppmanade han frågeställaren att ”titta på fotografierna i senatens ledamotsförteckning”, och bedöma fördelningen med hjälp av ledamöternas namn och hudfärg.

Joseph Macé-Scaron, som medarbetar i den franska veckotidningen Marianne, anser att diskussionen om ”en fransk Obama” är en diversion, som bara försöker pådyvla Frankrike en falsk, amerikansk modell. Problemet i Frankrike, liksom i andra delar av Europa, är inte uteslutningen av icke-vita invandrare utan sättet som de politiska och kulturella eliterna bemöter och utnyttjar dem ”för att täppa till entrén till de övre sociala skikten ännu bättre”. Genom att hylla ”olikheterna” hos icke-vita låser man fast dem i deras identiteter, säger Macé-Scaron.
Den franska dagstidningen Le Figaro lägger en del av skulden för minoriteternas uteslutning på dem själva. Tidningen noterar att Obamas succé är ett resultat av hans uppfostran, utbildning och förmåga att integrera sig i det bredare samhället och ge uttryck åt dess värderingar, inklusive patriotismen. ”Ur denna synvinkel bör Obama vara en förebild för unga invandrare, som har börjat betvivla sin tillhörighet till nationen. Minoriteter, som har valt exil, måste, till skillnad från svarta amerikaner, fortfarande bevisa att de hör hemma här”, enligt tidningen.
© 2008 TEMPUS/The New York Times