Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 51

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51   

Många vittnar om rebellernas brutalitet

En blodig massaker i Kongo understryker FNs misslyckande.

LYDIA POLGREEN
Kiwanja, Kongo
Äntligen upphörde skottlossningen, och François Kambere Siviri skyndade sig mot dörren. Efter att under en hel natt ha sökt skydd mot eldstriderna mellan rebeller och regeringsallierade miliser om makten i den lilla, men strategiskt viktiga staden Kiwanja var Siviri tvungen att söka upp en närliggande latrin.
”Pang-pang-pang”, säger Siviris mor, Ludia Kavira Nzuva, när hon senare berättar om hur rebellerna dödade hennes 25-årige son utanför dörren till hennes hus. När de gav sig iväg sade de till henne: ”Här är vår gåva till er”.
På drygt 24 timmar dödades minst 150 människor i Kiwanja; de flesta var unga män. De sköts ihjäl av rebellerna förra månaden, enligt ögonvittnen och utsända människorättsutredare.

Samtidigt som morden ägde rum befann sig en kontingent med ungefär hundra FN-soldater på bara några minuters avstånd. De försökte ta reda på vad som hände alldeles utanför grindarna till deras bas. Men FN-soldaterna hade ont om utrustning och mannar, enligt FN, och de koncentrerade sig på att evakuera hjälparbetare och söka efter en kidnappad, utländsk journalist. FN-styrkan var överhopad, saknade underrättelsekapacitet och hade inte ens någon tolk, rapporterar FN-representanter.
De fredsbevarande soldaterna säger att de inte hade en aning om att massakern förrän allt var över.

De kallblodiga avrättningarna i Kiwanja är en studie i ohämmat våld, som utövas av väpnade grupper, som konkurrerar om makt och tillgångar i östra Kongo. Men händelserna är också ett typiskt exempel på fortsatta misslyckanden i världens största, internationella fredsstyrka, som har mandat att skydda det kongolesiska folket mot brutalitet.
I det här fallet berodde misslyckandet på en kombination av dålig kommunikation och brist på personal, inadekvat utrustning, informationssammanbrott och katastrofal otur, säger överstelöjtnant H S Brar, som för befälet över de indiska FN-soldaterna i Kiwanja.
Men morden och den fumliga reaktionen på rebellernas offensiv var symptomatiska för problemen, som har plågat FNs fredsstyrka i Kongo i många år, påpekar Anneke Van Woudenberg, erfaren forskare hos Human Rights Watch, som utredde massakern. Rebellernas attack leddes av en man, som är efterlyst och misstänks för krigsförbrytelser av Internationella brottmålsdomstolen, tillägger Van Woudenberg.
”Kiwanja var en katastrof för alla. Människorna förråddes inte bara därför att rebellerna utsatte dem för förfärliga krigsförbrytelser utan också därför att det internationella samfundet svek dem”.

Bara det senaste året har hundratusentals kongoleser tvingats på flykt från sina hem av rebeller, som gör uppror mot regeringen och dess allierade miliser och som anförs av en avhoppad armégeneral.
I en intervju förnekar rebellgeneralen Laurent Nkunda att hans män har avrättat civila i Kiwanja. Han beskyller i stället miliser, som står regeringen nära, för att försöka misstänkliggöra hans soldater. ”Vi dödar inte befolkningen, och det är inte vår stil att våldta och döda”, säger generalen.
Men utförliga intervjuer med offer, hjälparbetare och människorättsexperter visar att Nkundas män genomförde militära operationer dörr-till-dörr i två dagar under vilka många unga män och andra dödades.
Problemen började 28 oktober när kongolesiska armésoldater flydde från staden av rädsla för de antågande Nkunda-soldaterna.
Soldaterna, som redan hade jagats bort förut av Nkundas män lite längre söderut, plundrade och våldtog under sin reträtt. De tog allt av värde och tvingade till och med en del invånare att bära stöldgodset, enligt vittnen och utredare. Vettskrämda civila tvingades välja mellan två dåliga alternativ: följa med plundrarna eller vänta och se vad rebellerna skulle göra.
Regeringssoldaterna hade försvunnit för länge sedan när Nkundas män invaderade städerna Kiwanja och Rutshuru utan att avlossa ett enda skott. De beordrade omedelbart kvarvarande invånare att sätta eld på ett stort flyktingläger med omkring 30 000 invånare, som hade drivits på flykt av tidigare strider. Rebellernas argument var att lägerinvånarna nu kunde återvända till sina hembyar.
”De sade att det var säkert och att alla skulle vända hem”, berättar Francoise Hazumutima, en pensionerad lärare, som hade sökt skydd i lägret. ”Men ingen av oss kände sig säker”, tillägger hon.

En vecka senare, 4 november, genomförde en milis kallad Mai Mai en överraskningsattack mot Kiwanja. Men rebellerna drev snabbt bort Mai Mai – och beordrade därefter alla invånare att ge sig iväg.
Rebellerna kom till huset där en 25-årig handelsman bodde. De bankade på dörren och hotade att skjuta sig in. ”Det hördes skott överallt”, berättar han och vågar inte säga vad han heter, eftersom han är rädd för vedergällning. ”De frågade om jag hade några pengar; de fick 200 dollar”. Sedan åsåg han med förskräckelse hur rebellerna tog sig in hos hans bror i huset bredvid. Denne hade inga pengar att erbjuda. Rebellerna beordrade brodern att lägga sig på marken. De knivhögg honom i nacken med sina bajonetter och sköt honom därefter i huvudet. ”De sade att den som inte har pengar är Mai Mai. Alla unga verkade vara dödsdömda”, berättar den sörjande äldre brodern.

Muwawita Mukangusi berättar att hon var ute på åkern tillsammans med sin man när skjutandet började. Deras tre unga döttrar var hemma i bostaden, vilket fick Mukangusi att bege sig hemåt med språng. Hennes man gömde sig på åkern och återvände hem efter mörkrets fall. Nästa morgon kom rebellerna. ”De tog min man”, berättar hon gråtande. ”Jag hade 50 dollar i huset och gav dem 25, men det var inte nog. Jag gav dem resten av pengarna, men det räckte inte. De anklagade min man för att vara Mai Mai”.
Rebellerna slog honom och tvingade sedan ned honom på marken. Han sköts i huvudet.
Enligt vittnen och bitar av en video, var det Jean Bosco Ntaganda, Nkundas stabschef, som beordrade rebellerna att döda. Ntaganda, vars alias är The Terminator, är efterlyst av internationella brottmålsdomstolen för tidigare förbrytelser i det kongolesiska kriget.

Under tiden rådde det stor förvirring i den närliggande FN-basen. Denna enhet är placerad på en plats som är strategiskt olämplig. Den ligger i en dal som är mycket sårbar för anfall och varifrån det är svårt att övervaka kringliggande områden.
Enhetens enda tolk lämnade basen 26 oktober och fick ingen ersättare förrän två veckor senare. Men även i normala tider är kommunikationen mellan FN-enheten och lokalbefolkningen mycket begränsad. För logistiska arrangemang är de fredsbevarande soldaterna beroende av civila stabsmedlemmar, som arbetar normala kontorstider och har ledigt på helgerna. Befälhavare Brar, som inte kan tala med de flesta av invånarna och som inte har tillgång till underrättelsekapacitet, försökte skaffa sig en bild av händelserna via en härva av rykten, spekulationer och desinformation.
”Under hela denna tid fanns ett informationsvakuum”, säger han.
Med bara ett soldatkompani och tre pansarfordon var överstens styrka kraftigt underutrustad. Man var tvungen att ställa in patruller, därför att rebeller och miliser öppnade eld med tunga vapen, som lätt hade kunnat genomborra FN-styrkans fordon. Fredsbevararna uppger att de inte kunde se skillnad på de olika väpnade grupperna och samtidigt var rädda att skjuta mot civila.

Översten berättar att han fick order från högkvarteret i den östkongolesiska staden Goma att rädda strandsatta hjälparbetare och att leta efter en kidnappad utländsk journalist. Om han hade skickat ut för många patruller skulle han inte ha haft någon kvar för att skydda de tusentals civila, som hade samlats runt FN-basen.
En sak som gjorde illa värre var att FN-styrkans pansarfordon inte kunde ta sig fram i den leriga terrängen i de områden som drabbades hårdast av våldet. Det var inte förrän striderna var över som massakerns omfattning klarnade, när FN-soldaterna hittade bostäder fulla av lik.
”Vi skickade ut patruller till områden som vi trodde skulle attackeras, men vi kunde inte vara överallt på samma gång”, säger översten.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune