Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 50

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50    

Internationellt avtal mot klusterbomber

Drygt hundra stater enas om att förbjuda klusterbomber.

Nu är det offentliggjort. Mer än hundra stater har i Oslo undertecknat ett internationellt avtal om förbud mot klusterbomber. Dock har de största tillverkarna och användarna av de lömska bomberna hittills vägrat att skriva på: USA, Ryssland och Kina.

Drygt hundra stater har kungjort sina avsikter och som bevis på sitt engagemang undertecknat ett avtal om förbud mot klusterbomber vid en högtidlig ceremoni i Oslo i förra veckan. Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier och hans brittiske kollega, David Miliband, talade om en ”milstolpe i folkrättens historia”.

Men de största tillverkarna och användarna av klusterbomber är inte beredda att avstå från dessa särskilt försåtliga vapen. Hit hör USA, Ryssland och Kina. Dessa länder och även Israel står nu under allt större internationellt tryck att ansluta sig till den så kallade ”Convention on Cluster Munitions”.
Allt sedan andra världskriget har klusterbomber kommit till användning i praktiskt taget alla större krig. Bomberna fälls från luften och splittras innan de exploderar, så att de når marken som ett stort antal småbomber (”bomblets”). På så vis blir stora landområden minerade i många år. Barn misstar ofta de knytnävsstora blindgångarna för leksaker. Enligt FNs uppskattning dödas mer än 13 000 människor om året av klusterbomber, och ytterligare tiotusentals såras.

Vid undertecknandet av avtalet i Oslos rådhus, där även Nobels fredspris utdelas, sade den norske statsministern Jens Stoltenberg: ”Världen kommer inte längre att vara densamma, när dessa bestialiska vapen äntligen förbjuds och förintas.” Steinmeier vädjade till andra stater att även de skulle ansluta sig till överenskommelsen. ”Arbetet är ännu inte slut.” Målet är ett världsomspännande förbud.

Avtalet förhandlades fram redan i maj i Dublin. Utveckling, framställning, lagring och användning av klusterbomber förbjuds. Alla de undertecknande staterna åtar sig att inom åtta år ta sina vapen ur drift. Tyskland fastlade redan 2006 att man skulle avstå från dylika vapen och skyndsamt destruera bestånden.
Steinmeier gav beskedet att Tyskland skulle stödja avvecklingen av klusterbomber i andra länder med två miljoner euro. Klusterbomber har nyligen kommit till användning i krigen i Georgien och Afghanistan, och även i Kosovo, Irak och Libanon. Nästa alla offer är civila och mer än en fjärdedel är barn. Trots detta vill, förutom USA, Ryssland och Kina, även en rad andra länder som Israel, Indien och Pakistan inte underteckna avtalet. Även europeiska länder som Polen, Estland och Rumänien var frånvarande i Oslo.

Taleskvinnan för biståndsorganisationen Handicap International, Eva-Maria Fischer, kritiserade att undantagsregler på USAs initiativ har inkluderats i avtalet. Bland annat att militärt samarbete mellan undertecknande stater och icke-undertecknande stater förblir tillåtet, alltså t ex mellan den tyska försvarsmakten och amerikansk militär. Det är fortfarande ovisst vilken position den blivande amerikanske presidenten Barack Obama kommer att inta i frågan. Om detta sade Steinmeier: ”Man kan alltid hoppas.”
Den konvention, som undertecknades i Oslo, kommer att ”rädda otaliga liv, genom att stigmatisera ett vapen, som fortsätter att döda civila långt efter att stridigheterna tar slut”, sade Steve Goose, chef för organisationen Human Rights Watchs granskning av militär upprustning. Avtalet måste ratificeras av 30 länder innan det träder i kraft.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel