Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 05

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05    

Oligarkerna kryper till korset

Den globala finanskrisen undergräver de ryska oligarkernas makt och politiska inflytande. Gårdagens kungamakare tigger nu krediter i Kreml.

MATTHIAS SCHEPP
Moskva
I de superrikas kontor finns inte mycket som antyder att den ryska ekonomins språng in i modern tid planerades här. Tunga möbler av mörkt träslag dominerar rummet. I vitrinskåpen står rader av gamla pärmar. Vladimir Jevtusjenkov ska i detta kontor försöka minska det jättelika Rysslands beroende av råmaterialexport. I utkanten av Moskva har hans dotterbolag, Sitronics, därför etablerat en högmodern halvledarfabrik.
”Sitronics är det sista jag skulle släppa ifrån mig”, säger Jevtusjenkov. Hans företag ska minsann inte bli ett varnande förebud i den ryska ekonomin. Efter tio euforiska år med minst sju procents tillväxt hotar plötslig djupdykning.

Sju miljarder euro i skuld
Oligarken Jevtusjenkov har i dagarna skrivit om sina skulder och kommit över ett lån från den statliga utvecklingsbanken på 182 miljoner euro. Därtill har företaget ett lån hos Dresdner Bank, vilket för ögonblicket är Jevtusjenkovs minsta bekymmer.
På en telefonkonferens som han arrangerade för en tid sedan deltog tre gånger fler investerare än vad som var vanligt före finanskrisen, och alla uttryckte oro för sina investeringar i Jevtusjenkovs holdingbolag, som inkluderar en brokig samling bygg- och telekomföretag och till och med barnkonfektion och som har skulder på upp emot sju miljarder euro.
Det är inte bara Jevtusjenkov som står under hård press utan en hel grupp ryska storföretagare, vars enorma tillgångar har skapat rubriker också i utlandet, inte minst på grund av spektakulära expansionsplaner, som även Jevtusjenkov har givit prov på. För två år sedan försökte han köpa en andel i Deutsche Telekom.

Spektakulära placeringar
De ryska oligarkernas penningplaceringar har alltid väckt uppmärksamhet. Bankiren och konstsamlaren Pjotr Awen utrustade till exempel sin villa i England med ett skyddsrum mot kärnvapen.
Finansmannen Suleiman Kerimov, som uppges vara intresserad av att köpa in sig i Deutsche Bank, kraschade i Nizza 2006 med sin Ferrari Enzo, en dyr, extrautrustad bil i begränsad upplaga. På passagerarplatsen satt en vacker programledare i tv från Moskva – hon var gift, men inte med Kerimov.
Roman Abramovitj, som konkurrerar med arabiska prinsar om att äga världens största lyxyacht, har hittills investerat fantastiska 600 miljoner euro i den engelska fotbollsklubben Chelsea. Den penningsumman skulle räcka för att köpa hela det tyska handelsbolaget Arcandor.

Samvetslösa och seriösa oligarker
Utsvävande personer som ovan nämnda oligarker fungerade som motorn i privatiseringen av det ryska näringslivet efter kommunismens fall. De samvetslösa företagarna pressade ut sista droppen ur de otympliga statliga bolagen, medan de seriösa i stället sanerade dem.
Det var de seriösa som importerade kompetent företagsledning och modern teknik till Ryssland. Förutom energijätten Gazprom är det oligarkerna som på senare år har gått i spetsen för de ryska företagens expansion i väst.
Men i kölvattnet på den globala ekonomiska krisen har de 25 rikaste ryssarna förlorat nästan 180 miljarder euro, enligt finanstidningen Forbes.
Abramovitj, som har placerat merparten av sina pengar i Evraz-Holding, förlorade på sex månader oerhört mycket pengar på Londonbörsen: Evraz störtade från 28 miljarder till bara 3,2 miljarder euro. Stålkungen Alexej Mordasjov, som är delägare i det tyska reseföretaget TUI, förlorade omkring 18 miljarder euro.
Ryska storföretagare och banker har skulder på omkring 360 miljarder euro. Det är nästan lika mycket som den ryska staten, som alltjämt förfogar över den tredje största guld- och valutareserven i hela världen trots stödköp av den allt svagare rubeln och dyra räddningspaket till finansinstitutioner och företag, som har kommit på obestånd.

Omvända världen
Detta är oligarkernas höst: de har blivit beroende av regeringens hjälp. Yachtälskaren Abramovitj får motsvarande 1,4 miljarder euro i lån. Jevtusjenkov har Kreml i sikte från sitt fönster på tredje våningen i en praktbyggnad från Stalins tid. ”Jag vore en dålig företagsledare om jag inte vårdade relationerna med vår regering”, säger han. ”Detsamma görs i Amerika och Europa. Om de miljarder, som den tyska regeringen satsar på att rädda en enda bank, kan jag bara drömma”, fortsätter han.
Jevtusjenkov förhandlar med staten om försäljning av en del i telekomföretaget Svjasinvest. Försäljning skulle ge pengar till skuldbetalning och nya investeringar.
Bankiren Awen flög för en tid sedan tillsammans med premiärminister Vladimir Putin till Sibirien, och några dagar senare godkände regeringen hans ansökan om ett lån på en halv miljard euro.
Detta är omvända världen jämfört med på 1990-talet, när oligarkerna med hjälp av sina pengar säkrade Boris Jeltsins omval, och finansmannen Boris Berezovskij några år senare såg till att hans protegé Vladimir Putin fick efterträda Jeltsin.
Nu är det inte längre oligarkerna som stöder herrarna i Kreml, utan Kreml som stöder oligarkerna.

Metallindustrins juvel räddades
Politikerna bestämmer vem som får delta i spelet om miljarderna och vem som ska försvinna. Gårdagens kungamakare är dagens supplikanter.
Den förut allra rikaste av oligarkerna, aluminiumkungen Oleg Deripaska, vars tillgångar före finanskrisen värderades till 23 miljarder euro, skulle ha gått i konkurs om inte staten hade beviljat 3,5 miljarder euro i kredit.
Under boomåren köpte Deripaska så många företag och fabriker att hans holdingbolag, Vasel, idag kontrollerar bilföretag och försäkringsbolag samt banker och flygplanstillverkare. Han äger fabriker från Nigeria till Tadzjikistan.
Det enda som växte snabba än antalet anställda i Deripaskas företag (300 000 på sensommaren 2008) var skulderna. Bara i dotterbolaget Rusal har skuldbördan blivit fem gånger större sedan 2004 samtidigt som vinsten bara har ökat med två och en halv gång.
Deripaska har uppenbarligen fört hela sitt imperium till ruinens brant.
När magnaten i april förra året köpte 25 procent i världens största nickelproducent, Norilsk Nickel, pantsatte han sina aktier som garanti hos ett konsortium bestående av elva internationella storbanker. Under finanskrisen dök kursen i botten, och bankerna krävde nya säkerheter.
För att hindra utländska penninginstitut från att köpa in sig i Norilsk Nickel, en juvel i den ryska metallindustri, lånade Kreml pengar till Deripaska i utbyte mot att regeringen nu har en representant i styrelsen.
Många fackligt aktiva befarar att staten är på väg att bli en superoligark, som sakta men säkert kommer att göra 1990-talets privatiseringar ogjorda.

Företag förstatligas
På den tiden stöttade oligarkerna Jeltsins regering med stora belopp i utbyte mot industriella godbitar och ministerposter. Nu är det Kreml som regisserar pjäsen.
Olje- och naturgasindustrin hade till stor del återgått i statlig ägo redan före krisen. I somras bildade Putin av ett statligt vapenexportföretag ett holdingbolag med sammanlagt 423 företag. Direktör är Sergej Tsjemessov, en kamrat från Putins tid som KGB-agent i Östtyskland.
Oligarken Jevtusjenkov tror ändå att Kreml kommer att privatisera företagen igen lite senare. ”Vår stackars premiärminister måste göra om allt igen. Alla vet att byråkrater är dåliga företagsledare”, säger Jevtusjenkov.
Men i Rysslands politiska ledning rasar en kamp mellan liberala marknadsekonomer, med finansminister Alexej Kudrin i spetsen, och anhängare till statligt styrd ekonomi, anförda av vice premiärminister Igor Setjin. Utgången av striden är lika osäker som frågan när de för Ryssland så viktiga gas- och oljepriserna stiger igen.

Skrotade expansionsplaner
Säkert är emellertid att det ryska näringslivets utvidgning i utlandet har stagnerat. Deripaska tvingades för en tid sedan sälja sina innehav i den tyska byggkoncernen Hochtief och i kanadensiska Magna, som tillverkar bildelar, med förlust.
Stålkungen Alexej Mordasjov köpte visserligen så sent som i november det amerikanska PBS Coals, men han meddelade samtidigt att han hade slopat planerna på miljardinvesteringar.
Mordasjov har blivit USAs fjärde största stålproducent, men samtidigt har han beordrat förkortad arbetstid i fabrikerna i nordryska Tsjerepovez och amerikanska Dearborn.
Mordasjovs största konkurrent, stålkungen Vladimir Lissin, avbröt i sista minuten köpet av amerikanska John Maneely för 3,5 miljarder dollar. Kursen på hans företag hade på fyra månader sjunkit med 90 procent. Köpplanerna hade plötsligt pressat ned värdet på alla hans övriga tillgångar.

Lågkonjunktur gynnar miljön
Lissinimperiets hjärta ligger i Lipezk, en stad 40 mil söder om Moskva. Den grundades av Peter den store, som göt kanoner av järn där till sin krigsflotta. Lipezk är känt i hela Ryssland på grund av en speciell legend: Hitlers flygvapen skonade staden, därför att tyska flygofficerare hade flickvänner där. Under Weimarrepubliken, när den tyska krigsmakten samarbetade med Röda armén, utbildades nämligen tyska officerare i Lipezk.
Vladimir Lissins stålverk, NLMK, ligger nära floden, som delar staden i två halvor. I den väldiga anläggningen arbetar 34 000 människor. På sommaren skymtar verkets masugnar bakom björkdungarnas lövverk. Stadens gator har kvar sovjettidens namn som ”Energiarbetarnas allé” eller ”Valsverksarbetargatan”. Enda skillnaden är att luften är mycket renare nu tack vare moderna filter.
För ögonblicket är nivån på de skadliga utsläppen jämförelsevis låg. Finanskrisen är bra för miljön: tre av fem masugnar står stilla tills vidare.
I valsverket med sin tusen meter långa hall övervakar skiftledaren Sergej Masur beredningen av glödheta stålstycken på flera ton. Före krisen producerade anläggningen nästan fem gånger så mycket som nu.

Alla är beroende av varandra
Inom två månader minskade efterfrågan på råjärn med 40 procent och på stål med 60 procent hos NLMK. Oleg Deripaska och hans bilföretag, GAS, kan till exempel inte längre betala räkningarna för beställt stål, vilket fick Lissin att stoppa leveranserna. Samma sak händer i tusentals företag runt om i Ryssland.
De flesta oberoende experter har minskat tillväxtprognoserna för 2009 från sju till tre procent. ”I bästa fall”, tillfogar många för säkerhets skull.
Den ryska regeringen har höjt importtullarna på bilar för att i någon mån skydda den inhemska biltillverkningen. Tullhöjningen ledde till våldsamma protester i en del ryska städer.
Människor som fabriksarbetaren Sergej Masur i Lipezk, som sedan några år har ansett sig tillhöra en växande medelklass, befarar att den årliga semesterresan till Turkiet eller Egypten snart är ett minne blott. Enda hoppet är att lågkonjunkturen inte blir för långvarig.
Av Masur och hans kolleger i NLMK köper även Volkswagen en del av stålet till sina bilar. Stålverkets maskiner kommer från Japan, Italien, Amerika och framför allt Tyskland. Senaste året har oligarken Lissin köpt produkter i Tyskland för mer än 200 miljoner euro.
Om det går illa för honom och hans stålverk i Lipezk och ryssarna köper färre bilar får det konsekvenser även i Tyskland. 70 000 tyska jobb är beroende av exporten till Ryssland.

Potatis, en klassiker
De nära handelsförbindelserna mellan Ryssland och Tyskland märks också i en liten by som Popovka, som ligger halvvägs mellan Lipezk och Moskva. Här har Moskvamagnaten Alexander Lebedev investerat i tyska jordbruksmaskiner. ”Här bygger vi den största potatisförpackningsanläggningen i hela Europa”, berättar Lebedev. Han har investerat 40 miljarder euro, och ytterligare 40 miljarder kommer senare.
Lebedevs företag symboliserar riskerna men också möjligheterna, som följer med krisen. Han måste å ena sidan betala tillbaka lånen i utländsk valuta, som blir allt dyrare på grund av rubelns fallande kurs. Det beskedliga välståndet i byn, som avspeglas i västerländska bilmodeller, parabolantenner och nya hus, står på spel. Å andra sidan har Lebedev satsat på en säker tillväxtmarknad.
”Just nu i krisen behöver vi idéer som ger vinster i morgon”, betonar han.
Och har inte jordbruksministern sagt att Ryssland inte bara är en supermakt på råvaruområdet utan också en blivande världsmakt inom jordbruksindustrin? På tsarens tid var Ryssland världens största exportör av vete. Men efter jordbrukets kollektivisering tvingades Sovjetunionen till slut köpa spannmål av väst.
Lebedev har i Popovka, en liten stad med 1 600 invånare, köpt den gamla Maxim Gorkijkolchosen och där tiofaldigat potatisproduktionen jämfört med de sista sovjetåren.
Nu när så många nya, trendiga branscher har blivit olönsamma är det lika bra att satsa på en klassiker, resonerar Lebedev.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel