Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 06

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06   

Journalister lever farligt i Ryssland

”Mördarna finns mitt ibland oss” . Ingenstans i Europa lever journalister så farligt som i Ryssland, och ingen tidning har så många dödade bland sina anställda som Novaja Gazeta. Efter morden på advokaten Markelov och redaktören Baburova, vill Novaja Gazetas ledning utrusta sina reportrar med pistoler.

MORITZ GATHMANN och UWE KLUSSMANN
Moskva
Strax intill dörren in till redaktionen står ett vitrinskåp, där Moskvatidningen Novaja Gazeta ställer ut ett antal ”troféer”: mobiltelefonen som Rysslands f d första dam, Raisa Gorbatjova, skänkte till tidningen för 15 år sedan, några utmärkelser och urkunder.
Där finns också granatsplitter, som har opererats ut ur reportrar efter uppdrag i krigszoner, samt den dator som den hyllade journalisten Anna Politkovskaja använde när hon skrev sina artiklar. Den översta hyllan i vitrinskåpet är reserverad för fotografier på anställda som har fallit offer för lejda mördare: Politkovskaja, Jurij Sjtjekotsjitjin och Igor Domnikov.
Nu görs plats för ytterligare två fotografier. För närvarande hänger de på väggen under en svart sorgslöja: det är ett fotografi av den 34-årige advokaten Stanislav Markelov, som företrädde Novaja Gazeta i ett antal rättsliga processer, och ett av Anastasija Baburova, 25 år, som skrev reportage för tidningen om framför allt ryska fascister. Sedan hon dödades jublar nynazister på internet över hennes våldsamma död och uppmanar varandra att fortsätta jaga journalister.
På ett litet bord i redaktionen ligger en hög kondoleansbrev, däribland ett från den franske utrikesministern Bernard Kouchner. Den ryska statsledningen har däremot inte reagerat alls på dödsskjutningarna för en tid sedan.

En maskerad mördare attackerade Markelov och Baburova 19 januari på öppen gata. Det var en regelrätt avrättning mitt i Moskva i ett kvarter nära Kreml med palats och gamla köpmanshus. Dagstidningen Izvestija, som står regeringen nära, försökte genast lägga skulden på länderna i väst.
Men i väst djupnar tvivlen på om president Dimitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin tycker att begrepp som rättsstat och yttrandefrihet är värda att försvara. I Ryssland, som är medlem i Europarådet, råder förhållanden som påminner mer om förhållandena i Mexiko och Pakistan än om förhållandena i resten av Europa.
Bortsett från stater som Irak, där det emellanåt råder inbördeskrigsliknande kaos, finns det inget farligare land för journalister än Ryssland. Ingen av landets 14 000 tidningsredaktioner har fler offer att sörja än Novaja Gazetas.
Tidningen avslöjar korruptionen och kriminella organisationers notoriska infiltrering i rättsapparaten. Tidningens reportrar lyfter fram brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kaukasus och den växande främlingsfientligheten.
Någonstans i kretsen runt militärer, hemliga agenter, högerextremister eller byråkrater, vars makt och privilegier hotas av tidningens avslöjanden, finns förmodligen den eller de som beordrade dubbelmordet på Markelov och Baburova.

60 journalister arbetar för Novaja Gazeta, som finansieras av Michail Gorbatjov och affärsmannen Alexander Lebedev. Den som gör ett reportage om ett ”hett” ämne vet att han eller hon riskerar livet. Därför har Lebedev krävt att den ryska säkerhetstjänstens ska utrusta tidningens anställda med vapen så att de kan försvara sig.
”När jag kommer hem på kvällen och ser okända män på min gata blir jag mycket rädd”, berättar redaktören Jelena Kostjusjenko, som liksom sin mördade kollega kommer från landsbygden.
Ryssland är inte Kina och absolut inte Nordkorea. Runt om i landet finns en mängd modiga tidningsredaktioner och radiokanaler, som utmanar politiker och affärsmän. Glasnoststiftelsen i Moskva registrerade förra året 1 450 fall där journalister hade misshandlats eller hotats, redaktioner hade blivit genomsökta och fotografier hade beslagtagits. Fem reportrar dödades, och två försvann.
Jelena Kostjusjenko skriver om gästarbetare och flyktingar. För närvarade kämpar hon för att den eller de som låg bakom attentatet mot journalisten Michail
Beketov ska sättas fast. Advokaten Markelov företrädde bl a Beketovs anhöriga.

Beketov, som var drygt 50 år gammal, häcklade i sin roll som chefredaktör för en lokaltidning i Moskvaförorten Chimki korruptionen i den lokala förvaltningen. Han blev ledare för en rörelse, som protesterade mot en planerad motorväg mellan Moskva och St. Petersburg. I planen ingår att en tre kilometer bred gata ska huggas ned i skogen i Chimki.
Företag står redan i kö för att etablera inköpscentra, bensinstationer och kasinon i Chimki, trakten skulle kunna bli en guldgruva. ”På grund av Beketovs proteströrelse hänger det sedan ett år tillbaka massor av pengar i luften som inte hamnar i byråkraternas fickor”, påpekar den lokala miljöstyrelsens chef. ”Detta irriterar många inflytelserika personer”, tillägger han.
Obekanta attentatsmän dödade Beketovs hund och stack hans bil i brand. En novembermorgon hittade grannar Beketov halvt ihjälslagen utanför hans hus. Än idag kämpar läkarna för att rädda hans liv. Man har amputerat ett av hans ben och flera fingrar.
Jelena Kostjusjenko och hennes kolleger vid andra Moskvatidningar har envisats med att inte släppa fallet, vilket till slut ledde till att riksåklagaren tog upp fallet. ”En delseger, men inte mer”, säger journalisten.

I rummet intill Kostjusjenko sitter hennes kollega Jelena Milasjina bakom ett berg av faktaunderlag. Hennes f d chef, Igor Domnikov, researchledare för speciella projekt, slogs ned med en hammare i maj 2000 utanför sin bostad i Moskvas utkant. Mördarna hörde till en ökänd maffiagrupp, och i förhör avslöjade de namnen på sina uppdragsgivare, däribland den dåvarande viceguvernören i den centralryska provinsen Lipezk.
Domnikov hade avslöjat att denne statstjänare spekulerade i aktier med offentliga medel och att han hade finansierat renoveringen av sin bostad med skattebetalarnas pengar. Dessutom hade han total kontroll över vissa marknader.
Men viceguvernören kallades till förhör bara som vittne, inte som misstänkt. Han lyckades inbilla domstolen att han hade anlitat maffian för att den skulle hjälpa honom att ”komma till tals” med journalisten.
Maffiagruppens brutalitet var emellertid välkänd. Den hade 23 människoliv på sitt samvete och hade för vana att skära öron och fingrar av sina offer.
Sedan dess har den dåvarande viceguvernören blivit en små-oligark och ägare till den största köttproducenten i Lipezk.

Den mördade advokaten Markelov arbetade tillsammans med Milasjina för att ändå sätta fast den f d viceguvernören och sätta honom bakom lås och bom. ”Vår regering skulle kunna uträtta så mycket, men i stället för att skydda medborgarna ägnar sig rättsväsen, polis, parlament, statskontrollerade medier åt att skydda förbrytare och den korrumperade statsmakten”, klagar Milasjina.
Detta var något som människorättsaktivisten och advokaten Markelov inte kunde acceptera. 2006 grundade han ”Institutet för rättvisans överhöghet” för att lyfta fram oegentligheter i offentlighetens ljus. Via honom fick tyskarna reda på en hemlig förordning av den dåvarande ryske inrikesministern, Boris Gryslov, som gav polisen rätt att inrätta interneringsläger. Gryslov är idag talman i den ryska duman.
Markelov informerade även tidskriften Der Spiegel om sina anmälningar till människorättsdomstolen i Strasbourg och beklagade att de europeiska domarna inte kunde utfärda häktningsorder i Ryssland. ”Mördarna finns mitt ibland oss”, sade han då.
I en demonstration mot ”den politiska terrorn”, som bara lockade ett fåtal oppositionella deltagare, utropade Markelov kort tid före sin död: ”Jag är trött på att hitta mina vänner i statistiken över brottsoffer. Vi behöver skydd mot maffian och säkerhetstjänster, som ofta går de kriminellas ärenden”.

I Markelovs tidigare arbetsrum lyser en svag glödlampa över skrivbordet. Bredvid en gammal datorskärm ligger underlag till en rättsprocess, som på sin tid gjorde Markelov berömd. Han var då 26 år gammal. Processen skaffade honom emellertid också många oförsonliga fiender, vilket kan ha haft betydelse i mordet på honom.
I mars 2000 torterades och mördades den 18-åriga tjetjenskan Elsa Kungajeva av den ryske arméofficeren Jurij Budanov. På grund av att fallet väckte stor, allmän upprördhet dömdes Budanov av en militärdomstol till tio års fängelse. 15 januari i år släpptes han före strafftidens slut mot Markelovs invändning. Markelov var den enda ryssen bland de advokater, som företrädde tjetjenskan. Budanov och andra hårdföra ryska officerare hatade honom förstås.
Vijateslav Ismailov, som är Novaja Gazetas stjärnreporter, följer ett annat spår, som också leder till Tjetjenien. Ismailov känner regionen väl, han är f d militär och ledde i Tjetjenienkriget en rysk bataljon, vars specialitet var att frita kidnappade personer.
Det var avslöjandet från en fånge, som gjorde att Ismailov upptäckte att Tjetjeniens ledare, Ramsan Kadyrov, hatade reportern Baburova och advokaten Markelov. Ismailov offentliggjorde en intervju med en tjetjen, som Kadyrov hade hållit fängslad och misshandlat i en bergsby. Markelov var den misshandlade tjetjenens juridiska ombud.
Despoten Kadyrov gav för några veckor sedan Markelov en postum medalj som tack för hans ”insatser för den tjetjenska republiken”. Tjetjenienexperter tolkar Kadyrovs medalj som en avledningsmanöver. ”För Kadyrovs folk är uppdragsmord på politiska motståndare rutin”, säger en överste i den ryska säkerhetstjänsten.
Markelov är död, reportern Ismailov har dragit Kadyrov inför rätta, men någon dom lär det inte bli.
Ismailov drabbades nyligen av en stroke. Han är en liten man med pigga ögon och ett stort hjärta för alla offer för våld och förtryck. Han har en dotter och två barnbarn. ”Trots detta kommer jag att fortsätta att avslöja sanningen”, säger han. ”Rädd blir jag först i livets sista sekund, när jag ser min mördare i ögonen”.
© 2009 TEMPUS/Der Spiegel