Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 47

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47   

Umgängestonen är inte den allra bästa

Rysslands president hoppas att relationerna mellan Moskva och Washington blir varmare med en ny ledare i Vita huset.

STEVEN LEE MYERS
Washington
President Dimitrij Medvedev uttryckte nyligen förhoppningar om att valet av Barack Obama till ny president i Amerika kommer att leda till varmare relationer mellan Moskva och Washington. Medvedev visade emellertid inga tecken på att ha ändrat ståndpunkt i någon av de frågor, som har orsakat mest split mellan de båda länderna de senaste åren.
Medvedev, som var i Washington för första gången sedan han valdes i våras, upprepade Rysslands motstånd mot Natos utvidgning och konstaterade att Ryssland aldrig kommer att ta tillbaka erkännandet av de två separatistiska georgiska områdena, Sydossetien och Abchazien.
Han upprepade också hotet om att placera ut raketer i Kaliningrad om USA går vidare med planerna på att bygga ett missilförsvarsystem i Polen och Tjeckien. Medvedev tillade dock att han är villig att förhandla om frågan.
”Det finns inget förtroende i relationerna mellan USA och Ryssland, ett förtroende som vi behöver”, sade Medvedev, som höll ett anförande inför Utrikespolitiska rådet i Washington efter G20-mötet om finanskrisen. ”Därför har vi stora förhoppningar om bättre relationer med en nya administration”, sade han.

Medvedevs kommentarer, som visserligen var försonliga, kan orsaka politiska bekymmer för Obama, eftersom frågan om ett missilförsvar i Östeuropa framställs som ett bytesobjekt.
Obama har inte varit lika entusiastisk för missilförsvaret som Bush, och han har antytt att han skulle inskränka sig till att placera ut ett beprövat system i stället för att fortsätta installationen av radar och andra anläggningar medan tester av ett nytt system fortsätter. Men att backa programmet nu, efter ingångna avtal med Natoländerna Polen och Tjeckien, skulle kunna tolkas som en eftergift för ryska påtryckningar.

Medvedevs tal till nationen 5 november tolkades allmänt som trotsigt och öppet USA-fientligt. Han kritiserade USA för att ha orsakat global ekonomisk kris och beskyllde Amerika för antirysk fientlighet i internationella frågor.
I en debatt med bl a Madeleine Albright, som var utrikesminister under Bill Clinton, förnekade Medvedev USA-fientliga känslor, men han sade att ”problemen har tornat upp sig under Bush”. På frågan om hans hot att placera missiler i Kaliningrad svarade han lite skämtsamt: ”Tror ni att det är frågan om utpressning?”
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune