Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 51

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51   

EU är inget för ordförandelandet Tjeckiens president

Tjeckiens president, Vaclav Klaus, företräder en EU-kritisk syn, som inte bygger på nationalistisk populism och därför vinner gehör inte bara i Prag.

JAN PUHL
Prag
President Vaclav Klaus är mån om att uppträda belevat när han umgås med kolleger och vänner. Han talar mycket tyst, vilket tvingar åhörarna att lyssna uppmärksamt: Nej, nej, han är alls ingen EU-motståndare utan snarare ”EU-realist” i motsats till alla ”EU-naiva”, som ”passivt och okritiskt accepterar allt som kommer från Bryssel”.
Den f d ekonomiprofessorn Vaclav Klaus tycker förmodligen att delegationen från Strasbourg, som besökte honom i Pragborgen förra veckan, var en grupp ”EU-naiva”. EU-parlamentets fraktionsledare, däribland kristdemokraternas Hans-Gert Pöttering och de grönas Daniel Cohn-Bendit, besökte den kände EU-skeptikern Klaus för att än en gång försöka tala honom till rätta. 1 januari tar hans land nämligen över ordförandeskapet i Europeiska unionen för första halvåret 2009.

Det är första gången, sedan Böhmen och Mähren blev medlemmar i gemenskapen, som Tjeckien är ordförande, och de yttre betingelserna är minst sagt krångliga. Finanskrisen känns av också i Tjeckien, och EU har ambitiösa planer på att mildra den stundande recessionen i Europa. Kan ett land, vars president i många år har profilerat sig som EU-kritiker, axla ansvaret för unionen?
Mötet mellan de ”naiva” från Bryssel och ”realisten” i Prag blev hur som helst ganska misslyckat. EU-parlamentarikerna från Bryssel höll en straffpredikan för Klaus: han förnekar klimatförändringen och han har lierat sig med irländska nejsägare. ”Jag måste påpeka att ingen under de senaste sex åren har tilltalat mig i denna ton och på detta sätt”, kontrade Klaus. Han vidhöll också att Lissabonfördraget måste omförhandlas.
Enligt fördragets regelverk ska röstfördelningen i EU-rådet mellan EUs 27 medlemsländer omfördelas och beslutsprocesserna ska förenklas. Förutom irländarna, som avfärdade fördraget i en folkomröstning, är det bara Tjeckien som ännu inte har ratificerat det.

Klaus tycker att detta är helt i sin ordning. För tre veckor sedan lämnade han borgen i Prag och infann sig personligen som vittne inför författningsdomstolen i Brno. Domstolen hade att avgöra om fördraget är förenligt med den tjeckiska författningen.
Klaus var i högform: ”Även era jobb är i farozonen”, sade han till domarna. Presidenten fortsatte med att varna för att den europeiska demokratin skulle urholkas och medlemsländernas suveränitet undergrävas. Men han lyckades inte övertyga domarna.
Klaus har formulerat en speciell tjeckisk version av sin EU-kritik. Den verkar förnuftig och intellektuell precis som upphovsmannen. Han argumenterar alltid för frihet – framför allt för marknadernas frihet. Han undviker bombastisk nationalism och kritiserar i stället byråkrati och demokratiska underskott.
I en intervju varnade han för ”en smygande likformighetsprocess”. Från Bryssel kommer en ständig flod av förordningar, som binder EUs medlemmar vid olika åtaganden trots att de aldrig har varit föremål för parlamentariska beslut, understryker Klaus.

Som jämförelse framstår EU-skepsisen hos andra östeuropéer, exempelvis i grannlandet Polen, som frukten av ett slags kränkt nationalkänsla och historiska komplex.
Statschefen i Warszawa, Lech Kaczynski, förde så många EU-möten till randen av sammanbrott, därför att Polens historiska särställning inte betonades tillräckligt mycket, inte därför att han är principiellt emot EU.
Hans tvillingbror, Jaroslaw, som var premiärminister ett tag, sade på fullt allvar till sina kolleger i EU att Polen skulle ha haft 66 miljoner invånare i dag om det inte hade varit för blodspillan i andra världskriget. Därför måste Polen ha fler röster i EU-rådet än vad dagens invånarantal berättigar till, menade Jaroslaw.
Sådana uttalanden får härskaren i Pragborgen att rycka på axlarna. Bakom Kaczynskis prat döljer sig nämligen en stark tro på EU. Om Polen hamnar i kläm förväntar det sig stöd från Bryssel. Ett exempel är när Ryssland för tre år sedan förbjöd import av polskt kött. Och Polen kräver också sedan många år tillbaka att EU ska ha en gemensam energipolitik, eftersom det anses vara ett bra skydd mot överdrivet beroende av Ryssland.
”Kaczynski vill ha unionen som den är – kanske utan samkönade äktenskap – men han kräver större inflytande för Polen”, säger Kai-Olaf Lang, Östeuropaspecialist hos Stiftelsen Vetenskap och politik i Berlin. ”Men Klaus kritiserar EU ur ett liberalt perspektiv. Han gillar unionens fria marknad, men vill absolut inte ha någon superstat”.

Ibland lyckas Klaus inte motstå den populistiska frestelsen. Då sprutar han kommentarer, som retar upp parlamentarikerna i Bryssel. Ett exempel var när hans tjeckiske landsman, EU-kommissionären Vladimir Spidla, för två år sedan tog initiativ till en fond för globaliseringens offer. Klaus kommenterade initiativet med orden: ”Det är kommunism som på Brezjnevs tid”.
Det blir inte lätt för Tjeckiens premiärminister, Mirek Topolanek, att i rollen som EU-rådets ordförande värja sig mot motvallskärringen i Hradcanyborgen.
Statschefen och regeringschefen tillhör i och för sig samma politiska parti, det borgerliga ODS, men Topolanek slöt, liksom de flesta i partiet, fred med EU för länge sedan. Det är också huvudskälet till att de båda toppolitikerna inte tål varandra.
Det är inte bara tvisten med presidenten som bekymrar Topolanek just nu: han regerar nämligen enbart tack vare stödet från några överlöpare från oppositionen. Utan dem förlorar hans regering majoritetsstödet i parlamentet.
Många undrar om EUs ordföranderegering första halvåret 2009 över huvudtaget kommer att överleva. Om regeringen faller blir det kanske motståndaren i Hradcanyborgen som tar över huvudrollen?

Den som vill veta hur stabil en tjeckisk regering egentligen är ska fråga Miroslav Slouf. Denne socialdemokrat driver konsultfirman Slavia Consulting och anses vara den skickligaste problemlösaren i Prag. Han kallas alltid in när den politiska situationen verkar hopplöst tilltrasslad.
Ofta är det Slouf som snickrar ihop någon uppgörelse. Då kallar han in berörda kontrahenter i sitt konferensrum, där det finns en detektor, som upptäcker minsta lilla vägglus. Det som sägs i detta rum ska helst inte tränga utanför rummets väggar.
På frågan om regeringen överlever, kommer det lugnande besked från Slouf. Kommer socialdemokraterna att stödja Topolaneks svaga regering de kommande sex månaderna eller fälla den vid första bästa tillfälle? ”Varför skulle de göra det?”, svarar Slouf. ”Alla vill att det tjeckiska ordförandeskapet ska hedra vårt land”.

För några veckor sedan lanserade Klaus den tills vidare sista attacken mot regeringschefen. Hans anhängare i ODS försökte byta ut Topolanek i rollen som partiledare mot överborgmästaren i Prag, Pavel Bém, men kuppen misslyckades.
Det var framför allt ODS-medlemmarna på landsbygden som slöt upp bakom premiärministern.
Det kommer nämligen ganska mycket pengar till den tjeckiska landsbygden från Bryssel, och det är dessa pengar som har fått majoriteten av partimedlemmarna att ändra sin negativa inställning till EU. Det hårda EU-motståndet i ODS, ett parti som grundades av Klaus, har inte längre majoritetens stöd.
Det betyder inte att presidentens ställning har försvagats. Han är fortfarande med stor marginal Tjeckiens populäraste politiker. Efter tiden som statsöverhuvud tänker Klaus vända ODS ryggen och bilda en ny rörelse. Den ska framför allt vara EU-kritisk. Klaus ståndaktiga hållning mot EU ses som ett plus bland socialdemokratiska och kommunistiska väljare, och bland dem är det fler än hälften som hyser misstro mot Bryssel.

Klaus EU-skepsis är dessutom internationellt gångbar, eftersom den undviker nationalistiskt patos. Klaus skulle alltså kunna försöka samarbeta med andra EU-motståndare och bygga upp en internationell EU-kritisk rörelse.
På hans senaste statsbesök i Irland åt president Klaus till exempel middag med mångmiljonären Declan Ganley, som var en av den irländska nejkampanjens huvudsponsorer inför folkomröstningen om Lissabonfördraget. ”Libertas” heter Ganleys parti. Under samma namn planerar några av Klaus anhängare att grunda en tjeckisk variant.
Klaus kommer säkert också bra överens med brittiska tories. Margaret Thatcher värjde sig på sin tid mot Bryssels försök att urholka den brittiska suveräniteten. Det påstås att Klaus har ett fotografi av järnladyn på sitt skrivbord i borgen.
Presidenten tänker se till att det under det kommande halvåret inte hissas någon blå flagga med gula stjärnor bredvid den tjeckiska flaggan på borgen i Prag.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel