Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 04

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04     

Turkiets premiärminister tar tag i EU-frågan i gen

Turkiets premiärminister besökte i söndags Bryssel för att återuppväcka sitt lands ambitioner att bli medlem i Europeiska unionen. Turkiets medlemskapsprocess har skadats av bl a situationen på Cypern, den politiska splittringen i Turkiet och minskad entusiasm i EU för fortsatt utvidgning.

DELPHINE STRAUSS
Ankara
Premiärminister Recep Tayyip Erdogan gjorde i söndags sitt första besök i EUs högkvarter sedan i december 2004, när han lyckades få EU att gå med på att inleda medlemskapsprocessen efter mycket hårda förhandlingar. Nästan omedelbart därefter inträffade en rad politiska kriser i Turkiet som störde arbetet med de reformer, som är nödvändiga för att Turkiet på sikt ska kunna bli medlem i unionen. Samtidigt har opinionen i EU blivit mer avvisande och en ömsesidig misstro har slagit rot.
2009 blir avgörande för Turkiets medlemskapschanser. I december förra året uppmanade Internationella krisgruppen (ICG) båda sidor att ”bryta nedåtspiralen innan den ena eller den andra parten avbryter förhandlingarna, som kan visa sig omöjliga att påbörja igen”.

Den största osäkerheten gäller utgången av fredsförhandlingarna mellan grek- och turkcyprioter. En lösning i Cypern skulle i ett slag undanröja ett av de största hindren för turkiskt EU-medlemskap. Men om förhandlingarna misslyckas och Turkiet inte öppnar sina hamnar för grekcypriotisk trafik innan tidsfristen löper ut senare i år kan det hända att medlemskapsförhandlingarna läggs i malpåse för gott.
Förhandlingarna kan hur som helst avbrytas på grund av tekniska orsaker. Om inte Turkiet skyndar på reformarbetet och EU går med på att inleda överläggningar på områden som för närvarande blockeras av Cypern eller andra medlemsländer finns det snart inga mer nya kapitel att börja förhandla om.

Nu verkar det som om Erdogan vill sätta fart på processen. Nyligen utsåg han den nära medarbetaren Egemen Bagis till chefsförhandlare med EU. Posten innehades tidigare av utrikesminister Ali Babacan, som egentligen inte har haft tid att ägna sig åt frågan på grund av många andra arbetsuppgifter.
Lanseringen nyligen av en statlig, kurdisk tv-kanal, försök att reparera relationerna med landets religiösa, alevitiska minoritet och parlamentets antagande av ett länge väntat, nationellt reformprogram antyder också att regeringen vill sätta fart på de EU-sponsrade reformerna.
Nyckelfrågan är emellertid huruvida Erdogans EU-ambitioner för Turkiets del är så starka att han är beredd att angripa de allra viktigaste frågorna eller om han bara försöker undvika ett totalhaveri genom att ta tag i några frågor.
Den tidigare reformvågen, som gav Turkiet trovärdighet och ledde till medlemskapsförhandlingar, ägde rum när Abdullah Gül drev på processen. Han innehar numera den mer ceremoniella presidentposten.
Sinan Ulgen, chef för en tankesmedja i Istanbul, säger att mötet i söndags med EUs ledare var ett försök att få honom att inse att reformer brådskar. Ulgen tror inte att förhandlingsprocessen ingår i Erdogans ”långsiktiga strategi” om inte EU först garanterar Turkiet medlemskap på sikt.

Andra bedömare är mer optimistiska. Krönikören Mehmet Ali Birand skrev att utnämningen av Bagis signalerar nya friska tag från Turkiets sida. Men eftersom den nye EU-förhandlarens viktigaste kvalifikation är hans närhet till Erdogan hänger allt i slutänden ändå på om Erdogan verkligen eftersträvar medlemskap i EU för Turkiets räkning.
Om Erdogan vill att Turkiet ska bli medlem måste han först komma till rätta med politiska motsättningar, som gör det svårt att driva igenom även de minst kontroversiella lagar och med den utbredda skepsis som gäller EUs vilja att ge Turkiet rimliga medlemskapsvillkor.
Många turkar är mycket angelägna om att Turkiet ska gå med i EU och att medlemskap är bästa sättet att åstadkomma interna förändringar. ”Vi behöver pressas i rätt riktning”, säger Elif Bilgi Zapparoli, chef för EFG Securities i Istanbul.
”Jag vill att Turkiets ska gå med i EU på grund av sociala frågor – demokrati och demokratiska värderingar”, säger Sani Sener, som är vd för flygplatsadministratören TAV. ”Turkiet måste i slutänden tillhöra Europa”, avslutar han.
© 2009 TEMPUS/The New York Times