Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 07

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  

Tempus vecka 07 2007 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

EU
2007-07 s 3-4
"EU är ingen garanti för ekonomiska bekymmer"
EUs nya medlemsländer tenderar att leva långt över sina tillgångar. Det gör dem mindre attraktiva för utländska investerare, som dock tycks tro att europeisk är detsamma som trygg. Länder som Polen och Ungern som har gynnats av medlemskapet i EU, löper nu risk att mista sin ekonomiska gloria när en kombination av populistiska regeringar, reformtrötthet och kroniskt överskridande av tillgångarna hotar välståndet. Länderna i Östeuropa fortsätter att spendera mer än de producerar. Den värsta överträdaren hittills är Ungern. I fjol uppgick underskottet till 10 % av BNP, statsskulden har växt från omkring 60 % till 70 % av BNP sedan 2005. En ny omgång liberala marknadsreformer skulle kunna avhjälpa riskerna men reformtröttheten har fört en rad vänsterledare till makten. Det kan komma en ekonomisk kris inom de kommande 10 åren.

Österrike
2007-07 s 4-5
"Lyxhotellen portar ryssarna och deras rubel"
Pengar luktar inte men på skidorten Kitzbühl I österrike tycker man att rika ryssar börjar ta lite för stor plats. Antalet ryska och ukrainska gäster i Tyrolen har ökat stadigt varje år sedan 2000 och utgör på sina ställen över 50 %. Det anses trevligare med blandade nationaliteter och de fasta invånarna klagar på att fastighetspriser har blivit så höga. Nu inför man kvotering för att komma till rätta med obalansen.

Sverige, Storbritannien
2007-07 s 4
"David Cameron tar hjälp av Fredrik Reinfeldt"
Ledaren för Storbritanniens konservativa Toryparti träffade i måndags Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt för att diskutera strategier inför nästa brittiska val. Deras möte speglar det allt närmare samarbetet mellan Europas borgerliga partier. Reinfeldt har också träffat Tysklands Angela Merkel och diskuterat den borgerliga politiken i Europa.

Portugal
2007-07 s 5
"Portugal är redo att liberalisera abortlagen"
I en folkomröstning i söndags röstade en majoritet för att abortlagen ska mildras. Valdeltagandet var emellertid för lågt för att resultatet ska vara bindande. Regeringens mål är att liberalisera abortlagen som är en av Europas striktaste. Planerna på att reformera abortlagen har lett till en schism mellan regeringen och den katolska kyrkan.

Frankrike
2007-07 s 6-7
"Royal tar sats med hundra nya idéer" (hela artikeln)
De franska socialisternas presidentkandidat, Ségolène Royal, presenterade i söndags sitt länge emotsedda presidentprogram i ett två timmars långt anförande. Talet var ett tydligt försök från hennes sida att krossa motståndarsidans påståenden att hon bara är ett snyggt fodral. Hon vill markera en tydlig skiljelinje den franska vänsterns traditionella värderingar och hennes borgerlige motståndare, Nicolas Sarkozy. Programmet är främst ett generöst välfärdssystem med en kraftig höjning av minimilönerna liksom de lägsta pensionerna, gratis preventivmedel till alla under 25 år och ett återinförande av ett tak för boendekostnaden för låginkomstfamiljer.

2007-07 s 7
"En joker i leken"
Varken höger eller vänster - utan både och - är kanske något som lockar de franska väljarna i det kommande presidentvalet. Det tror i varje fall François Bayrou, som har noterat framgångar de senaste veckorna. Han håller på att erövra den politiska mitten och inriktar sig framför allt på provinserna och inte huvudstaden. I den senaste mätningen får Sarkozy 32 %, Royal 26 %, Bayrou 13 % och Le Pen, ledare för Nationella Fronten, 12,5 %.

Tyskland
2007-07 s 8-9
"Eliten vänder Tyskland ryggen"
Hjärnflykten är ett växande bekymmer. För 10-15 år sedan flyttade mängder av östtyskar västerut för att tjäna mer pengar och lägga det gråtrista före detta DDR bakom sig. I den aktuella utvandringen är det högt utbildade läkare, ekonomer och tekniker som flyttar utomlands. Tyskland är för reglerat och för hierarkiskt är en vanlig förklaring. De som flyttar ut pekar på kronisk arbetslöshet, rigida arbetsmarknadsregler, krånglig byråkrati, höga skatter och Tysklands tröga ekonomi. De demografiska prognoserna för Tyskland är sämsta tänkbara med en snabbt åldrande och krympande befolkning.

Ryssland
2007-07 s 10-11
"Ett eko från det kalla kriget"
President Vladimir Putin överraskade och förfärade amerikanska och europeiska politiker och säkerhetsexperter när han nyligen beskyllde den amerikanska politiken för att göra världen farligare. Det var första gången som Putin talade på den prestigefyllda säkerhetskonferensen i München. De amerikanska delegaterna på förra veckans säkerhetskonferens i München rörde inte en min, när Putin anklagade USA för att försämra världsklimatet men bakom pokeransiktena rasade upprörda känslor. Putin sa att militarismen i Washington har underblåst instabilitet och tvingat sårbara länder att försöka skaffa sig kärnvapen. Putin känner sig provocerad av att Nato placerat styrkor "intill vårt lands gränser" och menar Bulgarien och Rumänien. Attacken mot Nato irriterade både amerikaner och européer som för gångs skull uppträdde enigt.

Irak
2007-07 s 11
"USA tror att al-Sadr finns i Iran"
Den amerikanska militären i Irak misstänker att prästen och shialedaren Moqtada al-Sadr, en av Iraks mäktigaste personer, har lämnat landet och befinner sig i Iran. Han påstås ha flytt till Iran av oro för sin personliga säkerhet. Hoten är dels amerikanska bomber och dels oenighet inom hans egen organisation.

Turkmenistan
2007-07 s 13-14
"Vagt hopp om reformer i Turkmenistan"
För första gången någonsin har Turkmenistan haft ett presidentval med fler än en kandidat. Valet ägde rum i söndags och det var förvisso mycket noggrant planerat så att segraren blev en nära förtrogen till landets förre autokratiske ledare, Saparmurat Nijazov, som hade styrt landet ända sedan det blev självständigt från Sovjetunionen för 15 år sedan. Han avled strax före jul. Särskilt för Ryssland men också för andra energimarknader är det viktigt vad som sker i ett land som har några av världens största gasreserver. Nu vann den 49-årige Gurbanguly Berdymukhammedov, tidigare biträdande premiärminister och socialminister. Turkmenistan tillåter ingen opposition, nyhetsmedier och Internet är censurerade och i landets fängelser finns politiska fångar.

Iran
2007-07 s 14-17
"Nedräkningen har börjat"
Finns det någonting som skulle kunna få Iran att avstå från kärnvapen? Ytterligare ett amerikanskt hangarfartyg är på väg till persiska viken och flygvapnet kommer enligt Bush att intensifiera patrulleringen nära det iranska luftrummet. Samtidigt stormade amerikanska soldater ett iranskt kontor i Arbil i Irak och grep fem iranska män.
Iran har upprepade gånger avfärdat ett erbjudande om generös kompensation i utbyte mot att landet stoppar sitt atomprogram. Nu är tuffare sanktioner mot Iran på väg. Landet är starkt beroende av handel och inte bara med olja. Sanktioneras följder har redan blivit kännbara i hela landet. Det finns tecken på växande missnöje med Ahmadinejads oförsonliga retorik och godtyckliga ekonomipolitik.

2007-07 s 18
"Mullornas vapenskrammel"
Irans högste, andlige, ledare ayatolla Ali Khamenei, varnar USA för att angripa hans land. Det skulle resultera i "en omfattande reaktion mot angriparen och hans allierade i hela världen". Han påstår att sanktionerna mot Iran har föga betydelse och att Iran trots dessa gör stora vetenskapliga och tekniska framsteg.

2007-07 s 18 (hela artikeln)
"Ont kan göra ont värre"
En brittisk rapport varnar för militära angrepp mot Iran och landets kärnanläggningar som skulle leda till många dödade civila, radioaktiv strålning, skärt läge i grannländerna Irak och Afghanistan och al-Qaidaattacker på grund av intensifierat hat mot väst, högre oljepriser och påskyndande av iranska atomprogrammet.

Israel-Palestina
2007-07 s 19-21
"Israel slår larm"
Den judiska staten varnar för en andra förintelse om världens länder inte lyckas hindra Teheran från att skaffa sig kärnvapen. Hotet om ett kärnvapenladdad Iran undergräver Israels säkerhet och självsäkerhet. Irans president Ahmadinejad, har upprepade gånger uppmanat till Israels förstörelse. Om Iran lyckas framställa kärnvapen kommer det att förändra hela regionen radikalt säger israeliska och andra bedömare. Det finns en risk för att sunniarabiska länder får för sig att bygga egna atomvapen.

2007-07 s 21-22
"Bara dystra miner"
Bristen på alternativ väcker missmod och förstämning bland israelerna. Israel upplever sig stå inför nya hot: De interna stridigheterna i den palestinska myndigheten betyder att det absolut inte finns någon tillförlitlig partner i fredsförhandlingar. Irans försök att skaffa sig kärnvapen utgör ett potentiellt hot mot Israels existens. Det senaste kriget mot Hizbollah i Libanon avslöjade att även den mäktiga israeliska armén har svagheter i den sortens krigföring. Det finns också ett internt hot. Premiärminister Ehud Olmert är föremål för en polisutredning, finansministern misstänks för förskingring och skattemyndighetens chef för bedrägeri. Dessutom är presidenten åtalad för flera fall av våldtäkt. Regeringen är svag och det finns inga självklara alternativ inom synhåll.

2007-07 s 22-23
"Israels araber föreslår ny samlevnadsform"
Israels arabiska borgmästarkommitté, som företräder landets 1,3 miljoner araber med israeliskt medborgarskap, publicerade i december en rapport "De palestinska arabernas framtidsvision i Israel". Deras modell inkluderar proportionell representation och maktdelning i en centralregering plus autonomi för den arabiska befolkningen i frågor som rör utbildning, kultur och religion. Den arabiska gruppen känner sig diskriminerade idag av landets statliga symboler, som flaggan och nationalsången, samt vissa lagar och budget- och egendomsfördelning.

2007-07 s 24
"EU välkomnar ny palestinsk regering" (hela artikeln)
EUs utrikesministrar är försiktigt optimistiska om de palestinska rörelserna Hams och Fatahs uppgörelse om att dela makten. Ministrarna är därför beredda att diskutera hjälp till den palestinska regeringen förutsatt att denna tillmötesgår internationella krav som ett erkännande av staten Israels rätt att existera, avståndstagande från våld och respekt för ingångna avtal med Israel. Dessa krav har Hamas tidigare sagt sig ej kunna tillmötesgå.
EU skänkte 2006, trots sanktioner mot Hamas, 700 miljoner euro till palestinierna.

Irak
2007-07 s 24-25
"Undergången är nära"
Irakiska soldater kämpar mot en mystisk shiitisk dödskult, och det är bara ett den irakiska regeringens och militärens många problem i landets södra del. Dödskulten kallar sig "Himlens soldater" och leds av Dhia Abdul Zahra som säger sig vara "Imam Mahdi" - det tolfte och sista shiitiska helgonet - och vars återkomst betyder världens undergång. (Hos kristna handlar myten om Messias och "yttersta dagen"). De planerade för några veckor sedan att storma den shiamuslimska heliga staden Najaf och mörda högt uppsatta shiitiska präster. Himlens soldater är bara en av ett dussintal shiitiska fraktioner varav en del styrs av sin tro på domedagen. Nu finns det fyra olika konflikter i Irak: Al-Qaida och sunniska attacker mot amerikanerna, sekteristiska mord och i söder shiiter mot shiiter. Saddam Hussein negligerade avsiktligt södra Irak och därför är fattigdomen större och infrastrukturen märkbart sämre. Bara i Basra vars oljefält svarar för 90 % av Iraks budgeterade intäkter finns minst ett halvdussin partier som konkurrerar om makten.

Nordkorea
2007-07 s 26-27 (hela artikeln)
"Klarsyn resulterade i ett nytt avtal med Nordkorea"
Både George Bush och Kim Jong Il behövde ett genombrott. Även Kina, japan, Ryssland och Sydkorea är avtalsparter. Det återstår att se om de lyckas föra uppgörelsen i hamn så att alla parter blir nöjda. Avtalet innebär att Nordkoreas atomanläggningar stoppas och på sikt monteras ned som ett led i en generös överenskommelse. Nordkorea ska visa upp sina anläggningar för internationella vapeninspektörer. När Nordkorea gjort utrustningen i Yongbyon, som är landets största atomanläggning, "obrukbar" får Nordkorea som belöning ett års förbrukning av olja och annan hjälp.

Kina
2007-07 s 28-31
"Ett välgörande opium för folket"
Kinas kommunistiska parti har erinrat sig Marx ord och börjat undra om inte religionen gör lite nytta trots allt.
Det finns fem godkända religioner i Kina: buddism (största), islam, protestantismen, katolicismen och taoismen. Konfucianismen är ingen regelrätt religion men den har också fått ett uppsving på senare år.
Kinesiska myndigheter uppmanar ofta religiösa organisationer att ta lärdom av Hongkong där religiösa grupper driver många skolor och sjukhus. Kommunistpartiet vill återuppliva traditionell kultur som ett sätt att skapa större samhörighet i ett land, som genomgår omvälvande ekonomiska och sociala förändringar. Samhörighet i stället för Marx klasskamp.