Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 16

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15       

Grekland
2011-16 s 3-4
"Grekland har blivit nästan omöjligt att styra"
Den civila olydnaden sprider sig därför att grekerna tycker att de snålar och sparar till ingen nytta. Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble vill inte utesluta konkurs för Greklands del. Marknaderna anar oroligheter och Greklands lånekostnader stiger. En sådan skulle göra det svårt för Greklands regering att låna pengar för att betala löner och bidrag utomlands i framtiden. Samtidigt drar en våg av civil olydnad fram genom landet. Det försiggår organiserad laglöshet med den hårdföra vänstern i spetsen.
Har Grekland blivit omöjligt att styra?

Finland
2011-16 s 4-5
"Sannfinländarna vann som väntat"
Sannfinnländarna ökade från fem % till drygt 19 %. Orsaken till Sannfinnländarnas stora framgång anses vara väljarnas missnöje med ekonomin och misstankar om att invandringspolitiken håller på att gå överstyr. Finland får förmodligen en mer EU-skeptisk regering vare sig Sannfinländarna sitter i den eller inte. Det kan bli utdragna förhandlingar om EUs räddningspaket till Portugal. Även Socialdemokraterna är negativa till mer pengar.

2011-16 s 5
"Populismens triumf"
Timo Soinis EU-skeptiska parti Sannfinländarna får nog plats i regeringen. De är emot euron, utlänningar och abort. Nästan alla partier i valet förlorade röster till dem. Valdeltagandet var större än 2007, 70,4 mot 67,9 %. Samlingspartiet som blev största parti är redo att samarbeta med Timo Soino och vice versa.

Bosnien
2011-16 s 6
"Stackars Bosnien"
Landet är splittrat och illa styrt. Utan hjälp utifrån riskerar Bosnien falla sönder och i värsta fall kan ett nytt inbördeskrig bryta ut.
Bosnien genomlider sin värsta kris sedan kriget slutade 1995. Milorad Dodik, president för Republika Srpska, kräver öppet att Bosnien ska upplösas. Än mer oroväckande är den trassliga Bosniak-kroatiska federationen. De två största kroatiska partierna vägrar att sitta med Socialdemokraterna i federationsregeringen. Socialdemokraterna som domineras av muslimska bosniaker vann det senaste valet. Den kroatiske ledaren Martin Raguz anser att den konstitution som antogs 1995 och som stoppade kriget är föråldrad. Han föreslår ett nyval vilket Socialdemokraterna är helt emot.
Serben Milorad Dodik har bildat en allians med de ledande bosnienkroatiska ledarna. De har till och med ingått ett avtal om att bilda en regering på statsnivå med varandra.

Serbien
2011-16 s 7
"Oppositionen kräver nyval"
I den serbiska huvudstaden Belgrad demonstrerade häromdagen tusentals människor med krav på nyval. Bakom detta ligger den nationalistiska oppositionen, Serbiska framstegspartiet (SNS) som uppmanade till aktionen. SNS kräver maktskifte och vill få bort president Boris Tadic. Orsaken är att fattigdomen stadigt ökar i de breda folklagren i Serbien. Enligt opinionsundersökningar skulle SNS gå kraftigt framåt om det vore val idag. Regeringens argument är att ett nyval kan förhala medlemskapsprocessen med EU.

Ungern
2011-16 s 7-8
"Ungern antog ny kritiserad författning"
Den nya författningen ersätter Ungerns aktuella grundlag som skrevs 1989 och 1990 och som till stor del bygger på den förra kommunistiska författningen.
Enligt regeringen blir det med den nya författningen lättare att minska statsskulden och enklare att garantera allas mänskliga rättigheter.
Men samhällsorganisationer och oppositionspartier varnar för att den nya grundlagen speglar Fideszpartiets populistiska och nationalistiska drag och öppet kristna livsåskådning och därför kan medföra att framtida regeringar blir mindre stabila. Den nya författningen antogs med 262 röster mot fyra. Ungerns president väntas underteckna den nästa vecka, varefter den träder i kraft från nästa årsskifte.

Frankrike
2011-16 s 8
"Frankrike stoppar tågen från Italien"
Tuniska utvandrare som försöker ta sig från Italien till Frankrike har väckt ont blod mellan de båda EU-länderna. Frankrike vägrade i söndags alla tåg från den italienska gränsstaden Ventimiglia att passera gränsen. Italien har tagit emot runt 20 000 migranter de senaste veckorna och har bestämt att alla som kommit före den 5 april ska få tillfälliga Schengenvisa. Regeringen i Paris har meddelat att den inte accepterar italienska tillfälliga Schengenvisa till tunisiska invandrare. Tunisier som kommit till Italien efter den 5 april skickas omgående tillbaka till hemlandet.

Irak
2011-16 s 10
"Självmordsbombare attackerade Gröna Zonen"
Den första stora attacken på flera månader inträffade i måndags i entrén till den hårt bevakade Gröna zonen i Bagdad. Elva människor dödades och 19 skadades. Iraks regering diskuterar om man bör be USA om att låta en del soldater stanna kvar efter årsskiftet då alla andra åker hem.

Kina
2011-16 s 10
"Globala sympatibevis"
Aktivister runt om i världen sittstrejkade i söndags utanför kinesiska ambassader och krävde att den fängslade konstnären Ai Weiwei ska friges. I Hongkong utbröt bråk när 150 demonstranter gick emot polisen. I Berlin deltog ett par hundra människor i en tyst protest. Även utanför Kinas ambassad i London demonstrerade folk.

Libyen, EU
2011-16 s 10
"Hjälpstyrka ligger i startgroparna"
EU har formulerat ett "operationskoncept" för utplaceringen av militära styrkor i Libyen. Men EU behöver FNs godkännande av det som kan vara det mest riskfyllda och kontroversiella uppdrag som EU någonsin tagit på sig. Den planerade markstyrkan med cirka tusen deltagare ska enligt planerna säkra leveranser av hjälp och inte delta i strid. Men ha rätt att försvar sig själva och andra liv. Beslut om att förbereda styrkan Eufor Libyen togs i början av april inom EU-utrikesministern Catherine Ashleys kansli.

Libyen
2011-16 s 11-12
"Viktigt att bryta dödläget i Libyen"
Konflikten mellan Gaddafi och rebellerna har gått i baklås. Rebellerna verkar oförmögna att återta initiativet och pressa tillbaka motståndarna utan ytterligare - och intensivare - internationellt stöd.
Vilken är den minst smärtsamma vägen ur krisen?
Fyra scenarior presenteras. Det minst lockande för många libyer men som förmodligen är det mest löftesrika för landets framtid är en diplomatisk kompromiss enligt vilken Gaddafi, hans familj och närmaste medarbetare går i exil. Det finns emellertid inte många länder som vill ta emot dem särskilt som det måste vara ett land som inte erkänner Internationella brottmålsdomstolen.
Andra scenarior är: 1. Intensivare stöd till rebellerna, 2. Låta Libyen falla sönder i två mindre stater, den ena runt Tripolitana i väster och den andra i Cyrenaica i öster samt 3. en tålamodsprövande process som går ut på att man gradvis undergräver Gaddafiregimens trovärdighet och utsikter.
För att bryta det rådande dödläget måste FN på allvar överväga möjliga scenarior, välja ett och resolut omsätta det till verklighet.

Syrien
2011-16 s 12
"Fortsatt spänt läge i Syrien"
Protesterna i Syrien blir allt våldsammare. I söndags sköt säkerhetsstyrkorna skarpt mot demonstranter i två städer där minst 13 människor dödades. Många greps i samband med demonstrationerna. Tusentals människor demonstrerade i städer och byar i hela Syrien. Det gemensamma kravet överallt var att president Bashar al-Assads regim ska avgå. Aktionerna kom dagen efter det att presidenten hade lovat att häva undantagstillståndet som har varat i nästan 50 år. De syriska regimmotståndarna tycker att kungens löften och eftergifter kommer alldeles för sent.

Afghanistan
2011-16 s 13-15
"Kain och Abel i Afghanistan"
Kriget i Afghanistan har med tiden blivit en utdragen kamp om anhängare, USA lockar med stödet från tiotusentals soldater och mycket pengar, talibanerna värvar med hjälp av en kombination av hot och släktskap. Afghanerna känner sig ofta tvingade att välja sida, vilket har splittrat dem i fraktioner, vilket i sin tur komplicerar alla försök att få slut på kriget. Även familjer delas upp och bröder som var vänner kan bli bittra fiender som Gul och Razziq.

2011-16 s 15-17
"Tolv fördömda män"
När vintern ger med sig i Afghanistan betyder det att krigssäsongen står för dörren. Det verkar som om gerillakrigarnas högsta ledning är i stort sett intakt och fast besluten att göra den kommande våren och sommaren så smärtsam som möjligt för koalitionens styrkor.
De främsta rebelledarna är Abdul Zakir, före detta fånge från Guantánamo, som leder talibanernas stridsoperationer. Där finns också Sirajuddin Haqqani, som är lojal mot mulla Mohammed Omar, den högste ledaren. Han har egen hårdför milis i östra Afghanistan och Kabul. Den notoriske Mujaheddin krigsherren Gulbuddin Hekmatyar leder en tredje, välorganiserad gerillastyrka från sitt fäste i bergen när den pakistanska gränsen. Dessa ledare riskerar aldrig sitt liv i strid. Under sig har de en grupp mindra kända underlydande, "de tolv fördömda männen", de farligaste och mest jagade upprorsledarna vid fronten.

Internationellt
2011-16 s 18-19
"Den globala ordningen speglar inte verkligheten"
Stora, snabbt växande ekonomier förenas i kravet på mera inflytande i världens internationella samarbetsorgan. Fem mycket olika länder, med Kina i spetsen, träder fram och kräver makt. Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och nykomlingen Sydafrika, kollektivt kallade BRICS, passade vid sitt tredje toppmöte i Boao i Kina på att kräva en omstrukturering av det globala finanssystemet. De vill också att man på sikt avskaffar den amerikanska dollarn som världens reservvaluta. Det som förenar dem är en känsla av uteslutning och uppfattningen att världens viktigaste samarbets- och styrorgan - Världsbanken, IMF, WTO och FNs säkerhetsråd - grundades i en annan tid då USA var den oomstridda supermakten.
Deras gemensamma ekonomier är värda omkring tolv biljoner dollar, jämfört med USAs 15 biljoner. De är emellertid inbördes mycket olika och har vitt skilda politiska och ekonomiska system. De fem länderna konkurrerar lika mycket som de samarbetar.

Nigeria
2011-16 s 20
"Våldsamma protester i Nigeria"
Den nationella valkommittén i Nigeria bekräftade i måndags att Goodluck Jonathan hade vunnit och att hans valseger var entydig. Hans Folkets demokratiska parti (PDP) fick ungefär 23 miljoner röster jämfört med hans farligaste rival, den pensionerade generalmajoren Muhammadu Buharis 12 miljoner. Internationella observatörer gav valet gott betyg över lag.
Men ändå ledde Goodluck Jonathans valseger till blodiga upplopp i norra Nigeria. En våldsvåg började i landets norra del i söndags kväll när det stor klart att Jonathan och hans PDP ledde i röstsammanräkningen.

Samhälle, Befolkningsfrågan
2011-16 s 20-22
"Flickorna som aldrig fick födas"
Preferensen för pojkar har resulterat i att det saknas miljontals flickor i Indien. De "saknade" flickorna har för det mesta aborterats fort när föräldrarna har fått veta fostrens kön. Ultraljud för att ta reda på könet är visserligen förbjudet och många för kampanjer mot företeelsen men det är nästan omöjligt att kontrollera att förbudet respekteras.
Följden för det indiska samhället är förskräcklig. Det blir en rå och hård konkurrens om alldeles för få kvinnor. Männen, speciellt de fattiga och de av låg kast, lider också. De tvingas till ett livslångt ungkarlsliv, en social status som i de flesta indiers liv är förkastlig.
Ekonomiska framsteg verkar föra med sig preferens för söner till platser i Indien där man tidigare inte brytt sig om detta.

2011-16 s 23-24
"Ettbarnspolitiken kan bli ett dyrt experiment"
Kinas befolkning blir äldre, mycket på grund av landets ambitiösa barnbegränsningspolitik. Nu visar det sig att de strikta reglerna för barnafödande kanske är onödiga och framför allt skadliga. Kinas låga födelsetal som tidigare var en ekonomisk fördel kan nu komma att bromsa landets ekonomiska utveckling. Men ett-barns-kulturen är nu så accepterad av kineserna att myndigheterna får svårt att uppmuntra barnafödande även om de försöker. Många tycker inte att de har råd med mer än ett barn.
Experterna är också oroade över den obalans mellan könen som har följt i ett-barns-kulturens spår. 2005 fanns det 32 miljoner fler män och pojkar under 20 år än kvinnor och flickor. Denna disparitet kommer att förvärras under de kommande två decennierna.

Befolkningsfrågan, USA
2011-16 s 25-26
"Minoriteterna är snart i majoritet"
De sjunkande födelsetalen bland vita amerikaner håller på att ändra USAs utseende. De flesta treåringar i USA tillhör idag grupper som vanligtvis brukar anses vara minoriteter, främst spansktalande och svarta.
Vita är äldre när de föder barn, skaffar färre barn och utgör en relativt liten del av invandrarna. Det senaste decenniet har USAs befolkning ökat med nästan 10 % till 309 miljoner. Minoriteterna svarar för 92 % av denna folkökning. USAs vita befolkning växte bara med 1,2 %.

Befolkningsfrågan
2011-16 s 25-27
"Väldigt många blir gamla"
Den stora så kallade baby-boom generationen med många fyrtiotalister, är redo att njuta sitt otium. Statistiskt sett kommer varje par av människor 2050 ha en pensionär att försörja. Europa och Japan har störst problem. I EU beräknas kvoten 2050 bli 1,8 och Japan 1,2. Det kommer att bli ohållbart med en pensionär som idag får 60 % av medianinkomsten.
Pensionärerna kommer att bli en stark politisk faktor, de blir många och de tenderar att ha ett högre valdeltagande än genomsnittet.
"På 2020-talet kommer unga människor i de utvecklade länderna att ha framtiden på sin sida, men de äldre kommer att ha väljarna på sin".