Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 17

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16      

EU
2011-17 s 3
"EU-kommissionen vill, som vanligt, ha mer pengar"
EU-kommissionen vill höja kommissionens totala budget för 2012 med 4,9 %. Det har väckt stor ilska bland ministrar och lagstiftare som framhåller att åtstramning är det som gäller för att komma över skuldkrisen i EU. I november ska förslaget godkännas. Den holländske finansministern kommer att kräva en mycket mindre ökning.

2011-17 s 4-5
"Affärsklimatet i EU kunde vara bättre"
Den enhetliga marknaden lever inte upp till sitt namn. I teorin är Europeiska unionen en gigantisk ekonomisk zon vars omkring 500 miljoner konsumenter är integrerade i världens största handelsblock. Men idealet stämmer inte med verkligheten, framför allt inte med den verklighet som företagen möter när de försöker inkassera skulder från andra länder i blocket. I EU finns 27 olika rättssystem, och vart och ett av dem hanterar betalningskrav, äganderätt och konkurser på sitt sätt. Funktionärer i Bryssel uppger att skulder uppgående till minst 55 miljarder euro skrivs av varje år, oftast därför att företagen tycker att det är för arbetsamt att driva kostsamma, obegripliga processer i främmande land.
Byråkrater och affärsmän tror att obetalda skulder avskräcker många gränsöverskridande affärer och en av orsakerna till att Europa alltid är sämre än USA på att skapa nya arbetstillfällen och ökat välstånd. I USA är det relativt enkelt att driva in pengar från andra delstater.
Skuldindrivning är bara ett exempel på bristerna i en marknad där juridik, språk och kultur varierar kraftigt. Professionella kvalifikationer i ett land erkänns oftast inte i ett annat t ex, och lokala affärsregler gör det ofta svårt för européer att starta företag i ett annat EU-land.

2011-17 s 14
"Invandringen i EU"
Italien och Frankrike tycker att gränserna är för öppna. Den växande strömmen invandrare utan tillstånd och erforderliga papper från Nordafrika får Berlusconi och Sarkozy att skriva ett gemensamt brev till EU-kommissionen med önskan om att temporära interna gränskontroller införs där det finns stora bekymmer att kontrollera de gemensamma externa gränserna. Båda länderna har problem med "invandrarpolitiska" partier som är stora som den växande invandrarströmmen ger vind i ryggen.

Italien
2011-17 s 6-7
"Måttet är rågat!"
Silvio Berlusconis grisiga uppträdande blev droppen som fick bägaren att rinna över för Italiens kvinnor. Nedräkningen till machokulturens slut har börjat.Berlusconis popularitet bland kvinnor har dalat från 48 % för ett år sedan till 27 %, lägst någonsin. I februari demonstrerade nästan en miljon människor mot hans buffliga sätt. Det väcks krav på jämlikhet på arbetsplatserna och på lagar som ska underlätta för kvinnor att avancera till maktpositioner. Italien ligger på 74:e plats när det gäller kvinnans rättigheter. 95 % av italienska män har aldrig använt en tvättmaskin.

Storbritannien, FN
2011-17 s 7
"Cameron stoppar Brown"
Den brittiske premiärministern David Cameron försöker förhindra att hans företrädare, Labourpolitikern Gordon Brown får jobbet som IMFs nästa chef. Enligt Cameron bär Brown ansvaret för Storbritanniens skulder och därför är han inte lämplig som chef för IMF. Britterna förordar i stället den franska finansministern Christine Lagarde som i så fall skulle efterträda sin landsman Strauss-Kahn som tros föredra att kandidera i presidentvalet nästa år.

Frankrike
2011-17 s 8-9
"Frankrikes förslutna som kolonialmakt kastar en lång skugga över Afrikapolitiken"
Frankrikes koloniala imperium täckte stora delar av norra och västra Afrika. Fransk militär spelade en viktig roll nu senast i Elfenbenskusten när Laurent Gbagbo greps. Vänskapen mellan president Sarkozys exhustru Cecilia och den franska hustrun till Gbagbos rival Alassane Ouattara kan ha påverkat Frankrikes vala av sida i tvisten.
Men Sarkozys måtto när det gäller Afrika är nu "varken inblandning eller likgiltighet".

2011-17 s 10-13
"Jämmer och elände ger en skev bild av verkligheten"
Fransmännen ser pessimistiskt på framtiden, men energin hos inte minst de digitala entreprenörerna antyder att det inte finns anledning att misströsta.
Bara 15 % av fransmännen tror på ett bättre 2011 vilket är lägre än I Afghanistan och Irak! President Nicolas Sarkozys popularitet har sjunkit till bottenrekord med 22 %. Men fransmännens missnöje riktas mot hela den politiska klassen. Det är nästan bara Nationella Fronten med den klipska nya ledaren, Marine Le Pen, som det går bra för. NF klagar på invandringen och islam i ett land som har Europas största muslimska minoritet.
Men det finns två olika Frankrike. Ena halvan hör till stor del hemma i den offentliga sektorn och leds av hårdföra fackförbundsledare. Den andra hälften finns i den mer dynamiska privata sektorn, är kopplad till globala marknader och har ingen som helst förståelse för sina protesterande och strejkande landsmän. I den tysta majoriteten är optimismen stor. Företag startas som aldrig förr sedan regeringen avlägsnat byråkratiskt krångel och infört skattelättnader för forskning och utveckling. Den nya teknikens dragningskraft verkar vara enorm.

Egypten
2011-17 s 16
"Framtidstro kännetecknar Egypten efter revolutionen"
Egyptierna ser med tillförsikt och entusiasm fram emot de första fria valen i höst efter den arabiska våren som kom med revolution och regimskifte. Detta avslöjas i en opinionsundersökning som också berättar att egyptierna är djupt splittrade i frågan om religionens roll i samhället. 30 % har en positiv syn på islamisk fundamentalism och lika många föredrar dess motståndare. Tre av fyra egyptier har en positiv syn på Muslimska Brödraskapet men lika många gillar "6 april rörelsen" en sekulär ungdomsgrupp som spelade en avförande roll i revolutionen. Bara 17 % vill att Muslimska Brödraskapet ska leda nästa regering. Militären är mycket populär, Arabförbundets ordförande Amr Moussa är favorit bland presidentkandidaterna men också den före detta dissidenten Ayman Nour som suttit i fängelse för sitt motstånd mot Mubarak.

Syrien
2011-17 s 17-18
"Nu finns ingen återvändo till det gamla"
Den syriska regimens brutala tillslag mot demonstranter har fått folket att ta definitivt avstånd från president Assad och hans regering. Syrien satte i måndags in stridsvagnar och granateld emot obeväpnade demonstranter. Fler än 200 syrier har mist livet i demonstrationerna. Den syriska regimens våldsamma taktik ställer den amerikanska regeringen inför ett svårt val. Ännu har president Obama inte deklarerat att Assad som ärvde makten efter sin far, har förlorat sin legitimitet som landets ledare. Assads sekulära Baathparti ses av flera grannländer som en buffert mot islamisk extremism. En del bedömare tvivlar på att det är Assad som leder landets säkerhetsstyrkor. Det kan vara hans bror, Maher som beordrar de brutala tillslagen.

2011-17 s 18-19
"Krisen sätter Assad på prov"
President Bashar al-Assad i Syrien har i många år odlat sitt rykte som en ungdomlig, modern ledare i en region full av gamla autokrater. Han ville ses som en man som kunde tänka sig att reformera den repressiva polisstat, som han ärvde av sin far, när tiden var mogen och omständigheterna de rätta. Men nu får han alltmer ont om tid att visa detta. Det internationella trycket ökar liksom avskyn för det våldsamma tillslaget. Kraven på reformer har förvandlats till krav på regimskifte, något som inte har varit aktuellt tidigare.
Assads möjligheter begränsas av en krass sekteristisk logik. Hans familj som styrt Syrien i 40 år är alaviter vilket har väckt förbittring hos landets sunnitiska majoritet.
Till skillnad från Tunisien och Egypten är Syrien ett land med ett lapptäcke av defensiva religiösa och etniska minoriteter, och många befarar att slutet för Assadfamiljens 40-åriga styre kan leda till en våg av brutala vedergällningsmord och en intensiv, rå maktkamp. Kaoset skulle lätt kunna spridas över Syriens gränser till Libanon och där bortom.

Haiti
2011-17 s 20
"Politisk novis ska försöka rädda Haiti"
Haiti behöver massor med bostäder och en ny militär, säger landets blivande president, som just har besökt USA och förbereder sig för att leda ett land som blev enormt skadat av jordbävningen för drygt ett år sedan. Sweet Mickey som är hans artistnamn vill också erbjuda alla barn gratis skola och effektivisera jordbruket. Han ärver en fallfärdig stat som är mycket beroende av utländska donatorer, en koleraepidemi som redan dödat 4700 personer och en ny orkansäsong väntar. Han måste ta hänsyn till utländska regeringar, NGO, inhemska eliter och senaten som kontrolleras av anhängare till Préval, den förre presidenten.

Venezuela
2011-17 s 21
"Minimilönen höjs"
Venezuelas president, Hugo Chávez, har meddelat att landets minimilön ska höjas med 25 %. Höjningen berör sex miljoner människor som nu kommer att tjäna motsvarande 260 euro i månaden. Venezuela dras med den värsta inflationen i Latinamerika. Förra året steg priserna med 27 %.

Thailand, Kambodja
2011-17 s 20
"Här saknas grannsämja"
Förhandlingarna om vapenvila i gränskonflikten mellan Thailand och Kambodja ar avbrutits. Regeringen i Phnom Penh klagar på en resolution från den thailändska regeringen som i början av veckan hotade att hämnas kambodjanska intrång på territorium som Thailand gör anspråk på. Längs gränsen mellan Thailand och Kambodja finns flera omstridda avsnitt. Drygt 50 000 människor på båda sidorna gränsen är på flykt.

Afghanistan
2011-17 s 20
"Toppterrorist dödad"
Isafstyrkan i Afghanistan har dödat en högt uppsatt terroristledare, Al-Qaidas nummer två i Hindukush, Abu Hafs al-Najdi. Han är en av de 25 högt uppsatta a-Qaida ledare som har dödats de senaste månaderna.

Pakistan
2011-17 s 22-23
"Pakistan spelar tuff"
Relationerna mellan USA och Pakistan är ansträngda. Men om alliansen spricker är det bara al-Qaida som tjänar på det.
Det är den pakistanska armén som har makten och är missnöjda med den amerikanska underrättelseverksamheten. Pakistans underrättelseverksamhet, ISI, vill själva bestämma i eget land. De vill återgå till Reagens regler. Men det är svårt att backa tillbaka till det kalla krigets värld. USA behöver Pakistan hur frustrerande och irriterande förhållandet än är. Det gäller att stärka de krafter i Pakistan som vill sätta punkt för den eviga rivaliteten mot Indien. Och sedan göra slut på Pakistans katt-och-råtta-lek med terrorismen.

Nordkorea
2011-17 s 23
"Jimmy Carter åker till Nordkorea"
Den förre amerikanske presidenten Jimmy Carter åkte i måndags till den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang för att diskutera det nordkoreanska atomprogrammet och skapa sig en bild av livsmedelssituationen i landet. Tre europeiska före detta stats- och regeringschefer följde med Carter på hans resa, Finlands före detta president Martti Ahtisaari, Norges före detta statsminister Gro Brundtland och Irlands före detta president Mary Robinson. Målet för Carters delegation är att medla mellan Nord- och Sydkorea och lätta på spänningen på den koreanska halvön.

2011-17 s 24-25
"Det stalinistiska paradiset förbereder hundraårskalaset"
Trots fattigdom och hunger anser sig diktaturen Nordkorea vara en nation med lysande framtidsutsikter. Nu förbereder sig regimen för att fira hundraårsdagen av statsgrundaren Kim Il Songs - som 18 år efter sin död fortfarande kallas "den evige presidenten - födelse nästa år och då ska världen få se ett välmående blomstrande land, lovar ledarna. Samtidigt ber de utlandet om hjälp och vill att det internationella samfundet levererar gratis livsmedel.
Fasaden vittrar sönder. På banvallar och i vägrenar ser man kvinnor leta efter ätbara rötter och blad. Den kroniska undernäringen i decennier har lett till att många nordkoreaner är kortvuxna. Myndigheterna har tvingats sänka kravet på soldaters längd från 1,50 till 1,47 meter för att få tillräckligt stort rekryteringsunderlag.

Media
2011-17 s 25-26
"Kate, prinsessa av sin egen tid"
Medierna, framför allt skvallerpressen, hoppas att Storbritanniens nya prinsessa ska fylla tomrummet efter prinsessan Diana. De får nog inte som de vill.
Trots ekot av Diana i medierna finns det få likheter mellan de båda kvinnorna. Middleton, som inte är adlig, träffade prins William på universitetet, och paret var tillsammans i åtta år innan de förlovade sig. Middleton är 29 och fyra månader äldre än prins William. Ingen har heller ens antytt att Middleton skulle kunna matcha Dianas ikonstatus. Och det vill hon nog inte heller.
I den enda tv-intervjun i november förra året verkade Kate Middleton illa berörd av frågan hur hon skulle hantera arvet efter prinsessan Diana. "Det är klart att jag hade tyckt om att ha träffat henne, och hon var och är uppenbarligen en inspirerande kvinna att se upp till än i dag och framöver… Hon är mycket inspirerande."
Prins William, som gav Middleton sin mors förlovningsring, gav ett vassare svar: "Det handlar om att bygga en egen framtid, och ingen försöker fylla min mors skor."

2011-17 s 27-30
"Nya medier utmanar den traditionella journalistiken"
Medlemmarna i Vita Husets presskår ansågs länge vara världens skickligaste och mest avundsvärda journalister och mest avundsvärda journalister. Numera måste även de bemöta mediekrisen och dessutom en president, som inte verkar ta dem på allvar. Numera finns det många vägar som leder förbi de två första raderna i pressrummet i Vita huset. Vita huset har egen videokanal, West Wing Week. Obama använder e-mail och webb-video för att tillkännage sina beslut. Kommunikatörerna använder nya medier som webbsidorna Huffington Post och Politico.

Näringsliv, Handel
2011-17 s 30-31
"Vad är klockan? Schweizisk!"
Mondaine, som tillverkar modellen Official Swiss Railways-klocka, måste kanske lägga ned en två år gammal fabrik därför att klockorna som produceras där inte är tillräckligt schweiziska.
För att behålla tätpositionen på marknaderna när andra tillverkningsindustrier flyttar till länder som Kina för att få billigare arbetskraft försöker klocktillverkarna göra det svårare att tillverka klockor i Schweiz, vilket gör schweiziska klockor till lyxprodukter.
Financiere Richemont bad 2007 regeringen att skärpa kraven på andelen schweiziska komponenter i förhållande till slutproduktens hela värde. Regeringen föreslog att 60 procent av komponenterna i schweiziska industriprodukter måsta tillverkas i Schweiz.
Enligt Bernheim hos Mondaine kommer de schweiziska klockmakare som producerar billiga modeller att gå under om de nya reglerna stadfästs.