Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 10

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10   

EUs ledare ska besegra krisen och hjälpa varandra

En snabbt växande finanskris i Central- och Östeuropa och ökande oro för att recessionen blir djup och lång i hela Europa var anledningen till att EUs ledare samlades i Bryssel det gångna veckoslutet för ännu ett ”katastrofmöte”. Eller, om man ska vara lite mera exakt, två separata toppmöten.

STEPHEN CASTLE
Bryssel
Klockan ett på söndagen samlades EUs regeringschefer till lunch och tre timmars överläggningar i den byggnad där diplomater och topptjänstemän från EUs medlemsländer brukar diskutera överenskommelser och avtal.
Men tidigare på söndagen hade regeringscheferna i de nio östeuropeiska länder, som ingår i EU, träffats på Polens EU-ambassad i utkanten av Bryssel för att prata ostört.
Detta mycket ovanliga för-toppmöte underströk djupa motsättningar och oenighet mellan Europas politiker när regionen står inför de största ekonomiska och politiska utmaningarna sedan det kalla krigets slut.
”Var finns det europeiska ledarskapet?”, undrade Karel Lanoo, vd för Center för europeiska studier i Bryssel. ”Jag blir mer och mer orolig för att alltihopa faller i biter”.
De europeiska ekonomierna har varierande grader av bekymmer, och det råder föga enighet om vad som ska göras eller vem som ska bekosta hjälpen till en handfull hårt ansatta länder i öster och länder som Irland och Grekland i eurozonen.

Klyftorna mellan ”gamla” och ”nya” medlemsländer, mellan öst och väst och nord och syd har flera år på nacken. Men sprickorna vidgas nu oroväckande snabbt samtidigt som oron växer för att Europas enorma enhetliga marknad kommer att krossas under enskilda länders protektionistiska åtgärder.
Saken blir inte bättre av farhågorna om att finanskrisen i Östeuropa kan orsaka ytterligare ekonomisk turbulens i Västeuropa på grund av de östeuropeiska ekonomiernas starka band till skandinaviska, tyska och österrikiska banker.
Även om bara ett fåtal östeuropeiska länder sjunker ned i en skuldkris likt den som drabbade Asien i slutet av 1990-talet, kan det emellertid orsaka sociala oroligheter, som i sin tur kan destabilisera de mest utsatta staterna i Europeiska unionen.
”Allt är ganska kaotiskt”, sade en EU-diplomat som hade deltagit i överläggningarna. ”Olika länder föreslår olika åtgärder, ibland helt ur det blå, ibland noga genomtänkt, för att främja speciella intressen”.

Det stora toppmötet i söndags avsåg att visa världen att EU är aktivt och enat, två egenskaper som har betvivlats den senaste tiden.
Många diplomater tvivlade på att ”katastrofmötet”, som hade sammankallats av EUs ordförandeland, Tjeckien, ens var nödvändigt. EUs 27 ledare ska ju, när allt kommer omkring, samlas igen på samma plats i Bryssel för sitt årliga ekonomimöte om knappt två veckor. Och för bara drygt två veckor sedan sammanträdde ledarna för Europas största ekonomier i Berlin.
Experten Lanoo tror att tjeckerna sammankallade mötet för att visa att de är aktiva. ”Men jag fattar inte varför det skulle vara ett toppmöte just nu”, säger han.
Vilka skälen än var, står det klart att målen varierar stort mellan de olika EU-länderna.
”Vi måste betona att den enhetliga marknaden spelar en viktig roll, eftersom den gör den europeiska ekonomin mer motståndskraftig”, skrev Tjeckiens premiärminister, Mirek Topolanek, i ett brev till sina kolleger.
Samtidigt föreslog Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, en alleuropeisk plan för att hjälpa den sjuka bilindustrin. Sarkozy har kritiserat EU-kommissionens mer begränsade planer för fordonssektorn. Kommissionen vill upprätthålla rättvis konkurrens på EUs inre marknad.

EU-ledarna kom i alla fall överens om att besegra den ekonomiska krisen och recessionen och att hjälpa de östeuropeiska ekonomierna var och en för sig utan att bryta mot den inre marknadens regelverk.
EU-kommissionens ordförande, Manuel Barroso, påpekade att EUs ledare är överens om att Västeuropas banker ska stötta sina filialer i Östeuropa genom att inte svälta ut dem utan dela med sig av de stödpengar som deras respektive regeringar delar ut.
Barroso konstaterade också att det finns ett starkt stöd till kommissionen i dess roll som övervakare av att EUs avtal och regelverk efterlevs, vilket är viktigt för att förhindra att den inre marknaden förstörs.
© 2009 TEMPUS/The New York Times