Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 14

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14  

Isen är nästan bruten

Mötet i Haag mellan en amerikansk regeringsrepresentant och en iransk diplomat i samband med tisdagens internationella konferens om Iran var den nya amerikanska regeringens hittills viktigaste närmande till den Islamiska republiken.

PAUL RICHTER
Haag
Richard Holbrooke, USAs speciella sändebud till Afghanistan och Pakistan, hade ”ett kort men vänligt” möte med den iranske diplomaten, meddelade utrikesminister Hillary Clinton, som ledde den amerikanska delegationen.
Mötet med Irans biträdande utrikesminister i skuggan av Afghanistankonferensen var den amerikanska administrationens första möte öga mot öga med en iransk företrädare, representerar ett viktigt steg i president Barack Obamas försök att etablera en dialog efter 30 års fiendskap mellan USA och Iran.
Clinton sade på en presskonferens att Irans närvaro på mötet var ”ett lovande tecken på att framtida samarbete finns inom räckhåll” mellan Iran och andra länder när det gäller hanteringen av den problematiska situationen i Afghanistan.

Teheran har uttryckt tvivel på Amerikas närmanden, och amerikanerna visste inte förrän i sista minuten att Iran tänkte delta i konferensen, som samlade sammanlagt 83 länder.
Efteråt förnekade Irans biträdande utrikesminister, Mahdi Akhundzadeh, att det hade förekommit några överläggningar med amerikanerna. ”Det finns inte på vår dagordning, och vi har inga planer på att förhandla med amerikanerna”, citerades Akhundzadeh av en iransk nyhetsbyrå.
Men det inofficiella mötet verkar ändå antyda att Teheran åtminstone vill fortsätta undersöka vad Washington egentligen har att erbjuda.
Holbrooke och Akhundzadeh kom överens om att ha ”fortsatt kontakt”, sade Clinton.

Hon presenterade också ett osignerat brev till Akhundzadeh i vilket hon ber Teheran att göra allt som står i dess makt för att hjälpa tre fångna amerikaner att komma hem. De tre är privatdetektiven Robert Levinson, frilansjournalisten Roxana Saberi och studerande Esha Momeni.
Levinson, en f d FBI-agent, försvann i mars 2007 under en resa i Iran, där han utredde en smugglingsaffär. Saberi, som arbetade för tv och radio, greps 31 januari och anklagades för att ha arbetat utan tillstånd. Doktoranden Momeni från Kalifornien greps i oktober förra året medan hon studerade kvinnorättsrörelsen i Iran.
I brevet ombeds Iran att ta reda på var de tillfångatagna personerna finns och hjälpa dem att återvända hem så snabbt och tryggt som möjligt. Det amerikanska brevet verkar delvis vara att försök att tysta eventuella beskyllningar mot Washington att vara för eftergivet gentemot Iran. En del amerikanska kongressledamöter, israeler och företrädare för regeringarna i Persiska viken har uttryckt farhågor i den riktningen.

Afghanistankonferensen resulterade i ett antal deklarationer om stöd till de internationella insatserna där och medgivanden om att det återstår mycket arbete i Afghanistan. FNs sändebud i Afghanistan, Kai Eide, uppmanade stormakterna att ”inte låta sig nedslås av bakslagen”.
I offentliga uttalanden på konferensen motsatte sig den iranske diplomaten Amerikas planer på att skicka ytterligare 21 000 soldater till Afghanistan. ”Utländska styrkors närvaro har inte förbättrat situationen i landet, och ingenting tyder på att ökad militär närvaro är effektiv”, sade Akhundzadeh.
En amerikansk UD-man, konstaterade att Iran hade opponerat mot en del av USAs politik, men han hävdade att tonläget ändå var varmare än på flera decennier.
Det synliga mötet mellan USA och Iran tolkas också som en signal på Holbrookes ambitioner att verkligen nå resultat. Den diplomatiske veteranen Holbrooke var Hillary Clintons utrikespolitiske rådgivare under presidentvalskampanjen, och han har anförtrotts mycket viktiga diplomatiska uppdrag.
Flera andra på amerikanska UD har uppdrag relaterade till Iran. Bland dem finns William Burns, nummer tre i rangordningen på UD, och rådgivaren Dennis Ross.
© 2009 TEMPUS/Los Angeles Times