Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 15

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15   

Alla gillade Obama

President Barack Obama gjorde gott intryck på både sekulära och religiösa turkar genom att bl a understryka landets betydelse som en bro mellan öst och väst.

SABRINA TAVERNISE
Ankara
I världens ögon är Turkiet ett muslimskt land, som är en logisk startpunkt när president Barack Obama sträcker ut handen till den muslimska världen.
Men i Turkiet – ett land som den senaste tiden har haft politiska krampanfall på grund av oenighet om Islams plats i ett öppet samhälle – är denna identitet så konfliktladdad att den har lockat ut miljoner människor på gatorna och nästan orsakat regeringens fall.

Turkiets gamla styrande elit ser sig som strikt sekulär, en identitet som är orubblig och härstammar från den tid när det moderna Turkiet grundades av Mustafa Kemal Atatürk, en general som brände broarna till den islamiska världen genom att införa det latinska alfabetet och beröva den religiösa hierarkin dess makt.
Resultatet blev att Turkiet sällan framhävde tron utan föredrog att betrakta sig som ett europeiskt land med viss koppling till den muslimska världen.
Detta har förändrats de senaste åren i takt med att mera ekonomisk och politisk makt har koncentrerats hos en ny elit, som tycker att religionen är viktig. Denna elit, vars kärna utgörs av handelsmän från Turkiets religiösa kärna, hjälpte premiärminister Recep Tayyip Erdogan till makten.
De två eliterna har utkämpat bittra politiska fejder. Det största oppositionella, sekulära partiet beskyller Erdogan för att ha en hemlig islamisk agenda, och förra året lyckades den nästa största hans regering med hjälp av rättsväsendet. Regeringen har också gått till attack, trakasserat nyhetsmedier som har kritiserat de styrande och skickat en skatteräkning på flera miljoner dollar till Erdogans skarpaste kritiker i medierna.

I sitt tal till det turkiska parlamentet vände sig Obama på ett elegant sätt till båda eliterna. Han nämnde sina personliga band till Islam och hyllade Turkiets ”starka, sekulära demokrati”, vilket behagade båda lägren.
”Han skickade rätt signaler utan att någon behövde känna obehag”, säger Yasemin Congar, redaktör för den liberala tidningen Taraf. ”Sekularisterna tycker att det är bra att han betonade sekularismen, och muslimerna gillar att han fördömde segregation”.
Sekularisterna irriterades ofta av Bushadministrationens upprepade hänvisningar till Turkiet som en moderat, muslimsk nation, och de kände det som om USA ”offrade Turkiets sekulära traditioner för att sträcka ut en hand till den muslimska världen”, säger Sedat Ergin, chefredaktör för den tidningen Milliyet.

Turkiet har länge haft besvärliga relationer med den kurdiska minoriteten, och dessa måste förbättras för att Turkiet ska kunna fördjupa demokratin, säger många turkiska liberaler. Congar, redaktören för Taraf, var besviken på att Obama inte tog upp frågan direkt utan i stället valde att lyfta fram att regeringen har inrättat en kurdiskspråkig tv-kanal.
Turkiets relationer med USA svalnade markant 2003, när det turkiska parlamentet vägrade att låta amerikanska soldater invadera Irak norrifrån från turkiskt territorium. Sedan dess har förhållandet dock förbättrats gradvis, och 2007 var allt frid och fröjd när president Bush gav sitt tysta medgivande till Erdogans militära kampanj mot kurdiska separatister, som opererade från norra Irak.

Många turkar känner sig stolta över att Obama valde Turkiet som första muslimska land att besöka. De tror att detta stärker Turkiets anseende i världen. Erdogan väckte viss uppmärksamhet i de muslimska länderna för en tid sedan när han i vredesmod lämnade ett möte i Davos i Schweiz efter att ha råkat i luven på Israels president, Shimon Peres.
I sitt tal inför det turkiska parlamentet fångade Obama Turkiets speciella karaktär som både västerländskt och österländskt. ”Hans hänvisning till Turkiet som en bro låter kanske som en kliché, men den är både viktig och riktig”, säger krönikören Oral Calislar.
© 2009 TEMPUS/The New York Times