Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 12

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12   

Svårt att sätta etikett på Obama

President Barack Obama är lite av allt. Lite liberal, lite socialist, lite moderat, lite populist och mycket pragmatiker.

PETER BAKER
Washington
Han har kallats socialist av arga kritiker på högersidan och medlöpare av besvikna anhängare på vänstersidan och pragmatiker av den egna staben. President Barack Obama, som själv ogillar etiketter, gav sig själv epitetet ”nydemokrat” i förra veckan.
Efter åtta veckor i Vita huset har Obama lyckats tillfredsställa eller reta gallfeber på nästan alla i hela det ideologiska spektrumet. Och hans förr lite grumliga filosofi börjar bli tydligare nu, när han är i färd med att fastställa en långsiktig dagordning för resten av mandatperioden.

Obamaismen verkar vara en blandning av olika filosofier: en stark tro på regeringens roll i ekonomin och omfördelninen av resurser och ett starkare statligt engagemang i den nationella säkerheten och en del kulturfrågor. Obama har presenterat den mest expansiva budgeten på flera generationer, samtidigt som han har modererat om än ej slopat företrädarens krigspolitik och lyft fram värden, som ofta understryks av de konservativa.
Denna komplicerade blandning av idéer och instinkter visade sig effektiv när det gällde att locka väljare, eftersom de ideologiska skillnaderna blev otydliga. Men nu, när han är president, tvingas han kanske skapa skiftande allianser i kongressen beroende på vilken fråga som avhandlas, vilket kan bli knepigt med tanke på hans ambitiösa agenda.
Obama har de liberalas stöd i arbetet med att reformera hälsovården, angripa klimatförändringen och öka skatterna för de rika. Men han utmanar samtidigt det liberala lägret när han föreslår att lärarlönerna ska relateras till kompetens, och han fick republikanernas stöd för att utöka den amerikanska styrkan i Afghanistan med 17 000 man och dra tillbaka styrkorna från Irak mer gradvis än vad vänstern ville.
”Obama kan beskrivas som en moderat, som instinktivt gillar många olika, progressiva hållningar. Det är mycket svårt att sätta en etikett på honom, och det är nog så han vill ha det”, säger Michael S Bergman, en ansedd demokratisk strateg.

Obama, som bara hade suttit i senaten i två år innan han inledde sin presidentkampanj, kom till Washington som ett slags ”Rorschachtest”, som han själv beskrev det. Han kunde vara det folk ville att han skulle vara.
Samtidigt som han byggde en trovärdig liberal plattform gjorde han tillräckligt många eftergifter gentemot den andra sidan för att moderata och en del konservativa skulle acceptera honom.
Strax före installationen gjordes en undersökning enligt vilken 40 procent av amerikanerna betraktade honom som liberal, 34 procent såg honom som moderat och 13 procent ansåg att han var konservativ. Fortfarande lyfter hans medarbetare fram hans starka stöd bland väljarna som bevis för att hans medelväg passar amerikanerna och för att hans motståndare går i otakt med tiden.
”Han är ingen ideolog utan en pragmatiker. Han är intresserad av idéer som fungerar. Några har sina rötter i en doktrin och andra i en annan doktrin. Det bekymrar honom inte ett dugg. Han är mindre intresserad av hur han beskrivs än vad han åstadkommer”, säger David Axelrod, Obamas rådgivare.

Under en intervju nyligen tog Obama avstånd från ”socialiststämpeln” och påstod att han exempelvis bara vill höja skatten till nivån före Bush. På frågan om ”liberal” eller ”progressiv” var en bättre definition på hans politik svarade han ”jag tänker inte diskutera det”.
Några dagar senare höll han emellertid ett möte med några demokratiska lagstiftare, och då beskrev han sig själv som ”nydemokrat”, ett begrepp som blev populärt under Bill Clinton och som antas beteckna demokrater som är ekonomiskt konservativa, socialt liberala och relativt hökaktiga i utrikespolitiska frågor.
Andra hävdar att Obama inte alls passar in i den nydemokratiska formen. Clinton reformerade välfärden och balanserade budgeten, men Obama har satsat mer än en biljon dollar på att stimulera ekonomin, avsatt 634 miljarder dollar över tio år på att utvidga hälsovårdsförsäkringarna och föreslagit att industrin ska tvingas betala för smutsiga utsläpp.
”President Obama visar sig vara ytterst och konventionellt liberal, han driver igenom rekordstora utgiftsprogram och rekordstora skattehöjningar och skapar ett rekordstort underskott och rekordhöga skulder”, skrev den f d Bush-medarbetaren Peter Wehner i en nättidning.

De liberala tycker inte heller att Obama är en äkta nydemokrat. ”Denna etikett passar bättre: pragmatisk, progressiv populist”, sade Justin Ruben, vd för den inflytelserika vänstergruppen MoveOn.org. ”Det är inte fråga om någon brandstormande populism. Obama vill bara att politiken ska fungera så bra som möjligt för så många som möjligt”.
Obama har samtidigt behållit mycket av Bushs säkerhetsstruktur. Han har givit ordet om att fängelset i Guantánamo i Kuba ska stängas, men han stöder samtidigt Bushs beslut att hålla vissa misstänkta terrorister kvar i fångenskap, vakta statliga hemligheter och hala in terrormisstänkta från andra länder.
På den kulturella fronten har Obama liberaliserat abortlagen och lagen om stamcellsforskning, men han har också angripit frågor som berör högern genom att lyfta fram ”ansvar” som ett ständigt inslag i retoriken och behålla Bushs myndighet för trosrelaterade frågor. Han har också motsatt sig liberala krav på att Bushs administration ska granskas.
© 2009 TEMPUS/The New York Times