Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 12

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12   

EU ger inte upp om Vitryssland

Europeiska unionens utrikesministrar har bestämt sig för att fortsätta att sträcka ut handen till Vitryssland, som är nära allierat med Moskva, genom att i ytterligare nio månader suspendera reseförbudet för landets president, Aleksandr Lukasjenko. Denna gest av välvilja görs, trots att man inom EU är kritisk mot den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Vitryssland.

STEPHEN CASTLE
Bryssel
Beslutet gör det möjligt för Vitryssland att delta i ett nytt samarbete mellan EU och en grupp östeuropeiska länder, som anses tillhöra Rysslands intressesfär.
Europa oroas av att Ryssland har ekonomisk och politisk kontroll över viktiga transitländer för energi. Därför erbjuder EU dessa länder möjligheter att knyta starkare band till EU inom ramarna för ett nytt program kallat Partnerskap Öst.
Programmet startar formellt på ett möte i Prag 7 maj och inkluderar avtal om frihandel, fördjupat energisamarbete, lättare tillgång till visum och ekonomiskt stöd värt sammanlagt 600 miljoner euro över två år.

Vitryssland, som ibland kallas för Europas sista diktatur, är ett test på EUs förmåga att utvidga sin ”mjuka makt” till Rysslands bakgård. På grund av den vitryska regeringens bristande respekt för mänskliga rättigheter har en del högt uppsatta vitryssar, däribland Lukasjenko, varit bannlysta i EU sedan 1999. Efter det att Vitryssland hade frigivit några politiska fångar i fjol suspenderades bannlysningen tillfälligt i oktober förra året.
I måndags förlängdes suspenderingen i nio månader med förklaringen att EU vill ”uppmuntra införande och implementering av konkreta åtgärder, som syftar till demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna”.
EUs utrikesministrar förlängde dock de ursprungliga politiska sanktionerna i tolv månader, vilket betyder att dessa kan aktiveras igen när den nio månader långa suspenderingen går ut. De förbehåller sig också rätten att inta en hårdare attityd om Vitryssland ger vika för påtryckningar från Moskva om att erkänna de båda utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien, som förklarade sig självständiga från Georgien efter fjolårets militära konflikt.

Tjeckiens utrikesminister, Karel Schwarzenberg, påpekar att de komplexa besluten speglar ”det komplexa läge, som vi ser i Vitryssland sedan några veckor tillbaka”. Han underströk också att brotten mot de mänskliga rättigheterna i Vitryssland oroar EU.
EU har ännu inte bestämt om Lukasjenko ska bjudas in till toppmötet i Prag. Unionen avvaktar förmodligen några veckor för att försäkra sig om att den vitryska regeringen inte erkänner Sydossetien och Abchazien eller bryter mot de mänskliga rättigheterna igen.
Situationen just nu är att reseförbudet inte gäller Lukasjenko när Pragmötet äger rum 7 maj. Det betyder att den vitryske presidenten skulle kunna inviteras tillsammans med EUs ledare och ledarna för Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.
En annan sak är om Lukasjenko vill åka till Prag. Det finns tecken på att Moskva trycker på för att få honom att hålla sig på avstånd från européerna.
För en tid sedan tvingades EUs kommissionär för utrikes relationer, Benita Ferrero-Waldner, skjuta upp en resa till Minsk, därför att Lukasjenko ändrade sina planer i sista minuten.
En del EU-diplomater misstänker att Lukasjenko, om han blir inbjuden, kommer att skicka ett sändebud till Prag i stället för att åka själv.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune