Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 08

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  

Tempus vecka 08 2007 Sammanfattningar av artiklar som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

Storbritannien
2007-08 s 3-6
"Slutet på en karriär och början på en ny"
Tony Blair har kanske mer än någon annan brittisk efterkrigsledare, förutom Margaret Thatcher, personifierat sin tid. Han har transformerat brittisk politik och skapat förutsättningar för välstånd av tidigare oanad omfattning. En amerikansk person i Bushs regering menar att Blair har återupprättat Storbritannien som en världsmakt. Men har också identifierats med det brutala kriget i Irak. Blair tillhör den anglikanska kyrkan men går i katolsk mässa med sin katolska fru och deras barn. Vid sitt senaste internationella framträdande vid Världsekonomiskt Forum var han som när han är som bäst, full av karisma, fast övertygelse och handlingskraftig energi.

2007-08 s 4-5
"Blair förväntar sig meningsfulla uppdrag"
Blair tänker arbeta med miljöfrågor efter det att han lämnat premiärministerposten i sommar. G8-mötet i juni ser Blair som en mycket god chans att komma överens om en ny, internationell uppgörelse om minskade koldioxidutsläpp som ska godkännas också av USA, Kina och Indien för att bli effektiv.

Polen
2007-08 s 6-8
"Misstänksamheten slår rot i Polen" (hela artikeln)
De styrande tvillingarna Kaczynski i Polen är besatta av kampen mot den gamla kommunistregimens företrädare; inte ens personer i deras eget led undgår misstankar. Men deras "moraliska revolution" och den uppslitande uppgörelsen med det förflutna splittrar landet. Man diskuterar för närvarande en ny "genomlysningslag" enligt vilken Stasidokument från den kommunistiska regimens tid ska offentliggöras. Den senaste versionen är kärnan i tvillingarna Kaczynskis "moraliska revolution". Denna handlar om de senaste 18 åren. Var omvälvningen 1989 ett äkta systemskifte eller har ett nätverk av ytligt konverterade kommunister behållit makten? Brödernas kampanj verkar lyckas. Partiet får i aktuella opinionsmätningar 28 % i rösterna.

Slovakien
2007-08 s 8
"Kyrkan synar sina egna sömmar"
Den romersk-katolska kyrkan i Slovakien kommer att inrätta en kommission som ska granska kyrkans historia de senaste 50 åren, inklusive perioden av fascistiskt styre under andra världskriget och den efterföljande kommunistiska perioden. Media hade rapporterat att ärkebiskopen i Bratislava, Jan Sokol, hade arbetat för Tjeckoslovakiens hemliga polis, STB, under kommunisttiden. Sokol, som är 73 år förnekar allt samband med hemliga polisen men hans namn förekommer i flera dokument.
I Polen har före detta ärkebiskopen Stanislav Wielgus, bett en specialdomstol att fria honom från misstankar om att han spionerade för Polens kommunistiska polis.

Nordkorea
2007-08 s 9
Nu när Nordkorea gått med på en stegvis nedmontering av sitt atomprogram är IAEAs tidigare utvisade inspektörer redo att åka tillbaka meddelar byråns chef, Mohammed al-Baradei. I förra veckan gick Nordkorea med på att inom 60 dagar lägga ner verksamheten vid sina atomanläggningar och i detta ingår också att inspektörerna får komma tillbaka.

Afrika, Sudan, Darfur
2007-08 s 9
"Hjälpen till Tchad brådskar"
FNs säkerhetsråd överväger att skicka en styrka till östra Tchad för att försöka hindra att krisen i Darfur sprider sig över gränsen och leder till en regional konflikt och ännu mer mänskligt lidande. Ett uppror i Tchad har drivit 120 000 tchadier från sina hem. Folk letar desperat efter mat och skydd och konkurrerar med drygt 200 000 flyktingar från västra Sudan om de knappa vattenresurserna.

Somalia
2007-08 s 9
"Räddningsplan för Somalia"
FNs säkerhetsråd har auktoriserat en fredsbevarande styrka till Somalia i Afrikanska Unions regi. Fredsstyrkans uppdrag är att stabilisera landet. Resolutionen godkändes enhälligt och den uppmanar Afrikas länder att bidra med soldater till fredsstyrkan.

Israel & Palestina  (hela artikeln)
2007-08 s 11
"Det blev inte ens en mjukstart"
Det länge emotsedda mötet mellan USA, Israel och palestinierna blev något av en antiklimax. Det enda man enades om var att träffas igen. Det primära syftet med den nyss avslutade överenskommelsen mellan Hamas och Abbas Fatahrörelse var att avvärja fortsatta strider mellan de krigande miliserna. Det sekundära syftet, att övertala internationella givare att häva förbudet mot direkt stöd till den palestinska myndigheten (PA), verkar inte uppnås på kort sikt. Varken USA eller Israel anser att detta så kallade Meckaavtal är tillräckligt.

Terrorism
2007-08 s 12-13
"Al-Qaida är på frammarsch"  (hela artikeln)
Det seglivade terrornätverket använder pakistanska gränsområden som bas för sina aktiviteter i Afghanistan och längre bort. Usama bin Ladin och hans högra hand, Ayman al-Zawahiri har byggt upp ett fäste i den bergiga stamregionen i Norra Waziristan i Pakistan. Terrornätverket har blivit starkare igen trots fem år av oavbruten kampanj för att knäcka det. Ett exempel är den kontakter som knutits med Salafistgruppen för predikan och strid, en algerisk grupp, som har utfört en rad attentat de senaste månaderna.

Terrorism, Tunisien
2007-08 s 13-15
"Spåren förskräcker"
En farlig algerisk terrorgrupp försöker förena alla islamiska extremistgrupper i Nordafrika och placera dem under al-Qaidas paraply. I Tunisiens huvudstad Tunis har ett dussintal militanta kommande från Algeriet och två poliser dödats i flera sammanstötningar. Tunisien är ett av Nordafrikas sårbaraste länder därför att det hårda förtrycket mot islamisk extremism har skapat ilska hos många unga religiösa. Dessutom gör landets attraktionskraft på europeiska turister det till en måltavla för terrorism. Salafistgruppen som är känd under sina franska initialer, GSPC, arbetar intensivt för att organisera alla extremister i Nordafrika och ansluta dem till resterna av al-Qaida. Resultatet är tänkt att bli en ny, internationell styrka för ett heligt krig. Gruppen knyter kontakter med terroristgrupper i Marocko, Nigeria, Mauretanien, Tunisien och andra nordafrikanska länder.

Indonesien
2007-08 s 16-17
"Jakarta tycks ha förlorat målet ur sikte"
Indonesiens president pratar om reformer, men han har svårt att gå från ord till handling. Presidenten SBY, Susilo Bambang Yudhoyono, tänker gärna tillbaka på de berusande, framgångsrika dagarna 2004 då han överlägset vann det första direkta presidentvalet någonsin. Nu är det mest svammel medan landet driver vind för våg. Läget för affärer och investeringar är mycket osäkert och västerländska investerare börjar dra sig tillbaka. Detta är farligt för Yudhoyono som lovat avhjälpa den stora arbetslösheten - drygt 40 miljoner indonesier är utan jobb.

Thailand, Terrorism
2007-08 s 18-19
"Thailand behöver grannens hjälp"
Malaysia har erbjudit sig att hjälpa till att bekämpa det våldsamma separatistupproret längs Thailands och Malaysia gemensamma gräns. Men våldet tycks inte gå att stoppa. Bombattacker, skottlossning och halshuggningar inträffar nästan dagligen i Thailands sydliga provinser. Blodtörstiga separatister attackerar symboler för det buddhistiska Thailands makt över en region där befolkningen är övervägande malajisk och muslimsk. Lärare och munkar, inte bara soldater och poliser är terroristernas måltavlor. Detta blev uppenbart för den stora allmänheten när en våg av bomber exploderade i Bangkok på nyårsafton. Militärregeringen försökte förgäves lägga skulden på anhängare till den före detta premiärministern Thaksin Shinawatra. Det är förmodligen extremt svårt att få etniska thailändare att acceptera självstyre för muslimerna i söder och att erkännas deras malajiska dialekt som ett officiellt språk.

Indien, Terrorism
2007-08 s 19
"Bomber orsakade ett eldhav"
Två bomber exploderade i måndags på ett tåg på väg från Indien till Pakistan. Explosionen orsakade en eld som dödade minst 66 personer. Tragedin inträffade bara några dagar innan Pakistans utrikesminister Khursheed Kasuri skulle bege sig till New Delhi för fredsförhandlingar med de indiska ledarna och myndigheterna beskriver attentatet som ett försök att undergräva fredsprocessen mellan Indien och Pakistan.

Haiti
2007-08 s 20-21
"Att bygga en motvillig nation"
President René Preval och FN kan notera blygsamma framsteg men det är långt kvar innan Haiti är ett fungerande land. FN har 8400 soldater och poliser på den lilla ön. 65 % av Haitis budget finansieras med hjälp av bistånd från andra länder och kaos, förstörelse och laglöshet präglar fortfarande detta land. FNs försök att förhandla med den organiserade kriminaliteten ledde bara till att kidnappningar, väpnade rån och narkotikahandeln bara ökade.
För 200 år sedan befriades Haiti från att vara en koloni av svarta slavar importerade av fransmännen till ön och världens första svarta republik grundades. Haiti har alltså en liknande bakgrund som Liberia i Afrika.

2007-08 s 20-21
"Haiti satsar på en ny image"
En gång i tiden var Haiti en blomstrande turistö, men på 1980-talet skrämdes de flesta iväg av aids och den politiska instabiliteten som följdes efter det att Jean-Claude Duvalier, kallad Baby Doc, avsatts 1986. Kryssningspassagerare som landstiger i Haiti möter en putsad, isolerad del av ön, som inte har någonting gemensamt med den fattiga, smutsiga verkligheten. Många av turisterna bor på den inhägnade turistanläggningen i Labadie.
Artikel i DN av Göran Lundin Haiti http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=1104

Zimbabwe
2007-08 s 22
"Sjukdomar i förfallets spår"
Många människor har dött av kolera under de senaste veckorna, men myndigheterna vägrar att kalla det en epidemi. Utomstående läkare säger att koleraepidemin är en följd av att myndigheterna försummar den grundläggande samhällsservicen. De statliga sjukhusen förlamas av att läkare och sjuksköterskor strejkar för högre löner. Hyperinflationen urholkar snabbt köpkraften. Zimbabwe hade förr ett av Afrikas bästa hälsovårdssystem men situationen har försämrats kontinuerligt sedan 2000. I dag har landet världens lägsta förväntade genomsnittliga livslängd, 34 år för kvinnor och 37 för män.

2007-08 s 22-23
"Fritt fall i Zimbabwe"  (hela artikeln)
Experter och andra har i flera år förutspått Zimbabwes totala sammanbrott, men Mugabes regim har hållit sig kvar vid makten och zimbabwierna har mot alla odds hankat sig fram. Men nu verkar situationen ohållbar. Hela infrastrukturen vacklar. Eldistributionen är nära ett sammanbrott, en störning i reningsverken har lett till ett nytt kolerautbrott i Harare, all samhällservice i regionhuvudstaden Marondera har upphört sedan pengarna tagit slut. Hyperinflationen är så hög att priset för bussbiljetter till och från arbetet lägger beslag på hela lönen. Förra månaden låg inflationen i årstakt på 1593 %, alltså kostar allt idag 15 gånger mer än det gjorde för ett år sedan. Mugabe, 82 år men fysiskt robust och mentalt pigg, börjar få svårt med sitt eget parti som i december vägrade att godkänna en ny lag som skulle ha förlängt Mugabes mandat med två år till 2010.

Historia och kultur
2007-08 s 24-25
"Tiden före dagboken"
Gamla dokument som kastar nytt ljus på familjen Franks mödosamma kamp för att fly undan nazisterna, hittades för en tid sedan av en ren slump. Dokumenten som ursprungligen fanns hos Nationella flyktingtjänsten överlämnades till YIVO-institutet för judisk forskning i New York 1974. Det var inte förrän 2005 som YIVO fick pengar till att organisera och indexera materialet. Dokumenten visar hur fadern Otto Frank och hans släktingar försökte navigera genom en ogenomtränglig labyrint av regler för att få möjlighet till asyl i USA.
Läs på YIVO.

USA
2007-08 s 25-27
"USA är varken starkt eller svagt nog"
En ansedd brittisk tankesmedja - Internationella Institutet för Strategiska Studier (IISS) ger i en ny rapport en bild av en stökig värld, där de goda krafterna borde satsa lite mer på psykologisk krigföring. Flera rivaliserande stater och viktiga icke-statliga aktörer som till exempel Hizbollah i Libanon är tillräckligt starka för att opponera mot den amerikanska agendan. Psykologisk krigföring är viktig för att krossa uppror.

FN, Nato
2007-08 s 28-29
"Ban möter den grå vardagen"
Nu är det slut med hedersbanketter och goodwillresor. FNs nye generalsekreterare är tillbaka i skyskrapan i New York, där många duster väntar. Han vill dela upp FNs fredsbevarande operationer i två avdelningar och att strukturera om avväpningsenheten på ett sätt som enligt många innebär en försämring av dess kapacitet. Många länder är negativa till dessa förslag och många är också besvikna på att utnämningen till höga poster dröjer.

Samhälle
"Kyrkan är stans bästa krog"
2007-08 s 29-31
I takt med att européerna blir mindre kyrksamma blir kyrkorna mer överflödiga. Vad ska de användas till? Gym, pizzeria eller nattklubb kanske. I stora delar av Europa minskar antalet kyrkobesökare snabbt, samtidigt som en växande muslimsk invandrarbefolkning behöver större plats för att praktisera sin religion. Andra kyrkor har omvandlats till kaféer, konserthallar, lagerlokaler och chica våningar. De fromma må förfäras men pragmatiska lösningar brukar vinna menar William Underhill, Newsweeks reporter i Prag som har undersökt fenomenet. Läs hans artikel i Newsweek.
I norra Europa har kyrksamheten sedan länge starkt försvagats och nu blir det så också i katolska länder, mindre än 5 % av Frankrikes katoliker går regelbundet i mässan och i Tjeckien bara 3 %. Många församlingar tvingas välja mellan kostsamma underhåll av tomma kyrkor, rivning eller nya användningsområden. Ett sätt att rädda de ofta mycket vackra byggnaderna är att använda dem till det som folk efterfrågar, populärkonserter, cirkusuppträdanden, lyxrestauranger etc. Protester och demonstrationer blev det i Prag då en 1100-tals kyrka blev lokal för privata stripteaseshower och teknofester.
En motsatt trend finns också. Många av de katolska kyrkorna i Dublin har åter blomstrat som en följd av stora skaror invandrade fromma polacker och i Ryssland har det byggts 11000 nya kyrkor och kapell sedan de befriats från kommunismen.
Läs William Underhills artikel i Newsweek här.