Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 18

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17     

EU, Tyskland
2011-18 s 3-4
"Den sjuåriga tidsfristen var till Tysklands nackdel"
Från och med 1 maj får östeuropéer slå sig ned i Tyskland utan tillstånd. Det är sju år senare än i andra EU-länder. Den tyska rädslan för att östeuropéer skulle pressa ned lönerna har skadat den tyska ekonomin.
Sedan 1 maj får polacker, tjecker, ungrare och balter fritt söka och ta jobb i Tyskland och Österrike. Det var tidigare förbjudet, därför att den förre förbundskanslern, Gerhard Schröder, drev igenom en sjuårig övergångsfrist när de östeuropeiska länderna blev medlemmar i EU. Förutsättningarna har förändrats i grunden på dessa sju år. Tyskarna är inte längre rädda för arbetarna från öster - tvärtom, de vill ha dem.
I Tyskland finns allt färre yrkesarbetare och befolkningen krymper. När de första i efterkrigsgenerationen går i pension runt 2020 kommer det att vara fler personer som lämnar arbetslivet än som kommer in på arbetsmarknaden.
Situationen är ungefär densamma i alla europeiska länder, vilket gör att den internationella konkurrensen om utbildade yrkesarbetare hårdnar.

Polen
2011-18 s 4-5
"Stabilitet behöver inte utesluta aktivitet"
Äntligen har Polen stabilitet i politiken, men det är ingen ursäkt för självbelåtenhet. Donald Tusk är en lugn och sansad person i ett grälsjukt land. Han går mot seger i de allmänna valen i oktober. Det har aldrig hänt förut att en polsk premiärminister blir omvald. En del av Donald Tusks framgångar kan förklaras med rivalernas misstag. Oppositionen har missat att attackera regeringens svaga sidor. Som en överlappning mellan partifinansiering och affärer och den svaga polska infrastrukturen. Kanske satsar Tusk på presidentvalet 2015.

Spanien
2011-18 s 6
"Decentralisering på gott och ont"
Regional autonomi gör det svårare för den spanska regeringen att minska budgetunderskottet. I Spanien står 17 regionregeringar för 37 % av de offentliga utgifterna. Det finns gott om fett att banta bort i de regionala administrationerna. Katalonien var i fjol en av de mest slösaktiga regionerna. Katalonien finansminister vägrar att skär ner utgifterna med nödvändiga 20 %. Detta kan göra finansmarknaderna oroliga.

EU
2011-18 s 8
"EU får extraordinära rättigheter"
FNs generalförsamling godkände i tisdags förslaget att EU får specialtillstånd att för a de 27 medlemsländernas talan i FN. Resolutionen påpekar att Lissabonfördraget ändrade EUs externa representation från ett roterande ordförandeskap till en permanent ordförande och en utrikes representant. Liknande arrangemang kan komma att ordnas för andra regionala organisationer.

EU, Portugal
2011-18 s 8
"78 miljarder euro till Portugal"
Portugal har kommit överens med EU och IMF, om ett räddningspaket värt 78 miljarder euro. Godkännandet kan försenas på grund av oenighet mellan Finlands politiska partier som försöker bilda en ny koalitionsregering. Portugal är det tredje landet i eurozonen som får hjälp att ta sig ur en allvarlig skuldkris. Uppgörelsen ställer stora krav på Portugal som måste minska budgetunderskottet från 9 till 6 % i år. 2013 ska det var tre % av BNP.

Storbritannien, terrorism
2011-18 s 8
"Fem greps nära kärnanläggning"
Fem män greps häromdagen i närheten av upparbetningsanläggningen i Sellafield i norra England. De tros ha filmat nära atomanläggningen. Männen greps enligt antiterrorlagen. Männen har bangladeshiskt ursprung och är i 20-årsåldern, hemmahörande i London.

Sudan
2011-18 s 9
"Oroligt vid gränsen"
Drygt ett dussin soldater har mist livet i väpnade sammanstötningar i den omstridda regionen Abyei i Sudan. Södra Sudan förbereder sig för separationen från norra Sudan i sommar men Abyeis status har ännu inte bestämts. Både Syd och Nord förstärker sina styrkor i Abyei vilket väcker farhågor om ett stundande gränskrig.

Turkiet, Libyen
2011-18 s 9
"Rakt på sak"
Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan uppmanar den libyske ledaren, Muammar Gaddafi, att "avgå omedelbart". Ordvalet avslöjar att Erdogan nu har givit upp försöken att övertala Gaddafi med mjuka påtryckningar.

Honduras
2011-18 s 9
"Kanske på väg hem"
En domstol i Honduras upphävde tidigare i veckan en dom mot den störtade och landsförvisade presidenten Manuel Zelaya vilket betyder att han är fri att återvända till landet. Tidigare beskyllde hans motståndare honom för att vilja ändra författningen, han störtades och tvingades gå i exil till Nicaragua.

Spanien, terrorism
2011-18 s 9
"439 år i fängelse"
En spansk domstol dömde två somaliska män för sjöröveri i samband med kapningen av ett spanskt fiskefartyg. Det långa fängelsestraffet beror på att männen frihetsberövade fartygets 36 besättningsmän. Straffet är elva år per tillfångatagen sjöman. Övriga tio gripna pirater har transporterats till afrikanska länder för att rannsakas där.

Libyen
2011-18 s 9
"Gaddafi uteblev från sonens begravning"
Överste Gaddafis son Saif dog i en flygattack. Vid hans begravning saknades hans far. Detta underblåser spekulationer om att han kanske hade skadats i Nato-anfallet.

Israel, Palestina
2011-18 s 10-11
"Nya spelregler i Mellanöstern"
Försoning är palestiniernas reaktion på den arabiska våren. De två största palestinska fraktionerna, Fatah och Hamas, meddelade i förra veckan att de lägger år av bitter rivalitet åt sidan i ett försök att skapa en gemensam interimsregering fram till nya val nästa år. Israel som känner sig alltmer omringad av fiender, fördömer den palestinska uppgörelsen.
Uppgörelsen mellan Hamas och Fatah medför en risk för att västmakternas stöd till den palestinska myndigheten försvagas. Salam Fayyad, Västbankens premiärminister som avskys av Hamas, kommer inte att ingå i interimsregeringen. Det är delvis på grund av Fayyad och det förtroende han har i Washington, som får den amerikanska kongressen att varje år stödja den palestinska myndigheten med flera hundra miljoner dollar. Utan dessa pengar kommer myndigheten att få stora bekymmer.
I och med att palestinierna nu är söker internationellt erkännande av deras stat Förenta nationerna på generalförsamlingens möte i september har det blivit viktigt med enighet, eftersom splittringen talade emot en stat.
Den islamiska gruppen motiverades å sin sida att närma sig Fatah av de omvälvande händelserna i regionen, inte minst protestvågen i Syrien, där Hamas har sin politbyrå.
Om president Bashar al-Assad i Syrien störtas kanske Hamas inte kan använda Syrien som bas längre eller räkna med syriskt beskydd, syriska pengar och vapen.

2011-18 s 12-15
"Abbas har ont om tid"
Palestiniernas ledare, Mahmoud Abbas, är trött på de havererade fredsförhandlingarna och på att gå Israel till mötes utan att få något i gengäld. Han är besviken på Barack Obama.
Abbas som i 50 år har arbetat för att Palestina ska bli en självständig stat, de senaste sex åren som president, säger att hans tid snart är ute. Han har varit det hittills bästa hoppet om fred sedan han tog över efter Yassir Arafat 2004. Abbas var moderat i sin attityd till israel och tog entydigt avstånd från våld. Bland de politiska ledarna på Västbanken och Gaza är Abbas den populäraste. Hans efterträdare kommer att sakna Abbas status som medlem av grundargenerationen.

2011-18 s 13-16
"Drömmen om en tigerstat"
En ny stad intill Ramallah, hotell vid döda havet och blomstrande IT-företag. Västbanken tar steget in i framtiden. Om Palestina blir en stat i september, vilket regionens företagare hoppas, kan det med tiden bli ett av regionens ledande länder.
Bashar Masri är i färd med att bygga framtidsstaden Rawabi nära Ramallah på Västbanken. Den kommer att kosta minst 850 miljoner dollar. Viktigaste finansiär är regeringen i Qatar. Han bygger inte bara 5000 bostäder utan också reningsverk och moské, stormarknader och förvaltningsbyggnader. 40 000 människor ska bo i Rawabi som blir större än Ramallah. Överallt i världen finns framgångsrika palestinier säger Bashar Masri, kommer de till Västbanken och investerar kan palestiniernas nya stat bli en av regionens framgångsrikaste länder.
I september vill palestinierna ha grönt ljus för en suverän stat från FN. Både FN och Världsbanken säger att Palestina är redo att bli en fullvärdig stat.

Kanada
2011-18 s 19-20
"De konservativa behåller makten i Kanada"
Den sittande premiärministern, Stephen Harper, kan efter måndagens val bilda en majoritetsregering utan stöd av något annat parti.
Konservativa partiet kommer att styra Kanada ännu en mandatperiod, och i det fjärde valet på fyra år fick partiet tillräckligt många röster för att bilda en majoritetsregering.
Nya demokratiska partiet, en rörelse med socialistiska rötter, blir mycket överraskande det största oppositionspartiet, vilket förmodligen innebär en markant förändring av den politiska vänstern i Kanada.
Liberalerna, det framgångsrikaste politiska partiet i Kanadas historia, kom först på tredje plats. Nya demokraternas succé skedde i viss mån på bekostnad av Bloc Québécois, ett parti som har förespråkat ett separat Québec i 20 år. Det separatistiska partiet förlorade alla utom två mandat i parlamentet i Ottawa.

2011-18 s 20-21
"Harpers strategi fungerade"
Invandrarna i Kanada pekas inte ut som syndabockar, utan de är omtyckta, inte minst av den konservativa premiärministern. Bara på ett område är Harper mjukare än den mjukaste liberal och det är i invandringsfrågan. Han missar aldrig ett tillfälle att lyfta fram Kanadas utpräglade känsla för fördelarna med etnisk mångfald. Var femte medborgare är född i ett annat land. I Kanada är de nya medborgarna en stark kraft, kanske den viktigaste. Förra året kom 280 000 invandrare och många av dem är välutbildade. I speciellt gynnsamma områden hittar 85 5 av invandrarna jobb inom 90 dagar.

Usama bin Laden
2011-18 s 21-22
"Usama och Obama"
Terrorkungen Usama bin Ladens död är en stor triumf för Barack Obama. Beskedet om bin Ladens död lockade ut folk på gator och torg och stora folkmassor samlades utanför Vita huset och vid Ground Zero. Även Obamas politiska motståndare gratulerade honom. Men frågan är hur länge glädjeyran över terroristens död förmår hålla ihop det splittrade Amerika. Vardagsproblemen kommer snart i kapp både amerikanerna och deras president. Det verkliga problemet kvarstår, ekonomin är ohjälpligt svag. Usama bin Ladans död ändrar inte på det enorma budgetunderskottet eller på de smärtsamma besparingar som USA måste genomföra.

2011-18 s 22-23
"Han gömde sig i Pakistan"
Det tog många år att hitta honom, men bara några minuter att döda honom. Han bodde i en bunkerliknande villa i en välmående förort nära Islamabad. Murarna var 4-5 meter höga och hade taggtråd längst upp. Tillträdet till området var strikt begränsat. Anläggningen saknade telefon och internetanslutning. Det var ett skräddarsytt gömställe.
Spåren började vid Usama bin Ladens pålitligaste kurir.
Bin Laden och ytterligare tre män dödades, inklusive kuriren och dennes bror samt bin Ladens son.

2011-18 s 23-30
"Terrorfursten Usama bin Laden"
I söndags dödades Usama bin Laden i Pakistan. Det tog nästan tio år innan jakten på Usama bin Laden slutade i Pakistan i en konfrontation med amerikanska soldater, som angrep ett boningshus där han höll sig gömd.
Man trodde länge att han flyttade nattetid med hustrur och barn mellan olika bergsgrottor i Afghanistan. I stället bodde han i ett vanligt hus i en vanlig stad.
Med en radikal, våldskampanj försökte han återskapa ett muslimskt imperium av 600-talsmodell. Hans terrorkampanj kom att definiera de första åren på 2000-talet.
Med attackerna mot World Trade Center och Pentagon 11 september 2001 upphöjdes bin Laden till ondskans högsta rang, som tidigare var reserverad för diktatorer som Hitler och Stalin. Bin Laden blev USAs värsta fiende, och han var ett hån mot USA och den västerländska civilisationen.
Usama bin Laden föddes 1957 som sjunde son och sjuttonde barn av ungefär 50 syskon. Fadern var ägare till Saudiarabiens största byggföretag. Fadern byggde ett palats till kung Saud på 1950-talet och sedan stod han kungafamiljen så nära att kung Faisal överlät alla byggprojekt till Bin Laden Group.
Fadern dog när Usama var 10 år. Alla syskonen ärvde miljoner och levde mycket flott. När Usama var liten lekte han med saudiska prinsar och vid 15 års ålder hade han ett eget stall med 15 hästar.
På ett sätt var han kanske missanpassad. Hans mor, den sista av faderns fyra hustrur, kom från Syrien. Usama hade inga helsyskon. Inom familjen kallades hon för "slaven" och Usama för "slavbarnet".

Natur, Miljö
2011-18 s 30-31
"Tigerns livsrum blir allt mindre"
De stora katterna i Indien har räknats, men resultatet ifrågasätts. Antalet vilda tigrar har ökat från 1411 2006 till 1706 i fjol. För hundra år sedan fanns det 100 000 tigrar i världen. Tjuvskytte, miljöförstörelse, mänskligt intrång och olaglig handel med tigerdelar har reducerat antalet drastiskt. För närvarande finns omkring 3500 tigrar i världen. Experter på de stora kattdjuren påpekar att tigern får allt färre områden att sprida sig på.