Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 16

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16  

Dödsfaran avskräcker inte desperata flyktingar

Italien och Libyen satsar på att stoppa flyktingströmmen över Medelhavet med hjälp av patruller. Men det är nog inte rätt metod för att hindra nya flyktingtragedier. Människosmugglarna väljer bara andra, ännu farligare rutter.

ALEXANDER SMOLTCZYK
Palermo
Sanden är likadan, kanske är det samma sand. Sanden, som skiftar i rött och är fin som damm täcker stränderna mellan Syrakusa och Gela på Sicilien. Det är ingen tvekan om att det är ökensand, och den som tar sig från Saharaöknen i Libyen till Siciliens kust känner igen sanden, vet hur den smakar och hur den bränner när man andas in.
”De kom förbi här och en vinkade till mig”, berättar Carmelo Barbagallo, som driver restaurangen La Giara i hamnen i Portopalo. Han befann sig för ett par veckor sedan på Siciliens yttersta sydspets, när 249 båtflyktingar steg i land iklädda skidanoraker från något lager och med fickorna fulla av ökensand från olika läger i den afrikanska öknen. ”Tre gravida kvinnor kom med båten”, tillägger Barbagallo.

I hamnen utanför hans restaurang ligger tre knappt sjödugliga båtar, som är övermålade med idylliska landskapsscener, lyckotecken och lovord till Allah. ”Ingen här begriper att de lyckades ta sig hit”, säger Barbagallo. ”Utan lanternor och utan proviant. De måste ha varit så desperata och förtvivlade att döden inte framstod som ett hot”.
Den senaste båten kom också från Libyen, liksom den som några timmar senare spolades upp på land med 165 människor ombord vid Scoglitti, sju mil längre upp på kusten. Ungefär lika många passagerare hade den båt som några timmar tidigare hade kantrat bara några sjömil utanför den libyska kusten. 20 överlevande drev omkring bland liken efter sina medresenärer.
Den internationella migrationsorganisationen tror att minst 230 människor omkom denna dag, däribland 69 kvinnor och två barn. Man har hittat ett hundratal lik.
Medelhavet har blivit en enda stor kyrkogård utanför porten till Europa.
En fiskebåt med 357 människor ombord togs på släp av den italienska bogserbåten Asso 22 och bogserades tillbaka till Tripoli. Kaptenen på Asso 22 berättade om ”apokalyptiska förhållanden”. Hundratals människor satt packade på varandra, och figurerna som avtecknade sig i ljuset av hans lysraketer ropade förtvivlat på hjälp.
Vinden för inte bara med sig sand från Sahara utan också människor, och detta har pågått ända sedan Paulus strandade på Malta och Maria Magdalena, enligt legenden, i Provence.
Sedan 1988 har nästan 14 000 människor mist livet under flykten till Europa. De har kastats överbord, törstat ihjäl, drunknat eller mördats. 14 000 är det officiellt registrerade antalet. De kan vara många fler.

Det finns geopolitik bakom bilderna på utmattade skeppsbrutna afrikaner. Människohandlarnas rutter och last avgörs i Europas huvudstäder. Det handlar om naturgas, olja och uran. I slutet av mars reste till exempel Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, till Niger och såg till att den franska atomkoncernen Areva garanteras tillgång till uran fram till 2030. Samma uran förser flyktingbåtarna med passagerare, ”Tusentals unga män flyr från Niger och kriget om kontrollen över urantillgångarna där”, säger Laurence Hart vid Internationella migrationsorganisationen. ”Alla drar till Libyen”,
Italiens Silvio Berlusconi slöt 2008 ett avtal med Libyens statschef, Muammar Ghadaffi: ”Vi kommer att få mera gas och bensin från Libyen och färre illegala invandrare”, deklarerade Berlusconi, som utlovade fem miljarder dollar i skadestånd till Libyen för den tid, som landet var italiensk koloni. Vapenkoncernen Finmeccanica ska dessutom, för Libyens räkning, utveckla ett satellitsystem för övervakning av flyktingrutterna.
Till saken hör emellertid att en övervägande del illegala invandrare anländer helt lagligt per flyg med turistvisum till Italien, och sedan går de under jorden. Båtflyktingarna är en minoritet förtvivlade, som inte har en chans att släppas in på något konsulat.

I Warszawa finns Frontex – EUs byrå för operativt samarbete när det gäller de yttre gränserna. De program som används heter Hera och Nautilus, och de syftar till att uppehålla flyktingarna så långt från EUs gräns som möjligt. Den förre tyske inrikesministern, Otto Schily, föreslog 2004 att man skulle inrätta läger för asylsökande i Afrika: ”Afrikas problem bör lösas i Afrika”, sade han.
Det italienska inrikesdepartementet i Rom har i detta syfte utrustat Egypten och Tunisien med kustbevakningsbåtar, terrängfordon, mörkersikten och annan avancerad teknik samt anordnat utbildningskurser.
Libyen meddelade för sin del att det skulle förstöra tältstäderna som hade vuxit upp på libyskt territorium och samla ihop alla ”illegala utlänningar” för att utvisa dem i klump. Men denna plan har av allt att döma lagts på hyllan sedan Ghadaffi i februari tog över ordförandeposten i Afrikanska unionen (AU).
Hjälporganisationer har berättat om deporteringar i öknen, om fångläger i Libyen och Senegal där misshandel och våldtäkter praktiseras och där barn lider av undernäring. Den som lyckas ta sig ut ur sådana läger tycker förmodligen inte att en nattlig färd över Medelhavet är särskilt skrämmande.
Antalet illegala båtflyktingar, som landsteg i Italien förra året uppgick till 36 952.

I förra veckan reste en italiensk polisdelegation till Libyen för att diskutera den gemensamma patrulleringen med sammanlagt sex båtar. För första gången kommer gränsskyddet i ett EU-land att agera i libyska vatten. Flyktingar som ertappas och fångas in kommer att placeras i libyska utvisningsläger, där de inte har någon möjlighet att söka asyl, vilket annars garanteras av den italienska författningen.
Inrikesminister Roberto Maroni, som företräder Lega Nord, har sagt att den illegala invandringen från Libyen kommer att upphöra så fort patrulleringen börjar 15 maj.
Men det är inte alls säkert. Det enda som är säkert är att ju mera kontroll desto farligare rutter väljer flyktingsmugglarna och desto fler människor omkommer under flykten.
Sedan Frontex med framgång blockerade passagen från Senegal till Kanarieöarna måste flyktingar ta omvägen genom Sahara och Libyen. Och eftersom datumet ”15 maj” har spritt sig, skyndar sig människohandlarna i Libyen att skicka iväg sina båtar utan att ta hänsyn till väder och vind. Så många som möjligt packas ombord på båtarna. Det pågår ett slags utförsäljning av båtplatser i de libyska hamnarna.

24-årige Hussein Gopalgong, jordbruksstuderande från Bangladesh, har allt det där bakom sig. Klädd i en anorak som skulle duga i Arktis har han nått målet som alla eftersträvade – även de deporterade och döda. Han står vid ingången till upptagningslägret i Cassibile söder om Syrakusa. Resan från Tripoli kostade tusen dollar. Han har sökt asyl och fått ett tillfälligt id-nummer. Nu kan livet börja.
I närheten av Gopalgong står Tonino, chef för flyttfirman Magliocco & Söner. Han säger vad alla italienare tänker, påstår han själv. Han pratar om tbc, aids och ”det ljuva livet” i flyktinglägret, om flyktingarnas arrogans och olagliga affärer och om pengarna som de får utan att göra någonting. ”Men om man säger något kallas man genast för rasist. Ingen vågar säga något, inte politikerna, inte medierna inte rättsväsendet. Det måste finnas en orsak, eller hur?”, klagar Tonino.
Hussein Gopalgong lyssnar artigt på klagosången. Han talar inte särskilt bra italienska ännu. Tonino fortsätter: ”Flyktingarna kan den italienska lagen bättre än vi. Om deras asylansökan avslås ger de sig iväg, titta bara!”, säger Tonino och pekar på ett skjul av brädor och korrugerad plåt strax utanför lägret. Men anblicken av den eländiga bostaden gör honom tydligen lite mer försonlig: ”De är arma stackare precis som vi”, säger han.
På Sicilien vet man hur det känns att tvingas hemifrån. Tidningen Gazetta del Sud rapporterade för en tid sedan att antalet utvandrare från Ragusaprovinsen ökar igen. ”Utvandrarspöket har kommit tillbaka” löd rubriken.
”Om det skulle bli krig här blir det ett krig mellan oss fattiga, som alltid, eller hur?”, frågar Tonino.
Hussein Gopalgong ler inne i anorakhuvan. Han verkar väldigt glad och lycklig bara över att ha kommit så här långt.
© TEMPUS/Der Spiegel