Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 17

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 

Ghadaffi tror att han är Afrikas frälsare

Under den relativt korta tid som Libyens ledare, överste Muammar Ghadaffi, har varit Afrikanska unionens ordförande har han lagt skulden för konflikten i Darfur på Israel och andra utländska krafter, försvarat somaliska piraters krig mot ”giriga västländer” och deklarerat att flerpartidemokrati inte passar Afrikas folk. Överste Ghadaffi hade väntat länge på sin plats i solen.

MICHAEL SLACKMAN
Tripoli
Efter decennier av internationell isolering har Libyens starke man erövrat sin hittills mest trovärdiga plattform för att göra reklam för sig själv och sina okonventionella idéer. Han blev aldrig accepterad som den pan-arabiske ledare han såg sig själv som utan avfärdades eller till och med hånades ibland för sin excentriska stil och märkliga uttalanden.
Men nu har han skaffat sig ett visst mått av dragningskraft, åtminstone i Afrika. ”Detta är rollen som Ghadaffi har väntat på i 40 år”, sade Wahid Abdel Meguid, biträdande chef för Egyptens största, statligt finansierade forskningsinstitut, Ahram Center för politiska och strategiska studier. ”Han har ändrat kurs och bytt riktning i sökandet efter denna roll”.
Men Ghadaffis längtan efter rollen har orsakat ekonomiska och sociala problem i Libyen, som knappt har råd att tillgodose de egna medborgarnas behov av utbildning och hälsovård. Medan Ghadaffi framställer sig själv som hela Afrikas fader blir gränsen i söder allt porösare och kontrollen över den illegala invandringen allt slappare.

Libyen med runt 5,5 miljoner invånare hyser vid det här laget upp emot två miljoner illegala invandrare från andra länder i Afrika. De har tagit sig till Libyen under förespegling av gott om jobb och en välkomnande attityd. Men det har aldrig funnits några jobb, och de flesta invandrare upptäcker att deras situation är desperat.
”Detta är ett stort bekymmer”, säger Ali Abd Alaziz Isawi, som var ekonomi-, handels- och investeringsminister i två år fram till en regeringsommöblering i mars i år. ”Flyktingarna tär på hälsovården, de sprider sjukdomar och brottslighet. De är illegala”.
För libyerna medför huvudrollen i Afrikanska unionen också en identitetsfråga. Överste Ghadaffi talar om ett Afrika, men om man frågar libyer om de identifierar sig med afrikaner eller araber, svarar de nästan alltid att de är araber.
”Vi gillar dem inte”, säger Moustafa Saleh, som bor i huvudstaden Tripoli. ”De smugglar sig själva genom öknen, och de bemöter oss på ett otrevligt sätt”. Saleh har tre av sina vänner med sig, och alla håller med honom med en rad nedsättande omdömen om svarta afrikaner.

Överste Ghadaffis position som ledare för Afrikanska unionen med 53 medlemsländer sammanfaller med utvecklingen mot bättre relationer mellan Libyen och västmakterna, en process som började när Libyen gav upp sitt kärnvapenprogram och tog på sig skulden för bombattentatet mot PanAm-flighten 103 över Lockerbie i Skottland 1988.
Kombinationen huvudroll i AU och bättre relationer med väst har gjort att den libyske ledaren, som gärna framställer sig som ett slags auktoritär filosofkung, har blivit mer accepterad än någon gång sedan han tog makten i en kupp för 40 år sedan.
Men det betyder inte att hans idéer är allmänt accepterade. Han vill ha ett Afrikas förenta stater med ett pass, en valuta och en arméledning. Han har sagt att han skulle trycka på för att utkräva skadestånd från de forna kolonialmakterna, att han vill att länderna i Karibien ska inkluderas i Afrikanska unionen och att han redan har övertalat ett FN-organ att undersöka om det går att välja ett av de afrikanska språken till Afrikas officiella språk.

Allt handlar emellertid inte om ett enat Afrika. Den diplomatiska upprättelsen av överste Ghadaffi och hans fokusering på Afrika har fått konsekvenser för Libyens relationer med Europa och övriga Afrika. Diplomater i Tripoli säger att överste Ghadaffi utnyttjar invandrarna, varav de flesta är outbildade unga män, som påtryckningsmedel. Om Libyen skulle skicka hem allihop skulle de bli en tung börda för ännu fattigare afrikanska stater, som måste ta emot dem och samtidigt mister de pengar som de eventuellt skickade hem.
Samtidigt har Libyen klargjort för Europas länder, inte minst Italien, att om Tripoli väljer att blunda kommer de flesta av de illegala invandrarna att resa vidare till Europa.
”Libyen använder en sorts mjuk makt”, säger en västdiplomat, som uttalar sig på villkor att han får vara anonym, eftersom han inte vill irritera de libyska myndigheterna.

För de afrikanska invandrarna är livet i Libyen ofta farligt, svårt och en återvändsgränd. ”De kallar oss djur och slavar”, säger nigerianen Paul Oknonghou, som delar en halvfärdig bostad utan sanitära utrymmen, kök och glas i fönstren med ett dussintal landsmän. ”Vi kanske flyttar till ett riktigt hus någon gång”, tillägger han.
Han och hans vänner kom till Libyen i tron att där fanns ekonomiska framtidsutsikter. Nu känner de sig lyckligt lottade över att inte behöva sova på gatan.
Invandrare som Oknonghou finns överallt i Tripoli. De står i rader vid alla stora genomfartsgator och runt rondeller i hopp om att erbjudas ett dagsverke. De som har färdigheter att erbjuda har verktygen med sig. När en bil stannar rusar de fram i hopp om att få ett jobb, som brukar ge runt fem till tio dollar per dag.
”Här finns inga pengar att tjäna”, klagar Thomas Thtakore från Ghana som kom till Libyen för drygt ett år sedan efter att ha färdats i tre månader över berg och genom öken. Under färden förlorade han en yngre bror, som dog. ”Jag har ingen”, berättar han. ”Jag sover under en bro nära floden. Jag kommer att dö om jag stannar kvar”.
Thtakore har av Internationella Migrationsorganisationen fått ett erbjudande om att åka flyg tillbaka till Ghana. Michelle Bombassei, som arbetar för organisationen, säger att nästan alla invandrare han har träffat under årens lopp berättar samma historia. ”Om de hittar jobb kan de leva riktigt bra, men annars blir livet en mardröm”, säger han och tillägger att väldigt få får tag i riktiga jobb.

Denna verklighet står i skarp kontrast mot den bild som överste Ghadaffi brukar måla upp. Hans huvudstad är full med stora affischer där Libyen avbildas som ett klart lysande ljus i en för övrigt mörk världsdel. På en affisch framställs Ghadaffi som en frälsare med solstrålar som bryter fram bakom hans axel och en hop med svarta män och kvinnor som sträcker armarna mot honom.
Denna oblyga självupphöjelse uppskattas inte alltid utanför Libyen. ”Ghadaffi menar allvar med sin idé, men idén måste innehålla mer än politiskt skådespel”, säger Helmy Sharawy, chef för den oberoende gruppen Arabiskafrikanskt forskningscenter i Kairo.
En del afrikanska ledare är skeptiska till Ghadaffis idéer, som de upplever som hot mot deras egen suveränitet, men den generella uppfattningen om honom är att han är en mäktig om än oberäknelig ledare med massor av oljepengar att strö ut.
Det cirkulerar många historier i Tripoli om afrikanska ledare, som har besökt Ghadaffi i Tripoli och åkt därifrån med hela koffertar fulla av kontanter. Sådana historier kan inte bekräftas, men de har berättats så många gånger att de numera är vedertagen kunskap.

Ghadaffi kommer bara att vara AUs ordförande i ett år, men hans panafrikanska ambitioner lär leva vidare i många år.
”Ghadaffi kommer inte att ge upp sin dröm, även om han en dag kommer till insikt om att den är orealistisk. Om han ger upp den förlorar han ju den roll som han vill spela”, påpekar den egyptiske författaren Attia Essawy.
För tillfället verkar Ghadaffis Afrikapolitik vinna gehör. I augusti förra året reste 200 kungar och traditionella hövdingar till Libyen och förärade Ghadaffi en mer permanent titel genom att kröna honom till ”kungarnas kung”.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune