Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 18

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Ny kurs i Mellanöstern

Den amerikanska administrationen vill ha förändringar, som skulle öppna för hjälp och pengar till palestinierna även om palestinier, som stöds av terrorgruppen Hamas, ingår i en palestinsk regering. Den amerikanska regeringens krav på mildare villkor skrämmer en del av Israels vänner i kongressen.

PAUL RICHTER
Washington
Obamas administration, som redan är ute på osäker politisk mark på grund av inviter till traditionella fiender som Iran och Kuba, har öppnat dörren på glänt även till den militanta gruppen Hamas.
Den palestinska gruppen definieras som terrororganisation av den amerikanska regeringen och den kan därför inte bli föremål för hjälp enligt amerikansk lag.
Men administrationen har bett kongressen att göra smärre ändringar i lagen så att hjälpen till palestinierna kan fortsätta, även om Hamas-stödda palestinier skulle ingå i en palestinsk regering.
Men de eventuella regeländringarna kanske aldrig sätts i spel, eftersom förhandlingarna om maktdelning mellan Hamas och den rivaliserande gruppen, Fatah, verkar vara helt låsta. De båda organisationerna har varit i luven på varandra sedan 2007, när Hamas drev bort Fatah från Gazaremsan. Fatah kontrollerar bara Västbanken idag.

Men försöken att ändra i den amerikanska lagen har hur som helst skrämt upp Israels vänner i kongressen, som ogillar tecken på att den nya administrationen hyser större sympati med palestinierna än vad Bushs administration gjorde. Administrationens förslag är detsamma som att stödja en regering ”med bara några få nazister”, sade representanthusledamoten Mark Steven Kirk från Illinois till utrikesminister Hillary Clinton i en debatt i förra veckan.
Allt detta understryker den amerikanska regeringens dilemma i försöken att medla fred i Mellanöstern. President Barack Obama har upprepade gånger fört fram nödvändigheten av en separat palestinsk stat, men att förhandla om fred eller ens distribuera hjälp är svårt utan att involvera Hamas, som vann de palestinska valen 2006.

Regeringen i Washington hemställer om lagändringen som ett led i godkännandet av ett anslag på 83,4 miljarder dollar, som också inkluderar pengar till krigen i Irak och Afghanistan. Lagen förutser 840 miljoner dollar till den palestinska myndigheten och återuppbyggnaden av Gaza efter Israels militära offensiv där i början av året. Regeringen brottas fortfarande med frågan hur hjälpen till Gaza ska distribueras på grund av de hårda, federala restriktionerna när det gäller kontakter med Hamas.
Amerikanska regeringsrepresentanter hävdar att en lagändring inte skulle innebära ett erkännande av Hamas. Vilket amerikanskt hjälpprogram som helst kräver att den palestinska regeringen uppfyller tre kriterier: erkännande av Israel, avståndstagande från våld och infriande av tidigare överenskommelser mellan Israel och palestinierna.
Hamas som organisation uppfyller inte dessa krav. Men om de två rivaliserande palestinska fraktionerna lyckas komma överens om hur makten ska delas vill Obamas regering kunna bistå med hjälp så länge som Hamas-stödda medlemmar i regeringen – om än ej själva Hamas – uppfyller kraven.
Denna inställning markerar ett avsteg från politiken under Bush, som ogillade konceptet maktdelning och välkomnade den palestinska samlingsregeringens kollaps 2007 efter bara några få månaders existens.

Utrikesminister Hillary Clinton försvarade regeringens linje inför kongressen i förra veckan och sade att USA stöder och finansierar den libanesiska regeringen, trots att den inkluderar medlemmar från Hizbollah, som är en annan militant grupp på USAs terrorlista. Hon framhöll att USA bör försöka att gradvis förändra attityden i Hamas på samma sätt som skedde med de militanta i Nordirland, där USA hjälpte till att få fram en överenskommelse, som inkluderade Irländska republikanska armén (IRA) även om inte alla IRA-medlemmar var med på noterna.
”Vi vill inte låsa fast oss om en sådan överenskommelse kommer till stånd och den regering som uppstår accepterar våra principer”, sade Clinton.
Diskussionerna om en möjlig koalitionsregering förutser mestadels en grupp som leds av en person som kan accepteras av västmakterna, som exempelvis den palestinske premiärministern Salam Fayyad, och som domineras av oberoende teknokrater.
Men en del amerikanska kongressledamöter tvekar ändå att stödja eller finansiera en regering, som inkluderar medlemmar som har Hamas stöd.
© 2009 TEMPUS/Los Angeles Times