Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 17

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 

Nu är det Zumas tur

ANC har förlorat sin själ och tänker mer på makt och pengar än på principer och ideal, enligt frihetskämpen och idealisten Dalai Lama och andra med honom.

ALEC RUSSELL
Johannesburg
Dalai Lama vet precis vad som står på spel i Sydafrika när dess ledare blir den lättsamme, översvallande och ganska kontroversielle Jacob Zuma som ledare.
Enligt Dalai Lama har Afrikanska nationalkongressen (ANC) förlorat sina ideal. ”Olyckligtvis tycker en del regeringsföreträdare att det är viktigare med pengar och politisk makt än med principer”, säger Dalai Lama i en intervju. ”Och det är sorgligt”.
Den tibetanske exilledaren uppfattas av många som överdrivet idealistisk. Det är naturligtvis inte bara i Sydafrika som politiker anklagas för att låta ambitioner och snikenhet ta överhanden. Det är en ganska vanlig historia i många etablerade demokratier. Men i Sydafrika, där det har gått nästan 15 år sedan den första ANC-regeringen tillträdde efter apartheidregimens fall, har anklagelserna speciell kraft.
Segern för Zumas ANC i onsdags var den fjärde i rad. Den var inte riktigt lika överväldigande som 69 procent för fem år sedan, men ändå övertygande nog. Det solida stödet för ANC speglar inte så mycket ANCs sundhet som attraktionen hos ett parti, som också är en befrielserörelse, och svårigheten för den splittrade oppositionen att samla sig till enat motstånd. Till och med en del ledande ANC-företrädare erkänner att partiet plågas av arrogans och liknöjdhet.

Zuma säger att han kommer att gjuta ny energi i olika politiska frågor, som tappade fart under företrädaren Thabo Mbeki. Den mångåriga förnekelsen av aids eller skepsisen mot vetenskapliga rön om sjukdomen genomsyrade hälsoministeriet, men denna tid är nu överstånden. Zuma, som lärde sig läsa och skriva som vuxen, säger att han om någon förstår vikten av att förbättra den allmänna utbildningsnivån. Bristen på utbildning har varit en av de största olyckorna under tidigare ANC-regeringar, och den har accentuerat Sydafrikas brist på välutbildad arbetskraft.
Den kända f d aktivisten, Mamphela Ramphele, gick så långt som att säga att utbildningen var bättre under apartheidregeringen.

Det kommer andra uppmuntrande signaler från Zuma. Jordbruksexperter hoppas på nya initiativ i den infekterade frågan om markfördelning och ägarskap, som befästes under apartheidregimen. Försöken att fördela om marken har inte varit framgångsrika hittills. Zuma understryker också vikten av att konfrontera den mycket stora brottsligheten.
Men även om han överraskar sina kritiker och uppvisar auktoritet och ledarskap säger erfarenheten att ANC är bättre på att formulera politik än på att implementera den.
En verklig test på partiets regeringsförmåga är om det lyckas kväva två lömska trender, som har varit mycket destruktiva för andra befrielserörelser som har tagit makten – ett problem som finns utanför Afrika också: tendensen bland styrande att berika sig själva och bli helt dominerande i samhället.

Ärkebiskopen och nobelpristagaren Desmond Tutu har ofta upprepat sin vän Dalai Lamas anklagelse om att många i ANC är mer intresserade av affärskontrakt än av offentlig service.
Ett annat upprepat tema under Mbeki var den mycket diffusa gränsen mellan parti och stat. ANC satte in eget folk i förmodat oberoende statliga institutioner, inklusive åklagarämbeten och public service-medier.
Kommer populisten Zuma att kunna kontrollera sådana tendenser? Han och hans anhängare har ifrågasatt auktoriteten hos landets högsta domstol. Han har själv stått inför rätta många gånger på senare misstänkt för våldtäkt och ett antal fall av korruption.
Förra veckan underströk han att han tror på ett oberoende rättsväsen, men ANC agerande säger mer än ord, vilket Dalai Lama påpekar.

Många hade hoppats att Mbekis påtvingade avgång från presidentposten i fjol skulle innebära ett slut på Sydafrikas oberäkneliga utrikespolitik. Men tidigare i april gick ANC Beijing till mötes och hindrade Dalai Lama från att besöka Sydafrika.
Cyril Ramaphosa, f d rival till Mbeki som numera är en mycket rik affärsman, misstänker att drömmen om befrielse ”kom på avvägar” under hans ärkefiende.
Det är tyvärr osäkert om Zuma är rätt man för att leda in Sydafrika på rätt spår igen.
© 2009 TEMPUS/Financial Times

Skribenten, Alec Russell, är författare till boken ”Bring Me My Machine Gun: The Battle for the Soul of South Afrika, from Mandela to Zuma (Ge mig maskingeväret: slaget om Sydafrikas själ, från Mandela till Zuma).