Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 20

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  20   

Zuma har satt ihop sitt arbetslag

Sydafrikas nye president, Jacob Zuma, presenterade sin regering i söndags. De nya ministrarna signalerar att Zuma satsar på kontinuitet i stället för att göra en tvär vänstergir, vilket somliga hoppades och andra befarade.

BARRY BEARAK
Johannesburg
Nyfikenheten bland folk gällde framför allt Zumas beslut om finansminister Trevor Manuels framtida roll. Manuels frimarknadsinriktade politik har vunnit respekt från bankirer världen runt och kritik från dem, som i stället förespråkar omfördelningspolitik. Manuel fick inte behålla finansministerposten, utan han upphöjdes i stället till chef för en ny planeringskommission.
Manuel utnämndes av Nelson Mandela 1996. Förra året, när det under en kort period verkade som om Manuel skulle lämna regeringen, reagerade marknaderna med panik tills han försäkrade att han var beredd att stanna kvar på sin post.
Enligt experterna kommer marknaderna att ta hans nya roll med ro, eftersom han även i fortsättningen får ett stort inflytande. Dessutom ersätts han av Pravin Gordhan, som har fått mycket beröm på sin tidigare post som chef för skattemyndigheten.
”Pravin Gordhan har mycket gott rykte”, säger chefsekonomen Chris Hart hos investeringsbolaget Investment Solutions. ”Han förespråkar en ansvarsfull skattepolitik”. Chefsekonomen hos Rand Merchant Bank, Rudolf Gouws, beklagar att Trevor Manuel har avgått, men han tycker att Gordhan är ”ett utmärkt val”.
Zuma, som i lördags blev Sydafrikas fjärde, demokratiskt valde president, understryker att Manuel får en viktig post som strategisk planerare. Zuma betonar också att utländska investerare inte behöver oroa sig för någonting.

Den politiska vänstern blev inte bortglömd. Zumas politiska parti, Afrikanska nationalkongressen (ANC), vann valen i april med starkt stöd av Sydafrikas kommunistparti och den sydafrikanska landsorganisationen. Han förväntades belöna detta stöd med ministerposter.
Kommunistpartiets ledare, Blade Nzimande, är minister för högre utbildning. Han är filosofie doktor och stod lojalt vid Zumas sida i dennes maktkamp mot den förre presidenten, Thabo Mbeki.
Ebrahim Patel, som är generalsekreterare i manufaktur- och textilförbundet, utnämndes till minister för ekonomisk utveckling. Han och Nzimande skulle tillsammans kunna dra regeringen åt vänster.
Men Sydafrikas möjligheter att åstadkomma några markanta ändringar i den ekonomiska politiken begränsas av den globala krisen. Sydafrikas goda ekonomi de senaste tio åren har inte åtföljts av minskad arbetslöshet. Omkring en tredjedel av landets arbetsföra medborgare saknar jobb, enligt den statliga statistiken.
”Blade Nzimande kan säkert bli en kompetent utbildningsminister, men jag hoppas att hans inflytande begränsas till detta område”, säger ekonomen Hart, som tillägger att han är orolig för att Nzimande kommer att påverka den ekonomiska politiken.

Zuma övertalade Kgalema Motlanthe att bli hans biträdande president. Motlanthe, som har lett övergångsregeringen sedan Mbeki avsattes i september förra året, föredrog egentligen att arbeta inom ANC i stället för regeringen.
Antalet ministerposter har utökats från 28 till 34. Bland de nya i regeringen finns Tokyo Sexwale, som i likhet med Zuma var en välkänd aktivist i kampen mot apartheid.
Sexwale, som är en karismatisk person och förr var en av ANCs starkast lysande stjärnor, lämnade politiken 1998 och blev mycket snabbt en av landets ledande industrialister i gruvnäringen, vilket gjorde honom mycket rik. Zuma har sagt att han bara vill vara president i en period, och Sexwales återkomst till politiken som bostadsminister kan vara ett sätt att förbereda honom som kandidat i presidentvalet 2014.

Barbara Hogan, som i rollen som hälsovårdsminister satte punkt för Sydafrikas hårt kritiserade aidspolitik, är i fortsättningen minister för de statliga bolagen, vilket också är en mäktig position. Hennes gamla ministerpost innehas nu av doktor Aaron Motsoaledi, som har varit utbildningsminister i Limpopoprovinsen.
”Det är trist att Barbara Hogan avgår, eftersom hon har börjat rätta till saker och ting. Den nye ministern är okänd, men han ska få en chans att visa vad han duger till”, säger Zackie Achmat, en av landets ledande aidsaktivister.
Zumas exhustru, Nkosazana Dlamini-Zuma, gick från att vara utrikesminister till att bli inrikesminister, vilket är ett av de svåraste uppdragen i Sydafrika.
Många förväntade sig att Nelson Mandelas förra hustru, Winnie Madikizela-Mandela, skulle få en framskjuten position. Hon är tillbaka i parlamentet efter att ha dömts skyldig till bedrägeri 2003, men hennes popularitet bland gräsrötterna i ANC var inte orsak nog för Zuma att ge henne en ministerpost.
© 2009 TEMPUS/The New York Times