Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 19

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18    

Storbritannien
2011-19 s 3-4
"Liberaldemokraterna blev rejält tilltufsade"
De brittiska väljarna ändrade i förra veckan det politiska landskapet i en rad lokala, regionala och nationella val och omröstningar, som sammanlagda blev ett hårt slag mot Liberaldemokraterna, juniorpartner i David Camerons regering. Väljarna avvisade den liberaldemokratiske ledaren Nick Cleggs förslag om en reform av valsystemet. Däremot klarade sig Torypartiet bra i val och omröstningar. Oppositionella Labour-partiet som stödde valreformen backade något i Skottland men gick framåt i Wales. Skotska nationalpartiet erövrade 69 mandat av totalt 129 i det skotska parlamentet. Detta gav nationalisterna majoritet där för första gången sedan parlamentet inrättades 1999.

Ryssland
2011-19 s 4-5
"Tandemcykeln gnisslar och hackar"
Den politiska sprickan mellan Putin och Medvedev blir allt tydligare. De intog olika positioner när det gäller Natos operationer i Libyen. Putin vill bilda en rikstäckande "folkfront" för att lägga grund till en kommande presidentvalskampanj. Andra menar att president Medvedev kommer att avskeda Putin från premiärministerposten.
Det största problemet just nu är att ovissheten om vilka som ställer upp i presidentvalet gör det omöjligt att ta itu med de stora frågorna.

Turkiet
2011-19 s 6-7
"Turkiet försöker rädda det som räddas kan"
Oroligheterna i arabvärlden kan omintetgöra år av diplomatiskt slit och äventyra Turkiets nya maktställning. Tumultet som sveper fram genom arabvärlden är en utmaning för Turkiets allt viktigare ekonomiska roll och ökade politiska inflytande i regionen och försvårar Turkiets försök att förvekliga visionen om ekonomisk integration i en region vars stabilitet hotas. Syrien kan visa sig vara den svåraste nöten att knäcka. I Irak förlorade den koalition som Turkiet hjälpte till att skapa, Iraqiya, ledd av Ayad Allawi och i Libyen kommer turkarna att stödja oppositionen.

EU
2011-19 s 7-8
"Valutaunionens problem blir bara värre"
EU pressas till radikala åtgärder för att lösa skuldkrisen. Både Grekland och Irland vill ha beslut om att minska lånekostnaderna. Enligt Standard & Poor's måste Greklands skuld skrivas ned med 50 % eller mer. S&P har degraderat Greklands kreditvärdighet till skräp - från BB till B! EU-kommissionen försöker minska marknaderna med att ett beslut om minskad ränta kan väntas inom ett par veckor. Ett beslut som blockeras av Tyskland och Frankrike som kräver att Irland i gengäld ska gå med på en harmonisering av företagsskatten i Europa.

Spanien
2011-19 s 10
"Extremhögern knappar in"
Antalet utlänningar i Spanien är 12 % vilket tre fjärdedelar tycker är "för mycket". I Katalonien bor många invandrare och där ställer Plattform för Katalonien (PxC) upp med 100 kandidater i de lokala valen den 22 maj. I sju kommuner har partiet redan mandat i fullmäktige. "Varken illegala invandrare eller utlänningar med id-handlingar ska ha rätt att söka ekonomiskt stöd", säger partiledaren Josep Anglada.

Mellanöstern, Frankrike
2011-19 s 10
"Paris vill arrangera fredskonferens"
För att få fart på fredsprocessen mellan Israel och palestinierna vill president Sarkozy få till en konferens i slutet av juni för palestiniernas givarländer.

Ryssland
2011-19 s 10
"Hårdare tag mot korruptionen"
Ryssland har beslutat att höja straffen mot korruption drastiskt. Tidigare i veckan undertecknade president Dmitrij Medvedev en lag som innebär att korruptionsbrott kan bestraffas med hundra gånger så stora böter som tidigare. Det högsta straffet ska vara 500 miljoner rubel. Därtill kan utdömas fängelsestraff om brottet bedöms vara speciellt grovt. Medvedev tycker att mutsystemet är rysligt utbrett och är det största hindret för utländska investeringar i Ryssland.

Iran
2011-19 s 10
"Inbördeskrig i Teheran"
Den allt intensivare maktkampen inom Irans politiska hierarki äventyrar Mahmoud Ahmadinejads ställning som president. De konservativa som dominerar regimen är splittrade i två läger en för presidenten och en mot honom. Fraktionerna förbereder sig inför parlamentsvalen om mindra än ett år och presidentvalet 2013. Ahmadinejad trotsar den högsta ledaren, ayatolla Ali Khamenei vilket aldrig förekommit i den islamiska republiken.

Israel, Palestina
2011-19 s 10
"Israel suspenderar överföringar"
Den palestinska myndigheten kan inte betala de offentliganställdas löner denna månad på grund av Israels beslut att hålla tillbaka skattepengar som Israel driver in för palestiniernas räkning. Israel vill ha garantier för att pengarna inte hamnar hos Hamas på Gazaremsan nu sedan de palestinska fraktionerna försonats.

FN, Syrien
"2011-19 s 10
"Olämplig kandidat"
Nu har Syrien överlåtit sin plats i FNs människorättsråd till Kuwait. Sedan de blodiga oroligheterna i Syrien började har landet ansetts olämpligt som medlem i människorättsrådet.

Tunisien
2011-19 s 11
"Otåliga demonstranter"
Polisen har gripit 200 personer efter protestdemonstrationer. Sedan president Ben Ali störtades i mitten av januari är det övergångsregimens främsta mål att upprätthålla stabilitet i landet. Enligt regeringens kritiker är förändringstakten alldeles för långsam.

Grekland
2011-19 s 11
"Demonstrerar mot allt"
Grekiska fackförbund anordnade i onsdags en generalstrejk i protest mot regeringens åtstramningsåtgärder. Strejken, som utlystes av landets två största förbund, lamslog nästan all offentlig service samt flyget. Väldigt många greker är enormt upprörda över sänkta löner och pensioner, förlorade arbetstillfällen och höjda skatter. Mycket av ilskan går ut över "utlänningarna" särskilt efter ett knivöverfall på en grekisk man bosatt i ett invandrartätt område.

USA, Kina
2011-19 s 11
"Konkreta resultat"
USA och Kina uppger överläggningar lett till flera avtal om USAs tillgång till den kinesiska marknaden och Kinas tillgång till avancerad, amerikansk teknik. Kina har också lovat att stärka skyddet av intellektuell egendom, exempelvis mjukvara. De minskade motsättningarna angående Kinas undervärderade valuta gör det lättare att komma överens i handels- och investeringsfrågor.

Marocko, terrorism
2011-19 s 11
"Terroristerna fångas in"
Efter bombattentatet mot ett kafé i Marrakech har sex personer gripits misstänkte för inblandning i attentatet den 28 april. De misstänkta greps i kuststaden Safi, varifrån även den huvudmisstänkta härstammar. Han är en erkänd al-Qaida anhängare. I attentatet dödades 17 personer, varav tre var schweizare.

USA
2011-19 s 12-15
"Överbefälhavare Barack Obama"
Den våghalsiga attacken mot bin Laden tillskrivs en ny Obama, men faktum är att han har velat ta död på terroristen hela tiden. Nu när bin Laden är död kan Obama hävda att USA har uppnått det utstakade målet i Afghanistan och att det är dags att börja avveckla insatserna där. Det är svårt att tänka sig att Obamas utmanare i presidentvalet 2012 skulle ifrågasätta Obama som överbefälhavare. Han kan också övertyga det amerikanska folket om att bästa sättet att lösa de knivigaste problemen - strukturell arbetslöshet och långsiktiga skulder - är att använda samma rationella, tålmodiga envishet, som ledde till att bin Laden fångades.

Kuba
2011-19 s 15
"Ökad frihet i etapper"
Den kubanska regeringen presenterar åtgärder för en friare marknad och större frihet för folket. För första gången sedan revolutionen för 52 år sedan kommer kubanerna att tillåtas köpa och sälja hus och köpa nya, moderna bilar. De ska också kunna resa utomlands som turister enligt nya lagar, som presenterades i början av veckan och som syftar till att stimulera landets ekonomi. Nu talar man öppet om det som tidigare var en svart marknad. Kubanerna flyttar som regel aldrig och de är i allmänhet hänvisade till gamla bilar från sovjettiden som de har köpt av statliga försäljare.
Nu köar kubanerna utanför tidningskiosker för att köpa pamfletter innehållande de 313 nya riktlinjer som det kubanska kommunistpartiet godkände på en historisk partikongress i förra månaden. Pamfletten finns inte tillgänglig på internet. Exilkubaner i USA följer med stort intresse förändringarna och ser möjligheter att köpa fastigheter via släktingar på ön. President Raúl Castro har dock svurit på att hålla kvar socialismen på Kuba även om han nu tillåter lite mer fri företagsamhet.

Israel, Palestina
2011-19 s 16-17
"Israel och den palestinska enigheten"
Israels premiärminister fördömer uppgörelsen mellan Fatah och Hamas, men många av hans landsmän välkomnar den försiktigt. En kommentar av Hamas premiärminister i Gaza, Ismail Haniyeh, några dagar före överenskommelsen mellan Hamas och Fatah i Kairo, att han beklagade Usama bin Ladens död, "en helig krigare", ger Benjamin Netanyahu nya argument. Han ställer frågan om hur det är möjligt att sluta fred med en regering vars ena hälft kräver den israeliska statens förstörelse och till och med hyllar ärkemördaren Usama bin Laden?

2011-19 s 17
"Västbanken behöver USAs pengar"
För drygt två veckor sedan meddelade Mahmoud Abbas Fatahparti som kontrollerar Västbanken, mycket överraskande att man skulle bilda en enhetsregering med Hamas som kontrollerar Gaza. Regeringen består av teknokrater och den ska förbereda för allmänna val inom ett år samt bygga upp Gaza. Israel fördömer uppgörelsen därför att den inkluderar terrorister i den palestinska regeringen. Därför förhalar Israel överföringen av palestinska skattemedel till den palestinska myndigheten. President Mahmoud Abbas vädjade till en grupp besökande amerikanska judar att se till att den amerikanska kongressen inte slutar upp med att stödja den palestinska myndigheten med hundratals miljoner dollar per år på grund av hans överenskommelse med Hamas.

Libyen
2011-19 s 18-19
"Gadaffis sista och enda vänner"
Gaddafi för ett brutalt krig mot sitt eget folk, men trots det finns det några allierade som fortsätter att stödja honom - från Latinamerika. Venezuelas president Chávez och Nicaraguas statschef, Ortega, vill gärna hjälpa despoten ur hans knipa. Chávez är en av mycket få ledare som fortfarande håller på Gaddafi. . Problemet med Venezuela är att landet har ratificerat Internationella brottmålsdomstolen i Haag och därför kan inte Venezuela bli ett exilland för Ghadaffi. Men i Latinamerika har Gaddafi också en vän i Nicaraguas president, Daniel Ortega, och Kubas exledare, Fidel Castro. De förenas i sitt hat mot USA. Särskilt Ortega och Gaddafi känner sig förbundna. Till Nicaragua skulle Gaddafi riskfritt kunna fly.
Men för övrigt är det tomt på anhängarläktaren.

Syrien
2011-19 s 19-20
"Assad bestämmer och ingen annan!"
Syriens president lyckades länge inbilla omvärlden att han var en reformvän som tyvärr hölls tillbak av ett gammalt garde. Detta var en falsk bild. Under sina elva år som president har den unge Assad inte tagit ett enda mått och steg för att minska det styrande Baathpartiets kontroll över makten, häva de drakoniska lagar som medger säkerhetspolisens brutala agerande eller lätta på yttrandefrihetens restriktioner. Assad har full kontroll över både landet och regimen. Han har också cementerat sin auktoritet genom att omge sig med medlemmar av en yngre Assadgeneration. En är hans lillebror Maher som är chef för det mäktiga Republikanska gardet. En kusin på morssidan, Rami Maklouf, har licensen för Syriatel och dennes yngre bror Hafez, är chef för underrättelsetjänstens avdelning i Damaskus. En annan kusin, Atif Najib, var säkerhetschef i Daraa där revolten först satte fart. Assad har också full kontroll över familjen. Allt fler börja också i Syrien lägga ansvaret för det brutala våldet på Bashar al-Assad personligen.

Libyen, Nordafrika
2011-19 s 21-22
" De strandsatta i Agadez"
Sedan upproret mot Gaddafi i Libyen började flyr tusentals afrikaner till sina hemländer längre söderut. Men egentligen skulle många av dem hellre resa vidare till Europa.
Till Agadez i Niger, som är världens femte mest fattiga land, kommer överlastade lastbilar med flyktingar. De ha passerat gränsen mot Libyen och sedan färdats i över hundra mil genom öknen tills de kommit till Agadez som ligger i mitten av Niger och som gränsar till Sahara. De är medborgare i Niger men också Nigeria, Tchad och Burkina Faso. 30 000 har kommit sedan början av april. I Agadez finns det en basar, en historisk moské och en marknad för getter och kameler. Bara ett fåtal hus har rinnande vatten och elektricitet.

Singapore
2011-19 s 23
"Systemet spricker i sömmarna"
Premiärminister Lee Hsien Loong meddelade i söndags att hans Folkets aktionsparti (PAP) ska omvärdera sättet som det styr landet på, eftersom partiet i helgens val fick den minsta andelen röster och förlorade fler mandat än någon gång sedan Singapore blev självständigt 1965. Det var Arbetarpartiet som tog de sex oppositionella i parlamentet. Väljarna var missnöjda med de stigande priserna, särskilt på bostadsmarknaden, med den växande inkomstklyftan och klagar på den stora invandringen. PAP fick 60 % av rösterna, mot 67 år 2006 och 75 år 2001.

Thailand
2011-19 s 24-25
"Röda mot Gula"
Valet i Thailand kommer att domineras av en man i Dubai, hans syster och en före detta elev vid Eton. I tisdags kom besked om att kung Bhumibol i ett dekret har godkänt att parlamentet upplöses. Därmed är det grönt ljus för nyval den 3 juli.
I centrum för uppståndelsen är den man som har dominerat och splittrat thailändsk politik i mer än ett decennium: den förre premiärministern, Thaksin Shinawatra. Han avsattes i en kupp 2006, har förbjudits att delta i thailändsk politik och lever i exil i Dubai. Thaksins anhängare finns i Pheu Thaipartiet. Det är den största utmaningen mot Abhisits styrande Demokratiska partiet. Opinionsmätningar antyder att Pheu Thai kan vinna flest röster även om det inte får egen majoritet.
Personen som ska leda partiet i valet är hans yngre syster, Yingluck Shinawatra. Hon är en 43-årig affärskvinna utan politisk erfarenhet.

Indien
2011-19 s 25-26
"Kriget i hjärtat av Indien"
Fattiga stamfolk utesluts från den ekonomiska utvecklingen och lockas av maoisternas AK-47:or. I Indiens hjärta har det rasat ett blodigt krig i ett decennium mellan maoistiska revolutionärer och den indiska staten. I april 2010 låg maoisterna i bakhåll för en polispluton, 75 poliser dödades. Läkaren Binayak Sen har de senaste två decennierna arbetat bland stamfolken i delstaten Chhattisgarh. På senaste tiden har han gripits av polisen flera gånger misstänkt för att vara terrorist. 22 nobelpristagare har undertecknat ett brev med krav på att han skulle friges. Det är slående att ingen ledande politiker har besökt dessa oroliga områden på 10 år.

Kina
2011-19 s 27-31
"Kineserna kommer!"
Bara sex miljoner ryssar finns kvar i Sibiriens glesbefolkade gränsregioner, där kineserna breder ut sig. På andra sidan gränsen i Sibirien bor 90 miljoner kineser. Beijing erövrar ryska marknader och köper upp ryska fabriker. Moskva degraderas i processen till råvaruleverantör. Det glupska Kina kastar hungriga blickar på Rysslands stora naturtillgångar. För 60 år sedan var Moskva Kinas största bidragsgivare. Idag investerar Kina miljarder i Rysslands centralasiatiska bakgård, Kazakstan Kirgizistan och till och med i Vitryssland.