Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2011 v 24

Tidskriften

2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 26 
27 28 29-30 31 32 33  34  35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2011: 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23    

Flyktingpolitik, Krisregioner
2011-24 s 4-7
"Exodus"
Det nya båtfolket är utvandrare och flyktingar som överger Afrika i hopp om ett bättre liv i Europa. Många har dött på vägen. De flesta hamna i Lampedusa i Italien. Den första flyktingvågen kom efter upproret i Tunisien i december. En andra bestod av arbetare från SOM, söder om Sahara, som arbetat i Egypten. Den tredje kom från Libyen, både libyer och utländsk arbetskraft. Den främsta orsaken var att Gadaffi "lovade" att släppa loss "en hittills aldrig skådad illegal invandringsvåg" till Europa när Natos bombningskrig in leddes. Tidigare hade han stoppat utvandring via Libyen mot att han fick ekonomisk kompensation från europeiska länder. Han till och med tvingade många att lämna landet.
Männen som kommer har inga pass eller andra id-handlingar. Människosmugglarna som hjälper dem med transporter, främst båttransporter, har inga passagerarlistor. Drunknar eller dör någon på annat sätt, är de helt enkelt bara försvunna. Hur många är svårt att säga. FNs menar att minst 1600 har försvunnit på de senaste två månaderna. Lik fastnar i yrkesfiskarnas när.

Belgien
2011-24 s 8
"Den belgiska knuten"
Vem behöver en regering? Inte Belgien! Sedan den 13 juni 2010 har en expeditionsministär styrt Belgien. Den växande klyftan mellan de fransktalande respektive holländsktalande folkgrupperna hindrar en uppgörelse om en ny regeringskoalition. Men för de flesta belgare spelar gnabbet mellan folkgrupperna inte särskilt stor roll. Expeditionsregeringen genomförde ett lyckat ordförandeskap i EU i höstas. Belgien kanske har uppfunnit ett nytt sätt att styra utan regering?

Europa
2011-24 s 9
"Gammal i gården vet bäst"
Diktatorer måste "ändra sig eller förändras" säger den före detta brittiske premiärministern, i förordet till pocketutgåvan av hans självbiografi, The Journey. Han uppmanar västs ledare att enas om en bred och långtgående plan för en region i förändring som reaktion på den arabiska våren. Han efterfrågar också en vald EU-president med mandat att genomföra långtgående reformer. Tony Blair är fortfarande Mellanösternkvartettens officiella sändebud. Han påpekar också att världen ännu inte anpassat sig till Kina som en ekonomiska gigant.

EU, Krisregioner
2011-24 s 10-12
"Den unga krisgenerationen revolterar"
Först revolterade arabvärldens unga, och nu gör även Europas unga uppror. Från Paris till Lissabon, från Madrid till Aten går tusentals ungdomar ut på gatorna för att protestera mot arbetslöshet och mot de politiska systemen.
De franska ungdomarna vill sätta i gång en rörelse lika stor som de i Madrid och Lissabon. De vill att tiotusentals unga ska marschera även i Paris och kräva "en äkta demokrati".
Det finns en misstanke som förenar alla unga i Europa, och det är att de förmodligen inte kommer att åtnjuta samma välstånd som sina föräldrar. De misströstar om framtiden. De är välutbildade men får inga jobb.
Drygt 44 procent av ungdomarna i Spanien har inget arbete, nästan var tredje ung akademiker är arbetslös. Och även i Spanien har drygt hälften av alla förvärvsarbetande unga s k slaskkontrakt, som bara varar i några veckor. Även under de goda åren drogs ungdomarna med dåliga skolor, dyra universitet och en rigid arbetsmarknad, och när fastighetsbubblan sprack för tre år sedan var det ånyo de unga som drabbades värst.

Sverige
2011-24 s 13
"Stjärnan i norr"
Sveriges ekonomi ångar på som tåget. Sverige har stark tillväxt, snabbt sjunkande arbetslöshet, statsskuld mindre än 40 % av BNP. Den avgörande orsaken till Sveriges starka ekonomi är den borgerliga alliansregeringens kloka, marknadsinriktade politik. Den kompetenta finansministern Anders Borg strama skattepolitik har lett till att den offentliga sektorn som andel av BNP har minskat till drygt 50 procent. Borg beskriver processen som att man "förstärker arbetsetiken".
Sverige har avskaffat välfärdens överdrifter.
För fyrtio år sedan skiftade Sverige från att köra på vänster sida i trafiken. Ett liknande skifte är på gång i politiken. 2014 har Moderaterna en stor chans att bli Sveriges största parti.

Georgien, Ryssland
2011-24 s 14
"Georgien hotar avbryta förhandlingarna med Ryssland"
Georgien meddelade i förra veckan att det kanske drar sig ur de återkommande förhandlingarna med Ryssland. Orsaken är att Georgien har avslöjat en, som det påstås, rysk konspiration om att placera ut bomber på georgiskt territorium. Samtalen mellan Georgien och Ryssland, som äger rum i Genève, har varit de båda ländernas huvudsakliga kontaktkanal sedan kriget 2008.
Georgia förhandlar med Ryssland om bl a Rysslands medlemskap i Världshandelsorganisationen, WTO. Georgien är redan med i organisationen och kan därför blockera Rysslands inträde i klubben.
Enligt de georgiska myndigheterna har en man och en kvinna erkänt att ryska officerare i Abkhazien anlitade dem för att bomba ett marknadstorg.
Våld har brutit ut flera gånger under våren nära gränserna till Abkhazien och Sydossetien, regioner som har varit relativt lugna ända sedan kriget tog slut.

Ryssland
2011-24 s 15
"Kremls lojala opposition"
Michail Prokhorov är trolig ledare för ett nytt oppositionsparti i Ryssland, men Putin har ingen anledning att känna sig hotad. Faktum är att Prokhorov - rik metallkung och ägare till basketbollaget New Jersey Nets - har handplockats av president Dmitrij Medvedev att leda ett oppositionspart kallat Rätt Sak som riktar mild kritik mot Kreml utan att utgöra något verkligt hot mot rådande ordning. Han har Kremls välsignelse och massor av pengar - tillgångar på cirka 18 miljarder dollar att ösa in i projektet.

Italien
2011-24 s 16-18
"Vad Silvio Berlusconi lovade - och vad han inte gjorde"
Silvio Berlusconi har varit den mest dominerande politikern i Italien i 17 år men nu befinner han sig vid 74 års ålder i slutet av sin politiska karriär. I lokala val i Milano och Neapel förra månaden gick det förfärligt illa för Berlusconis parti. Han stöds fortfarande av 30 % av väljarna, främst av äldre kvinnor bosatta på landsbygden. Många av dem tror inte på anklagelserna som riktas mot premiärministern. Den mest grundläggande defekten i Berlusconis sätt att regera är att han ofta blandar ihop sina personliga intressen med landets. Detta påverkar också utrikespolitiken. På grund av Berlusconis vänskapsrelationer gav Italien länge okritiskt stöd till Muammar Gaddafi i Libyen. Han stöder också sin vän Vladimir Putin i Ryssland. Under tiden har viktiga, svåra reformer som behövs för att Italien ska utvecklas och växa satts åt sidan.
Men Italien är ett rikt, fredligt och civiliserat land som inte ger intryck av att vara ett land i kris. Italien har många modiga maffiabekämpare och 42 miljoner turister varje år kan intyga att Italien är ett härligt land att besöka.

2011-24 s 20
"Italien sa nej till kärnkraft och till Berlusconi"
Mer än hälften av de italienska väljarna deltog i söndags i en folkomröstning i vilken de röstade nej till kärnkraft, nej till privatisering av vattenverken och nej till förslaget om en ny lag som avsåg att stärka högst uppsatta ämbetsmäns juridiska immunitet. För premiärminister Silvio Berlusconi var valresultaten inget mindre än en örfil. Silvio Berlusconis samarbetspartner Umberto Rossi, ledare för Lega Nord, ställer ultimatum. Der ser mörkt ut för regeringen Berlusconi.

EU, Litauen
2011-24 s 19
"Euron kan vänta"
Skuldkrisen dämpar entusiasmen för Euron.
Lettland och Litauen är inte längre så pigga på att följa Estlands exempel och gå med i eurosamarbetet. Just nu överväger länderna att skjuta upp införandet av den gemensamma valutan till någon gång efter 2014. . När euron försvinner som tydligt mål blir det mindre viktigt att minska underskotten. Euroregionen har ingen brådska med att expandera förrän 2015 eller 2016 så länge som medlemsländerna har fullt upp med skuldproblemen.
Potentiella eurokandidater utanför Baltikum har också ändrat inställning. Polen, Tjeckien och Ungern saktar ned förberedelserna för eurons införande samtidigt som kostnaderna för att hjälpa skuldsatta medlemsländer stiger.

Turkiet
2011-24 s 20
"Erdogan vann, men han är inte riktigt nöjd"
På premiärminister Recep Tayyip Erdogans program för AK-partiets tredje mandatperiod står en ny författning. Eftersom det islamisk konservativa AK-partiet inte fick två tredjedels majoritet i parlamentet kommer Erdogan att bjuda in oppositionen till förhandlingar om den nya konstitutionen. AK-partiet får 326 av totalt 550 i parlamentet. Det sekulära partiet CHP blev största oppositionsparti med 25,9 % vilket ger 135 mandat. Högernationalistiska MHP fick 53 mandat och det kurdiska partiet BDP 36 mandat (plus 16). Planen är att skriva författningen i så brett politiskt samförstånd som möjligt. Erdogan ser den nya författningen som ytterligare en milstolpe på Turkiets väg in i EU.

USA
2011-24 s 21
"Michele Bachman vann den första matchen"
Michael Bachman utmärkte sig i New Hampshire, där den första debatten mellan det Republikanska partiets presidentkandidater ägde rum i måndags. det var Bachmanns övertygande försäkringar om konservativa värderingar, inklusive uppfostran av 23 fosterbarn som vann åhörarnas hjärta. Hon lovade att riva upp Barack Obamas sjukvårdsreformer om hon blir president.
Debatten handlade mest om sociala frågor och om ekonomin. Kandidaterna erbjöd mer eller mindre samma kur för att bota ekonomin: skattesänkningar, avreglering samt upprivning av de statligt finansierade sjukförsäkringsprogrammen. De flesta stöder förbud för äktenskap mellan personer av samma kön. I februari 2012 kommer de första primärvalen att hållas i New Hampshire.

2011-24 s 22
"Clinton predikade reformer och demokrati"
Clinton kräver att afrikanerna ska avsätta alla auktoritära ledare, inklusive och först och främst: Libyens överste Muammar Gaddafi.
Utrikesminister Hillary Clinton påpekade i ett tal i början av veckan till Afrikas ledare att auktoritära regimer som styrs av åldrande despoter "inte är acceptabelt längre". Hon varnade för att de som vägrar att genomföra demokratiska reformer kommer att "hamna på fel sida om historien".
Den amerikanska regeringen är djupt frustrerad över Afrikanska Unionens misslyckade försök att medla för Gaddafis räkning. Clinton betecknar läget i den omstridda Abyeiregionen mellan Sydsudan och Sudan just nu som "djupt oroväckande".
Clinton, som under fem dagar besökte tre afrikanska länder, fokuserade på handel och ekonomiskt bistånd till Afrika. Hon är den första amerikanska utrikesministern som har talat inför AU. Hon uppmanade dock alla AUs medlemsländer att arbeta för en genuin vapenvila, avbryta kontakten med Libyens ambassader, utvisa diplomater som är lojala mot Gaddafi och öppna kanaler till den libyska oppositionen.

2011-24 s 23-26
"Rebellen i Vita huset"
Michelle Obama har gjort klart att barnfetma - en nationell kampanj med titeln "Let' Move" - , hjälp åt militärfamiljer och ett mentorprogram för landets svarta kvinnor är frågor som håller henne upptagen och ger henne professionell tillfredsställelse inom överskådlig tid.
Michelle Obama vägrar att vara ett politiskt utställnings objekt och att prata strunt med Washingtoneliten. Hon har en egen uppfattning om hur hon ska använda sin energi och har skapat sig ett meningsfullt liv inne i bubblan. Men det måste bli en ändring på detta inför valet 2012. Hon är en duktig men motvillig kampanjmakare. Snart måste hon börja resa land och rike runt för att hjälpa sin man i hans omvalskampanj.

Kina, Vietnam
2011-24 s 27
"Kina driver forna fiender i armarna på varandra"
Sydkinesiska havet omfattar rika fiskevatten, förmodade oljereserver och gasreserver samt viktiga farleder. Konflikten mellan Kina och Vietnam om de omstridda öarna i Sydkinesiska havet har skärpts på nytt i takt med Kinas ekonomiska och militära makt. Flott- och flygbasen i Cam Ranh bukten i södra Vietnam spelar huvudrollen i Vietnams strategiska försök att kontrollera Kinas allt större anspråk på omstridda områden i det kommersiellt viktiga Sydkinesiska havet. När ryssarna lämnade basen 2002 svor regeringen att aldrig mer låta ett främmande land ta kontroll över basen. Men förra året meddelade Vietnams premiärminister, Nguyen Tan Dung att man bjuder in främmande örlogsfartyg för att skapa en motvikt till Kinas ökande dominans och för att tjäna pengar.

Thailand
2011-24 s 28-30
"Brorsan visar vägen"
Den thailändska oppositionens premiärministerkandidat företräder sin bror, den populäre Thaksin, som störtades från makten för snart fem år sedan.
Thailands f d premiärminister, Thaksin Shinawatra, som avsattes i en kupp för drygt fyra år sedan, är tillbaka i den politiska hetluften förklädd till en person, som han kallar för sin yngre klon: lillasyster Yingluck, som i rollen som partiledare för det största oppositionspartiet Pheu Thai, kandiderar till posten som premiärminister. Partiet, Pheu Thai, som Thaksin leder från exilen i Dubai, har ett försprång i opinionsmätningarna inför valet 3 juli.
Yingluck Shinawatras kampanj är en extraordinär återuppståndelse för Thaksin, som är landets utan konkurrens mest omstridda person. Turbulensen ingår i maktkampen mellan landets etablissemang - rojalister, byråkrater, officerare och näringslivets ledare - och den fattiga majoriteten på landsbygden som ser Thaksin som idol och hjälte.
Yinglucks valtal består av en rad populära löften och förslag, som understryker de populistiska program som gjorde att Thaksin vann den fattiga befolkningens hjärta: billig sjukvård, skuldavskrivning, höjd minimilön, prisgarantier på ris, ökade kommunala anslag, bättre äldrevård och speciellt förmånliga lån till jordbrukarna.
Hennes kampanj har livat upp Thaksins splittrade och inbördes grälsjuka parti och resulterat i en markant ökning i opinionsmätningarna. Pheu Thai får, enligt mätningarna, antingen egen majoritet i parlamentet eller blir största parti, vilket också ger det rätten att bilda regering.

Makedonien
2011-24 s 31
"Makedonien reser kontroversiell staty"
Arbetet med att montera en kontroversiell bronsstaty av Alexander den store har startat. Statyn uppfattas som en fräck utmaning mot grannlandet Grekland som gör anspråk på den antike hjälten.
Grekland och Makedonien har i 20 år bråkat om vem som egentligen har rätt till det antika arvet. Kritiska röster i Makedonien hävdar att statyn underblåser nationalism och är alldeles för dyr för ett land med 32 % arbetslöshet.

Israel, Palestina
2011-24 s 31
"Ny palestinsk regering presenteras snart"
De båda palestinska organisationerna Hamas och Fatah, som varit bittra fiender i många år, tänker presentera en ny samlingsregering på tisdag nästa vecka, då namnen på regeringschefen och ministrarna ska tillkännages. Israel är orolig då den judiska statens förstörelse är ett uttalat mål för Hamas.

Frankrike
2011-24 s 31
"Nej till homo äktenskap"
Den franska nationalförsamlingen röstade i veckan ner ett förslag om att samkönade äktenskap ska legaliseras. 293 röstade mot och 222 röstade ja. Homosexuella i Frankrike kan ingå så kallade registrerat partnerskap, men det ger sämre skydd i arvs- och familjerättsliga frågor än äktenskap.

Tunisien
2011-24 s 31
"Ben Ali rannsakas i sin frånvaro"
Den före detta tunisiske presidenten Zine Bin Ali, ska rannsakas av både militär och civil domstol enligt ett besked från premiärminister Beji Caid Essebsi. Ben Ali åtalas på 93 punkter för bland annat maktmissbruk, narkotikahandel och förskingring. Presidenten och hans fru har flytt från Tunisien och lever i exil i Saudiarabien sedan den 14 januari. De misstänks för att ha stulit juveler och utländsk valuta för ett värde av 20 miljoner euro.