Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 44

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43   

Generalernas pyrrhusseger

Juntan slog ned upproret, men den har inget recept på hur landet skall räddas. Oppositionen sitter inspärrad, och militären räknar med grannländernas likgiltighet.

JÜRGEN KREMB
Naypyidaw
Invånarna i Pakokku har alltid varit fattiga stackare, och därför var deras stad känd som Burmas kyrkogård. Staden ligger precis där Irrawaddy och Chindwin flyter samman, och det var det enda som utmärkte staden till för kort tid sedan. Anonymiteten hör numera till det förgångna.
”Pakokku kommer kanske att skrivas in i historieböckerna som den plats där kampen för demokrati började”, säger den gamle munken. ”Det är i alla fall vad vi drömmer om”, tillägger han. Sedan ser han sig försiktigt omkring: ”Låt oss prata där ingen kan se oss, annars hamnar jag i fängelse”.

Utlänningar förirrar sig sällan till Pakokku, och i dessa tider sker det aldrig. Pakokku var den stad där polisens brutala behandling av munkarna i början av september tände gnistan som satte fart på höstens protestvåg, som drog fram genom hela landet. Munken vill naturligtvis inte avslöja sitt namn, men han leder ett av stadens viktigaste buddistkloster, är långt över 60 år, vis, beläst och talar lite grann engelska. Om han skulle ses tillsammans med en utlänning skulle han få stora problem.
Generalerna har nämligen åter landet i ett fast grepp. Den som avslöjas med att lyssna på en utländsk radiokanal kastas i fängelse; regimkritiker och förmenta demonstrationsdeltagare hämtas i sina bostäder. I Pakokkus tre största kloster kamperar soldater och armélastbilar står uppradade på klostrens innergårdar. Klosterinvånarna ser magra och sjuka ut, staden har förvandlats till ett stort fattighus.
Den förr så pampiga ingången till Shwegunitemplet är förstörd. Templets grannar har rivit loss byggstenar för att kunna bygga eldstäder, och på dessa steker de pannkakor tillverkade av billigt riskross – riktigt ris är alldeles för dyrt.

När regeringen i mitten av augusti höjde bensinpriset över en natt reagerade stadens invånare omedelbart och stämningen blev påtagligt spänd. Många människor kunde inte längre ta sig till sina arbeten, eftersom bussbolagen tvingades höja biljettpriserna drastiskt. ”Först demonstrerade munkarna bara för att visa att de var hungriga”, berättar den gamle munken.
Pakokku är näst Mandalay landets viktigaste religiösa centrum. Noviserna som kommer hit härstammar från Chinstaten, som är en bergig region i västra Burma. Chinfolket är eländigt fattigt, och lokala chinrebeller bekämpar militärjuntans herravälde.
Generalerna försökte skrämma befolkningen genom att statuera exempel. De skickade in militären i staden, band fast unga munkar vid elstolpar och slog dem blodiga. ”Detta stred mot allt som är heligt i vårt land”, säger munken.

Allt som följde därefter – bildandet av munkalliansen, upproret i Rangoon, massakrer, gripanden – skakade hela världen. Hur många offer upproret skördade blir förmodligen aldrig känt. ”Statsrådet för fred och utveckling”, som juntan kallar sig, talade om ett tiotal döda och ca 3 000 gripna. Det enda som är alldeles säkert är att dessa siffror inte stämmer med verkligheten. På kvällen den dag när militären tillkännagav antalet offer brändes liken efter 79 ”okända” i krematoriet i Rangoon på myndigheternas order.
FNs speciella sändebud, Ibrahim Gambari, besökte för ett par veckor sedan sex asiatiska huvudstäder för att försöka få juntaledaren Than Shwe att inleda en dialog med oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som sitter i husarrest.
Gambaris rundresa gav inte resultat. Thailand, som för närvarande också styrs av en militärjunta, vill inte blanda sig i; Kina skrev visserligen under den FN-resolution som kritiserade den burmesiska juntans agerande, men kineserna anser ändå att lösningen av konflikten är ”en inre angelägenhet”. Och Indien, den stora demokratiska grannen, håller sig i bakgrunden för att inte äventyra de lönsamma ekonomiska förbindelserna med Burma.

Många frågor är ännu obesvarade: varför den plötsliga höjningen av bensinpriset? Har inte Than Shwes medarbetare och spioner berättat för honom att folket hungrar? Och varför så hårdhänt behandling av munkarna? Trodde generalerna verkligen att de djupt religiösa burmeserna skulle förlåta tortyr och dödande av landets buddistmunkar? Hur tänker härskaren i den nybyggda huvudstaden Naypyidaw, dit juntan drog sig tillbaka 2005?
Det vet, förutom generalerna, bara ett tiotal personer i hela landet. De ingår i ett expertråd kopplat till Industri- och handelskammaren i Rangoon. När generalerna behöver råd anlitar de dessa tio män. Bland de tio finns två f d ministrar, några affärsmän och några vetenskapsmän. Bara en av de tio vågar bryta mot förbudet att tala med utlänningar.
Han är en rik och pensionerad affärsman, och han säger: ”Vad skulle de kunna göra mig vid det här laget? Jag är en gammal man och sann patriot”. Lite försiktighet iakttas emellertid, efter den gamle mannens hela familj skulle kunna råka illa ut. Förföljelse av anhöriga är mycket vanligt i Burma.
Vid mötet på ett hotellrum i Rangoon kallar sig mannen Maung Ye, som betyder Herr Rätt.
Han säger: ”Flyttningen till Naypyidaw var början på slutet för regimen”. Denna fantasiskapelse mitt i djungeln kostade flera årsbudgetar att bygga. För att tjänstemännen som måste flytta med skulle hållas på gott humör tvingades juntan höja deras löner. För tjänstemän på lägre nivå innebar det fem gånger högre lön, medan de högst uppsatta gav sig själva 1 200 procent mer i lön.

I april 2006 gav juntan expertrådet i uppdrag att utreda om juntan skulle kunna finansiera de dyra lönerna med hjälp av högre priser på bensin. Rådet avrådde, men juntan gjorde det i alla fall. Herr Rätt berättar att detta lärde honom två saker, för det första att juntan är totalt likgiltig för landets välgång och för det andra att det i ledartoppen inte finns någon rådgivning utan bara allhärskaren Than Shwes befallningar. ”Landet är fullständigt bankrutt”, säger Herr Rätt. ”Det kan inte leda till något annat än en krasch”.
Alla ekonomiska indikatorer antyder att Burma står inför ännu mera hunger och ännu mera elände. Redan idag använder genomsnittsfamiljen drygt 70 procent av den knappa inkomsten – som ofta bara motsvarar en dollar per dag – till mat. Inkomsterna sjunker, inflationen uppskattas till ca 90 procent. Exakta siffror saknas, eftersom den ekonomiska statistiken i Burma är hemligstämplad sedan 2001.

Landets ledare berikar sig ogenerat, lägger beslag på landets tillgångar och favoriserar gunstlingar. Than Shwe eller hans vice, Maung Aye, bestämmer vilka som får importera nya bilar. Detta gör att marknadsvärdet på 20 år gamla skrotbilar uppgår till vansinniga 50 000 dollar. På samma sätt fungerar tillgången till internet eller mobilanslutning. Det är vanligt att ministerfruar, deras chaufförer, officerare och andra juntatrogna får flera mobiltelefonnummer, som de sedan kan sälja eller hyra ut.
Landet styrs av ”tämligen enfaldiga generaler” konstaterade nyligen Singapores f d premiärminister, Lee Kuan Yew. Han har säkert rätt. Finansväsen, skattepolitik, sjukdoms- och fattigdomsbekämpning – allt detta är främmande ord för generalerna. ”Det finns ingen i Burma som förmår styra landet ens enligt halvmoderna metoder och principer”, säger expertrådsmedlemmen Herr Rätt.
Av rädsla för protester har juntan hållit landets högskolor stängda i åratal av och till. ”Om det blir ett maktskifte måste landet stå under FNs eller Internationella valutafondens förmyndarskap i flera år”, tror Herr Rätt.

Men generalerna hoppas att grannländerna skall hjälpa dem ur knipan. Hur det skulle kunna gå till demonstreras i Mandalay, som ligger 60 mil från Rangoon. Trots västmakternas sanktioner upplever denna miljonstad en ekonomisk boom.
På hotellet Kinesiska muren vimlar det av kinesiska affärsmän. Två miljoner kineser har på senare år slagit sig ned i Burma. 32-årige Ma Danxiong säljer billiga mopeder och elprodukter ”made in China” och driver en restaurant. På 43:e gatan har han byggt sig ett tjusigt hus. I likhet med de flesta kineser här bär han ”Longyi”, den traditionella burmeiska veckade kjolen, och han har fått burmesiskt medborgarskap.
”Ett pass kan må få för lite drickspengar”, säger han. Ma bedriver inte affärer i vare sig dollar eller den burmesiska valutan, kyat, utan i kinesiska yuan.
Det han gillar allra bäst i Mandalay är ”lugnet och stabiliteten”.
Lugnet i Mandalay återskapades både snabbare och brutalare än i andra delar av landet. Den 25 september på natten, när munkarna i Rangoon fortfarande marscherade på gatorna, släpade den hemliga polisens agenter redan bort den regimkritiske komikern Par Par Lay från hans teatergrupp.
Kort tid därefter ockuperade poliser de största klostren i Mandalay. När munkarna vägrade att lämna sina celler hotade de uniformerade att sticka klostren i brand.

Den enda dissidenten som fortfarande är på fri fot är Ludu Daw Ahmar, den burmesiska litteraturens Grande Dame. Vid 91 år är hon förmodligen för gammal för att spärras in, men fem säkerhetsvakter bevakar ingångarna till hennes hus på 84:e gatan. Hon sitter djupt nedsjunken i en stol med en bokhylla bakom sig där hennes drygt hundra verk står uppradade. Hennes röst är svag men hon har både skarpsinne och kampvilja i behåll.
”Det här systemet står vid avgrunden”, säger hon. ”Men vi kan inte störta det förrän vi tar ifrån generalerna deras vapen. Så länge de har vapen kommer de inte att ge upp”.
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel