Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 26

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25     

EU
2007-26 s 3-4
"EU kan äntligen gå vidare" Hela artikeln
Det omgjorda förslaget till nytt EU-fördrag, som godtogs av EUs ledare i slutet av förra veckan, hjälper unionen att lösa ett slags existentiell kris, men drömmen om "ett Europas förenta stater" är för alltid krossad, och EUs oförmåga att agera som en enhetlig stormakt på världsscenen kan fortfarande ifrågasättas. Det nya fördraget är rörigt och fullt av kompromisser. Storbritanniens många undantag och eftergifterna gentemot Polen har en gång för alla grusat grundarnas dröm om ett federalt Europa. Den ändrade röstfördelningen realiseras inte förrän 2014. Grupper av länder kan gå vidare med ökad integration samtidigt som det blir svårt med att ta in nya medlemsstater. EU har berövat sig själv ett av sina bästa utrikespolitiska verktyg. Europas medborgare är redan nu mycket skeptiska till en utvidgning. Till slut är det nationalstaten som har triumferat.

Storbritannien
2007-26 s 4-5
"Nu är det Gordon Browns tur" Hela artikeln
Britterna får efter tio år med Tony Blair en ny ledare, före detta finansminister Gordon Brown. Ledarbytet är mera en fråga om stil än substans eftersom Brown också var med och skapade New Labour. Han säger att han vill att hans Labourparti ska återfinna "sin själ". Värderingar som plikt, ärlighet, hårt arbete och respekt är ledtrådar för denne son till en skotsk präst. Det viktigaste är att förnya och stärka partiet inför nästa val. Allmänheten ska få större inflytande på politiken via så kallade "medborgarforum".

Polen
2007-26 s 5
"Polen jagar arbetskraft"
Fler än 800 000 välutbildade polacker har flyttat till andra EU-länder för att arbeta, särskilt akademiker och sjuksköterskor. Nu hotas landet av brist på arbetskraft i förberedelserna inför EM i fotboll 2012. Regeringen vill därför göra det lättare för etniska polacker i grannländerna att flytta till Polen. Man överväger till och med att använda fängelseinterner för att bygga nya vägar och fotbollsarenor till EM.

Frankrike
2007-26 s 6-7
"Sarkozys blandning lånar lite här och lite där" Hela artikeln
Frankrikes nye president, Nicolas Sarkozy, talar sig ibland varm för marknadskrafterna och ibland för statlig styrning. Han har dock alltid praktiska mål i sikte. Med 65 % väljarstöd är han nästan lika populär som general de Gaulle när denne tillträdde presidentposten. Segern i parlamentsvalen ger honom en trygg majoritet i Nationalförsamlingen. Han vill eliminera 35-timmarsveckan, minska fackens makt och införa flexibla arbetskontrakt. Samtidigt har han en svaghet för statlig intervention.

EU
2007-26 s 7
"Sarkozy tar åt sig en del av äran"
Merkel hade god hjälp av sin nya kollega i Frankrike, Nicolas Sarkozy, med att knyta ihop förhandlingarna om ett nytt EU-fördrag. Sarkozy var en nyckelperson på det stökiga EU-mötet. Han hjälpte till att krossa motståndet från Polens envisa ledare som ifrågasatte en mycket central punkt i förslaget till fördrag, röstsystemet.

Kosovo
2007-26 s 8-9
"Kosovo väntar otåligt på besked"
Kosovos efterlängtade självständighet skjuts upp om och om igen. Vissa grupper kan lockas att bryta den bräckliga freden. Ledaren för Demokratiska partiet, Hashim Thaci, som var gerillaledare, säger att det redan idag är för sent (med självständigheten) och "i morgon är farligt sent". I dag administreras landet av FN med 17 000 NATO-soldater till hjälp.

Sudan
2007-26 s 11
"Dåliga utsikter för Darfur"
Resultatet av mötet i Paris om situationen i Darfur var föga imponerande.
Delegationer från 18 länder bekräftade sitt stöd till att Afrikanska Unionen och FN bildar en gemensam fredsstyrka men inget är klart från vilka länder styrkorna ska komma. Sanktioner mot Sudan är också omöjliga så länge som Kina inte godkänner sådana i FNs säkerhetsråd.
Sedan i början av 2003 har arabiska miliser kallade Janjaweed dödat och våldtagit icke-arabiska invånare i Darfur. Våldskampanjen ses som ett led i den sudanesiska regeringens försök att krossa ett uppror i regionen. Den amerikanska regeringen betecknar det som pågår i Darfur som folkmord, men den lilla fredsstyrka, som AU har placerat i regionen förmår inte skydda befolkningen eller stoppa upproret.
Situationen har blivit allt mer kaotisk i takt med att rebellgrupper och miliser har splittrats i inbördes fientliga fraktioner, vilket bäddar för en snårig och svårlöst konflikt.

USA, Miljö
2007-26 s 12
"New Orleans bävar för en ny orkan" Hela artikeln
Efter nästan två års arbete avslöjade de amerikanska ingenjörstrupperna i förra veckan vilka stadsdelar och kvarter i New Orleans som är mest sårbara i händelse av översvämning och vilka som är bäst skyddade. Rapporten visar att stora delar av staden sannolikt kommer att översvämmas om en kraftig storm slår till. Rapporten är ett enormt ambitiöst försök att klarlägga exakt hur riskfyllt det är att bo i New Orleans. Alla hoppas att det inte kommer en ny monsterstorm före 2011 när ett nytt, starkare system ska vara på plats.

Terrorism
2007-26 s 12-14
"Det heliga kriget breder ut sig"
Republikaner, demokrater, konservativa och liberaler är märkligt eniga på en punkt, nämligen att hotet från det globala jihad växer oroväckande snabbt.
Kriget har blivit alltmer internt muslimskt. Al-Qaida som var en organisation som ville ena hela den muslimska världen i heligt krig mot väst har i stället dragits in i ett smutsigt islamskt krig. De sunnitiska al-Qaidakrigarna bedömer nu hotet från shiamuslimerna som större än från amerikanerna. Men det finns fler sprickor i den muslimska världen, mellan perser och araber, sydostasiater och mellanösternaraber och inte minst moderater och radikaler. Striden mellan Hamas och Fatah är det tydligaste tecknet. Terrorismen mot västländer består alltmer av små lokala gäng av misslyckade individer som hoppas väcka uppmärksamhet via nihilism och barbari. Det är inte fattigdom, rasism eller kriget i Irak som driver dessa grupper utan en blandning av alienation och religiös extremism. Det är främlingskap, förödmjukelse och maktlöshet som uppstår på grund av de snabba förändringarna i den moderna världen som får muslimerna att känna sig som "offer".

Israel, Palestina
2007-26 s 15
"God vilja räcker inte långt i Mellanöstern" Hela artikeln
I både Sharm el-Sheik och Jerusalem har det gjorts försök att stimulera fredsprocessen mellan Israel och palestinierna. De direkt inblandade parterna försöker tona ned förväntningarna. I den egyptiska staden Sharm el-Sheik träffade Olmert och Abbas Egyptens och Jordaniens ledare. Egypten fruktar att våldet i Gaza kan sprida sig. Israels premiärminister Olmert har meddelat att 250 fängslade Fatahmedlemmar kommer att friges som en välvillig gest mot palestiniernas president Abbas. Israel har också lovat överföra palestinska skattepengar till Abbas palestinska krisregering.
I Jerusalem träffades den så kallade Mellanösternkvartetten, USA, EU, FN och Ryssland. Al-Qaidas biträdande ledare Ayman al Zawahiri uppmanade via Internet världens muslimer att stödja Hamas.

Terrorism
2007-26 s 16-17
"Arabledarna helgarderar"
Hamas erövring av Gaza oroar arabvärlden, som påminns om senare årens splittringar och allianser. Det politiska islam hotar Kairo, Amman och Riyadh. Iran och fått ännu ett fotfäste nära arabvärlden. Dessa regimer har därför snabbt slutit upp bakom den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och erbjudit pengar och stöd. Egypten försöker motarbeta det populära Muslimska brödraskapet och Jordanien bekämpar Islamska aktionsfronten. De arabiska regimerna säger sig vilja ha fred medan folket på gatan där de USA- och Israelfientliga stämningarna är påtagliga är mer Hamas-vänligt.

2007-26 s 17-18
"Fakta om den palestinska splittringen"
Gazaremsan är mycket tättbefolkad, bara 365 km2 med 1,4 miljoner människor. Dess kust patrulleras av den israeliska flottan. Dess landgräns mot Israel är starkt bevakad liksom mot Egypten. Gaza har ingen hamn och dess flygfält är förstört. Gaza är mer konservativt än Västbanken. Kvinnorna bär huvuddok och alkohol är förbjudet.
Västbankens yta är 5655 km2 och där bor 2,5 miljoner palestinier. Där finns israeliska bosättningar. Många Hamasmedlemmar på Västbanken har gått under jorden.

USA, Turkmenistan
2007-26 s 18-19
"USA flirtar med en något skygg vän i Centralasien"
Turkmenistans nye ledare, president Berdymukhammedov, har ännu inte bekänt färg. Valet arrangerades tidigare i år efter den förre presidenten Nijazovs död. Denne hade styrt landet sedan det blev självständigt efter Sovjetunionens upplösning. Nijazov var en kommunistisk partifunktionär som lyckades bli president på livstid och upprättade en enorm personkult med gyllene statyer av sig själv. Politiska motståndare försvann in i hans fängelser.

Kazakstan
2007-26 s 20
"Hon offrar kärleken för politikens skull"
Dariga Nazarbajeva, dotter till president Nursultan Nazarbajev har skilt sig från sin man. Detta var en förutsättning för att kunna bli en ledande politiker efter sin far. Hennes man Alijev, som var Kazakstans ambassadör i Österrike till två dagar före arresteringsorderna greps kortvarigt av den österrikiska polisen innan han släpptes mot 1,3 miljoner dollar i borgen. Han beskylls för kidnappning av Gilimov ordförande i affärsbanken Nurbank, som Alijev och två av hans medarbetare kontrollerade. Alijev påstår att han gripits för att han förklarat för sin svärfar att han tänkte kandidera till presidentposten 2012.

Östtimor
2007-26 s 21
"Man kan komma långt med drömmar och oljepengar"
För tio år sedan var José Ramos-Horta en irriterande liten sten i Indonesiens sko. Den karismatiske, intellektuelle östtimorianen fick Nobels fredspris efter att ha lobbat i maktens korridorer i dussintals huvudstäder världen runt. Han berättade för alla som ville lyssna att den före detta portugisiska kolonin var brutalt ockuperad. Nu tillhör han etablissemanget. I maj svor han eden som Östtimors andre president och i början av juni gjorde han sitt första statsbesök till den forna fienden, Indonesien, som idag är ett vänligt sinnat grannland. I en intervju i den indonesiska huvudstaden berättar Ramos-Horta om sitt befriade land.

Sri Lanka, terrorism
2007-26 s 22-26
"Det hopplösa kriget i Sri Lanka"
En opportunistisk president och en tvättäkta rebell har saboterat Sri Lankas bästa hopp om fred någonsin.
Sri Lanka är ett mönster av utveckling i södra Asien. Per capita inkomsten är dubbelt så hög som i Indien. Det är ett ovanligt behagligt om än krigshärjat land. Bortom krigszonen kommer de muslimska tamilerna och de buddistiska singaleserna tämligen bra överens. Halva huvudstadens invånare är tamilsk eller tamilsktalande muslimsk. Samtidigt pyr ett fult krig som krävt över 70 000 liv. En fredlig lösning på konflikten om ett oberoende tamilskt hemland har aldrig verkat mer avlägsen än nu. Den nuvarande presidenten Maninda Rajapakse är misstänksam mot politiskt allierade. Därför har han utnämnt sina tre bröder att leda viktiga departement. Tillsammans kontrollerar de fyra bröderna 70 % av Sri Lankas budget. Försvarsbudgeten handhas av en före detta eldslukande arméofficer som bland annat var chef för en 7-elevenbutik. Regeringens slöseri och vanstyre kostar. Därför trycker regeringen upp nya pengar som drivit upp inflationen till 15 %. Detta är goda nyheter för den förfärlige Prabhakaran, en tyrannisk eremit som är terroristernas ledare. Han leder i praktiken en stat i norra Sri Lanka som har egen polis, ett eget rättsväsen och skatteregim. Territoriet är omgivet av minfält och förstärkta skyttegravar.

2007-26 s 27-28
"Slaget om Jaffna står för dörren"
Jaffna är det pittoreska förstapriset i Sri Lankas etniska inbördeskrig. Slaget kommer troligen att äga rum före monsunregnen i augusti. Jaffna är hjärtat i det tamilska hemland som de tamilska Tigrarna försöker skapa och om vilket det slagits i nästan 25 år. Tamilska tigrarna använder sig regelmässigt av självmordsbombare. Kriget kommer att fortsätta, fredssamtal finns inte inom synhåll.

USA, Laos
2007-26 s 28-30
"USA knyter nya vänskapsband"
Gripandet i USA av den legendariske general Vang Pao, som misstänks för att ha planerat en statskupp i Laos, väcker blandade känslor hos den etniske gruppen hmong. I och med anklagelsen mot krigsbussen och USAs före detta allierade i Indokinakrigen kan det komma ett närmare mellan Washington och Vientiane. Vang Pao och ytterligare 150 000 hmong flydde till Thailand och USA i samband med kommunismens seger i Indokina 1975. Det faktum att USA krossar en tidigare allierad antyder att det finns intresse för fördjupade kontakter med Laos regim.

USA, Vietnam
2007-26 s 28-29
"Handel och kommers öppnar för goda relationer"
När president Bush i förra veckan tog emot Vietnams statschef Nguyen Minh Triet var det en historisk händelse eftersom det var första gången sedan 1975 som en vietnamesisk statschef besökte USA. Vietnams statschef Nguyen Minh Triet var speciellt angelägen om att stärka det växande handelsutbytet mellan Vietnam och USA. USA är Vietnams största exportmarknad. Den amerikanske regeringen kritiserade den vietnamesiska regeringen för dess behandling av politiska motståndare medan President Triet tog upp de långsiktiga effekterna av "agent orange" dioxin som USA använde i kriget.