Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 22

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21         

G8-mötet
Terrorism
2007-22 s 3-5
"Clowndräkten har ersatt rånarluvan" (hela artikeln)
Inför G-ländernas toppmöte mobiliserar sig den vänsterinriktade subkulturen. Kampen mot evenemanget i Heiligendamm i Tyskland är inte bara en kamp mot makthavarna utan också en kamp för nya motståndsformer. Det har blivit komplicerat att göra sig hörd som vänsterradikal i Tyskland, det finns inte längre någon illusion att ta efter i DDR, inget Wackersdorf (kärnkraft), ingen Startbahn West (NATO-flygplatsen), inget Tjernobyl och Pershingraketer hittar man numera bara på museer. I stället har det dykt upp islamistiska terrorister, som bekämpar kapitalismen med religiös fanatism. Som vänsterradikal vill man på inga villkor kopplas till dessa konkurrenter. Det är tur att G8-mötet äger rum i Heiligendamm. Här finns symbolerna för "det svinaktiga systemet" som så allvarligt provocerar och frustrerar de unga i extremvänstern, limousinerna, staketen, polisbarriärerna.
De tillhör Attac, Interventionistisk vänster eller den "postautonoma" gruppen. En del har nu förenats i ett "G8-block". Några har tagit av rånarluvan och tagit på sig clownsoldaternas uniform.
Det alternativa toppmötet, Svenska Attac.

Tyskland
2007-22 s 6
"Merkel tonar ner förväntningarna"
Merkel menar att vi snabbt måste åstadkomma en betydande minskning av växthusgasutsläppen för att bromsa den globala uppvärmningen. G8 måste utveckla en gemensam syn på hanteringen av klimatförändringen så att fortsatt arbete är möjligt efter 2012 när Kyotoprotokollet löper ut. Det är emellertid tveksamt om alla kan enas om detta på mötet.

Ryssland
2007-22 s 8-9
"Giftmordet förstärker Europas misstro"
Det brittiska riksåklagarämbetet har beslutat att åtala en före detta KGB-officer för mordet på Alexander Litvinenko och begära honom utlämnad från Ryssland. Konsekvenserna kan bli mycket långtgående och ytterligare förstärka den politiska, diplomatiska och sociala klyftan mellan Ryssland och dess europeiska grannar. Den ryska regeringens cyniska inställning till lag och rätt yttrar sig bland annat i att lagen används för att tysta kritiker och fängsla fiender. Domare och åklagare försöker gissa vilket beslut som är det politiskt riktiga.

Ukraina
2007-22 s 9
"Tillfällig vapenvila i Ukraina"
De båda huvudaktörerna i maktkampen i Ukraina, president Justjenko och premiärminister Janukovitj, har än en gång grälat och försonats igen. Efter några ganska riskfyllda militära muskelspel har de nu enats om att parlamentsval ska äga rum den 30 september. Presidenten fick sin vilja igenom vad gäller nyval. Men han tvingades ge vika för motståndarnas krav på att dessa ska hållas först i höst.

Ryssland
2007-22 s 10-12
"Det unga Ryssland mobiliserar" (hela artikeln)
Kreml har ett nytt vapen i kriget mot verkliga eller inbillade fiender, inklusive motståndare hemma och utländska revolutionärer. När estniska myndigheter beslutade att flytta en staty av en sovjetisk soldat attackerades "eTonias" berömda, digitalbaserade fria marknader av ett "Blitzkrig" med spam. Miljarder e-brev varav många avsända från Ryssland, kraschade servrar och skapade kaos i den estniska Internetvärlden.
Det har bildats ungdomsgrupper som Nasji med en ideologi baserad på total lojalitet med presidenten och hans politik. Om liknande situationer skulle uppkomma i Moskva som de i Ukraina och Georgien kan aktivister komma med kort varsel. Inför de kommande parlaments- och presidentvalen attackerar Nasji de oppositionella som de beskriver i ett "Förrädargalleri" som folkets fiender. Att vara medlem i Nasji ger precis som under Komsomoltiden många lockande förmåner från studier till lönsamma arbeten i statliga företag och till och med i Kreml.
Om Nasji: DN, Blogg om Ryssland.

Irland
2007-22 s 13
"Ahern på väg att bilda ny regering"
Bertie Ahern vann en historisk tredje seger i rad i förra veckans irländska val, där hans parti, Fianna Fail, fick flest mandat. Men han står nu inför krångliga förhandlingar för att bilda regering eftersom hans tidigare koalitionspartner, Progressiva Demokraterna, förlorade 6 av sina 8 mandat. Fianna Fail fick 78 av 166 platser (- 3), Fine Gael fick 51 mandat och Labour 20 (0). Fianna Fail har haft makten i 18 av de senaste 20 åren. Valet bekräftade Aherns ställning som den populäraste politikern i sin generation.

Spanien
2007-22 s 13
"Nederlag för Spaniens socialister"
Den spanske premiärministern José Zapatero tvingades i måndags slicka sina sår efter det första valnederlaget sedan makttillträdet för tre år sedan. Det socialistiska partiet besegrades med knapp marginal i söndagens lokala val av det oppositionella folkpartiet PP, vars seger var speciellt övertygande i huvudstaden Madrid. Nederlaget kom bara 10 månader före nästa allmänna val. Inget politiskt parti i Spanien har på 24 år vunnit ett allmänt val efter att ha förlorat de lokala valen.

Israel, Palestina
2007-22 s 14-18
"Fyrtio år senare"
Det som har hänt sedan sexdagarskriget 1967 är en lång historia om missade tillfällen och växande interna motsättningar bland både palestinier och israeler.
Arafat kunde återvända från exilen 1993. När han försökte ta makten grundad på lojalitet med honom själv la han grunden för en permanent klyfta mellan folket "utifrån" (Fatah) och unga, lokala ledare. Det korrumperade och impopulära Fatah kunde inte en producera en enad kandidatlista till det palestinska valet i fjol. Detta var en av de viktigaste orsakerna till att Hamas vann en jordskredsseger. I Gaza är palestinierna ännu mer splittrade idag än vad de var under ockupationen. Motsättningarna i det palestinska samhället har skärpts. Den urbana, världsvana eliten på Västbanken ser ner på de mer islamistiska invånarna i Gaza som Ramallah kallar "hajar". Palestinierna i Jerusalem ser ner på sina landsmän i de ockuperade områdena. De kosmopolitiska palestinierna från norra Israel, ser i sin tur ner på de konservativa, klanbundna palestinierna i Jerusalem. Inte finns det en palestinier. Finns det egentligen något som förenar dem?

2007-22 s 18-19
"Den heliga staden förlorar tron"
Myten om Jerusalem är på väg att krossas. Jerusalem är idag Israels fattigaste storstad; ambitiösa, unga israeler föredrar att leva och arbeta i landtes högteknologiskt utvecklade korridor utmed Medelhavskusten. Skillnaden i levnadsstandard är enorm mellan Jerusalems arabiska och judiska invånare, två folkgrupper som sällan beblandar sig med varandra. En betongmur går genom staden och stänger ute drygt 50 000 människor i Östjerusalem. De klarsynta judarna menar att de måste göra sig av med en del syndrom och drömmar och de facto dela staden i en judisk och en arabisk del.

2007-22 s 20
"Arbetarpartiet får snart ny ledare"
Finalisterna i nästa valomgång är den förre premiärministern Ehud Barak och Ami Ayalon, före detta chef för Israels inhemska säkerhetstjänst. Försvarsminister Amir Peretz är definitivt ute ur leken. Både Barak och Ayalon har krävt att Olmert som leder koalitionspartiet Likud, ska avgå.

2007-22 s 20
"Netanyahu vill bredda fredssamtalen"
Netanyahu, Likudpartiets ledare och favorit till posten som Israels Premiärminister i nästa val, anser att någon slags federation mellan Jordanien och Palestinierna skulle förbättra utsikterna till fred i Mellanöstern. I Jordanien finns redan 1,8 miljoner palestinier. Både Jordanien och palestinierna avfärdar emellertid detta som ett israeliskt försök att hindra bildandet av en oberoende palestinsk stat.

Syrien
2007-22 s 21-23
"Assad försäkrade sig om folkets stöd" (hela artikeln)
President Bashar al-Assad har vuxit in i rollen som Syriens starke man. Detta anser artikelförfattaren Hassan M Fattah. För ett år sedan hade hans militär tvingats ut ur Libanon, hans regering misstänktes för inblandning i mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri och Bushs administration hade infört sanktioner mot Syrien. Nu är Syriens självförtroende åter starkt menar redaktören för den statliga tidningen Al Thawra.
Problemen i dag är främst två. En FN-stödd tribunal kommer mycket troligt att upprättas i Libanon och i denna kommer högt uppsatta personer i Syrien att åtalas. En strid ström av irakiska flyktingar tär hårt på den syriska ekonomin.

USA
2007-22 s 23-25
"Hillary Clinton är superproffsig"
Utsikterna att flytta in i Vita Huset igen verkar vara mycket goda för den demokratiska senatorn Hillary Clinton, som säkert får nytta av sin erfarna make Bill Clinton. Hennes stora motståndare blir Barak Obama som är en fantastisk politisk talang med en karisma som Hilary saknar. En annan stark konkurrent är John Edwards med formidabla valapparater i Iowa. Clinton leder stort bland vita, yrkesutbildade arbetare, där hon har två av tre.

FN, Nato
2007-22 s 26
"Zoellick tippas som Wolfowitz efterträdare"
Robert Zoellick, före detta biträdande amerikansk utrikesminister har stigit fram som trolig kandidat till posten som chef för Världsbanken. President George Bush har krävt att även den nye chefen ska vara en amerikan i enlighet med traditionen.

Zimbabwe
2007-22 s 26
"Ny katastrof i Zimbabwe"
Mugabes regering förbereder ett övertagande av alla majoritetsposter i utlandsägda företag och gruvor i Zimbabwe. Åtgärden är, enligt experter, lika skadlig för landets ekonomi som det tidigare beslagtagandet av landets kommersiella jordbruk.

Thailand
2007-22 s 26-27
"Mycket väsen för ingenting?"(hela artikeln)
Thailand överväger att göra buddismen till statsreligion.
Drygt 90 % av thailändarna är buddister men förslaget kan skärpa motsättningarna i de allt mer våldsamma sydliga provinserna där majoriteten av invånarna är muslimer. De lever i en region som för 100 år sedan utgjorde ett självständigt sultanat. Där för muslimer och buddhister ett allt våldsammare krig mot varandra. Fler än 2000 människor har dödats sedan 2004 i en separatistkonflikt.

Vietnam
2007-22 s 28-29
"Intervju med Vietnams president Nguyen Minh Triet"
Det finns många vägar till framgång, enligt Vietnams president Nguyen Minh Triet, som i en intervju berättar om det ekonomiska undret i hans land, om socialismen och förhållandet till omvärlden. Som president är han nummer tre i den statliga hierarkin efter kommunistpartiets generalsekreterare och premiärministern. Han säger att landet valde en "socialistisk marknadsekonomi" för att bygga ett välmående samhälle.

FN
2007-22 s 30-31
"Detta lovar jag att göra"
FNs generalsekreterare Bang Ki-Moon anser att det finns goda förutsättningar för att hans arbete ska bli framgångsrikt i denna artikel som han själv skrivit och fått publicerad i Newsweek.