Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 27

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26   

Storbritannien, terrorism
2007-27 s 3-4
"Högsta beredskap i Storbritannien"
Två attentatsförsök i London och ett i Glasgow skakar britterna. Det mest obegripliga är att de flesta av de misstänkta är läkare. Tanken att välutbildade yrkesproffs kan mutera till terrorister i vita läkarrockar är mycket skrämmande för allmänheten. De misstänkta har alla sina rötter i Pakistan. Ingen av de gripna är brittiska medborgare.
Av Storbritanniens 239 000 läkare har 90 000 fått sin läkarlegitimation i ett annat land. Av dess kommer 5000 från Mellanöstern och nästan 2000 från Irak.

2007-27 s 4
"Man anade att någonting var i görningen"
Attentatsförsöken i Storbritannien för en vecka sedan kom efter ett antal varningar från underrättelse- och säkerhetsexperter i Europa och USA om att terroristorganisationer verkade intensifiera sina ansträngningar att angripa mål i USA och Europa.

Storbritannien
2007-27 s 5
"Browns regering är både yngre och mer USA-kritisk"
Några ministrar är öppet kritiska till kriget i Irak. David Milliband har fått posten som utrikesminister och därmed är han med sina 41 år Storbritanniens yngste utrikesminister på 30 år. Justitieministern Jack Straw har kritiserat Blair för hans Mellanösternpolitik. John Denham avgick 2003 i protest mot invasionen i Irak är också ny minister om än på en relativt oviktig post. Jaqui Smith blir den första kvinnan på inrikesministerposten. Hon är 44 år och medlem i Amnesty International. En del trotjänare fick viktiga ministerposter som Alistair Darling som blir finansminister.

2007-27 s 6
"Den nya First Lady på Downing Street"
Det utåtriktade Cherie Blair har flyttat ut från Downing Street nr 10. Hon efterträds av en mycket diskretare kvinna. Sarah Brown föredrar att stå i bakgrunden som hustru och mor till två barn. De brittiska medierna applåderar hennes blygsamma, reserverade hållning.

2007-27 s 6-7
"Varför just Tony Blair?"
Storbritanniens förre premiärminister antar en enormt stor utmaning när han tar på sig uppdraget att stifta fred i Mellanöstern. Han har ett stort förtroende för sin egen övertalningsförmåga och han har i nästan ett år pratat om att han vill verka för fred ii Mellanöstern. Naturligtvis vill han också skaka av sig bördan av misslyckandet i Irak. Han stödjer sig också på 10 års arbete med att skapa fred i Nordirland där han utnyttjade sin envishet charm och list.

Polen
2007-27 s 8
"Nu trilskas Polen igen" Hela artikeln
Polen kräver att EU forstsätter att diskutera röstfördelningen mellan unionens medlemmar. Premiärministern kräver en omförhandling om det paket som alla 27 länderna enades om på det senaste toppmötet. Kravet anses främst vara riktat till det ultranationalistiska partiet Polska familjeförbundet som ingår i Kaczynskis konservativa regeringskoalition.

EU
2007-27 s 9-10
"Lissabon tar över EU-rodret" Hela artikeln
Premiärminister José Sócrates i Portugal kommer att få en hård match mot den franske presidenten som planerar att strunta i regelverket för att sätta fart på den franska ekonomin, Frankrike vill att man ska kunna ignorera kravet på att budgetunderskottet inte får vara större än 3 % av bruttonationalprodukten. Sarkozy vill reducera skatterna med 15 - 20 miljarder euro per år. Både Portugal som är det nuvarande värdlandet och Tyskland är skarpt kritiska till Sarkozys förslag.

Bulgarien, Rumänien
2007-27 s 10-11
"Bulgarien och Rumänien får knappt godkänt första terminen"
Bulgarien och Rumänien var i förra veckan föremål för skarpa tillrättavisningar från EU-kommissionen på grund av att de inte har lyckats utrota korruption och organiserad brottslighet vilket underblåser misstankarna om att de båda länderna blev medlemmar i EU alldeles för tidigt. Kommissionen menar att det är oklart vem som bär det slutgiltiga ansvaret för kampen mot korruptionen, är det premiärministern, inrikesministern, riksåklagaren eller någon annan?

2007-27 s 11-12
"Nu lyfter Bulgarien på förlåten"
En kommission har tillsatts med uppdrag att granska vad dagens ämbetsmän och statstjänare hade för sig under kommunisttiden. Som sista före detta östblocksland börjar Bulgarien ta itu med sitt totalitära förflutna. Man började i april med att tillsätta en kommission med uppgift att granska kandidaterna i Bulgariens första val till EU-parlamentet den 20 maj. Fram till augusti är det emellertid den bulgariska säkerhetstjänsten som fortfarande kontrollerar de statliga säkerhetsarkiven. Akterna i arkiven är fortfarande skarpa politiska vapen som innehåller mycket skadlig information om många aktiva politiker och ledare i näringsliv och samhälle.

USA
2007-27 s 14-17
"Bush är ensam och övergiven, men han mår bra"
Medarbetare och rådgivare i Vita Huset överger det sjunkande skeppet, en efter en. Men president Bush håller fast kurs övertygad om att den är den rätta. Han agerar ju i Guds namn och bryr sig därför inte så mycket om kritiken. Han har regelbundna möten med ledande författare, filosofer och teologer för att få hjälp med att hitta svaren på frågor som vad är gott och ont i världen efter 11 september? Varför verkar det som om resten av världen hatar USA?

2007-27 s 18-19
"Bush har förbrukat sitt politiska kapital" Hela artikeln
Efter en rad republikanska avhopp i förra veckan - på grund av Irak, invandring och avlyssning - påbörjar president George Bush sina sista 18 månader som USAs ledare under hot att förlora kontrollen över ett parti som en gånga marscherade i hans takt. Det kommer också att bli mycket svårt att få den demokratiska kongressen att böja sig för hans vilja.

2007-27 s 19
"Vänliga ord men ingen uppgörelse mellan Bush och Putin"
Samtalen mellan presidenterna Bush och Putin i familjen Bushs sommarställe i Kennebunkport i New England gällde i första hand Iran och USAs nya robotförsvar i Europa. De kunde inte enas om de amerikanska planerna på ett robotsystem placerat i Öst- och Centraleuropa. Putins förslag är att i stället placera de 10 försvarsrobotarna i Azerbajdzjan eller i södra Ryssland. De båda ledarna är också oense om Kosovo. Putin stödjer Serbiens krav på att behålla provinsen. FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon vill att Kosovo får internationellt övervakad självständighet.

Miljö, Samhälle, Flyktingpolitik
2007-27 s 20-21
"Ökenspridningen vållar konflikt och oro" Hela artikeln
De torra markerna är inte lika effektiva som regnskog när det gäller att absorbera koldioxidutsläpp men det skulle kunna vara möjligt om de bara täcktes av någon form av vegetation. Satsning på plantering skulle också betyda mycket för arbetskraften. I dag tvingas många miljoner flytta för att deras jordbruksmark förtorkat. Ännu fler afrikaner bosatta i utsatta områden kommer i framtiden att försöka flytta till andra länder, främst vill de in i den europeiska ländernas välfärd.

Afghanistan
2007-27 s 21-23
"Heroinet flödar"
Afghanistan kan också i år räkna med en rekordskörd av opium. Försöken att utrota opiumvallmon och stoppa narkotikatillverkningen har varit mer eller mindre fruktlösa. Opiumindustrin och upproret i Afghanistan förstärker varandra: narkotikan finansierar talibanernas krig och deras våldsamheter uppmuntrar till ännu mer opiumodling. Talibanledare och narkotikasmugglare är ofta samma personer. Opium står för en tredjedel av Afghanistans totala ekonomi och orsakar röta i varenda institution som det kommer nära.
Enligt FNs organ mot brott och narkotika, UNODC, svarar Afghanistan för nära 80 % av produktionen med den så kallade Gyllene Triangeln i Sydostasien nästan är opiumfri. Handeln med droger är den mest lönsamma olagliga handeln. Den omsätter 320 miljarder dollar årligen, människohandeln 32 miljarder och den illegala vapenhandeln en miljard.

2007-27 s 24-26
"Det trasiga folket"
De orörbara daliternas lott är fortfarande förtryck och eländig fattigdom. Daliterna utgör majoriteten av Indiens 1100 miljoner invånare. Indien är inne i en boom men den berör knappast dem som tillhör samhällets lägsta skikt. Daliterna försörjer sig som skoputsare, lumpsamlare, toalettstädare och gatsopare. Enligt den hinduistiska tron påverkas människans livssituation av synder och goda gärningar i tidigare liv. Motståndet mot att eliminera kastsystemet som kallats Indiens apartheid bottnar i en djup rädsla hos eliten för att den ekonomiska makten ska tas ifrån dem och ges till de fattiga.
En annan artikel om kastsystemet i den brittiska tidningen the Guardian den 9 april 2007. I översättning i Tempus nr 15, 2007, s 30-31. En blogg den 2007-04-15.
Tidigare artiklar: 96-28, 99-39, 2000-27, 2006-19.

Samhälle, Rwanda
2007-27 s 26-31
"Kvinnomakt gör världen fredligare" Hela artikeln
Hur påverkas samhället när dess kvinnor har makt? I Rwanda, ett land med hög våldsrisk, är andelen kvinnor i politiken mycket stor, och medborgarna lever i fred med varandra. I Bahrain motas kvinnorna bort från jobb och ämbeten och där vill våldet inte släppa taget. Är det en tillfällighet? Frågan ställs av artikelförfattaren Uwe Buse i Der Spiegel.
Under det hemska inbördeskriget i Rwanda på 1990-talet mellan de som kallar sig hutu och de som kallar sig tutsi dödades över en miljon människor. Idag "arbetar de sida vid sida och gifter sig med varandra i kyrkan". De allra flesta var män så nu finns det ett kraftigt kvinnoöverskott. Omedelbart efter hutuernas folkmord på tutsier var förhållandet mellan kvinnor och män i Rwanda 7:1. Männen vara döda eller på flykt utomlands .Detta har lett till att kvinnorna har hälften av platserna i parlamentet och var tredje senatsmedlem är kvinna.
Enligt Buse har Rwanda idag "bland den lägsta brottsligheten i hela Afrika".
Mot detta ställer Buse förhållandena i Bahrain där det är mycket ovanligt med kvinnor på ledande platser. I parlamentet finns det bara en kvinna. Bahrain påminner mer om Saudiarabien.