Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 11

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10  

Frankrike
2007-11 s 3-4
"Chirac fattade rätt beslut: han drar sig tillbaka"
Efter drygt fyra decennier som politiker och ett dussintal år som president har Jacques Chirac meddelat att han tänker lämna politiken och alltså inte ställer upp för omval i det franska presidentvalet. Hans besked kom i form av ett kort och mycket personligt meddelande via TV och radio. Han nämnde inte det parti, UMP, som han var med och grundade eller huruvida han gav sitt stöd åt partiets presidentkandidat Sarkozy.
En opinionsundersökning i söndags gav lika stort stöd åt ledaren för mittenpartiet Franska Demokratiförbundet, Francois Bayrou som den socialistiska kandidaten Ségolène Royal, eller 22 %. Sarkozy fick 28 %.

EU
2007-11 s 4-5
"Den danska modellen passar inte alla"
Den danska modellen, som av EU-kommissionen rekommenderats som en god förebild passar inte för kopiering i andra europeiska länder, framhåller OECDs generalsekreterare Angel Gurría. Modellen som brukar kallas flexicurity därför att den bygger på flexibilitet och säkerhet, kräver höga skatter, som troligtvis inte accepteras i andra länder. EU letar efter en samhällsmodell som möjliggör bevarandet av en generös välfärdspolitik trots att Europa står inför snabbt åldrande och allt hårdare konkurrens från framför allt Asien. Den danska modellen kan finansieras tack vare några av Europas högsta skatter. Gurría tvivlar på att andra länder i Europa kan acceptera ett skattetryck på 53 % (av BNP). Gurría menar att Europa i stället bör koncentrera sig på solida utbildningssystem som leder till högre produktivitet, nytänkande och ekonomisk tillväxt.
International Herald Tribune.

Kosovo
2007-11 s 4
"FN avgörs Kosovos öde"
Ledarna för etniska albaner och serber avslutade under veckoslutet ett år av fruktlösa förhandlingar, vilket betyder att dispyten om Kosovos framtida status kommer att avgöras av FNs säkerhets råd. Medlarens förslag godkändes av kosovoalbanerna men avfärdades av den serbiska regeringen. Storbritannien stöder förslaget och kommer att vara ordförande i säkerhetsrådet och kommer då troligen att försöka få igenom en resolution som erbjuder Kosovo villkorad självständighet mot Serbiens vilja. Debatten i säkerhetsrådet kan komma att bli hård då Ryssland och Kina ogillar tanken på ett nytt land.

Storbritannien
2007-11 s 6-7
"Britterna vill visa vägen"
Medan stater och politiker runt om i Europa tävlar om att vara mest miljövänliga gjorde den brittiska regeringen i tisdags slag i saken och hävdade att den var först med att föreslå bindande lagar, som föreskriver en dramatisk minskning av koldioxidutsläppen till 2050. Hushållen kan tvingas att byta till lågenergilampor och installera bättre isolering. London talar om 60 % minskning. Regeringen planerar att anta lagen nästa år, ett år före nästa val som sannolikt äger rum 2009. De nya lagarna kommer inte att få någon större effekt på det globala utsläppet av koldioxid eftersom Storbritannien bara svarar för 2 %. Minskningar där uppvägs snabbt av att Kina bygger ett nytt kolkraftverk varje vecka menar kritikerna.

Ryssland
2007-11 s 7-9
"Det ihåliga ryska hotet"
Ryssland leker stormakt och Kreml skramlar med sina vapen. Men det är mångt och mycket ett spel för galleriet. Skillnaden mot kalla kriget perioden är att då överskattade den amerikanska underrättelsetjänsten alltid det sovjetiska hotet. Nu är man allmänt övertygad om att det inte finns mycket bakom de stora orden från Putin. Problemet är inte hårdvara som kan skaffas med kontanter. Akilleshälen är mjukvaran. Röda Armén befinner sig i ett sorgligt, för att inte säga eländigt skick. Allt är dåligt från fattiga och misshandlade unga värnpliktiga, som ofta kallats in mot sin vilja till en mycket korrumperad officerskår. 89 % av Ryssland unga män lyckas undkomma värnplikten. Det är de fattigaste med den sämsta utbildningen som inte har råd att betala mutor som tvingas bli soldater. Officerarna ser de värnpliktiga främst som en källa till slavarbete och till mutor.

2007-11 s 10
"Gammal fiendskap rostar aldrig"
NATOs utvidgning och USAs planer på nya raketförsvarsbaser i det forna östblocket förargar den ryska militären och Kreml, som svarar med en ny militärdoktrin. Ryssland kommer att ersätta sin militära doktrin med en mer hårdför version, som i klarspråk pekar ut NATO och västmakterna som det största hotet mot Ryssland. Dess mäktiga säkerhetsråd ser inte längre den globala terrorismen som den största faran. Detta speglar en plötslig försämring i förhållandet mellan Ryssland och väst. Ryssland känner sig mer och mer "omringat" av fientligt sinnade grannar.

2007-11 s 10-11
"Farliga tider"
De som kritiserar de ryska myndigheterna råkar ofta illa ut. Ryssland är det näst dödligaste landet för journalister näst efter Irak och knappt före Colombia, enligt en ny undersökning av lobbygruppen International News Safety Institute. De tre länderna har gemensamt korruptionen, laglösheten och en kultur av straffrihet för mördarna, enligt rapporten. Få av de 88 journalistmorden det gångna decenniet i Ryssland har utretts. Det enda säkra är att det händer otäcka saker med de personer som irriterar de ryska myndigheterna genom att gräva i korruption, brott mot de mänskliga rättigheterna eller skumma ekonomiska uppgörelser.

2007-11 s 11
"Putins allierade fick många röster"
Två partier som stöder Vladimir Putin dominerade i söndagens regionala val som omfattade 14 av Rysslands 86 regioner. Förenade Ryssland, det etablerade Putin-partiet, fick flest röster i 13 av 14 regioner. I en region vann det nybildade, vänsterinriktade partiet Bara Ryssland. Även detta är lojalt mot Kreml. Kommunisterna blev näst största parti i söndagens val. Det liberala oppositionspartiet, Ett rättvis Ryssland, som varit marginaliserat på senare år, erövrade denna gång tillräckligt många röster för att få mandat i flera regionparlament. Resultatet kan ses som en fingervisning om valet till det federala parlamentet i december.

Näringsliv
2007-11 s 12-13
"Spänn fast säkerhetsbältena: Airbus har hamnat i oväder"
Det är svårt att fatta att det europeiska företaget Airbus för bara några år sedan lät Champagnekorkarna smälla för att fira en påstådd seger över den amerikanska rivalen Boeing. Tala om att ropa hej för tidigt! Under det gångna året har Airbus haft tre olika chefer och dess aktier har dalat med 30 %. 10 000 jobb ska bort och flera fabriker säljas. Det finns tre huvudorsaker till bekymren: Katastrofalt dåligt ledarskap, politiskt motiverad tvekan att skära ner eller lägga ut produktion på underleverantörer plus en felaktig satsning på det största flygplanet någonsin. Världens största passagerareflygplan Airbus A380-800 planerades vara färdigt i år och först säljas till Singapore. Planet har nu tekniska problem och kan inte levereras enligt tidtabellen vilket kostar Airbus miljarder dollar.

Somalia
2007-11 s 15
"Kaos i Somalias huvudstad"
Somalias president, Abdullahi Yusef, attackerades av granater i sitt palats bara några timmar efter det att han hade flyttat in. Han undkom oskadd från anfallet som dödade en tolvårig pojke. Myndigheterna uppger att ytterligare sex personer miste livet i den alltmer våldsamma och kaotiska somaliska huvudstaden.

Nordkorea
2007-11 s 15
"Lite krångel får man räkna med"
I början av veckan välkomnades chefen för IAEAs kärnvapeninspektörer, Mohamed ElBaradei. Han fick emellertid inte tillfälle att Nordkoreas chefsförhandlare Kim Kye Gwan i onsdags som planerat.

Uruguay
2007-11 s 16-17
"Uruguay ratar inte en vän för en annan"  Hela artikeln
Rivalerna George Bush och Hugo Chávez åkte samtidigt på PR-resor i Latinamerika. Detta gynnade i första hand länderna som tog emot dem. I dag arbetar på det statliga telekommunikationsbolaget Antel ett stort antal ambitiösa, unga människor med en rad olika framtidsprojekt: med supermodern mjukvara ska de göra Uruguay till ett högteknologiskt centrum och i presidentpalatset försöker socialisten Tabaré Vázquez hitta en plats på världsscenen för Sydamerikas minsta stat. Chansen är god eftersom både George Bush och hans ihärdige motståndare, Hugo Chávez, åker runt i Sydamerika för att skaffa sig allierade. Kampen om regionens själar pågår för fullt. Vázquez har satsat på handelblocket Mercosur och lyckats placera handelsalliansens institutioner i Montevideo som har blivit ett latinamerikanskt Bryssel.

Mexiko
2007-11 s 17
"Inga onödiga artighetsfraser när Bush kom till Mexiko"
Mexikos president, Felipe Calderòn, beskyllde George Bush för att ha negligerat USAs sydliga grannland och för att försöka bygga en mur mellan de båda länderna. Han klagade också på att Bush inte har infriat löftet om att Mexiko skulle prioriteras under hans mandat. Mötet avslutade Bushs sex dagar långa rundresa till fem länder i Latinamerika. Bushs rådgivare i Latinamerikafrågor, Dan Fisk, säger att Bush uppskattade Calderóns rättframma sätt.

2007-11 s 18
"Regeringen i Khartoum kritiseras skarpt"
En delegation från FNs människorättsråd slår i en rapport om Darfur fast att den sudanesiska regeringen har organiserat och deltagit i brotten mot det egna folkets mänskliga rättigheter. Rapporten kräver att alla resolutioner från FN och AU om Darfur ska implementeras.

Sydafrika
2007-11 s 19-23
"Regnbågslandets långa resa till demokrati"
Afrikas rikaste land som fortfarande har många demoner att slåss mot står inför en rad svåra beslut i år. Ekonomin växer stadigt med nästan 5 % per år. Inflationen har bemästrats, investeringarna ökar, handeln har liberaliserats och den offentliga skulden halverats sedan 1999. De statliga finanserna visar överskott. Men fattigdomen är ett gissel. Arbetslösheten är 25 -40 % beroende på hur man räknar och en fjärdedel av befolkningen är beroende av understöd. Regeringen har också kritiserats för sin katastrofala hantering av HIV och aids. Omkring 6 miljoner sydafrikaner bär på viruset som påverkar miljontals fler och dödar nästan ett tusen människor varje dag! Ännu har president Thabo Mbekis förmått erkänna att HIV orsakar aids. Kriminaliteten är också ett stort bekymmer. Service sektorn är mycket ineffektiv. Utbildningsnivån är alldeles för låg särskilt för den svarta majoriteten som utgör 80 % av befolkningen. Staten har satsat mycket pengar på att förbättra de svartas utbildning men resultatet är magert. Regeringens frustration avslöjas i sitt sätt att hantera kritik. Kritiker avfärdas ofta som rasister eller "kokosnötter" - svarta på utsidan men vita inuti. Den pågående centraliseringen av makten väcker också oro. Den varma och generösa stämning som kännetecknade Nelson Mandelas period har försvunnit. Rasmotsättningarna försvann inte med apartheid och de politiska partierna delas i stor utsträckning in i vita och svarta.

Somalia
2007-11 s 23-25
"En ljusglimt på Afrikas horn"  Hela artikeln
Det finns ett annat Somalia, det som kalla för Somaliland och är en ö av stabilitet i ett hav av kaos. Hur kan detta verka så lugnt och funktionellt när resten fortsätter att vara ett våldsamt kaos? Det är en blandning av klanledare med auktoritet, Storbritanniens styre av landet under kolonialtiden samt västvärldens ointresse som gjort att landet byggts upp av invånarna och ledarna själva.
Rayale Kahin är president i republiken Somaliland som förklarade sig självständigt 1991 när Somalias regering upplöstes och klanstriderna i söder blev okontrollerbara. Men inget land erkänner området som en självständig stat och mycket få länder skänker någon hjälp vilket gör framstegen desto märkligare. Tvärtom tycks omvärldens ointresse ha varit en välsignelse: ju mindre hjälp utifrån desto bättre. Somaliland har en egen valuta, en egen flagga, en egen nationalsång och till och med egna pass.
Somalilands ledare har själva, oberoende av FN och andra västerländska "experter" designat ett system som minimerar klanrivaliteten. Klanledarna har demobiliserat tusentals unga väpnade män och integrerat dem i den nationella armén.
Somaliland har haft flerpartival tre gånger sedan man byggt politiska partier på ideologisk grund och inte stamtillhörighet som bas.. Somalia har inte haft fria val sedan 1960.
Många anser att skillnaden mellan de två länderna går tillbaka till kolonialtiden. Redan på 1800-talet tog britterna sig an Somaliland och italienarna Somalia. Britterna förlitade sig huvudsakligen på klanledarnas styre medan Italien skapade en helt italiensk administration.
Klanledarna drogs in i den politiska processen genom att de utser de 82 medlemmarna i parlamentens överhus, guurti. Det övriga parlamentet väljs i fria val som landet har genomfört tre gånger sedan 1991. Guurti har rätt att stoppa lagar som stiftas av de valda ledamöterna i representanthuset men dessa kan å andra sidan åsidosätta guurti med två tredjedelars majoritet. Systemet är en blandning av tradition och modernitet som fungerar.
Somalias övergångsregering försöker nu att delvis ta efter Somalilands system.

2007-11 s 25
"Ugandier på självmordsuppdrag i Somalia"
I mitten av förra veckan kom den första gruppen fredsbevarande soldater under Afrikanska unionens befäl till Mogadishu, där de möttes på sedvanligt sätt, det vill säga med automatgevär och granater. Att Uganda ställer soldater under befäl av Afrikanska Unionen stärker Ugandas president Yoweri Museveni i USAs ögon. För detta riskerar han gärna sina soldaters liv. Utplaceringen av ugandiska soldater i AU-regi i Mogadishu är kärnan i USAs strategi att hindra misstänkta al-Qaida agenter från att etablera en bas i ett land som USA befarar kan användas som plattform för terrorattentat i hela Östafrika.

Nigeria
2007-11 s 26-27
"Valet i Nigeria stöter på många hinder"  Hela artikeln
Ett bråk på hög nivå mellan sittande makthavare och potentiella makthavare väcker hos många väljare misstankar om att hela valet bara är en rökridå. Regeringspartiets kandidat i presidentvalet om några veckor är Umaru Yar'Adua kigger på sjukhus i Tyskland för andningssvårigheter. Den sittande presidenten Obasanju bråkar med sin vice, Atiku Abubakar, som vill efterträda honom men som misstänks för korruption. Många befarar att Nigerias bräckliga demokrati går under i processen. Ingen civil regering i Nigeria har hittills överlämnat makten till en annan civil regering.
Ett annat stort problem är oroligheterna i Nigerdeltat där militanta kräver att en större del av landets oljeintäkter ska tillfalla det oljerika områdets invånare. De militanta har iscensatt kidnappningar och bombattentat som har skadat oljeindustrin. Exporten har minskat med upp till 25 % och regionen har blivit så farlig och laglös att en del utländska företag ger sig av därifrån.

Zimbabwe
2007-11 s 27-28
"Mugabe hotar med sex år till"
Zimbabwes oppositionsledare, Morgan Tsvangirai, sägs ha blivit allvarligt skadad av poliser och en av hans anhängare sköts till döds i en regimkritisk demonstration i Harare i söndags enligt hans pari Rörelsen för demokratisk förändring, MDC. Det var den andra demonstrationen på en månad mot president Robert Mugabe trots att alla politiska möten har förbjudits. Mugabe som styrt landet sedan självständigheten 1980 säger att han ställer upp för omval 2008. Motståndet mot Mugabe har ökat i takt med att den ekonomiska kollapsen kommer allt närmare och levnadsstandarden sjunker. Motståndet mot honom är även stort inom hans eget parti Zanu-PF.

Afrika, Mauretanien
2007-11 s 28
"Första fria valet väcker hopp"
Civilt styre kommer att återinföras i Mauretanien efter det fria valet i detta land som knappast har kännetecknats av stabilitet sedan det blev självständigt från Frankrike för drygt 40 år sedan. Den avgående militärjuntan lämnar nu ifrån sig makten. Mauretanien är en islamisk republik, det tillhör Arabförbundet, är allierat med USA i kriget mot terrorismen och det har, märkligt nog, diplomatiska förbindelser med Israel. 19 kandidater ställde upp i presidentvalet i söndags och ingen får över 50 % blir det en andra omgång. Rasmotsättningar lurar bakom många politiska frågor i Mauretanien. Svarta mauretanier klagar på att de diskrimineras i ett system som favoriserar den arabiska eliten som traditionellt har makten.

Nepal
2007-11 s 28-29
"Monarkin hänger på en skör tråd i Nepal"
En tragisk händelsekedja gjorde prins Paras till tronarvinge men många av hans undersåtar vill till varje pris förhindra att han någonsin bestiger tronen. Det var i juni 2001 då då dåvarande kronprinsen Dipendra, i fyllan och villan mördade sina föräldrar och flera andra släktingar, deprimerad som han var av att föräldrarna ogillade hans flickvän. Han sköt sig därefter till döds. Den mördade Birendas bror, Gyanendra, utropades till kung och hans son Paras blev kronprins. Kungen är hjärtligt avskydd men nepaleserna hatar hans son ännu mer. Paras är känd för sitt drickande, sitt ohyfsade sätt och sin vårdslösa körstil. Han körde 2000 över och dödade den välkände sångaren Gurung och att sedan varna polisen för att rapportera olyckan. Den kungliga immuniteten räddade honom.

Samhälle
2007-11 s 30-31
"Det dräller av pengar i London"
Jennifer Lopez klänning, äkta rubiner på tårtan, måttbeställd Ferrari - allt går att skaffa bara man har pengar, och många har det i den brittiska finansmetropolen. Det kommer i år att finnas en miljon människor i Storbritannien med likvida medel på över 5 miljoner kronor. De superrika blir yngre och yngre.
Den allt hårdare regleringen på de amerikanska finansmarknaderna i kombination med strikta invandringslagar missgynnar New York, medan rivalen i London, som ligger närmare växande giganter i Asien och Ryssland, har blivit attraktivare för både pengar och talanger.