Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 34

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33

Storbritannien, USA
2007-34 s 3-4
"USA + Storbritannien = sant…men inte lika hett"
Med en ny ledare i Storbritannien har förhållandet med USA blivit mindre speciellt och mera normalt. Det är uppenbart att London fjärmar sig från Washington. Brown försöker befria sig från Blairs skugga och återvinna det folkstöd som Blair förlorade genom att stöda president Bush. I Afghanistan har en brittisk befälhavare kritiserat USAs flyganfall för att döda civila.

Frankrike, USA
2007-34 s 4-5
"Nu är Frankrike plötsligt favorit igen"
I takt med att motsättningarna om Irakkriget faller i glömska reser allt fler ministrar, generaler och domare från USA till den gamla världen. Relationerna mellan Paris och Washington blir varmare i snabb takt. Höga militärer besöker Frankrike vid evenemang som Flygshowen i Paris. Domare från högsta domstolen och förvarsministrarna har avlagt officiella besök. Sarkozy firade sin semester i New Hampshire bara åtta mil från familjen Bushs ställe där familjerna åt hamburgare till lunch. USS Enterprise genomförde det första amerikanska flottbesöket sedan före Irakkriget.

Frankrike
2007-34 s 5-6
"En gest säger mer än tusen ord"
Den franske utrikesministerns besök i Bagdad bekräftade Frankrikes önskan om goda relationer med USA. Bernard Kouchner träffade Iraks utrikesminister Hosyhar Zebari. Det var första gången en högt uppsatt fransman kom till Irak sedan kriget började. Bara att sätta fötterna på irakisk mark var en symbolisk betydelse som speglar president Nicolas Sarkozys ansträngningar att förbättra relationerna med USA.

Spanien
2007-34 s 6-7
"Zapatero har händerna fulla därhemma"
Under Felipe Gonzalez och José Maria Aznar deltog Spanien med liv och lust i den internationella debatten och i internationella operationer. På senare år har Spanien tappat inflytande på den utrikespolitiska arenan, men ekonomin fortsätter att växa snabbt.
Vad han lyckats med är att få EU att gå med på generösa utvecklingsbidrag till Spanien 2007-12 trots att den spanska regeringen är mycket stark. Spaniens närmande till de svarta länderna i Afrika har också uppskattats av internationella diplomater och afrikanska ledare. Många värderar också högt landets förmåga att absorbera Europas snabbast växande invandrarbefolkning och inrättandet av lagar som stärker kvinnors och homosexuellas ställning.

Irland
2007-34 s 8-9
"Välstånd och livskvalitet är Irlands starka kort"
Irland försöker anpassa sig till en rekordsnabbt växande befolkning med rötter lite här och där. Enligt den senaste folkräkningen i april 2006 är folkmängden 4,2 miljoner, en ökning med 320 000 på fyra år. Halva folkökningen är invandrare eller hemvändare och halva är nya födslar. Nu finns 63 000 polacker permanent bosatta i landet, för fyra år sedan var de drygt 2000. Inget land i Europa har en yngre befolkning och Irland slipper övriga Europas ålderskris. Irland har möjligheter att i framtiden matcha sin hittills största folkmängd som var drygt åtta miljoner före den ödesdigra svälten på 1800-talet som tvingade fram en stor utvandringsvåg.

EU
2007-34 s 9-10
"Den heliga semestern är i farozonen"
Globaliseringen ökar den internationella konkurrensen, vilket ställer krav på svenskarna att arbeta lika mycket som alla andra folk. Enligt en aktuell EU-undersökning har svenska löntagare längre semester än alla andra européer. Medellöntagaren hade 2006 rätt till 33 betalda semesterdagar. Sveriges ledande plats i Europa betyder att svenskarna har världens längsta semester. Förändringar är på gång mot en större anpassning till den internationella situationen menar professorn i antropologi vid Lunds universitet, Orvar Löfgren. Det första blir att göra semestern mer utspridd över året. Den heliga juli-semestern kan vara i fara. Men konkurrensen kan också tvinga fram fler arbetade dagar. USA har bara i genomsnitt nio dagars betald semester och om Sverige vill kunna försvara sina pensioner och sjukvård måste arbetstiden ökas.
Artikeln
Rapporten

Ryssland
2007-34 s 10
"Yttrandefriheten reduceras ytterligare"
En FM-station i Moskva har uteslutit BBCs ryska sändningar, vilket är den senaste åtgärden av flera som har reducerat tillgången till västproducerat nyhetsmaterial i Ryssland. Nyhetssändningarna på rysk FM-radio har blivit mycket mer likriktade i takt med att oberoende och kritiska radiostationer har övertagits av Kreml-trogna aktörer.

2007-34 s 12-13
"Tillbaka till Sovjet"
Genom att driva på en patriotisk syn på den ryska historien och det ryska samhället försöker Kreml omforma det ryska sinnet. Putin uppmanar ryska historielärare att göra skolbarnen "stolta över fosterlandet" och inte överbetona de "problematiska kapitlen" i landets historia. Den ryska Utbildningsakademin har granskat läroböckerna i historia för att släta över Stalins brutala övergrepp och tona ner Sovjetunionens nederlag i det kalla kriget. Den nya historieversionen dömer Boris Jeltsin mycket hårdare än Josef Stalin. I den yngre generationen har sovjetnostalgin definitivt slagit rot. 54 % av ryssarna i åldersgruppen 16-19 år tror att Stalin var "en klok ledare".
Originalartikel i Newsweek

Kazakstan
2007-34 s 13
"Det demokratiska underskottet växer"
Kazakstan har blivit en enpartistat igen, och presidenten kan sitta kvar så länge han vill. Nursultan Nazarbajev, Kazakstans president, stärkte sitt grepp om makten i lördagens allmänna val, när det styrande Nur Otanpartiet erövrade en överväldigande majoritet i parlamentet. En delegation från OSS som övervakat valet uppger att det genomfördes på ett korrekt sätt. Nazarbajev utlyste valet för att legitimera ett paket författningstillägg om "maktdelning" som regeringen antog i maj. Enligt detta blir det nu möjligt för Nazarbajev att väljas på livstid.

Armenien
2007-34 s 14-15
"Stormakterna kastar lystna blickar på Armenien"
Världens äldsta, kristna land som ligger inkilat mellan muslimska grannländer är alltjämt åtråvärt för Kreml. Men även USA lockas av Moskvas sista utpost i Kaukasien. Armenien har och vill ha goda relationer med Ryssland i motsats till sina grannländer i Kaukasien, det uppstudsiga Georgien och det oljerika Azerbajdzjan. USA anstränger sig för att tillmötesgå USA-vänliga oppositionspolitiker och de ger frikostig och militär hjälp, sedan 1991, då Armenien blev självständigt, en och en halv miljard dollar.
Landets förhållande till grannlandet Turkiet är förgiftat sedan folkmordet på armenier som började 1915. Gränserna är stängda. Med Azerbajdzjan har Armenien en konflikt sedan landet startade ett utbrytarkrig i början av 1990-talet för att dra till sig enklaven Nagorno-Karabach som har en stor armenisk befolkning.

Georgien
2007-34 s 16-17
"Georgien lockar utbrytarna med autonomi"
Georgien erbjuder Sydossetien en återgång till sovjettidens autonoma status samtidigt som det stöder ett alternativ till den av Ryssland sponsrade separatistregeringen. Stora delar av Sydossetien och två delar av dess befolkning på 65 000 kontrolleras av Eduard Kokoity, som är utbrytaradminstrationens rysslandsstödde ledare. Georgien stöder Dmitrij Sanakojev som vann presidentvalet 2006 för de georgiska delarna av Sydossetien. Han utarbetar ett program för autonomi.

Venezuela
2007-34 s 17
"President på livstid?"
Chávez stakar ut vägen till ett socialistiskt paradis. Snart ska ett förslag om förändrad styrning av Venezuela godkännas i en folkomröstning. Det innebär att tidsgränsen för presidenten elimineras liksom centralbankens självständighet. Regeringen får möjlighet att spendera landets utlandsreserver och att expropriera privat egendom genom dekret och att gynna kooperativ och statlig verksamhet. Chávez vill också sänka arbetstiden till sex timmar som ett steg mot "äkta socialism".

Thailand
2007-34 s 18
"Thailand har långt kvar till ordning och reda"
Väljarna i Thailand röstade i söndags ja till en ny författning vilket ses som första steget bort från nästan ett år av militärstyre. Sedan väntar ett demokratiskt val med all den stökiga politik som hör till. Författningen återinför demokratin men försvagar de valda politikerna inflytande till förmån för byråkrater och militärer. Allmänna val kommer att hållas i december. Där är den förre premiärministerns parti, Thai Rak Thai bannlyst och själv är Thaksin Shinawatra, som äger fotbollslaget Manchester City, utsatt för risken att gripas misstänkt för korruption om han återvänder till Thailand.

Forskning
2007-34 s 19-20
"Forskare avslöjar ruinerna av en enorm djungelmetropol"
Bosättningarna kring det berömda templet Angkor Vat var uppenbarligen mycket större än vad som tidigare varit känt. Forskare har utforskat den kambodjanska regionen till fots, med flyg och per satellit och man upptäckte en nedsänkt stad av New Yorks storlek - världens första förindustriella stad. Först sedan de röda khmererna lagt ner sina vapen blev det möjligt att systematiskt utforska Angkor och finna "hisnande vittnesmål" om en sedan länge svunnen tid från 800- till 1600-talet.

Turism
2007-34 s 20-23
"Expedition Fjärran Västern"
En grupp kineser åker till Europa på semester. Men vila och återhämtning är inte det främsta målet, utan att skaffa sig så mycket kunskap som möjligt om länderna som besöks. Elva länder på 14 dagar! Det handlar om en bildningsresa för ledande personer i den nyvaknade kinesiska turistindustrin. Det gäller att hålla gruppen intakt så att de inte hoppar av som illegala invandrare.
Allt i väst uppskattas inte av de kritiska kineserna. Italienarna är "bedrägliga" och där är avfall i rännstenarna. Desto mer tycker de om att shoppa lyxvaror och originalmärken.
Original i der Spiegel