Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 29

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  

Kosovo
2007-29/30 s 3
"Kosovoresolutionen har kört fast"  Hela artikeln eller här.
FNs generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar säkerhetsrådet att förbereda omröstning i säkerhetsrådet. Problemet är bara att efter vad som hänt de senaste veckorna är Ryssland nu mer beslutsam än någonsin att inte godkänna den aktuella resolutionen. Chansen är lika med noll säger Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin. Rysslands verkliga skäl för sin motsträvighet är dock att man fruktar att självständighet för Kosovo kan uppmuntra separatister på andra håll, läs Tjetjenien, att ta till våld i kampen för oberoende. Frankrikes nye utrikesminister Bernard Kouchner åker till Serbien för att då sin kollega där att betänka att en förutsättning för EU-förhandlingar är att Serbiens etniska konflikt - läs Kosovo - först löses.

Ryssland
2007-29/30 s 4-5
"Putin gör helt om"
Rysslands president, Vladimir Putin, uppfattades i början som en reformsinnad Amerikavän. Men på senare tid har den ryske ledaren förändrats. Han kritiserar USA och demokratin i Ryssland backar. Putin är fostrad i Sovjetunionen och är fortfarande en politiker med ett sovjetiskt tänkesätt. Han ser världen som motsatta läger och han erinrar sig med saknad det han kallar "den gamla bipolära världen" med två supermakter som höll varandra i schack. Alltså den gamla marxistiska världsbilden. Han önskar därför inget högre än att bli bemött sim Bushs jämlike och han reagerar starkt inför vad han kallar inringning av sitt välde, Natos utvidgning med baltstaterna, USAs stöd av västvänliga regimer i Ukraina och Georgien och mer aktuellt USAs önskan att placera ut missilförsvar i Rysslands grannländer.

2007-29/30 s 6-7
"Kreml suspenderar viktigt nedrustningsavtal"
Putin har sagt upp CFF-avtalet med 150 dagars varsel. Ett argument är att USA och dess allierade i Nato inte har ratificerat en rad tillägg som förhandlades fram 1999 för att uppdatera den ursprungliga pakten som undertecknades 1990. Orsaken till detta enligt USA är att Moskva fortfarande har ett antal soldater i andra länder, som i Moldavien där 1300 ryska soldater fungerar som fredsbevarare i dispyten med Transdjnestr och i utbrytarrepubliken Abkhazien i Georgien. Den verkliga orsaken till uppsägningen kan också vara ett försök från Putins sida att hävda Rysslands ställning i världen - att stärka självförtroendet bland medlemmarna i hans inre krets inför presidentvalet nästa vår.

EU, invandring
2007-29/30 s 6
"Bryssel oroas av osäkra gränser"
EUs säkerhetschef Franco Frattini varnar för att människosmugglare håller på att förvandla EUs gränser i sydost till ett centrum för illegal invandring. De kommer via västra Balkan eller Svartahavsregionen och är ofta offer för sexuellt utnyttjande, trafficking och slaveri. Frattini vill ändra reglerna så att det blir lättare att utvisa illegala invandrare. Den mest synliga strömmen av invandrare kommer dock fortfarande via Medelhavet även om denna har minskat med 40 % sedan EUs gränskontrollmyndighet, Frontex, patrullbåtar har börjat patrullera havet. EU vill sluta ett slags "återsändningspakt" med Afrikas länder som bör förbinda sig att ta emot sina egna medborgare som tagit sig in i EU illegalt, förklarar en talesman för EU-kommissionen. I gengäld vill EU öppna för legal arbetsinvandring från Afrika.
Artikel i Financial Times 17 juli 2007.

Norge
2007-29/30 s 7
"Norge är rikast och dyrast"
Det finns fler dollarmiljonärer per capita i Norge än något annat land. Det finns 55000 norrmän med en förmögenhet på inemot 10 miljoner svenska kronor i ett land med 4,7 miljoner invånare (1,17 %). Orsaken är den blomstrande norska ekonomin som drivs av olja och naturgas och snabbt stigande aktie- och bostadspriser. Sverige ligger verkligen i lä. Här finns 48000 lika rika personer på en befolkning som är nästan den dubbla (0,65 %). Genomsnittet för hela världen är 0,14 %.
Detta enligt tidskriften The Economist. Med förmögenhet menar man nettotillgångar exklusive den fasta bostaden.
Artikel i The Guardian 13 juli 2007.

Ukraina
2007-29/30 s 8-9
"Segraren heter alltid Viktor"
Valet i Ukraina i september är nödvändigt men det kanske inte räcker för att reda upp i den röriga ukrainska politiken. Det som i november 2004 såg ut att bli ett revolutionärt dram har snarare blivit en komisk opera med huvudpersonernas ständiga hopp mellan olika politiska läger. Den politiska skillnaden mellan huvudaktörerna, de båda "Viktor", Jusjtjenko och Janukovitj, är liten, båda vill att Ukraina ska integreras med Europa, bli medlem i WHO och bevara de vänskapliga relationerna med Ryssland. Skillnaden ligger i deras värderingar, regeringsstil och de ekonomiska intressen de företräder. Bakom Janukovitj lurar mäktiga, superrika oligarker som behöver marknader i Europa, billig gas från Ryssland och politiska kontakter. Justjenko ser det som sin uppgift att förändra det prosovjetiska Ukraina till en europeisk demokrati. Han har sitt stöd bland miljonärer, som behöver tydliga regler och oberoende domstolar som garanterar lagens efterlevnad. Valet kan mycket väl resultera i en regeringskoalition mellan de två huvudaktörernas partier, Vårt Ukraina och Regionpartiet.

Storbritannien, Ryssland
2007-29/30 s 10
"Tonen mellan London och Moskva hårdnar"  Hela artikeln
Den diplomatiska krisen kan vara den värsta på flera årtionden.
Ryssland vägrade att lämna ut den misstänkte Andrej Lugovo med argumentet att den ryske författningen förbjuder utlämning av ryska medborgare till andra länder. Browns svarsdrag var att visa ut fyra ryska diplomater. Förra lördagen meddelade Ryssland att det suspenderar sina åtaganden enligt avtalet om konventionella styrkor i Europa (CFE) som svar på USAs planer på att bygga raketförsvarsbaser i östra Europa.

Turkiet
2007-29/30 s 11
"Kvinnornas val i Turkiet"
Det turkiska regeringspartiet beskylls för att vilja undergräva den sekulära, moderna staten, men faktum är att inget parti sedan Atatürks dagar har gjort mer än det nuvarande regeringspartiet för att modernisera landet. Äkta män är inte längre formella familjöverhuvuden och hustrur måste inte längre ha tillåtelse för att förvärvsarbeta. Nya lagar kriminaliserar våldtäkt inom äktenskapet och slopar strafflindring för så kallade hedersmord.

Israel, Palestina
2007-29/30 s 14
"Peres kröner sin politiska karriär"
Den israeliske politikerveteranen Shimon Peres utnämndes i söndags till landets nionde president. Peres efterträder Moshe Katzav som tvingades avgå efter en sexskandal. Peres som var premiärminister redan 1977 för arbetarpartiet övergick 2005 till Ariel Sharons nya parti Kadima efter att han valts bort som ledare för arbetarpartiet. Han hävdar fortfarande sin uppfattning att Israel bör lämna tillbaka de områden som erövrades i sexdagarskriget 1967.

2007-29/30 s 15
"Vad exakt ska Tony Blair göra?"
Ett möte på hög nivå nästa vecka med Mellanösternkvartetten (USA, EU, FN och Ryssland) kommer att handla om Tony Blairs exakta roll som gruppens representant. Man antar att Blairs uppgift blir att "bygga institutioner, stödja den ekonomiska och sociala återuppbyggnaden och hjälpa palestinierna att etablera en rättsstat. En bredare roll måste bestämmas av kvartetten".

Irak
2007-29/30 s 14-15
"Våldet breder ut sig"
Staden Kirkuk i norra Irak utsattes i måndags för ett våldsamt attentat och i en ensligt belägen by i Diylaprovinsen iscensattes en massaker då män iklädda irakiska militäruniformer stormade in i en by och avrättade minst 30 civila.. Fler än hundra människor dödades denna svarta dag.
En självmordsbombare körde med sin lastbil in i ett område i Kirkuk där ett av de kurdiska partiernas högkvarter ligger. Det är Kurdistans patriotiska union, som styr sydöstra Kurdistan och vars ledare är Iraks president, Jalal Talabani. Kurder vill införliva staden i den kurdiska regionen medan turkmener och araber vill hindra detta. De etniska motsättningarna i Kirkuk har ökat den senaste tiden.

2007-29/30 s 16-17
"Mahdiarmén styr och ställer"
Al-Sadrs milis är USAs värsta fiende i västra Bagdad. I distriktet Västra Rashid i Bagdad där det bor 700 000 personer, behärskar Moqtada al-Sadr med sin armé bostadsmarknaden, bensin- och eldistributionen, sjukhusen och lojaliteten av många av invånarna. Mahdiarmén har brutalt dödat eller drivit bort sunniterna därifrån. Gatustrider sker mellan Mahdiarmén och amerikansk militär.

Iran, Israel
2007-29/30 s 17
"Identiteten är inte till salu"
Irans judar har erbjudits kontanter för att flytta till Israel. Erbjudandet kom från en speciell fond som har etablerats av välbärgade judar som har flyttat till Israel och som försöker få Irans cirka 25000 judar att massutvandra. Irans enda judiska parlamentariker, Morris Motamed, säger att erbjudandet är en förolämpning, som har tvingat landets judar att bevisa sin lojalitet med Iran. Judar är fria att praktisera sin religion och ha egna skolor.

Libyen
2007-29/30 s 18-21
"Landet som kom in från kylan"
Libyen som en gång var världens mest notoriska statliga terrorsponsor och den skurkaktigaste av skurkstater har definitivt kommit in från kylan. Men Libyen är fortfarande ett allvarligt hot mot sig själv. Ekonomin är underutvecklad - oljan svarar för 60 % av BNP och 95 % av exporten, det finns ett växande folkligt missnöje, hög arbetslöshet och en tilltagande våg av islamisk fundamentalism. Det finns djupa motsättningar mellan olika stammar och en jättelik byråkrati. Den islamiska radikalismen har slagit sig samman med den inhemska oppositionen, en kombination som är synnerligen farlig. Reform är lättare sagt än gjort, även för en diktator som Ghadaffi. Libyen är dock Afrikas rikaste land räknat som BNP per capita och välfärden är stor med afrikanska mått mätt.

Nordkorea
2007-29/30 s 21
"Nedrustning i Nordkorea"
Nordkorea har nu stängt den kärnreaktor i Youngbyon som är hjärtat i landets kärnvapenprogram. Detta meddelar IAEAs chef Mohammed ElBaradei. Även övriga atomanläggningar i Nordkorea är stängda. Genombrottet kom bara några timmar efter det att Nordkorea mottagit den första leveransen av tung bränsleolja från Sydkorea. Totalt ska 50000 ton levereras enligt avtalet.

Somalia
2007-29/30 s 22
"Försoning med förhinder"
Fler än 1000 delegater har samlats i Mogadishu. De företräder det somaliska samhällets ledande stammar som ofta krigar mot varandra. De ska under de kommande veckorna diskutera landets enhet, de islamistiska extremisternas inflytande, återupprättande av fred och lösning av stamkonflikter. Islamistiska rebeller har hotat att döda konferensdeltagare.

Botswana
2007-29/30 s 22
"Presidenten avgår nästa år"
President Festus Mogae kommer att avgå efter 10 år vid makten. Han överlåter posten till vicepresident Seretse Khama för nästa allmänna val som äger rum i oktober 2009. Botswana är ett av Afrikas rikaste länder främst på grund av dess diamantrikedom.

Sudan
2007-29/30 s 22-24
"Darfur är som Rwanda i ultrarapid"  Hela artikeln
Europa och USA har i flera år bevittnat mördandet i Darfur.
Bara Olympiska spelen kan rädda Darfur från ett folkmord. Kina har i flera år stött den sudanesiska regimen i Khartoum, kanske främst för att komma åt landets oljerikedomar. Men nu har kineserna annat att tänka på. Förberedelserna för OS nästa sommar är i full gång och då passar kompanjonskapet med herrarna i Khartoum inte alls in i bilden. Därför vill Kina nu att kriget i Darfur ska ta slut. Sudan som är alltmer beroende av stormakten Kina håller med. Hur det nu ska gå till. Janjaweed som består av arabiserade nomader och sudanesiska soldater har i Afrikas största stat bragt mellan 200 000 och 400 000 om livet och drivit 2,5 miljoner på flykt. Janjaweedmilisen består av beväpnade ryttare som mördar i namnet av en dunkel storarabisk idé. Grunden är den djupt rotade rasismen hos regionens araber.

2007-29/30 s 24-25
"Hoppets låga brinner"
En fysiker vidd Berkeley har kommit på ett sätt att hålla flyktingarna i Darfur vid liv bara genom att bygga en spis som motsvarar deras behov. Fysikern Ashok Gadgil har tidigare utvecklat en billig metod för att desinfektera vatten med hjälp av ultraviolett ljus. Denna förser drygt en miljon människor i uländerna med billigt, rent vatten. Han har också byggt en spis för fattiga indier som producerar lågintensiv värme för tillagning av ris. Denna har han nu anpassat till matlagningskulturen i Darfur. Den behöver en kraftfull låga så att man kan såtera lök, vitlök och ockra, ingredienser i regionens stapelrätt, mulah. Poängen med den nya tekniken är att den är effektiv och kräver bara en fjärdedel av den vedmängd som annars används. Det innebär att kvinnorna i flyktinglägren kan lägga betydligt mindre tid åt sina farofyllda vandringar för insamling av ved. De som i stället köper ved kan spara upp emot 200 dollar om året med hjälp av den nya spisen.
Ingenjörer utan gränser (EWB) tänker inte dela ut spisarna gratis, de vill inte göra mottagarna till "tiggare". Men eftersom priset på 25 dollar är för mycket för de flesta ska de kunna hyra spisen för en halv dollar i veckan.
Jag tycker att det är på tiden att det införs ett Nobelpris i Teknik.
Artikeln finns i Newsweek eller här.

Zimbabwe
2007-29/30 s 26-27
"Nöden är uppfinningarnas moder"
Invånarna i Zimbabwe hittar på nya sätt att överleva. Det är nödvändigt eftersom ekonomin är på väg att definitivt kollapsa. Åtta av tio saknar arbete, inflationen är flera tusen procent, inget vet exakt. Mugabe har skickat ut polisen för att tvinga affärsidkare att sänka sina priser. De som stänger sina butiker hotas med våld om de inte öppnar igen. Utanför bensinstationerna köar hundratals bilar och bussarna har ställt i de flesta av sina turer så det kan ta flera timmar varje morgon att ta sig till arbetet. Lärarna går inte längre till sina arbeten utan stannar hemma och odlar grönsaker för att överleva. Eller gör som andra och handlar illegalt och svart med utländska valutor. Man kan få tag på det mesta på den svarta marknaden. Om man har råd vill säga.

2007-29/30 s 27-29
"Inget ont som inte har något gott med sig"
Aids-aktivister och en del forskare skyllde länge den utbredda HIV-epidemin i det svarta Afrika på fattigdomen. Sedan flera år tillbaka minskar emellertid antalet aids och HIV fall i Zimbabwe medan de ökar i rikare länder som Sydafrika och Botswana. Många experter menar nu att god ekonomisk utveckling som uttrycker sig i ökande lastbilstrafik, flera barer och ökad prostitution uppmuntrar till utomäktenskapliga sexuella förbindelser och därmed en ökad spridning av det dödliga HIV-viruset.
Experterna ser orsaken till det förbättrade sjukdomsläget i Zimbabwe i de förändrade sexvanorna bland män som nu tvingas avstå från dyra utomäktenskapliga förbindelser eller multipla förhållanden sedan ekonomin i landet kollapsat. Tidigare gick männen till de "små husen" (bordeller) som är rester från ett polygamt system som var vanligt förr. Där hade gifta män en eller flera älskarinnor vars underhåll de delade med andra män. När man blir fattig tar man bara hand om sin fru, inga älskarinnor har man längre råd med, säger Tsitsi, en av de unga kvinnor som ser sina inkomster alltmer minska.
Nu går de zimbabwiska männen i allt större utsträckning till kyrkan i stället vilket pastorerna hälsar med stor glädje. Artikel i Washington Post eller här.

Energi, Miljö
2007-29/30 s 30-31
"Kolet tas till nåder igen"  Hela artikeln
Energibolagen planerar hela tiden nya kolkraftverk som ska ersätta kärnkraftverken. Experter och miljöaktivister varnar för föroreningar eftersom tekniken att rena och förvara koldioxid ännu inte är mogen för serietillverkning. I Hamburg vill Vattenfall bygga två kolkraftverk med en sammanlagd kapacitet på drygt 1600 MW. Moorburg ska bli ett av Europas modernaste kraftverk. Men i fullt bruk kommer det att leverera 40 % av Hamburgs totala utsläpp av koldioxid i dag. Tysklands plan är att kärnkraften ska avvecklas till 2020. Och kol finns det gott om. Kol är billigt och beräknas vara i minst 220 år. Det är dessutom mer rättvist fördelat över jordklotet än till exempel oljan.