Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 13

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 

Frankrike
2007-13 s 3-6
"Bayrou har rört till hela valkampanjen" Hela artikeln
Vad som helst kan hända i det franska presidentvalet. Mittenkandidaten François Bayrous spektakulära framgångar ställer till det för övriga kandidaters valstrateger. Favoriten Nicolas Sarkozy möter Bayrous offensiv från mitten med nationalistiska paroller, och socialisten Ségolène Royal utmanar honom i rollen som småfolkets kandidat.
Bayrous parti UDF, liberala unionen för fransk demokrati, fick i senaste opinionsmätningen 23 %, lika mycket som den socialistiska kandidaten. Sarkozy leder med 29 %. Le Pen är på fjärde plats med 13 %. Den 55 årige katoliken Bayrou, sexbarnspappan och jordbrukaren från den sydvästfranska provinsen Béarn har blivit småfolkets hjälte - han som utmanar etablissemanget. Om han går till andra valomgången har han en klar chans att bli Frankrikes president. Sarkozys anhängare vill i ett sådant läge hellre stödja UDF än socialisterna och Royals väljare hellre stödja UDF än högern.

2007-13 s 5
"Optimism inför presidentbytet"
Ett växande antal franska löntagare och arbetsgivare förväntar sig "stora ekonomiska och politiska reformer" efter det franska presidentvalet i april, och i takt med att valets första omgång den 22 april närmar sig växer också optimismen bland arbetsmarknadens alla parter. Många fransmän hoppas att nästa regering för en mer marknadsinriktad om än pragmatisk ekonomisk politik.

2007-13 s 6
"Näringslivet hoppas på en liberal regering"
VDn för Hermès International, vars lyxiga slipsar och sjalar symboliserar den franska stilen, säger att Frankrike behöver en ledare som betonar både välståndsskapande och välståndsfördelning. Han säger sig vara trött på ledare, som går till val på liberala program och sedan använder en kommunistisk strategi.

Tyskland
2007-13 s 6-7
"Tyskland återtar ledarrollen"
I söndags var det 50 år sedan EUs grund byggdes i Rom, vilket markerades med ett toppmöte i Berlin där unionens ledare inte bara firade utan också diskuterade frågor som klimatförändring och katastrofen i Darfur i Sudan. Blairs och Chiracs utträde i politiken om några månader gör Angela Merkel till en av de få europeiska ledare som kan överbrygga motsättningar mellan medlemsländerna och ger Tyskland ledarrollen inom EU.

2007-13 s 8
"Merkel vill att det ska gå undan" Hela artikeln
Hon vill ha "en kort och koncentrerad regeringskonferens om ett nytt fördrag före årets slut". Därefter ska fördraget ratificeras under våren 2009. Nya regler och institutioner är nödvändiga för att unionen ska kunna fungera effektivt i framtiden, till exempel de nya ämbetena EU-president och EU-utrikesminister samt förenklade röstregler.

2007-13 s 8-9
"EU spås en ljus framtid" Hela artikeln
EU har just firat 50-årsjubileum. Nästa stora jubileum äger rum 2057. Av en stor undersökning bland europeiska och amerikanska medborgare framgår att de flesta tror på en mycket positiv utveckling de kommande 50 åren. Ett stort antal medborgare i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och USA har utfrågats. En överväldigande majoritet tror att EU finns kvar om 50 år och att euron kommer att vara standardvalutan i Europa. Hälften av italienarna tror att Ryssland är medlem 2057 och en stor andel tror på Turkiet som medlemsland. En stor majoritet tror också att engelskan kommer att vara det mest utbredda språket i Europa 2057.

2007-13 s 9
"Rikare, äldre och barnlösa"
Européerna är rikare, reser mera, har och spenderar mer pengar och lever längre än de gjorde för 50 år sedan. Men i stället för att föra dessa framgångar vidare till kommande generationer uppvisar EUs medborgare en tydlig ovilja att skaffa barn. Åldersstrukturen har förändrats till oigenkännlighet. Europa har åldrats. På 1960-talet var människor under fem år den största åldersgruppen. Nu är det personer över 40 som är den största. 1960-talets femåringar har blivit äldre.

Nordirland
2007-13 s 10-11
"Ulster redo att styra sig självt" Hela artikeln
Efter många års fientlighet och oförsonlighet höll ledarna för Nordirlands två största rivaliserande grupper, Gerry Adams från Sinn Fein och den protestantiske ledaren Ian Paisley, sina första överläggningar ansikte mot ansikte i måndags, när de enades om att tillsammans styra provinsen från och med den 8 maj. Drygt 3500 människor har dödats på tre decennier i den senaste omgången av sekteristiskt krig.

Israel och Palestina
2007-13 s 14
"Hoppet om fred lever"
USAs utrikesminister och FNs generalsekreterare försöker båda sätta igång fredsprocessen igen. Arabiska utrikesministrar enades häromdagen om att återuppväcka en fredsplan för Mellanöstern. Enligt planen ska arabländerna erkänna israel om detta i gengäld lämnar ifrån sig territorium som ockuperades efter sexdagarskriget 1967 och ger palestinska flyktingar rätt att återvända till de hembygder varifrån de fördrevs för 60 år sedan.

Iran
2007-13 s 14-15
"Trycket på Iran hårdnar"
Amerika uppmanar banker, finansinstitutioner och företag att klippa av banden till Iran. Drygt 40 stora internationella banker och finansinstitutioner har antingen stoppat eller begränsat sina kontakter med Irans statliga och privata sektor. Den finansiella bojkotten mot Iran har minskat Teherans förmåga att finansiera oljeindustriella projekt och att betala för importerade produkter. Den har också påverkat Irans förmåga att med hjälp av det internationella systemet stödja allierade och extremistiska miliser i Mellanöstern. President Ahmadinejads retorik som att förneka förintelsen har gjort det lättare för amerikanerna att vinna stöd för sin kampanj.

Afghanistan
2007-13 s 16-17
"Alla vill ha ett finger med i spelet"
Indien och Pakistan konkurrerar om inflytande i Afghanistan. I slutet av 2002 återöppnade Indien fyra konsulat i Afghanistan. Afghanistans relationer med Indien har länge varit bättre än med Pakistan. Afghanistan har verkligen inte råd att avvisa Indiens hjälp. Indierna har lovat 750 miljoner dollar i stöd jämfört med Pakistans 150. Pakistan beskyller indiska agenter för att underblåsa utbrytartendenser bland Pakistans etniska pashtuner och för att finansiera ett utbrytaruppror i Baluchistan. Från Kabuls synvinkel är de pakistanska misstankarna en förklaring till att Pakistan i bästa fall tolererar och i värsta fall medverkar i det talibanska upproret mot den afghanska regeringen och dess allierade Nato-styrkor.

Terrorism
2007-13 s 17
"Bakslag för al-Qaida?"
Det är svårt att reda ut vad som egentligen pågår i gränsområdet mellan Pakistan och Afghanistan. Al-Qaidas inflytande i Pakistans laglösa stamregion nära gränsen mot Afghanistan har försvagats efter ett slag mellan militanta uzbeker och lokala stamkrigare. De islamistiska krigarna från Uzbekistan har bott i Waziristan sedan talibanerna störtades i slutet av 2001. De leds av Tahir Yuldasjev, en islamist som en gång var nära medarbetare till Usama bin Ladin. Södra Waziristan är en isolerad region som i mycket är helt avskuren från resten av Pakistan.

Kina
2007-13 s 18-21
"Regimen sitter i kläm mellan stad och landsbygd"
Orättvisorna ökar, korruptionen grasserar och missnöjet breder ut sig. Den ideologiska kampen mellan den fria marknadens förespråkare och vänsterflygeln hotar att bromsa reformarbetet. En ny lag om rätt till privat egendom speglar den ideologiska kampen i centrum av Kinas ekonomiska reformer. Formuleringen av lagen om rätten till privat ägande har erbjudit motståndarna en kanal för kritik mot regeringen. En högröstad grupp har fördömt lagen som ett svek mot landets socialistiska ideal. Men många, främst jordbrukare och företagare emottar lagen med stor glädje och Kinas ledare måste ta hänsyn till den växande urbana medelklassen, vars tolerans mot partiets styre är livsviktig för att partiet ska behålla makten. Hur länge är detta möjligt innan Kina går samma väg som Sovjetunionen för 15 år sedan?

2007-13 s 22-24
"Fattigdomen är det största hotet mot regimen"
President Hu Jintao ser mycket allvarligt på Kinas stora inkomstklyftor, och han har därför introducerat några mycket omfattande program för att avhjälpa fattigdomen på landsbygden. Skillnaden mellan stad och landsbygd är så stor att vad som helst snart kan hända. Ledarna studerar därför intensivt Roosevelts berömda New Deal kampanj och Lyndon Johnsons Great Society för att se parallellerna till deras egna mål, ett "Harmoniskt samhälle". Kina vill framför allt undvika samma öde som Sovjetunionens kollaps.

Hongkong
2007-13 s 24
"Hongkong gick till val"
Donald Tsang, chefsminister i Hongkong, blev i söndags omvald till ännu en mandatperiod efter att ha fått 80 % av "valkommitténs" röster. Hongkongs valkommitté med 795 ledamöter domineras av personer från näringslivet och samhället som stöder Peking. Tsangs utmanare, Alan Leong, säger att även om han bara fick 123 röster, har detta stärkt den demokratiska rörelsen i Hongkong och dess krav på fullständig demokrati inför nästa val 2012.

Taiwan
2007-13 s 25 Hela artikeln
"Det förflutna väcker het debatt i Taiwan"
Den förre nationalistledaren Chiang Kai-shek fortsätter att splittra Taiwan. Det finns taiwaneser vars förfäder kom till ön på 1600- och 1700-talen från fastlandet och det finns de nationalistiska aktivister och soldater som kom till Taiwan 1949 efter nederlaget mot Mao Zedongs kommunister. Arvet efter Chiang angrips i en kampanj som leds av president Chen Shiu-bian som tillhör det styrande demokratiska framstagspartiet (DPP). Han är starkt kritisk mot nationalisternas vision om en återförening mellan Taiwan och fastlandet.

Organisationer
2007-13 s 26-27
"Många rätt och en del missar"
Världens största människorättsorganisation har vidgat verksamheten på bekostnad av enskilda, ömmande fall. Sovjetunionens sammanbrott och apartheidpolitikens undergång i Sydafrika gjorde att antalet synliga samvetsfångar krympte radikalt. I stället för namn på enskilda personer som har fängslats i sina hemländer lyfter hemsidan fram ett dussintal kampanjer som "stoppa våldet mot kvinnor" och "Stoppa tortyr" som främst är en kampanj för att stänga fånglägret i Guantánamo Bay i Kuba. Amnesty har också kritiserat språklagen i Estland och ger sitt entusiastiska stöd till Världssocialt forum, en rörelse som anordnar årliga antikapitalistiska sammankomster.

Samhälle, Historia
2007-13 s 28-30
"Historien skrivs om och skrivs om…"
Runt om i världen diskuteras hur och vad man ska lära skolbarn om fosterlandets historia. Speciellt het blir diskussionen i länder, där den nationella identiteten är föremål för debatt.
I Irland har historieundervisningen förändrats från en nationalistisk syn på historien till en objektiv, öppen syn av tre skäl: 1. Den förenklade synen på landets historia anses ha underblåst konflikten i Nordirland. 2. Den katolska kyrkans inflytande har krympt och 3. Staten har blivit rika, självsäker och kosmopolitisk och har inte längre behov av att trumma in enkla budskap i medborgarnas huvuden.
I Australien har ord som "mångkulturell" och "aboriginsk försoning" försvunnit under Jogn Howards elvaåriga styre.
Ryssland är ett land där den generella principen av en medvetet inskärpt ideologi verkar självklar för många människor, inklusive eliten. Den ryske presidenten introducerar en nationaldag, som signalerar "isolering och försvar" mot den västliga kristendomen.
I det moderna Turkiet har klassrummen alltid varit ett slagfält om unga hjärtan och sinnen.

Klimat & Miljö
2007-13 s 30-31
"Vattnet sinar"
Dammar, jordbruk, sjöfart och klimatförändring hotar att torka ut världens största floder som Nilen, Ganges, Yangtze och Donau på grund av överdriven användning av vatten. Detta förstör viktiga ekosystem och äventyrar försörjningen för miljontals människor som lever i floddalarna. Det kommer också att bli mindre tillgång på mat.