Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 24

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23       

EU
2007-24 s 3-6
"Dragkamp mellan ytterligheter i EUs östra del" Hela artikeln
Nationalister och populister står för underhållningen på de politiska estraderna i Warszawa, Prag, Bratislava och Budapest. Det rasar en kamp om det förflutna och nationella identiteter. Klyftorna i de postkommunistiska samhällena blir allt djupare. Om och om igen berättas om spionaffärer, kravaller och rasistiska urspårningar.
Mycket av "västs" kritik mot de fyra östländerna handlar om vilket språk ledande företrädare använder när de talar om sina länders minoriteter, och då särskilt om zigenarna.
I Polen vill regeringen på ett alltför kraftfullt sätt göra upp med kommunisterna. Slovakerna är kritiska mot den ungerska minoriteten. Ungrare har länge förtryckt slovakerna i historien. Jan Slota fruktar att ett självständigt Kosovo blir en "al-Qaidafilial" i Europa. I Ungern bojkottar det borgerliga ungdomsförbundet den postkommunistiska "lögnarpresidenten" Ferenc Gyurcsany. I Tjeckien överlever regeringen bara tack vare vice premiärminister Jiri Cuneks envishet. Zigenarna kräver att han ska avgå.

2007-24 s 8-9
"Nu får latmaskarna klara sig själva"
De rika regionerna har tröttnat på att försörja de fattiga. EUs rika regioner, från Antwerpen till Milano, blir alltmer skeptiska till unionens subventionskultur. De olika ländernas rika delar som Flandern i Belgien vill inte ödsla skattepengar på det fransktalande Vallonien. Norra Italien med Milano i spetsen är kritiska till subventioner till södra Italien liksom det välmående Barcelona till resten av Spanien.
EUs utvidgning från 15 till 27 medlemsländer de senaste tre åren har vidgat välståndsklyftan enormt. Den är större än någonsin. Det rikaste hörnet, centrala London genererar tre gånger så mycket pengar som EUs genomsnitt, medan nordöstra Rumänien bara kommer upp i en tredjedel av genomsnittet.

Slovakien
2007-24 s 6
"Slovakien - populistisk socialretorik"
Landet har Europas för närvarande mest bisarra regeringskoalition: den självutnämnde socialdemokraten Robert Fico leder en regering som inkluderar både högerradikala krafter samt Vladimir Meciars parti. Fico är skicklig på att med enkel retorik locka alla missnöjda till sitt läger, de arbetslösa, de gamla och alla andra som inte hinner med i den snabba utvecklingen. Den platta skatt som hans företrädare, den högerliberale Dzurinda införde, finns kvar och ekonomin växer med minst åtta procent om året.

Ungern
2007-24 s 7
"Ungern - en obehaglig sanning"
Ungern var mönsterelev bland de nya EU-länderna, nu förvandlat till klassens sorgebarn. Budgetunderskottet uppgår till 10 % och den ekonomiska dynamik som präglade 1990-talet är som bortblåst. Socialisten Gyurcsany lyckades bli omvald som premiärminister. Internt i partiet erkände han efter valet att han förtigit de dåliga statsfinanserna och ljugit för väljarna. Detta läckte ut till allmänheten vilket med rätta väckte en enorm indignation hos oppositionen. De oppositionella ungdemokraterna (Fidesz) och framför allt partiledaren Viktor Orban vill störta regeringen. Landet är politiskt mycket splittrat.

Polen
2007-24 s 7
"Polen - front mot moraliskt förfall"
De båda bröderna Lech och Jaroslaw Kaczynski anser att de skapat den färde republiken i Polen. De kom till makten på löften om att granska vad som hände efter den så kallade omvälvningen 1989. De vill ha tag på alla så kallade omvända exkommunister som har etablerat sig inom näringsliv och förvaltning. Deras motståndare finns i den gamla regimen men också hos före detta dissidenter som vill dra ett streck över det förflutna. Brödernas parti är allierade med Polska familjeförbundet som driver en kamp mot homosexuell propaganda och vill ha en lag om totalförbud mot abort.

2007-24 s 12
"Walesa tar död på elaka rykten"
Före detta fackförbundsledaren och presidenten Lech Walesa har offentliggjort 500 sidor av de akter som Polens hemliga polis hade om honom. Offentliggörandet är ett försök att få slut på anklagelserna om att Walesa kollaborerade med kommunisterna.

Tjeckien
2007-24 s 7
"Tjeckien - smutsiga affärer"
Har en mycket bräcklig regering med tre partier som får majoritet bara med hjälp av två socialdemokratiska ledamöter som bytt sida. Ministern Jiri Cunek kritiseras för sina uttalanden om romerna. Premiärminister Topolánek vill ha USAs raketförsvarssystem med koalitionspartnern de Gröna är skeptiska.

Belgien
2007-24 s 10
"Belgien valde ny regering"
Premiärminister Guy de Verhofstadt förlorade valet trots en relativt lyckad regeringsperiod. Han har blandat sin näringslivsvänliga hållning - sänkta arbetsgivaravgifter och flexiblare arbetssätt - med socialliberala åtgärder som införandet av homoäktenskap. Vann gjorde mitten-vänster politikern Yves Leterme. Han är regeringschef i Flandern och får nu en stark ställning som premiärminister. Belgiska valet.

Frankrike
2007-24 s 10
"Sarkozy triumferade igen"
Presidentens parti, UMP, vann en övertygande seger i söndagens parlamentsval vilket förmodligen kommer att ge honom den majoritet han behöver för att genomföra nödvändiga reformer och rädda Frankrike från "ekonomisk och social undergång". UMP och dess allierade förväntas få 500 av de 577 platserna i nationalförsamlingen. Socialisterna förlorade drygt hälften av sina 149 mandat. Sarkozy säger att han vill sänka skatten, skärpa straffen för brottslingar som återfaller i kriminalitet och göra det lättare för arbetsgivare att både anställa och avskeda.

Italien
2007-24 s 11-12
"Norditalienarna lever farligt"
Där finns de värsta luftföroreningarna i Europa. Partikelförorenad luft orsakar sjukdomar i andningsvägarna och hjärtsjukdomar samt astma och dålig utveckling av barns lungor. Italien kommer att tvingas böta flera miljarder euro om det inte korrigerar problemet. Partiklarna orsakas främst av trafik och trafikstockningar. De värsta syndarna är dieselbilar i städerna. Ingen del av Europa uppfyller WHOs standard på 10 mikrogram per kubikmeter luft men många länder klarar förmodligen EUs mål, 25 mikrogram. Genomsnittet i Milano 2006 låg på 38 mikrogram med toppar kring 150-200.

Turkiet, Terrorism
2007-24 s 12
"Nytt bombattentat"
En bomb exploderade utanför en klädbutik i Istanbul i söndags. 14 personer skadades. De kurdiska rebellernas attacker på senare till har ökat spänningen i Turkiet markant. De turkiska myndigheterna beskyllde PKK för dådet men gruppen förnekade inblandning.

2007-24 s 16-17
"Turkiet skramlar med sina vapen" Hela artikeln
För många i Turkiet har de kurdiska separatisternas krig varit en livslång mardröm.
Turkiet har den senaste tiden förstärkt sin militär längs gränsen mot Irak till en högre nivå än på flera år. Styrkemarkeringen varslar om Turkiets ambitioner att utrota de turkiska separatister som gömmer sig i norra Irak. I förra veckan dödade militanta kurder sju soldater. Tre skogvaktare dödades av en landmina. Detta sätter USA i ett svårt läge. Kurderna är USAs mest pålitliga partners i Irak och Turkiet låter USA använda en flygbas som är mycket viktig för USAs verksamhet i Irak. Turkiet har inte trängt in på irakiskt område sedan den amerikanska invasionen 2003. Det har inte funnits så mycket militär vid den irakiska gränsen på 10 år som nu.

Irland
2007-24 s 12
"Ny regering nästan klar"
Irlands gröna parti ser ut att närma sig en överenskommelse med premiärminister Bertie Aherns parti, Fianna Fail, om att bilda en koalitionsregering. Partierna har enats om miljö-, utbildnings- och politiska reformer.

Flyktingpolitik, EU, Sverige, Malta
2007-24 s 12
"Tvingas bära hela bördan"
Sverige och Malta lyckades på tisdagen inte övertala övriga EU-länder att dela bördan av de tusentals afrikanska och irakiska flyktingar som söker till respektive land. Sverige väntar i år över 20000 ansökningar om uppehållstillstånd från irakier som vill lämna sitt land.

Israel, Palestina
2007-24 s 14-15
"Det palestinska sammanbrottet kommer allt nämnare" Hela artikeln
Väpnade representanter för de rivaliserande palestinska fraktionerna Hamas och Fatah drabbar samman i regelrätta slag i kampen om herraväldet på Gazaremsan. Striderna gör att stora delar av norra Gazaremsan börjar likna scen för ett inbördeskrig. Nu skjuter palestinierna raketstyrda granater på varandra i stället för på Israel. Den egyptiska medlargruppen säger att "de vill inte sluta slåss". Sedan i söndags har minst 43 palestinier dödats i striderna. Drygt 50 dödades i den första urladdningen i maj.
FN hjälper 70 % av de som bor i Gaza med distribution av mat och vårdcentraler. 80 % av flyktingarna är beroende av hjälp.

2007-24 s 15
"Ehud Barak är tillbaka"
Den förre regeringschefen i Israel, Ehud Barak, valdes i början av veckan till ny ordförande för arbetarpartiet. Barak tvingades lämna posten som regeringschef 2001 efter bara 20 månader och en rad misslyckade initiativ och åtgärder. Hans efterträdare då var Ariel Sharon som på den tiden företrädde Likud. I ett internt partival röstade 51 % på Barak och drygt 47 % på den förre chefen för den inhemska underrättelsetjänsten, Ami Ayalon. Barak kommer troligen att utnämnas till försvarsminister, den post som Amir Peretz, hans företrädare, innehade.

Irak
2007-24 s 18-19
"Mörka moln seglar upp i norra Irak"
Iraks nordliga kurdiska delar har länge varit en skarp kontrast mot det i övrigt bloddränkta landet. Politiken i norr fungerar och ekonomin blomstrar. Men förra veckans rapporter om turkiskt intrång i regionen för att jaga kurdiska rebeller innebar en aktualisering av ett av de tre stadigt växande problem som tillsammans skulle kunna göra läget för Bushadministrationen i Irak ännu värre. Det första är staden Kirkuk. Där finns mycket olja. Enligt Iraks nya författning ska en folkomröstning om stadens framtida status hållas innan årets slut. Regeringen vill skjuta fram folkomröstningen. Då hotar kurderna med att lämna samlingsregeringen i Bagdad. Kurderna förväntas vinna valet men det kommer inte araberna och turkmenerna att acceptera.
Det andra problemet involverar Mosul i Ninevehprovinsen. Kurderna utgör en tredjedel av befolkningen men sitter på tre fjärdedelar av den politiska makten eftersom sunniterna bojkottade provinsvalen 2005.
Det tredje är PKKs fästen i irakiska Kurdistan. PKK har stöd hos sina kurdiska bröder.

2007-24 s 19-20
"USA byter taktik igen"
Den amerikanska militären har bestämt sig för en ny, riskfylld strategi i Irak som går ut på att förse upproriska sunniter med vapen i hopp om att de angriper al-Qaidas avdelning i Irak. Sunniterna är missnöjda med al-Qaida eftersom gruppens självmordsbombningar har dödat tusentals civila irakier. Det är emellertid tveksamt om USA förmår kontrollera hur vapnen används när de väl har överlåtits.

Flyktingpolitik, terrorism
2007-24 s 21-23
"Osynliga och olagliga"
Mängder av pakistanier kommer till Europa, där vaksamma myndigheter misstänker dem för att importera terrorplaner och extremism. Man fruktar att de har koppling till terroristgrupper, inklusive al-Qaida. De kommer särskilt till Italien, Spanien och Frankrike. I övriga Europa finns inga historiska band till södra Asien och språken och kulturen där är främmande. Den franska regeringen placerar pakistanska nätverk som två efter al-Qaidas förgreningar i Nordafrika på listan över terrorhot. Många tar vägen över Afrika. I mars stoppades ett fartyg med 300 indier och pakistanier utanför Senegals kust.

Pakistan
2007-24 s 24
"Musharraf backar"
Pakistans president har formellt tagit tillbaka ett dekret, som inskränkte mediernas frihet efter högljudda protester från journalister och oppositionspartier. Presidentdekretet som började gälla direkt när det infördes den 3 juni, innebar att myndigheterna fick rätt att beslagta sändningsutrustning, blockera redaktioner och suspendera sändningslicenser.

2007-24 s 24-26
"Benazir Bhutto längtar hem"
Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto lever sedan många år i exil i London och Dubai för att undkomma åtal för korruption men nu funderar hon på att åka hem igen. Det som lockar är chansen att ta makten igen. Först måste hon emellertid försäkra sig om att eventuella åtal mot henne läggs ned. Hon är fortfarande ledare för landets största politiska parti, pakistanska folkpartiet. Hon var vid 35 års ålder, på 1990-talet, den islamska världens första kvinnliga regeringschef. Motståndet bland folket mot Musharrafs militärstyre växer särskilt sedan han avsatte Högsta Domstolens chefsdomare, Muhammed Chaudhry. Musharraf tog makten i en militärkupp 1999 och störtade Bhuttos efterträdare Sharif.
Läs mer om Benazir Bhutto och Pakistan här.

Hongkong
2007-24 s 26-27
"Kolonins brittiska arv försvann snabbt" Hela artikeln
En sista rest av det brittiska imperiet i Hongkong är på väg att försvinna. Ingen kommer att sakna den. Till tioårsfirandet av återlämnandet av Hongkong till Kina har Kina inte bjudit in vare sig britter eller andra nationaliteter. Britterna vann sitt 156-åriga styre av Hongkong i opiumkrigen. I Hongkong bort fortfarande 265 000 brittiska medborgare men nu är det invånare med kantonesiska som modersmål som styr territoriet och drottningens födelsedag har ersatts av helgdagar som Kinas nationaldag.

Zimbabwe
2007-24 s 28-29
"Zimbabwe går under"
Robert Mugabe håller sig kvar vid makten och driver oppositionen och sitt eget land mot graven. Kritiker hävdar att det snart är dags att ställa honom till svars för krigsförbrytelser. Förtrycket och förföljelsen från den hemliga polisens sida gör att alla zimbabwier börjar betrakta varandra med misstänksamhet. Ingen vågar lita på någon. Mugabes lakejer anar fiender överallt inte bara bland oppositionella. Mugabe och hans ledande män är alla paranoida. Landet börjar allt mer likna Burma eller till och med Nordkorea. Två olika FN-organ räknar med att fyra miljoner zimbabwier - en tredjedel av befolkningen kommer att hungra inom sex månader. 2000 personer lämnar landet varje vecka.

Sport
2007-24 s 30-31
"OS otrevliga baksida"
De olympiska spelen bär skulden för att två miljoner människor har tvångsförflyttats de senaste 20 åren. Detta enligt en rapport från organisationen Centre on Housing Rights and Evictions (COHRE). Tre fjärdedelar av de flyttade människorna lever i Kina där myndigheterna röjer stora bostadsområden inför nästa års olympiska spel. Kina kallar beskyllningarna för grundlösa och hävdar att bara 6000 hushåll har flyttats och att de har kompenserats ekonomiskt. Internationella olympiska kommittén (IOC) deltar denna vecka i ett seminarium arrangerat av COHRE för att lära sig mer om spelens följder för människors boende.