Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 15

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14

EU
2007-15 s 3-4
"USA trappar upp missil-planerna i Östeuropa"
Ansträngningarna kan eskalera i en internationell dispyt beroende på Moskvas reaktion. I April tas frågan upp på ett större NATO-möte om Washingtons nästa steg i satsningen på 10 jaktmissiler i Polen och en radarcentral i Tjeckien, båda delar för det expanderande missilförsvarssystemet som en mur mot Iran.

2007-15 s 4-5
"En rostande tickande bomb i Östersjön"
Bomber, giftiga kemikalier, plötsliga explosioner från rostande artilleripjäser från andra världskriget blir ett allt större hot i Östersjön de närmaste åren, säger experter. Regeringarna är långsamma på att tackla problemen. Efter krigsslutet förvandlades Östersjön till en dumpningsplats för oanvänt krigsmaterial. Efter decennier av rost och upplösning utgör detta ett allt större hot mot havet, mot människorna som korsar det, mot fisken och livet vid stränderna. I EUs Gröna bok om Maritim politik finns inte dess problem med alls.

2007-15 s 8-10
"Spänningar över Atlanten"
USA lär inte applådera EUs nästa 50 år lika varmt som de första 50. De transatlantiska relationerna har verkligen förbättrats under den andra Bush-administrationen. Diplomatisk aktivitet i tredje världen har påmint amerikaner och européer om deras gemensamma intressen. Förhandlingar ska startas om en transatlantisk frihandelszon. Mycket beror dock på att motsättningar har undertryckts. Europa har ett instinktivt motstånd mot genmodifierade livsmedel. USA tar inte hoten mot miljön på allvar.

Polen
2007-15 s 6-7
"Polen gör upp med sitt förflutna men splittras igen"
Den 15 mars trädde en omstridd lag i kraft som innebär att 7000 000 statstjänstemän, lärare och journalister måste redogöra för sina kontakter med kommunisttidens hemliga polis före järnridåns fall 1989. Den som ljuger eller vägrar att samarbeta kommer att avskedas. Samtidigt väntar man på att den 83-årige general Wojciech Jaruzelski ska ställas inför rätta. Han är anklagad för att 1981, i strid mot lagen, ha infört krigslagar i ett försök att krossa arbetarrörelsen Solidaritet. De nya antikommunistiska makthavarna utlovar en "moralisk revolution" i Polen.

Frankrike
2007-15 s 9
"Le Pen anser sig bestulen"
Jean-Marie Le Pen, ledare för Nationella Fronten, säger att hans motståndare i valet stärker hans chanser att vinna valet när de stjäl hans åsikter om invandring, arbeten och säkerhet. Att de nu efterapar honom visar att han haft rätt hela tiden och de flesta kommer att rösta på originalet. Le Pen håller sig i bakgrunden och låter sin fotogenetiska dotter och väntade efterföljare, Marine Le Pen, stå i rampljuset.

Kosovo
2007-15 s 10
"FN-sändebud besöker Kosovo"
Ambassadörer från FNs säkerhetsråd besöker Serbiens utbrytarprovins Kosovo i slutet av april. FN-resolutionen kommer antingen att stödja eller på annat sätt definiera övergången till självständighet enligt rekommendationer av FN-medlaren Martti Ahtisaari. Den kommer dock inte att fastställa Kosovos slutliga status. En självständighetsdeklaration måste komma från provinsen själv, följd av en process av bilateralt erkännande och ett FN-beslut om huruvida landet ska få bli medlem i FN.

Irak
2007-15 s 12-13
"USAs nya taktik i Irak oroar soldaterna"
Soldaterna måste patrullera till fots för att vinna befolkningens förtroende Detta krävs för att säkerhetsplanen för Bagdad, Bushs nya strategi ska lyckas. En verklig rekonstruktion ska genomföras som ska skapa jobb och ge vanliga irakier något värt att försvara mot upprorsmakare och dödspatruller. Soldaterna själva menar emellertid att det är rena självmordet som nu krävs av dem.

Saudiarabien
2007-15 s 14
"Kan Saudiarabiens kung rädda Mellanöstern?"
Saudiarabiens 80-årige kung Abdullah är besviken på USA som sedan länge varit landets allierade och han är frustrerad över att arabvärlden är så splittrad. Han vill samtala med Iran, Hizbollah och Hamas och med hjälp av pengar diplomati och till och med religion lösa upp regionens existerande spänningar, blockera Iran och arbeta för fred. Han är övertygad om att fred är bästa sättet att stärka den belägrade arabvärlden och stoppa Iran. Den israeliska premiärministern Ehud Olmert är öppen för vidare diskussioner.

Iran
2007-15 s 15-16
"Gisslan fruktade för sina liv"
Den riktigt stora skräcken kom andra dagen när de flögs till Teheran med förbundna ögon och ställdes upp mot en fängelsemur med de iranska soldaterna fingrande på sina osäkrade vapen. De 15 brittiska marinsoldater som hölls som gisslan i två veckor i Iran kan nu berätta. Flottans ledning stödde gisslans beslut att inte göra motstånd. Chefen för marinsoldaterna säger sig med visshet veta att de var 1,7 nautiska mil från iranskt vatten då de bordades av en planerat och tungt beväpnat iranskt bakhåll.

2007-15 s 17
"Iran har uppnått "industriell" kapacitet"
President Mahmoud Ahmadinejad uppgav i måndags att Iran har skaffat sig kapacitet att framställa kärnbränsle i "industriell skala". Avsaknaden av detaljer i presidentens meddelande fick många bedömare att tolka det som tom, politisk retorik.

Tchad
2007-15 s 17
"Massaker i Tchad"
Den sudanesiska Janjaweed milisen dödade nyligen omkring 400 människor nära Tchads oroliga gräns i öster mot Sudan. Angriparna omringade byarna och öppnade eld, förföljde flyende bybor, rånade kvinnorna och sköt männen enligt uppgifter från FNs flyktingkommissariat.

Japan, Kina
2007-15 s 18-19  Hela artikeln
"Islossningen mellan Kina och Japan är i full gång"
Ingen kan tvivla på att både Japan och Kina är ärligt angelägna om att förbättra relationerna och utöka samarbetet. Kinas premiärminister Wen Jiabao inledde i onsdags sitt besök i Japan. Syftet är att reparera relationerna och stärka samarbetet på flera områden som till exempel miljöskydd och handel. Wen Jiabao och den japanske presidenten Shinzo Abe tog tillsammans ett första steg mot att stryka ett streck över historiska och territoriella dispyter och rikta uppmärksamheten på framtida samarbete.

Zimbabwe
2007-15 s 19-20
"Mugabe svarar med våld"
Mugabes har besvarat oppositionen med så hårda tag att många anar paranoia, för att inte säga desperation hos de styrande. I ett påskbrev från biskoparna i Zimbabwes romersk-katolska kyrka uppmanas Mugabe att lämna sin post eller förbereda sig på en "öppen revolt" från dem som lider under hans regering. Biskoparna menar att staten hittills bara erbjuder arresteringar, slag och tortyr.

Venezuela
2007-15 s 21
"Chávez satsar högt på oljan"  Hela artikeln
Chávez använder Venezuelas rikliga oljetillgångar som ett politiskt redskap. Oljepengarna ska bekosta hans sociala reformer, och tillgången på olja ska hjälpa honom att begränsa USAs inflytande i världen. Han vill sälja amerikanska raffinaderier och söka nya samarbetspartners till exempel i Kina. Det kan komma att stå honom dyrt om han inte får investeringar från andra länder i stället. Då kan landets förmåga att förädla de stora oljeförekomsterna äventyras och därmed Chávez möjligheter att omorganisera och rusta det venezolanska samhället.

Chile
2007-15 s 22
"Bachelet gör ett nytt försök"
Efter ett föga imponerande första år sker en ommöblering.
För ett år sedan flöt hon upp på presidentposten i en varm bubbla av popularitet. Men därefter är det inte mycket som gått vägen för Michelle Bachelet, socialisten som blev Chiles första kvinnliga president. Svårigheterna inleddes med oväntat kraftiga protester från skolungdomar. Sedan började den ekonomiska tillväxten mattas och det hela nådde sin kulmen med Santiagos nya bussystem som till mångas förtret visat sig vara ett riktigt fiasko.
Hon ärvde Latinamerikas starkaste politiska koalition men insisterade på att skapa en "kvoterad" regering med hälften kvinnor och utsåg ministrar oberoende av politisk förmåga eller partitillhörighet.
Efter ett år som president vill människorna se resultat, inte bara empati och leenden, säger den ledande kristdemokraten Jaime Ravinet.

Terrorism
2007-15 s 23-24
"Ny generation Al-Qaidaledare på uppgång"
Al-Qaidas första aktivister som byggde organisationen före 11 september har antingen dödats eller gripits. Men nätverket var nog starkare än man trodde från början. Nu finns det emellertid ett nytt ledarskikt som är mer diffust med flera olika planeringsenheter som arbetar självständigt utan konstant kontakt med bin Ladin och hans ställföreträdande Ayman al-Zawahri.

Turkiet
2007-15 s 25-28  Hela artikeln
"Istanbul: Minareter och minikjolar, Asien och Europa"
Istanbul är Turkiets motor. Den blomstrande turkiska ekonomin lockar utländska investerare, och Istanbul är ekonomins motor. Istanbul svarar för mer än en femtedel av bruttonationalprodukten. Staden är en dynamisk metropol, som har hittat en ny identitet. Eliten vårdar det osmanska förflutna och vänder besviken Europa ryggen. Den nya eliten upptäcker det gamla Istanbul på nytt, dess skönhet och dess historiska arv. Men det finns också fattiga delar som växer alltmer. Där bor de som inte har lyckats: kurder, romer och flyktingar från Irak, Asien och Västafrika. Den som inte lyckas kravla sig ur fattigdomen försörjer sig som gatuhandlare i 12-14 timmar varje dag eller som daglönare, ficktjuvar, narkotikahandlare och prostituerade.
I jakten på bättre livskvalitet och bostadsstandard, något som centrala Istanbul inte längre kan erbjuda, har många välbeställda invånare sökt sig utanför staden i riktning mot Svarta havet, där det byggs nya, lyxiga bostadsområden innanför höga murar.
Staden pendlar mellan kosmopolitism och nationalism, mellan minnen och minnesförlust. Istanbul är en stad på två kontinenter, en stad mellan Europa och Asien.

USA, Miljö
2007-15 s 29
"Vita Huset läxas upp av Högsta Domstolen"
Domstolen kritiserar med röstsiffrorna 5-4 i ett beslut USAs miljövårdsverk EPA för att inte ha angett "något begripligt skäl" till varför man inte vill reglera utsläpp av bland annat koldioxid från nya bilar och lastbilar. Beslutet innebär en ökad press på regeringen att ändra sitt motstånd mot obligatoriska gränser för koldioxidutsläpp.

Indien, Samhälle
2007-15 s 30-31
"Snabb modernisering men livsfarligt att själv välja sin tillkommande"
Den snabba ekonomiska utveckling i Indien har bara lett till ytliga förändringar i det konservativa samhället. De traditionella värderingarna är djupt rotade i ett samhälle där familj, kast och religion fortfarande styr människornas liv.
Det finns flera starka social tabun när det gäller äktenskap i Indien. Det ena är att båda familjerna måste godkänna parterna. Ingen kan gifta sig mot sina föräldrars vilja. Ett indiskt äktenskap är snarare en ekonomisk transaktion än ett uttryck för kärlek. Det andra att man inte gifter sig över religionsgränserna. Det går inte för till exempel en hindu att gifta sig med en muslim. Men det som möter allra starkast motstånd är giftermål mellan olika kast. Indien är ett starkt socialt skiktat samhälle med människorna indelade i olika kast. En kärleksaffär över kastgränserna kan leda till döden, särskilt om den ene partnern är kastlös.
Original artikel i den brittiska tidningen the Guardian den 9 april 2007.