Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 36

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35       

  EU
2007-36 s 3-5
"Korruptionen frodas i EU"  Hela artikeln
Varje dag lägger bedragare beslag på nästan en miljon euro av EUs pengar. Tjänstemän i Bryssel har ofta ett finger med i spelet. Europas huvudstad är en perfekt plats för nepotism, självbetjäning och korruption. Många faller för frestelsen att lägga beslag på lättåtkomliga pengar i det svåröverskådliga EU-systemet. Otydliga strukturer, bristande insyn och ineffektiva kontroller erbjuder en utmärkt grogrund för svågerpolitik, kotteri och korruption. I fjol förlorade EUöver en miljard euro på "orätt sätt", det mesta på grund av slarv och försummelse. Men 320 miljoner euro har försnillats i bedrägligt syfte. Det pågår för närvarande drygt 400 utredningar om misstänkt korruption mot medarbetare i EU. Omkring 70 gäller personer som arbetar i Bryssel. Nu ska en italienare se till att det går ärligt till i Bryssel. Francesco Musotto har av EU-kommissionens budgetkontrollutskott utnämnts till tillförordnad räkenskapschef.

Kosovo
2007-36 s 5
"Kosovo går till val i november"
Val kommer att äga rum i utbrytarprovinsen den 17 november oavsett vad som händer i de pågående förhandlingarna mellan den etniskt albanska majoriteten och den serbiska regeringen som till varje pris vill behålla Kosovo som en del av Serbien. Kampanjerna inför parlaments- och kommunvalen riskerar emellertid att åtföljas av ännu högljuddare krav på självständighet.

Terrorism, Spanien
2007-36 s 5
"Baskiska separatister är i farten igen"
En liten bomb exploderade i söndags på en motorväg i norra Spanien. Attentatet kom efter en varning via telefon från ETA. Ingen skadades i attentatet. Flera andra bombhot tvingade fram avstängningar av fyra motorvägar.

Frankrike
2007-36 s 6-7
"Sarkozy ruskar om Europa"
Nicolas Sarkozys höga profil har gjort honom mäkta populär hemma i Frankrike men utomlands väcker han irritation. Den franska regeringen var i praktiken suspenderad från folkomröstningen om EUs författning fram till Chiracs avgång, men nu har Frankrike en extremt populär president med ett starkt mandat och en robust inrikes- och utrikespolitisk agenda. Detta skapar en känsla av att Europa har vind i seglen. Omvärlden är mest kritisk till hans olika förslag till att begränsa Europeiska Centralbankens auktoritet, till exempel att ECB ska vidga sitt mandat att styra inflationen och koncentrera sig på tillväxt och jobb.

2007-36 s 8-9
"Statens långa arm"
Den besvärliga sammanslagningen av GDF och Suez i Frankrike kastar ljus på den franska statens stora ägande. Sarkozy vill nu ordna sammanslagningen mellan det statliga Gaz de France och Suez som är en privat fransk-belgisk energi- och miljögrupp. Cheferna hos GDF och Suez har planerat samgåendet i fem år, men mäktiga fackföreningar vid GDF övertalade politikerna att hindra en uppgörelse. Sarkozy bekräftade i måndags att sammanslagningen mellan de båda bolagen var klar. Det betyder att världens tredje största energiföretag har skapats och Frankrike har fått ännu en global jätte. Den franska staten har långa tentakler in i det franska näringslivet.
Enligt APE (Byrån för statligt ägande) visar ett index för statens ägande i industrin i förhållande till BNP att Frankrike ligger högt, liksom Italien, Sverige ligger lägre medan Storbritannien och framför allt USA ligger lågt. Statligt ägda företag sysselsätter 5 % av arbetskraften, jämfört med mindre än en procent i Storbritannien.

Finland
2007-36 s 9
"Karelska frågan är aktuell igen"
Finlands före detta president, Mauno Koivisto, dementerar rykten om att Karelen har varit till salu. Rykten har cirkulerat om att den ryske presidenten, Boris Jeltsin, 1991 erbjöd Finland att köpa tillbaka Karelen. Finland påstås ha tackat nej till erbjudandet därför att priset var för högt. Finlands befolkning hyser delade meningar om Karelen. En liten grupp karelare och ättlingar till de cirka 400 000 som fördrevs från regionen efter Vinterkriget ser gärna att den ryska delrepubliken Karelen återförenas med de finska karelska områdena. För den finska identiteten och kulturen har Karelen alltjämt stor betydelse. Området betraktas som Finlands vagga och nationaleposet Kalevala, som har inspirerat många konstnärer och författare har också sitt ursprung i Karelen.

Terrorism, Danmark
2007-36 s 11
"Dansk polis avvärjde terrordåd"
De danska myndigheterna grep i tisdags åtta män, som misstänks för att ha planerat ett terrordåd. Männen uppges ha koppling till terrornätverket al-Qaida. Den danska säkerhetspolisen sa på en presskonferens att hotet var mycket nära och att gripandet av de åtta var resultatet av en internationell utredning som hade pågått i flera månader. På onsdagen häktades två av de gripna.

Terrorism, Tyskland
2007-36 s 11
"Misstänkta terrorister greps i Tyskland"
I onsdags meddelades att tre personer har gripits misstänkta för att planera attacker mot den amerikanska basen i Ramstein och Frankfurts internationella flygplats. Två av de gripna var tyska medborgare och den tredje var pakistanier.

Nordkorea
2007-36 s 11
"Nordkorea stoppar kärnprogrammet"
Nordkorea kommer att redogöra för och lägga ned sitt atomprogram före årets slut, lovar Nordkoreas förhandlare efter två dagars överläggningar i Genève, enligt USAs chefsförhandlare Christopher Hill. Man diskuterade också en utvidgning av de diplomatiska förbindelserna mellan Nordkorea och USA.

Burma
2007-36 s 11
"Brown vill att FN gör något åt Burma"
En demonstrationsvåg började i Burma i mitten av augusti efter det att bensinpriset höjts med 500 %. Häromdagen skingrade myndigheterna en protestmarsch i Rangoon. Flera demonstrationsledare greps. Ett femtontal personer också i Kyaukse, som är juntaledaren general Than Shwes hemstad. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown uppmanar FNs säkerhetsråd att ta itu med "den allvarliga situationen" i Burma, där regimen fortsätter att förtrycka och trakassera oliktänkande.

USA, Porträtt
2007-36 s 12-14
"Rices stjärna dalar"  Hela artikeln
Utrikesminister Condoleezza Rice är vältalig, intelligent, bildad och flitig och under de första åren i president Bushs tjänst höjdes hon till skyarna. Nu har strålglansen mattats av och kritiken hårdnat.
Rice är emellertid fortfarande populärare än någon annan i regeringen även om hennes popularitet har minskat från 54 % i april 2005 till 47 % i juli i år.
Rice säger sig inte vilja bli president och inte vara särskilt bekymrad för sitt eftermäle. Hon vill återvända till sin rektorstjänst vid Stanford när hennes mandat löper ut.

Israel, Palestina
2007-36 s 15-16
"Alla vill ha fred"
Det finns ett överflöd av israelisk-palestinska projekt för att främja samexistens mellan folken. Araber och israeler tävlar om pengarna till projekten som ofta får stora rubriker. I den mån man har mätt effekten av projekten på ett tillfredsställande sätt så har ingen långsiktig effekt kunnat påvisas. Seriösa aktivister hävdar emellertid att det är mer effektivt att satsa på intern harmoni i Israel och i de palestinska områdena. 2004 beslöt EU kommissionen att den skulle fokusera på interna konflikter i första hand, inte samarbetsprojekt över gränsen.

Irak
2007-36 s 17
"Bush reste till Irak"  Hela artikeln
Under sitt mycket överraskande besök i Irak antydde president Bush att USA kan börja planera för en reduktion av de amerikanska styrkorna där redan inom några månader. Ha sa att man kan bibehålla aktuell säkerhetsnivå i Irak med färre amerikanska soldater. Samtidigt med Bushs besök började den brittiska armén att dra sig tillbaka från sin bas i centrala Basra, Iraks näst största stad.

2007-36 s 18
"Hemliga överläggningar ledde till färdplan för fred"
Representanter för Iraks olika sunnitiska och shiitiska grupper har enats om en färdplan till fred som bygger på erfarenheterna i Nordirland. Överläggningar har hållits på hemlig ort i Finland och arrangerades av Finlands före detta president Martti Ahtisaari. Delegaterna rekommenderade bland annat avväpning av stridande fraktioner och bildandet av en oberoende kommission som ska övervaka avväpningen "på ett verifierbart sätt". Andra politiska mål är ett undanröjande av sekteristiska och etniska motsättningar, stopp för flyktingströmmen och en realistisk tidtabell för de utländska truppernas utmarsch.

Iran
2007-36 s 18-19
"Iran gå IAEA till mötes - eller låtsas"
Iran fortsätter sakta men säkert att expandera sitt kärnprogram i trots mot FNs resolutioner. Men samtidigt lovar regeringen i Teheran att besvara frågor om de senaste årens misstänkta atomrelaterade aktiviteter, rapportera IAEA. Iran har kommit överens med IAEA om en "tidtabell" för ett lösa en del frågor, inklusive tidigare brott mot ingångna avtal. Iran är nöjd med att IAEA givit Iran upprättelse. Först i december vet vi om Iran menar allvar eller bara vill föra IAEA bakom ljuset.

Terrorism
"Var är Usama bin Ladin?"
2007-36 s 20-25
"Det har gått sex år nu, och USA har trots sina stora resurser inte ett enda spår efter ärkefienden. Detta är historien om alla tiders mest misslyckade människojakt. Sedan bin Ladin lyckades undkomma från Tora Bora i december 2001 har den amerikanska underrättelsetjänsten aldrig haft större säkerhet om hans uppehållsort än 50-50. Varför kan inte världens största supermakt hitta en medelålders, förmodligen sjuklig, religiös fanatiker med medeltida tänkesätt? Ett svar är att det alltid varit svårt att finna en enskild person under krigstillstånd, vidare har kriget i Irak berövat jakten på bin Ladin värdefulla resurser och dessutom kan inte USA bara störta in i Pakistan utan att störa president Musharraf eller till och med vålla hans undergång. Den strikt respekterad seden att försvara gäster som ingår i pashtunernas uråldriga hederskodex, kallad Pashtunwali, blev ett gott skydd för al-Qaida.
(http://www.dagen.se/dagen/Article_Print.aspx?ID=7932)

Kongo
2007-36 s 26
"Den bräckliga freden är allvarligt hotad"
En varaktig fred kräver att tutsiernas rädsla för nya hutuattacker tas på allvar. En mäktig utbrytargeneral, Laurent Nkunda, av tutsistammen har förklarat regeringen krig. Han tog i förra veckan bort flera tusen av sina män från den nationella armén och nu har dessa anfallit regeringsstyrkor som anklagas för att samarbeta med de hutustyrkor som flydde till Kongo efter att ha iscensatt folkmordet mot Rwandas tutsier 1994 och som bland annat samlats i FLDR och gruppen Interahamwe. Nkunda vill skydda de hundratusentals tutsier som bor i Kivu-regionen och fortfarande attackerar huturebeller. Vad gör då FNs fredsstyrkor? Jo, de backar upp regeringens påståenden om att Nkunda är en "bandit"!

Kenya
2007-36 s 27-28
"Plundringen av Kenya"
Läckor ur en hemlig rapport som sammanställts av det internationella riskkonsultbolaget Kroll hävdar att släktingar och medarbetare till Moi stal motsvarande drygt 14 miljarder kronor. Den avslöjar att ett korrupt nätverk har lagt beslag på stora summor pengar, som finns i konton i 28 olika länder eller i fastigheter i London, New York och Australien. Den ofattbart omfattande koruption som genomsyrade den förre kenyanske ledaren Daniel arap Mois hela familj avslöjas. De använde ett nätverk av olika skalbolag, hemliga fonder och bulvaner för att föra ut hundratals miljoner dollar 28 länder inklusive Storbritannien. Familjen Moi visar sig därmed vara lika stora tjuvar som några av Afrikas värsta kleptokrater, Mobutu Sese Seko i Zaire och Sani Abacha i Nigeria.
Mois söner har idag tillgångar på 5,5 resp. 7,7 miljarder kronor.
Krolls undersökning beställdes av Kenyas president Mwai Kibaki kort tid efter det att han tagit makten 2003 efter en kampanj där han lovade att angripa korruptionen. Kort senare snärjdes emellertid Kibakis egen regeringen in i en skandal som kallades för Anglo Leasing och som involverade stora statliga kontrakt till blufföretag och det blev olämpligt att avslöja föregångarens stölder av medborgarnas pengar.

Haiti
2007-36 s 28-29
"Måtte de lämna Haiti ifred"
En störtad diktator, Jean-Claude Duvalier - Baby Doc - och en president i exil, Jean Bertrand Aristide, har en del nostalgiska anhängare kvar hemma i Haiti. Andra före detta ledare som för tillfället är nedräknade kan också vakna till liv igen och rubba det bräckliga lugnet i ett av världens fatigaste länder. En Francois Duvalier stitelse har etablerats vars mål är att bevara minne av Baby Docs far. Denne skulle i april ha fyllt 100 år. Allt fler talar om Duvaliertiden i positiv anda.
I dag lever haitierna utan våld för första gången på decennier utan våld. Detta sedan Réné Préval, den ende president i Haitis historia som lyckats sitta en hel mandatperiod (1996-2001) i början på förra året åter valdes som president. Han ersatte då den USA-stödda interimsregering som utnämndes efter det att förra presidenten, Aristide, hade flytt till exil 2004. Tyvärr verkar potentialen för politiska omvälvningar vara gränslös i Haiti.

Samhälle
2007-36 s 30-31
"Har sorgen ett bäst-före-datum?"  Hela artikeln
Nu stundar dagen igen, och det är sjätte gången. På tisdag i nästa vecka har det gått 2191 dagar sedan den fruktansvärda morgonen den 11 september 2001, som också var en tisdag. Minnes ceremonier kommer att arrangeras, souvenirer kommer att säljas och medierna kommer att påminna och minnas. Är det nödvändigt att göra det så stort varje gång?
Många tycker att det offentliga, kollektiva högtidlighållandet är överdrivet och andefattigt - till och med lite störande. Många anhöriga till dem som dog är av en annan mening och tycker att de övriga inte ska bestämma hur de ska hedra minnet av dem de förlorat. I fjol etablerades en organisation "Good Deed", som uppmanar folk att göra en god gärning för att hedra dem som dog den 9/11.
http://www.mygooddeed.org/

Originalartikeln i New York Times eller här.