Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 16

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15     

Frankrike
2007-16 s 3-7
"Kampen om Elyséepalatset"
Fyra kandidater spelar avgörande roller i det franska presidentvalet, men bara tre av dem har en realistisk chans att vinna. Väljarna önskar gärna ge makten åt en fräsch, dynamisk, yngre generation. Det enskilt största problemet i Frankrike idag att för få människor arbetar och att de som arbetar inte tillbringar tillräckligt mycket tid på jobbet.
Nicolas Sarkozy är den ende kandidaten som både tycks ha insett att reformer brådskar och som verkar vara tuff nog att kunna genomför dem. Han är erkänt orädd.
Royal talar inte som andra vänsterledare, hon ligger mer till vänster än de flesta socialistiska ledare i Västeuropa eftersom hon utmanas från vänster av fyra kandidater, tre trotskister och en kommunist.
Jean-Marie Le Pen ligger på fjärde plats, men man vet att opinionsundersökningarna tenderar att underskatta hans väljarstöd och 40 % av väljarna har ännu inte bestämt sig.

2007-16 s 7-11
"Sarkozys Tour de France" Hela artikeln
Nicolas Sarkozy har goda chanser att bli Frankrikes president. Invandrarsonen förespråkar en brytning med Jacques Chiracs tröga era och varslar om ett fyrverkeri av reformer. Sarkozys största fiende är nog hans egen iver. Han uppskattas för sin tydlighet i sitt sätt att krossa för högt ställda förväntningar och hans brutala sätt att bemöta motsägelser. Han försöker inte eliminera stridsfrågor tvärtom lyfter han fram dem. Väljarna upplever han är en person som tar dem på allvar och bemöter dem som vuxna människor inte som ovetande småbarn som måste skonas från allt svårt och tungt. När det gäller invandringen vill han begränsa rätten till familjeåterförening och avvisa utlänningar som saknar identitetshandlingar. Han kräver också att nykomlingar ska respektera Frankrike och dess värderingar, att de lär sig franska och lär sig att tycka om det land de kommit till, dess folk och kultur.

2007-16 s 9-9
"Grodor och klavertramp"
Le Pen är emot utdelning av gratis kondomer i skolorna. I stället föreslog han "manu militari" för dem som känner lust - en omskrivning för masturbation, eftersom det är en mycket enklare metod. Sarkozy å sin sida har sagt att han tror att "folk föds som pedofiler och detta är ett problem som vi inte kan hantera". Han sa också att tonårssjälvmord kan ha genetiska orsaker.

2007-16 s 10-11
"Sarkozy förnekar kohandel med Chirac"
I den franska valkampanjens slutfas har favoriten Sarkozy tvingats försvara sig mot allvarliga påhopp vid flera tillfällen. Det har påståtts i media att Sarkozy i utbyte mot Chiracs offentliga stöd ska ha lovat att två månader efter sitt tillträde introducera ett slags amnestilag för att bespara Chirac eventuella juridiska bekymmer. Han riskerar nämligen att förhöras om minst tre stora fall av korruption och missbruk av allmänna medel under hans tid som borgmästare i Paris mellan 1977 och 1995.

Ukraina
2007-16 s 11
"Ukrainas ledare bearbetar EU" Hela artikeln
Ukrainas två inbördes stridande ledare har båda besökt Bryssel. Ukrainas värsta kris sedan den orangea revolutionen 2004 väcker oro för landets demokratiska utveckling. EU-kommissionens ordförande Barroso varnade för att det, i händelse av fortsatt kris, kan uppstå förseningar i samtalen mellan Bryssel och Kiev om ett samarbetsavtal.

Skottland
2007-16 s 12
"Medvind för skotska nationalister"
Ett skotskt nationalparti, SNP, kommer sannolikt att ge Labour en hård match i det skotska parlamentsvalet nästa månad. Prognoserna säger att Labour som har 50 platser av parlamentets 129 kanske får nöja sig med mindre än 40 efter valet. Labour har styrt i koalition med Liberaldemokraterna de två första fyraårsperioderna sedan regionstyret startade 1999.

Ryssland
2007-16 s 14
"Kreml skyr inga medel"
Hundratals greps när kravallpolis slog ned regimfientliga demonstrationer i St. Petersburg. Våldet i St. Petersburg följde efter liknande uppståndelse i Moskva på lördagen, där en regimkritisk koalition, ledd av före detta världsmästaren i schack, Garry Kasparov, hindrades från att samlas på Pusjkintorget. Demonstrationen anordnades av Det andra Ryssland, en grupp som enas av motviljan mot Putins styre.

2007-16 s 15
"Vem är Putin rädd för?"
Det handlar ju om jämförelsevis små och heterogena grupper av oppositionella som dristar sig till att uttrycka missnöje och oliktänkande.
Det främsta skälet är naturligtvis de kommande valen till duman i december och presidentvalet nästa år. Helst önskar Putin att han kan ändra författningen så att hans åtta år som president inte ska vara till ända.

2007-16 s 16
"Jag förbereder en ny rysk revolution"
Exilryssen Boris Berezovskij, som bor i London, planerar att störta president Putin. Han hävdar han redan betalar personer som står presidenten nära och som deltar i konspirationen om en palatskupp. "Vi måste använda våld för att ändra regimen", säger han. Den 61-årige Berezovskij är matematikern som blev affärsman under Jeltsins tid och gjorde sig en förmögenhet genom att köpa upp sovjetiska tillgångar billigt under privatiseringen av de ryska bolagen. Han har nu ett brittiskt pass i namnet Platon Elenin.

2007-16 s 22
"Ryssland har 2,3 miljoner alkoholister"
I en öppenhjärtig och ibland nästan morbid rapport erkänner Rysslands högste sjukvårdsansvarige, Gennadij Onisjenko, att landet har ett mycket allvarligt alkoholproblem. Vart tredje dödsfall är direkt eller indirekt en följd av alkoholkonsumtion. WHO listar Ryssland som det mest alkoholskadade landet i världen. Varje år förlorar Ryssland 500 000 - 750 000 människor på grund av alkoholmissbruk.
Är det socialismen man sörjer? Har människorna förlorat grundvalarna i livet och inte lyckats etablera nya?

USA
2007-16 s 17-18
"Det handlar väldigt mycket om pengar"
Hillary Clintons kampanjmedarbetare uppmanade donatorerna att bara bidra till hennes kampanj. De som ville stödja både Barak Obama och Hillary Clinton varnades. Strategin tycks ha givit motsatt effekt. Den 31 mars då första mätningen av insamlingsomgången gjordes hade Barak Obama samlat in mest av de demokratiska presidentkandidaterna. Clinton lockade bara hälften så många donatorer som Obama. Det som lockar med honom är att han är ny och företräder förändring och att sponsorer faktiskt får lite inflytande. Mycket kan dock hända innan primärvalens faktiska start börjar om nio månader.

2007-16 s 19
"Massakern i Virginia"
Världen har reagerat med en blandning av kondoleanser och kritik mot USAs vapenlagar och utrikespolitik. Ingenstans var reaktionerna på massakern på den tekniska högskolan så känsloladdade som i Irak. Många menade att världen borde fördöma alla mord i Irak på samma sätt som de fördömer morden i Virginia. Massmördaren har identifierats som en 23-årig sydkorean.

Israel och Palestina
2007-16 s 20
"Frihetens varierande pris"
Detaljerna och eventuella följder av en fångutväxling mellan Israel och palestinierna är mycket dunkla. Den israeliska soldaten Gilad Shalit ska bytas ut mot 1400 fängslade palestinier i tre omgångar. Hamas önskelista omfattar emellertid många män som har "blod på sina händer", en kategori som Israel för flera år sedan bestämde sig för att aldrig släppa fri i gisslanöverenskommelser. Marwan Barghouti är en viktig pusselbit, han misstänks för att ha planerat attacker som dödade fem människor i den andra intifadan. Många tror att Barghouti är den ende palestinske ledaren som skulle kunna sätta punkt för fraktionsstriderna.

Irak
2007-16 s 21
"Ministeravhopp väcker både oro och hopp" Hela artikeln
Sektledaren Moktada al-Sadr har tagit sina sex, i stort sett inkompetenta ministrar ur Iraks regering. Detta väcker farhågor om tilltagande sekteristiska strider men också hopp om att regeringen kommer att fungera bättre med nya, dugligare krafter. Sadr-ministrarnas avhopp kan komplicera USAs försök att få Moktada al-Sadr och hans milis att ta avstånd från våld i utbyte mot att de får ett ord med i den politiska processen. Den irakiska regeringen har nu en mindre hållhake på honom.

Terrorism
2007-16 s 22
"Friheten var betungande"
Efter 20 år på flykt har Adrienne Gershäuser erkänt inför en domstol att hon medverkade i den militanta feministgruppen Rote Zoras tioåriga våldskampanj i Tyskland. Hon överlämnade sig i december i fjol till polisen. Hon erkänner nu att hon deltagit i en bombattack mot ett biotekniskt institut och en textilfabrik, som enligt gruppen förtryckte kvinnor. Hon var utbildad radiotekniker och hjälpte till att bygga bomber. Rote Zora är idag bara en fotnot i den tyska vänsterterrorismens historia.

Nordkorea
2007-16 s 23
"Ny premiärminister i Pyongyang"
Rapporter från källor utanför Nordkorea gör gällande att Pak Pong-ju som har varit Nordkoreas premiärminister sedan 2003, avsattes av Folkförsamlingen på dess årliga möte i förra veckan. Orsaken kan vara att han stött sig med militären.

Ecuador
2007-16 s 24
"Presidenten vann"
President Rafael Correas planer på att ändra statsskicket i Ecuador och försvaga landets impopulära kongress testades i söndags när väljarna hade tillfälle att rösta om förslaget att inrätta en speciell församling som ska skriva en ny grundlag. Correas förslag vann folkomröstningen med stor majoritet.

Tchad
2007-16 s 24-26
"Krisen i Darfur sprider sig"
Den etniska har överskridit gränsen till Tchad, där ännu en katastrof står för dörren. Byar anfalls av arabiska milismän till häst, den fruktade Janjaweedmilisen tillsammans med deras tchadiska allierade, som försöker störta regeringen i huvudstaden N'Djamena. Dödandet är en blodröd varningssignal om att massmord som krigsvapen spridit sig till Tchad efter att ha använts i Darfur i fyra år utan att det internationella samfundet har försökt stoppa det. Fraktioner som bekämpar Tchads president Idriss Deby har varit aktiva i östra Tchad i många år. De underblåser de kroniska spänningarna mellan jordbruks- och herdestammar, mellan afrikaner och araber. En etnisk rensning är på gång i Tchad där afrikaner på flykt undan den arabiska milisen övertar arabiska bosättningar vars ägare i sin tur flytt därför att de fruktar vedergällning från afrikanerna.

Sydafrika
2007-16 s 26-27
"Sydafrika sviker principer och ideal"
Många i väst är besvikna på Sydafrikas uppträdande i FNs säkerhetsråd som på bara tre månader utnyttjat sin plats till att blockera diskussioner om brott mot de mänskliga rättigheterna i Burma och Zimbabwe. Sydafrika har också stött Irans försök att undkomma sanktioner slutit bakom Rysslands försök att förvägra Kosovos president att tala inför FNs säkerhetsråd. Människorättsaktivister har fördömt president Thabo Mbeki för att han har övergivit de principer om mänskliga rättigheter som låg till grund för antiapartheidrörelsen. Samtidigt har Sydafrikas agerande ökat landets prestige i Afrika och i tredje världen.

Religion
2007-16 s 28-29
"Var håller påven hus, och vad gör han?"
Påven Benedictus XVI har varit mer eller mindre osynlig på de platser där han har behövts bäst. Han har sällan lämnat Vatikanen och verkas mest intresserad av att återuppliva den europeiska katolicismen. Benedictus är en färglös akademiker som har ägnat en stor del av sin karriär åt att undervisa i teologi och filosofi. Han är mer en professor än en aktör med känsla för politik. Världens 1,1 miljarder katoliker skulle behöva en herde som kan hjälpa dem att tackla aktuella och framtida problem. I stället har de fått en tillbakadragen intellektuell, som är intresserad av uråldriga ritualer och religiösa dispyter.

Sport, Sydafrika
2007-16 s 30-31
"Sydafrika rustar inför fotbolls VM 2010" Hela artikeln
Nervositet och förväntan präglar förberedelserna inför världens största idrottsevenemang. För första gången ska ett afrikanskt land arrangera ett av världens mest populära idrottsevenemang. Inte sedan Chile var värdland för VM 1962 har FIFA valt ett land med en så underutvecklad ekonomi.
Där finns idag inget transportsystem som lämpar sig för utländska besökare. Idag sker det mesta med slitna minibussar som saknar tidtabeller. Det kan bli lika svårt att garantera besökarnas säkerhet som att transportera dem. I Sydafrika sker 50 mord, 700 våldsamma överfall och 365 rån varje dag i genomsnitt.