Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 10

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08 09  

Storbritannien, Italien
2007-10 s 3-4
"Det är lite si och så med trovärdigheten"
Regeringskris i Italien, kursändring i Storbritannien: olika insatser i utlandet blir allt mer avgörande för inrikespolitiken i Europa. Premiärminister Romano Prodi i Italien höll på att förlora sin post på grund av Italiens engagemang i Afghanistan och premiärminister Tony Blair börjar ta hem de brittiska soldaterna i Irak. Allt handlar om förhållandet till USA och om krigen som George Bush har startat: Irak är ett fiasko och Afghanistan är på väg mot ett fiasko. Nyligen låg Blairs Labourparti 13 procentenheter efter Torypartiet.

EU
2007-10 s 5-6
"Stackars ungdomar!"
Fyrtiotalisterna i Europa börjar gå i pension, och de efterlämnar ett bittert arv till efterkommande generation, som känner sig utestängd från den europeiska drömmen. De unga har idag lägre löner, akademikernas arbetslöshet har ökat. Generösa välfärdssystem erbjuds de äldre men inte de unga. Den djupa klyftan i Europa går mellan unga och gamla inte mellan olika samhällsklassers eller etniska grupper. Klyftan vidgas och de unga förlorar tron på sina ledare. Det finns länder som är undantag som Irland och Spanien är de unga inte har det sämre än sina föräldrar. Det är svårt att angripa 40-talisterna. De är mycket välorganiserade och har stor makt i regeringar och parlament.

EU, Estland
2007-10 s 9
"EU har inte mycket att erbjuda"
Intervju med Estlands president, Toomas Hendrik Ilves. EU har förlorat ett mycket viktigt redskap för att främja fred och demokrati i angränsande länder beroende på att EU-medborgarna är utvidgningströtta. Detta har länder som Ukraina och Serbien förstått. EU bör därför ge grannländerna andra lockande fördelar. En annan möjlighet är att erbjuda medlemskap i Nato. Grannländerna bör kanske också börja fundera på vad de själva kan göra för EU.

Estland
2007-10 s 9
"Valsegraren funderar på en ny koalition"
Det styrande reformpartiet i Estland vann de allmänna valen och på andra plats kom reformpartiets koalitionspartner, centrumpartiet. Kanske blir det en annorlunda koalition nu menar statsminister Andrus Ansip. Det konservativa Hembygdspartiet Pro Patria Res Oublica fick nästan 18 % och kan tillsammans med den förra lilla koalitionspartners, Folkförbundet som fick 7 %, kunna bilda en koalition med Ansips styrande Reformparti.

Spanien
2007-10 s 7
"Ingenting kan stoppa den spanska centrifugen"
Madrid håller på att förlora greppet. Spanien är ingen federation till namnet, men verkligheten berättar en annan historia. Spanien är ett av Europas mest decentraliserade länder och nu ger ett nytt fördrag Andalusien en autonomi, och en "nationalitet". Tidigare har Valencia och Katalonien fått liknande fördrag som kombinerar byråkratiska detaljer med "romantiskt svammel". De flesta väljare verkar inte bry sig nämnvärt.

Frankrike
2007-10 s 8
"Presidentkandidaterna är alldeles för negativa"
De franska presidentkandidaterna har varnats för att de riskerar att missa ett utmärkt tillfälle att bryta mer Frankrikes "arroganta" och isolerade ställning i Europa genom att inte måla upp en positiv framtid för Frankrike i EU. Frankrikes EU-kommissionär Jacques Barrot har skrivit en bok med titeln "Europa är inte vad du tror" där han menar att de franska medborgarnas skepsis mot EU bottnar i en rädsla för den moderna världen och han vill att kandidaterna i det franska presidentvalet ska förklara varför fria marknader är bra för alla.

Kosovo
2007-10 s 11
"Före detta Kosovoledare inför rätta i Haag"
Ramush Haradinaj, före detta premiärminister anklagas för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under kriget 1998-99 mot Serbien. Han beskylls tillsammans med två före detta gerillaledare under hand kommando för att ha organiserat mord, våldtäkter, tortyr och trakasserier mot serber och andra civila.

Georgien
2007-10 s 11
"Utbrytarna gick till val"
Utbrytarrepubliken Abchazien valde, i strid mot Georgiens vilja, ett nytt parlament i söndags.
Abchazien bröt sig loss från Georgien med ryskt stöd i ett krig som varade från 1992 till 1994. Landet vill bli erkänt som suverän stat.

Israel och Palestina
2007-10 s 12-13
"Nomaderna motas bort för barriärens skull"
Säkerhetsbarriären och de judiska bosättningarnas utbredning äventyrar beduinernas traditionella livsstil. De israeliska myndigheterna hävdar att nomadernas hus byggts utan tillstånd. Beduinkulturen håller på att förstöras. De är en av de mest sårbara palestinska grupperna. Beduinska herdefolk har levt nomadiska liv i Negeveöknen i flera århundraden. Efter kriget 1948-49 tvingades många överge sina marker eller fly. Omkring 140 000 beduiner lever numera i Negev i Israel. Hälften bor i byar som inte erkänns av staten. Många av dem som flyttade till Västbanken har fått flytta igen för att göra plats åt växande israeliska bosättningar. Nu rivs ytterligare beduinbostäder för att göra plats åt barriären.

2007-10 s 14-15
"Bosättarna kastades ut i kylan"
Ett tecken på att bosättarnas inflytande i israeliska politik har minskat är det faktum att många av dem, som evakuerades från Gaza känner sig övergivna när de försöker bygga upp sina liv igen. Många är över 50 år och saknar adekvat utbildning för de jobb som finns. Andra som har startat nya företag, går med förlust eftersom kostnaderna i Israel är mycket högre än på Gazaremsan. En fjärdedel är arbetslösa. Den kompensation som bosättarna fick för sina bostäder i Gaza, är alldeles för liten för att de ska kunna bygga motsvarande hus i södra Israel där de flesta slagit sig ner.

Irak
2007-10 s 16-18
"Diplomatin får en chans till"  Hela artikeln
Till den planerade konferensen på lördag om Irak i Bagdad väntas även Syrien och Iran, två länder som hittills knappast haft något intresse av att minska motsättningarna i Irak. Efter flera månader av verbalt ordkrig slår sig nu representanter för USA och Iran ner vid samma förhandlingsbord. Förväntningarna är stora i Washington. Risken för krig mellan USA och Iran verkar betydligt mindre nu än bara för några veckor sedan.

Libyen
2007-10 s 19-20
"Det libyska experimentet vacklar"  Hela artikeln
Leva för dagen, morgondagen eller gårdagen? Det är frågan som tynger Libyens folk. I förra veckan arrangerade ledare, överste Muammar Ghadaffi, en jättefest för att markera att systemet, som orsakat Libyens aktuella kris, har varat i 30 år. Libyen är Nordafrikas rikaste land men där byggs inga bostäder och asfalteras inga vägar och sjukhusen är överfulla. Libyska gymnasieelever går fortfarande till skolan i fältuniform och lär sig att montera vapen på skoltid. Det största hindret för utveckling av landet är bristen på adekvat utbildade och välutbildade libyer. För en tid sedan bannlystes västerländsk musik liksom studier i engelska. Privat ägande har förbjudits, advokatyrket har förbjudits och kapitalismen har kriminaliserats.

Saudiarabien
2007-10 s 21-22
"Saudierna försöker bli fria från sitt beroende"
Oljelandet Saudiarabien bygger nya städer för en mindre oljebaserad framtid. Den "ekonomiska staden" Kung Abdullah planeras. Projektet som kostar ungefär 20 miljarder euro är den största enskilda investeringen i Saudiarabien och paradnumret i regeringens försök att diversifiera den saudiska ekonomin. Det ska bli fem städer och de ska vara klara om 10-15 år. 1,3 miljoner nya jobb ska skapas och invånarantalet ska uppgå till sammanlagt 4,5 miljoner. För trots landets stora rikedom står världens största oljeexportör inför svåra utmaningar när den försöker bygga ut den privata sektorn och reformera utbildningssystem och arbetsmarknad, två områden som är avgörande för att unga saudier ska kunna hitta arbeten utanför den offentliga sektorn.

Kina
2007-10 s 23-24
"Det röda Kina blir lite grönare"  Hela artikeln
När nationella folkkongressen samlades i Peking häromdagen upplystes delegaterna om att bättre miljöskydd och bättre inkomstfördelning står högst på dagordningen. Kinas premiärminister Wen Jia-bao erkände i ett tal i måndags att Kina har misslyckats med att nå målen för effektivare energiförbrukning och minskade utsläpp. Han beskrev planer på att lägga ned "gammaldags" stål- och järnverk och ineffektiva, smutsiga kraftverk. Han underströk också ämnen som social rättvisa och behovet av att minska inkomstklyftan mellan stad och landsbygd. Men ingenting är viktigare än en fortsatt snabb tillväxt som av många experter anses vara en förutsättning för kommunistpartiets fortsatta maktinnehav.

Elfenbenskusten
2007-10 s 24
"Nytt försök i Elfenbenskusten"
Elfenbenskustens president Laurent Gbagbo och ledaren för en rebellgrupp, Guillaume Soro, som kontrollerar landets nordliga halva undertecknade under veckoslutet ett avtal om att bryta det politiska dödläget och återförena landet som varit delat av krig. Parterna planerar att bilda en samlingsregering om fem veckor och bilda ett gemensamt militärkommando.

Nordkorea
2007-10 s 24
"Ett första steg mot nedrustning"
Mohammed ElBaradei som är chef för IAEA kommer inom kort att resa till Nordkorea för att två dagar långt besök. Hans överläggningar med regimen i Pyongyang har blivit möjliga tack vare Nordkoreas löfte att suspendera sitt kärnvapenprogram och släppa in FNs vapeninspektörer. Det viktigaste målet med resan är att normalisera förhållandet mellan Nordkorea och IAEA. Den nordkoreanska regimen utvisade IAEA:s vapeninspektörer 2002 och en månad senare lämnade Nordkorea ickespridningsavtalet.

Afrika, Centralafrikanska republiken
2007-10 s 24
"Rebeller och fransmän stötte samman"
Rebeller i Centralafrikanska republiken säger sig ha attackerat franska arméposteringar i den nordliga staden Birao efter det att det franska flygvapnet bombat dem. Diplomater hävdar att regeringen i CAP bara kontrollerar omkring två procent av territoriet.

Östtimor
2007-10 s 24
"Spänt i Östtimor"
Regeringen i Östtimor har utropat undantagstillstånd för att stoppa oroligheter som uppstod när hundratals unga män upprättade vägspärrar bestående av brinnande bildäck och cementblock i protest mot att utländska militärer befinner sig i landet. Förra söndagen gjorde internationella styrkor en räd mot rebelledaren Reinados högkvarter uppe i bergen. Fyra av hans anhängare dödades och många flydde in i djungeln, däribland Reinado, som är åtalad för bland annat mord i samband med upproret i fjol.

Tchad
2007-10 s 24
"Tchad tackar nej"
Regeringen i Tchad har tackat nej till erbjudandet om en fredsstyrka under FN-kommando för att skydda flyktingarna från Darfur. De vill bara ha oväpnad FN-personal, det vill säga poliser och militära övervakare. Sudans regering fortsätter att vägra att ta emot en fredsstyrka i Darfur. I Tchad finns det omkring 230 000 flyktingar från Darfur. Därtill kommer 120 000 tchadier som har flytt undan rebellattacker i östra Tchad.

Handel och Näringsliv
2007-10 s 25-27
"Toyota utmanar General Motors"
Toyota är i färd med att passera General Motors som världens största biltillverkare. Men GM tänker ta strid om förstaplatsen. För tio år sedan satsade Toyota på hybridbilar som de till en början sålde med förlust. Idag är deras Prius den hetaste hybriden på marknaden och V framstår som världens miljövänligaste biltillverkare. Toyota planerar att bygg sin åttonde monteringsfabrik i USA medan GM lägger ner och minskar antalet anställda. Tack vare en supereffektiv tillverkningsmetod, Toyota Production System, tillverkar Toyota bilar billigare än GM och säljer dem dyrare än GM.

Samhälle
2007-10 s 28-29
"I nöd och lust"
Rika människor med trassliga äktenskap gör klokt i att välja rätt plats att bo på. Äktenskap handlar om kärlek men skilsmässa handlar om pengar. När det gäller globala par - där de båda är födda i olika länder, har gift sig i ett tredje och har barn och tillgångar spridda över hela världen, så kan reglerna vid skilsmässa var mycket olika i olika länder. EU försöker harmonisera skilsmässolagarna. En reform 2001 kallad Bryssel II försökte sätta stopp för taktiken att parterna jagade mest förmånliga domstol. Den domstol som anlitats först ska vara den som dömer till äktenskapsskillnad.

2007-10 s 29-30
"Stressvågen har korsat Atlanten"
Många förklarar stressen med globalisering och effektivisering. En annan faktor är den ökade rörligheten. Dagens löntagare har ofta en lång resväg. Andra pekar på dåligt utbildade chefer.
Enligt Stephen Palmer, psykologiprofessor vid Cityuniversitetet i London, belönar många företag skadligt uppförande genom att uppmuntra övertid och mer intensivt arbete. Han menar att om inte chefer och anställda försöker avhjälpa stress tillsammans kommer landvinningarna inom läkekonsten att suddas bort.

Turism
2007-10 s 30-31
"Turismen förenar nytta med nöje"
Schweiz och Indien är världens bästa turistländer enligt Världsekonomiskt Forums första globala undersökning av turismen och resebranschen som rangordnar 124 länder. Schweiz leder före Österrike, Tyskland, Island och USA i alla kategorier tack vare sina kontakter inom internationell turism, de utmärkta väg- och järnvägsnäten, säkerhetsstandarden och satsningarna på hållbar, miljöskyddande utveckling. 13 av de 20 länderna i toppen är europeiska (Sverige på plats 17). 11 av de 12 sämsta är afrikanska. Artikeln finns här. Rapporten finns här. Tabellen finns här.