Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 38

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  
2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 36 37     

Belgien
2007-37 s 3-4
"Belgien? Finns det?
En utdragen kris fördjupar motsättningarna mellan landets två nationer, Flandern och Vallonien. För 177 år sedan skapades monarkin Belgien av stormakterna för att hålla holländarna i schack. Men det finns idag inget belgiskt språk och ingen belgiskt nation, det enda medborgarna kan enas om är kungahuset och fotbollslandslaget. Flandern är den större, rikare norra delen av Belgien med sex miljoner invånare och har större anknytning till Holland. Vallonien är fransktalande och sedan länge styrt av socialister. Vallonerna vill bevara Belgien enat eftersom de tjänar på detta. Vallonien har dubbelt så stor offentlig sektor och dubbelt så stor arbetslöshet som Flandern.

Tyskland
2007-37 s 4-6
"Merkel är så populär att hon inte behöver göra någonting"  Hela artikeln
Förbundskansler Angela Merkel verkar ha förstått att grönt är en klädsam färg i politiken. Hon har de högsta popularitetssiffrorna någon kansler har haft sedan andra världskriget. Hon ägnar sig hellre åt miljöpolitiken och klimathotet än åt terrorism och övervakning. Den långtgående ekonomiska omstrukturering som hon själv propagerade för i valkampanjen för två år sedan har gått helt i stå, det verkas som om majoriteten av tyskarna faktiskt vill ha en socialistisk livsstil.

Grekland
2007-37 s 6
"Karamanlis behåller regeringsmakten"
Premiärminister Kostas Karamanlis mitten-högerparti fick förnyat förtroende i de grekiska parlamentsvalen i söndags. Ny Demokrati fick dryg 42 % av rösterna vilket ger dem 153 av parlamentets 300 platser. Motståndarpartiet, det socialistiska Pasok, fick 38 %. Detta trots ett utbrett missnöje med regeringens hantering av de ödesdigra skogsbränderna i augusti då ett 60-tal människor miste livet. Ett högerextremt parti, Folkliga ortodoxa förbundet, fick 3,7 % vilket betyder att det gör entré i parlamentet.

EU
2007-37 s 7
"EU måste importera 20 miljoner invånare"
EUs kommissionär för rättsliga frågor, Franco Frattini, hävdar att EU behöver ytterligare 20 miljoner afrikaner och asiater under de kommande 20 åren. Genomsnittligt skulle det för Sveriges del innebära drygt 2000 invandrare per år men det är främst Tyskland, Italien och Ungern som med sina snabbt åldrande befolkningar har störst behov av invandrare.
Detta förutsätter emellertid, enligt Frattini, att invandringen hanteras väl. Ett viktigt inslag är att ändra på sammansättningen av de personer som flyttar till Europa. Idag tar USA 55 % av den välutbildade arbetskraften medan EU bara får 5 %! Av den outbildade arbetskraften tar Europa emot 85 % och USA bara 5 %. Här krävs aktiva insatser för att åstadkomma en snar förändring.
Frattini kommer därför nästa månad att föreslå ett "blått kort" åt utbildade arbetare från främmande länder som ska kunna ansöka om två års uppehållstillstånd med möjlighet till förlängning. Efter fem år i något eller några EU-länder ska kortinnehavaren kunna få permanent uppehållstillstånd. Frattini betonar också vikten av att bekämpa den illegala invandringen och att skapa jobb åt EU-ländernas egen befolkning.
Artikel av Andrew Bounds i Financial Times

Storbritannien
2007-37 s 8-9
"Inkompetensen har triumferat"  Hela artikeln
Moderniseringen av världens äldsta tunnelbana har gått snett, vilket londonborna påminns om dagligen. Det privata konsortiet Metronet som bildades 2003 och som driver tunnelbanetrafiken ansökte i juli om konkurs och drivs sedan dess av konkursförvaltaren. Skulderna som den mycket misslyckade moderniseringen har orsakat kommer sannolikt att lämpas över på skattebetalarna. "Om det funnes en guldmedalj för inkompetens skulle Metronets ledning vinna den lätt säger Londons borgmästare Ken Livingstone. Fackförbundet RMT har beslutat om och satt igång en strejk bland de anställda fastän Livingstone lovat Metronets anställda jobbgaranti. Det sägs att RMT-ledaren har en Leninbyst i bokhyllan och räknas som en obehaglig vänsterfanatiker.

2007-37 s 9
"Det var för väl!"
EU har bestämt att Storbritannien och Irland får behålla sina speciella mått, de så kallade imperiemåtten med rötter i medeltiden. Så befolkningen kan fortsätta att dricka "a pint of beer", promenera "one mile" och äta "one pound" bananer. Andra länder som inte heller anammat det metriska systemet är USA, Liberia och Myanmar.

Bosnien
2007-37 s 10
"Slutdaltat med Bosniens ledare!"
Det har gått tolv år sedan kriget i Bosnien tog slut. Men landets ledare verkar helt oförmögna att lägga grammalt groll åt sidan och börja blicka framåt. Miroslav Lajcak övertog för några veckor sedan posten som EUs "högste representant". Han har redan gett ultimatum till den bosnienserbiske ledaren, Milorad Dodik och den bosnienmuslimske ledaren Haris Silajdzic, att de innan månadens slut måste ha kommit överens om en enhetlig, nationell poliskår annars kommer förhandlingarna med Bryssel att avbrytas. Idag speglar polise4ns struktur den etniska splittringen, eftersom de båda "enheterna" har var sin poliskår.

USA
2007-37 s 12-13
"Många amerikaner gör klokast i att hålla sig friska"
Amerikanerna har förlorat tålamodet med det bristfälliga sjukförsäkringssystemet. Det är ett väldigt dyrt system, USA spenderar 16 % av BNP på hälsovård, en andel som väntas öka till 20 % till 2015, vilket motsvarar 67000 dollar per capita, dubbelt så mycket som till exempel Frankrike gör. Och ändå lyckas USA inte erbjuda god vård ens till de amerikaner som har sjukförsäkring. En rapport från Commonwealth Fund i maj i år visar att USA hamnar när botten i mätning av kvalitet, tillgång, effektivitet och nationell hälsonivå. Tiotals miljoner amerikaner i den undre medelklassen försummar sin hälsa därför att de inte har råd medgrundläggande behandling, läkemedel eller ens ett läkarbesök.
Rapporten.

2007-37 s 13
"Clinton gör ett nytt försök"
Det har gått 13 år sedan Hillary Rodham Clinton, numera senator för New York, gjorde ett misslyckat försök att reformera den allmänna hälsovården i USA. Nu gör hon ett nytt försök. I början av veckan presenterade hon en plan som kräver att alla amerikanska medborgare har något slags sjukförsäkring. Förslaget beräknas kosta runt 110 miljarder dollar. Hennes rivaliserande konkurrenter till presidentposten, före detta senatorn John Edwards och senator Barack Obama har redan för flera månader sedan presenterat liknande planer som ålägger alla medborgare att ha sjukförsäkring och som höjer skatten för välbärgade amerikaner.

Iran
2007-37 s 14-17
"Mannen som ska kuva Iran"  Hela artikeln
Mohammed ElBaradei är ett ständigt irritationsmoment för alla parter. I slutet av augusti lade Mohammed ElBaradei sista handen vid ett kärnavtal som hade förhandlats fram i hemlighet med Iran. Diplomater från USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland överlämnade genast en gemensam protest mot hans ansvarslösa utspel som hotade att undergräva FNs säkerhetsråds strategi som ju går ut på att straffa Iran, inte belöna det. Redan för fem år sedan trotsade ElBaradei Bushs administration i fråga om Irak och sedan fick Nobels fredspris för sin ståndaktighet i december 2005. Många menar att han berusats av den auktoritet som kom med Nobelpriset och agerar farligt långt utanför IAEAs mandat. Han tycks inte längre betrakta sig som chefen för ett tekniskt organ utan ser sig som en världspolitiker.

2007-37 s 17-18
"Vapenskrammel i Paris"
Den franska regeringens attityd mot Iran har hårdnat sedan president Nicolas Sarkozy tog makten. I söndags sa Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner som är socialist och känd för sin frispråkighet att Europa skulle förhandla med Iran så länge det var meningsfullt men samtidigt måste förbereda sig på krig. Han stod fast vid att Frankrike planerar militärt för ett eventuellt krig och förefaller därför närma sig USAs position att alla alternativ - inklusive krig - ligger på bordet. Utrikesministerier har emellertid uppmanat alla franska diplomater att tona ner krigshotet.

2007-37 s 18
"Moskva vill inte sätta hårdare press på Iran"
Frankrikes krav på hårdare politik mot Iran möter hård kritik i Moskva. Ryssland varnar för "katastrofala följder" av ett krig. Detta betyder att den planerade skärpningen av sanktionerna mot Iran står på spel.

Israel, Palestina
2007-37 s 18-19
"Vad har Israel i görningen?"
Israels räd in i Syrien för några veckor sedan var egentligen ett budskap till Iran. Många arabstater har inte reagerat särskilt mycket vilket har mycket med Syriens nära relationer med Iran att göra. Målet med flygattacken kan ha varit en anläggning med nordkoreansk atomteknik. Israel är officiellt i krig med både Iran och Syrien. Avsikten kan också vara en varning till Europa och Washington att inta en hårdare attityd mot Iran annars tar Israel själv hand om Iran.

2007-37 s 19
"Mellanösternkonferensen hänger i luften"
Mycket är fortfarande oklart när det gäller den planerade Mellanösternkonferensen i november som ska ledas av den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice. Både den palestinska och den israeliska sidan försöker dämpa förväntningarna.

Irak
2007-37 s 20-23
"Ett himmelrike av lugn och ro i ett hav av uppror"
Iraks kurder har aldrig haft det så bra som nu. Men de har en lång väg att gå innan de har tryggat en säker och stabil framtid för att inte tala om hur långt det är till demokrati. Kurdistan är en union mellan två rivaliserande administrationer som så sent som i slutet av 1990-talet utkämpade ett våldsamt inbördeskrig. De två partierna, KDP och PUK är i praktiken stamstyrda förläningar där makt, pengar och till och med mark distribueras uppifrån de styrande familjerna. KDP leds av familjen Batzani. Massoud är Kurdistans president, Nechirvan hans brorson är premiärminister och Masrur, Massouds son är chef för den mäktiga underrättelsetjänsten. PUK leds av Jalal Talabani som är Iraks president. De två förläningarna kontrollerar all offentlig aktivitet, inklusive medierna. Svågerpolitiken är enorm.
Kurdistans ekonomi är mycket svag. Det mesta förstördes under Saddam Husseins tid. Det finns inga banker, inga försäkringar, ingen postservice. Budgeten utsätts inte för någon som helst granskning. Ingen betalar skatt och två tredjedelar av budgeten går till att betala löner till den stora mängden personer i offentlig tjänst.
De irakiska kurderna är i slutändan beroende av tre saker: deras militärer, så kallade Peshmerga som lär bestå av 200 000 lojala och välmotiverade soldater, grannarna framför allt turkarna - som hotat med att invadera om inte Iraks kurder utvisar eller fångar de cirka 3000 gerillasoldater som tillhör PKK, och bergen ("Kurdernas enda vänner"). Iraks sunniaraber och Iraks arabiska grannar är mycket negativa till ett autonomt Kurdistan.
Originalartikel från The Economist eller här.

Sydostasien
2007-37 s 24-26
"Gyllene Triangeln har förlorat sin mystik"
Världens opiumcentrum har flyttat från Sydostasiens högländer till Afghanistan i Centralasien. Gyllene triangeln som 30 år sedan producerade 70 % av allt opium omfattade de nordligaste delarna av Thailand, Laos och Burma. Det mesta raffinerades till heroin. Idag svarar regionen bara för fem procent av den totala produktionen enligt FNs narkotika- och kriminalitetsbyrå, UNODC. Numera produceras 92 % i Gyllene Halvmånen, ett område i och runt Afghanistan. Den globala opiumproduktionen har fördubblats under 20 år. Kina har spelat en stor del för att Gyllene Triangeln förlorade sin status. Sedan USA gjort mycket för att stänga sin marknad blev det som drabbades och som därför kraftig pressade framför allt Burma att minska både produktion och smuggling. Opium hade länge använts för att finansiera olika inbördeskrig i Gyllene Triangeln, som burmesiska minoriteter som bekämpar centralregeringen. I Laos började en antidrogkampanj när ministrarna egna barn försvann i narkotikaträsket. I Laos har opiumarealen minskat med 94 % sedan 1998. I Thailand tog det 30 år att utrota opiumet från den olagliga ekonomin och kampanjen leddes av den thailändska kungafamiljen.
Originalartikel i International Tribune eller här.

Nordkorea
2007-37 s 26-27
"Pengar är det enda som biter på Nordkorea"
Nordkoreas ledare, Kim Jong Il, kidnappade en gång en sydkoreansk regissör och dennes hustru därför att en nordkoreansk talang inte förmådde återskapa Kims visioner på filmduken. Nu kan man undra om den Store Regissören planerar en riktig kioskvältare som slutar med ett genombrott i den internationella konfrontationen om Nordkoreas kärnvapenprogram.
Nu börjar Nordkorea ge vika och orsaken är främst att landets ekonomi har stora problem. I fjol krympte landets BNI med över en procent. Den huvudsakliga nedgången var att de USA-ledda sanktionerna slog hårdare än de flesta anar. USA såg till att stoppa Nordkoreas handel med missiler och bromsade intäkterna från olaglig smuggling och penningtvätt när en bank i Macau stängdes. Japan stoppade effektivt flödet av pengar från nordkoreaner bosatta i Japan. I slutet av 1990-talet svarade smuggling av droger hotade djurarter samt laglig vapenförsäljning för hälften av Nordkoreas export. Idag är siffran 15 % och 40 % av Nordkoreas import av vapen och andra livsnödvändigheter betalas med hjälppengar. Nordkorea har aldrig återhämtat sig riktigt efter förlusten av Sovjetunionens stöd, som avbröts 2987. Detta ledde till en av 1900-talets värsta svältkatastrofer. Mellan 1994 och 1998 gick en miljon nordkoreaner under.

FN, Världsbanken
2007-37 s 28
"Banken lever inte som den lär"
Den amerikanska centralbankens före detta ordförande, Paul Volcker, anklagar Världsbankens personal för att inte göra tillräckliga ansträngningar för att komma till rätta med bankens interna korruption. Anklagelserna är en upprättelse åt den förre bankchefen Paul Wolfowitz och samtidigt en utmaning för hans efterträdare, Robert Zoellick.

2007-37 s 28-30
"Världsbanken söker ny roll i globaliseringens tid"
En typisk bank gör sitt bästa för att behålla mogna, pålitliga kunder. När banken har med dessa favoritkunder att göra erbjuder den personlig service och speciallösningar för att mota bort konkurrenter. Dessa är de så kallad MIC-länderna, en grupp vars BNP per capita varierar mellan 1000 till 6000 dollar. Arbetet är givande och behagligt, de sköter sig och betalar tillbaka. Många har nått en sådan status av oberoende att de lämnat Världsbanken som långivare och börjat attrahera privat kapital. Detta är bättre på så sätt att denna utlåning sker utan de "goda råd" som Världsbanken ger. Många menar nu att Världsbanken ska ändra sig på den punkten och erbjuda ett diversifierat utbud av tjänster för att kunna konkurrera med privata aktörer. Banken skulle kunna göra bättre ifrån sig när det gäller korruption, ojämlikhet och miljö.

2007-37 s 30-31
"Hur hjälper man de fattiga bäst?"
En ny rapport om korruption i Världsbanken ger en bild av en organisation, som fortfarande kämpar för att komma på rätt köl. En intervju med Paul A Volcker, den amerikanska centralbankens före detta ordförande. Han menar att banken fortfarande spelar en viktig roll som utlånare så länge som den har mer att ge än bara pengar. Det kan handla om miljöpolitiska råd, teknisk expertis och att bekämpa korruptionen.